Uskomatonta mutta totta: valtion mol.fi työnhaku-portaalista saatiin tehtyä vieläkin huonompi

Joulukuussa 2020 kirjoitin, että valtion ylläpitämä työpaikka-ilmoitusten sivusto, jonka osoite oli vuosien ajan mol.fi, on työnhakijaa palvelevilta ominaisuuksiltaan niin huono, että portaalin tekijöillä ei ole ilmeisesti ole mitään tulosvastuuta työstään.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/kun-viranomaisella-ei-ole-tulosvastuuta-lopputulos-on-mol-fi/

Tuolloin ajattelin, että tämän huonommin asioita ei kai voi hoitaa, mutta totuus on tarua ihmeellisempää: TE-keskukset (tai joku niiden taustalla oleva valtiollinen virasto) ovat julkaisseet uuden, vielä entistäkin huonomman portaalin, jonka kautta työpaikan löytäminen on vieläkin vaikeampaa kuin oli vanhan sivuston kautta:

https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/avoimet-tyopaikat/

Tässä uudessa konseptissa ei ole lainkaan sellaista mahdollisuutta, joka oli sivuston mol.fi vanhassa versiossa, että voisi helposti selata tietyn ammattiryhmän kaikki työpaikat. Esimerkiksi ”IT-alan työpaikat” tai ”terveydenhoidon alan työpaikat”. Ainoa tarjolla oleva vaihtoehto on käyttää sanahakua, ja sitten portaalin sumea koneäly ehdottaa työpaikkoja, joissa esiintyy jonkunlaisia variaatioita siitä hakusanasta, jota käytit.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että työnhakijalta voi jäädä kiinnostavia työpaikkoja havaitsematta, jos käytetty hakusana ei satu osumaan johonkin työhakemukseen, joka olisi potentiaalisesti sopiva hakijalle. Kun täydellistä listaa tietyn ammattiryhmän kaikista työpaikoista ei ole enää mahdollista nähdä.

Vertailun vuoksi, tässä on linkki vanhan sivuston mol.fi tyyliseen portaaliin, jossa voi selata työpaikkoja ammattiryhmän mukaan. Tämä portaali on edelleen olemassa, mutta linkkiä tänne ei ole tarjolla juuri missään, joten kovin moni ei tuonne enää löydä, ja luultavasti tämä palvelun versio aiotaan lakkauttaa jossain vaiheessa:

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/

Vielä löytyi tilaa valtion työnvälitykselle kehittyä huonommaksi kuin se on ollut tähän asti. Kun sitä tulosvastuuta ei edelleenkään näytä olevan kenelläkään, että palvelun pitäisi myös toimia järkevästi työnhakijan kannalta.

+2
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu