Uusi valtion yritys alkaa temppu-työllistää, intersektionaalisin ottein?

Hallitus aikoo perustaa Suomeen uuden valtion yrityksen, joka alkaa työllistää osittain työkyvyttömiä henkilöitä, sekä muita vaikeasti työllistyviä. Ruotsissa käytössä olevan Samhall Ab -konseptin mukaisesti. Ideana on palkata sellaisia henkilöitä, joita kukaan muu ei palkkaa, ja joiden työn teho ja tuottavuus saattaa olla heikko vamman tai muun syyn takia. Yritys tuottaisi palveluita markkinoille normaalin hinnoittelun mukaisesti, aivan kuin mikä tahansa yksityinen yritys, ja valtio kuittaisi mahdolliset tappiot, jos työntekijöiden tuottavuus jää negatiiviseksi, eli yritys saa aikaiseksi tuloja tuottavia palveluita vähemmän kuin sille aiheutuu palkkakuluja ja muita menoja.

https://yle.fi/uutiset/3-11775283

https://yle.fi/uutiset/3-11004624

Jos YLE uutisten artikkelissa ei ole virhettä eikä väärinkäsitystä, tähän yhtiöön voisi päästä työntekijäksi myös täysin terve ihminen, joka on ollut työttömänä vähintään 24 kuukautta viimeisten 28 kuukauden aikana. Jos asia on näin, tässä hankkeessa on hieman intersektionaalistakin särmää. Tuo kuuluisa hallituksen ajattelutapa tarkoittaa sitä, että syrjitään positiivisesti niitä yksilöitä, jotka pärjäävät heikosti vapaassa kilpailussa. Tässä tapauksessa valtion yritys palkkaisi kohdistetusti niitä yksilöitä, jotka eivät työllisty vapailla työmarkkinoilla, ja valtion tuella nämä yksilöt syrjäyttäisivät työelämästä lähes yhtä monta sellaista henkilöä, jotka tällä hetkellä ovat työelämässä mukana nipin napin.

Hanketta edistävä tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen tosin väittää YLE uutisille, että tämä yhtiö luo uusia työpaikkoja, jotka eivät ole pois keneltäkään muulta, eli työllisten määrä tulee lisääntymään. Uusi toimija työllistäisi noin 4 000 osatyökykyistä vuodessa, ja ”koska kyseessä on vaikeimmassa asemassa olevat osatyökykyiset, heidän työllistymisensä ei juurikaan syrjäytä muita työpaikkoja — niinpä myös työllisyys nousisi tässä esimerkissä lähes neljällä tuhannella”.

Hannu Mäkisellä on tuossa valitettavasti pieni ajatusvirhe. Jos tämä valtion yhtiö kilpailee vapailla markkinoilla palveluista, jotka muussa tapauksessa menisivät jollekin yksityiselle yritykselle, joka palkkaisi siihen työhön täysin työkykyisiä työntekijöitä, silloin valtion yhtiö syrjäyttää työpaikkoja täysin työkykyisiltä kansalaisilta, voittaessaan tarjouskilpailun. Olisi toivottavaa, että tämän hankkeen puuhamies (ja vaikka Suomen hallituskin) ymmärtäisi ja tunnustaisi tämän tosiasian.

Ettei käy niin hassusti, että tässä kuvitellaan työttömyyden vähenevän 4 000 henkilöllä, ja sitten huomataankin että työttömyys väheni vain tuhannella. (Asialla on merkitystä kun lasketaan paljonko tämä maksaa, ja montako uutta työpaikkaa sillä kuvitellusti luodaan yhteiskuntaan nettona: mikä on kuviteltu hinta yhteiskunnalle per kortistosta poistunut työtön?) Jonkun verran se työttömyys voi nimittäin vähentyä, jos tämä valtion yritys työllistää monia vajaakuntoisia ihmisiä tekemään työpanoksen, jonka yksityinen yritys saisi tehtyä pienemmällä määrällä täysin työkykyisiä työntekijöitä.

Tällä tempulla ei saada katoamaan sitä tosiasiaa, että työelämässä on väliinputoajia ja heikoimmin menestyviä. Esimerkiksi ne arviolta 3 000 täysin työkykyistä työntekijää, jotka mahdollisesti menettävät työnsä, kun tämä valtion yritys alkaa voittaa tarjouskilpailuita yksityisiltä yrityksiltä. Sekä iäkkäät työnhakijat, joiden eläkeputkelta hallitus aikoo leikata siivet poikki.

Työllistäminen, kas siinä vaikea tehtävä. Siinä ei temput paljon auta, ei ainakaan työntekijöiden tarjontaa lisäävät temput. Kun yhtälön toisella puolella on ratkaistavana palveluiden kysynnän ongelma. Jos kysyntä ei kasva, siinä tapauksessa uusi toimija markkinoilla ei juurikaan vähennä työllisyyttä, vaan tuolileikissä löydetään myös uusia häviäjiä, ei ainoastaan uusia voittajia.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu