Väärin sukupuolittaminen: katsaus tilanteeseen uuden trans-lain aikakaudella(kin)
Uuden trans-lain myötä jotkut voivat pohtia, miten pitää tai saa suhtautua ihmisiin, joiden sukupuoli on eri kuin voisi olettaa perinteisin menetelmin. ”Väärin sukupuolittaminen” tarkoittaa sukupuolta vaihtaneen henkilön puhuttelemista aiemman sukupuolensa mukaisella nimellä tai muulla termillä. Mitä juridisia näkökulmia tähän liittyy? Kirjoitin viime syksynä 52 sivua aiheesta sukupuoli, ja lainaan tähän ”väärin sukupuolittamista” koskevan osuuden tuosta tekstistä.
http://ionmittler.com/sexology/?ch=2&lang=fi#misgendering
Väärin sukupuolittaminen
”Miehen” ja ”naisen” käsitteiden merkityksestä tullaan todennäköisesti näkemään oikeustapauksia eri puolilla maailmaa. Ja on nähtykin jo. Todennäköisin syy, miksi joku joutuisi oikeuteen sukupuoleen liittyvän väärän termin käyttämisestä, on se että sosiaalista olemusta vaihtaneesta henkilöstä käytetään aiemman olemuksen mukaista etunimeä tai pronominia.
Asia ei ole täysin yksiselitteinen silloin kun viitataan historialliseen tapahtumaan, esimerkiksi korpraali Manningin kuuluisaan tietovuotoon Afghanistanin sodassa vuonna 2010. Hänen etunimensä oli tuolloin Bradley. Vuonna 2013 hän ilmoitti aikomuksestaan vaihtaa sukupuolta, ja otti käyttöön naispuolisen etunimen Chelsea. Kehotyyppiä muokkaava kirurginen leikkaus tehtiin hänelle vuonna 2018. Jos keskustelemme hänen tietovuodostaan, joka tapahtui vuonna 2010, historiaa ei kai kirjoiteta uusiksi erilaisilla nimillä ja pronomineilla sen takia, että henkilö on myöhemmin vaihtanut sosiaalista olemustaan.
Sukupuolen määrittelevät sanat ”mies” ja ”nainen”, sekä useimmissa kielissä myös henkilöön viittaavat pronominit kuten ”hän”, voivat joskus aiheuttaa julkisen ideologisen kiistan sosiaalista olemustaan vaihtaneen henkilön ja jonkun toisen henkilön välille. Toinen henkilö ei ehkä halua tunnustaa sen olevan filosofisessa mielessä totta, että sukupuolen käsite perustuu sosiaaliseen olemukseen, ja sen takia hän saattaa ”sukupuolittaa väärin” tätä henkilöä (eli käyttää henkilön varhaislapsuuden kehotyypin mukaisia termejä), tai ”käyttää kuollutta nimeä” (eli henkilön aiempaa etunimeä).
Tällaisessa tilanteessa muodostuu kiista siitä, kumpi osapuoli suostuu kumartamaan toisen osapuolen erilaista uskoa. Kumpi käsitys ihmisyydestä tunnustetaan oikeaksi ja toinen vääräksi? Oikeuteen päätyneissä tapauksissa on yleistä, että väärin sukupuolittamisesta syytetty vetoaa omantunnon vapauteen, että on vastoin hänen vakaumustaan tunnustaa sukupuolen vaihtamisen olevan eettisesti hyväksyttävää tai objektiivinen tosiasia. Kaliforniassa tuomioistuin päätti vuonna 2021, että väärin sukupuolittaminen kuuluu sananvapauden piiriin eikä ole rangaistavaa, vaikka osavaltiossa oli voimassa laki, joka nimenomaisesti kieltää väärin sukupuolittamisen.
Näin epäselvä juridinen tilanne tuskin jatkuu ikuisesti. On todennäköistä, että monessa länsimaassa lainsäädäntö tulee kieltämään juridista sukupuolta vaihtaneen henkilön puhuttelemisen termillä, joka viittaa hänen aiempaan juridiseen sukupuoleensa. Mutta tuleeko olemaan pakollista tunnustaa hänen uusi juridinen sukupuolensa filosofisena tosiasiana, vai säilyykö ihmisillä vapaus väistää tätä omantunnon kysymystä hienovaraisesti?
Neutraalien termien avulla olisi mahdollista välttää elämänkatsomusten tarpeetonta yhteentörmäystä, siten että eri mieltä olevan henkilön ei tarvitsisi julkisesti kumartaa sellaista uskoa, joka on hänen omantuntonsa vastainen. Käsitteiden ”mies” ja ”nainen” sijasta voi käyttää neutraalia sanaa ”henkilö”, ja etunimen sijasta henkilöä voi kutsua sukunimellä. Suomen kielessä henkilöön viittaavat pronominit eivät määrittele sukupuolta, joten ne eivät aiheuta ongelmia henkilön sukupuolittamisessa. Englannin kielessä on mahdollista käyttää sanojen ”she” ja ”he” sijasta neutraaleja ilmauksia ”they”, ”this” tai ”one”.
Tällainen ratkaisu olisi kompromissi, jossa molemmat osapuolet tietävät olevansa eri mieltä toisen osapuolen kanssa, mutta asiasta ei tehdä tarpeettoman suurta riitaa, eikä kummankaan osapuolen vakaumusta mitätöidä julkisesti. Sosiaalista olemusta vaihtanut ei saavuttaisi erityistä filosofista ylemmyyttä, siten että eri mieltä olevalla olisi velvollisuus kumartaa hänen uskoaan julkisesti. Mutta myöskään eri mieltä oleva ei saavuttaisi erityistä filosofista ylemmyyttä, siten että hän julkisesti ja pilkallisesti mainitsisi toisen henkilön aiemman sosiaalisen olemuksen.
Kumpaas sukupuolta ajattelet minun olevan? Ja kuinka paljon kuvittelet minun välittävän, jos arvaat väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tulee vastaan joku henkilö, jonka sukupuolen arvaaminen tuntuisi jotenkin epävarmalta, en lähtisi julkisesti arvailemaan. Mutta kaunis pyyntö otettakoon vastaan.
Olen nähnyt sinut keskusteluissa usein aiemminkin, varmaan jo vuosia, ja etunimen sekä pienessä koossa olevan valokuvan perusteella olen olettanut, että kyse on keholtaan syntyperäisestä tytöstä.
Nyt kun katson valokuvaa suuremmassa koossa, kasvojen ja kaulan muotokieli tuo mieleen keholtaan syntyperäisen pojan, ja arvaukseni on sen vuoksi: syntyperäinen poika.
Ilmoita asiaton viesti
Suhtaudutko nyt kirjoituksiini eri tavalla, kun sukupuoleni valkeni?
Ilmoita asiaton viesti
On harvinaista, että sukupuoli vaikuttaisi siihen, miten suhtaudun henkilöön joka keskustelee politiikasta. Pitäisi olla kyse aiheesta, joka koskee enemmän tiettyä sukupuolta. Abortti vaikkapa. Oman sukupuoleni perusteella hyväksyn sen, jos minut suljetaan pois sitä aihetta koskevasta keskustelusta. Kyllä naiset keskenäänkin sen asian saavat keskusteltua.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän täysin sen, jos henkilöllä on synnynnäisesti kahdet vehkeet ja toiset näkyvät syntyessä ja niiden perusteella sukupuoli on määrätty, mutta myöhemmin tuntuu siltä, että pitäisikin ottaa ne toiset käyttöön. Se vaan luultavasti vaatii operaatiota leikkauspöydällä.
Muuten menee meikäläisellä yli horisontin mikään sukupuolen vaihto pelkällä ilmoituksella.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä ovat vaikeita asioita, ja me elämme vaikeita aikoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kysytään Googlelta mitä tehdä, kun tilanne tulee vastaan. Ei ole varaa käyttää juristia tuollaiseen saivarteluun.
Toivottavasti ei tarvi käytännössä tuollaista koskaan kohdata. Järkeviämpikin aiheita olisi hoidettavana.
Ilmoita asiaton viesti
Tilastollisesti todennäköisin tapa joutua tekemisiin asian kanssa lienee se, että kirjoittaa sosiaaliseen mediaan tai tänne blogeihin kommentin jostain julkisuuden henkilöstä, joka on vaihtanut sukupuolta. Miten valitsee sanansa, ja — rumpujen pärinää — millaisella linjalla Puheenvuoron ylläpito tulee reagoimaan ilmianto-napin painalluksiin lukijoilta, jotka huomaavat väärin sukupuolittamisen.
Ilmoita asiaton viesti