Väite: TE-keskus evää hoitajilta työttömyyskorvauksen, jos k-rokottamattomuus on syy työttömyyteen

Twitterissä kiertää tällaisia väitteitä, joiden aitoutta en ole tarkistanut:

Muutamia hoitajia irtisanoutui työstään, koska he eivät ole ottaneet korona-rokotetta, ja he olisivat joutuneet palkattomaan työsulkuun työnantajan toimesta. Suomessahan ei ole mitään rokotus-pakkoa, koska perustuslaki tms. lainsäädäntö on kansalaisen itsemääräämis-oikeuden puolella vahvasti. Mutta ei ihan niin vahvasti, että työntekijälle täytyisi maksaa palkkaa ajalta jolloin hänellä ei ole korona-rokotetta.

TE-keskus tulkitsi tämän irtisanoutumisen ”itse aiheutetuksi työpaikan menetykseksi”, normaalin käytäntönsä mukaisesti, josta on seuraamuksena jonkun pituinen karenssi ilman työttömyysturvaa. Nämä hoitajat lusivat sen ajan ilman työttömyyskorvausta.

Jossain vaiheessa TE-keskus alkoi patistella näitä hoitajia, että teillä on velvollisuus hakea uutta työpaikkaa. Hoitajat lähettivät hakemuksia oman alansa työpaikkoihin. Mutta saivat työnantajalta vastauksen, että ei palkata, koska teillä ei ole korona-rokotusta. TE-keskus tulkitsi tästä toisen ”moitittavan menettelyn” työmarkkinoilla, josta annettiin rangaistuksena työttömyysturvan menettäminen ikuisesti ilman takarajaa, kunnes moitittava menettely päättyy.

https://twitter.com/gaytonystark1/status/1532586586982035457

Avataanpa tämä kuvio nyt uudestaan. Henkilö hakee työpaikkaa, eikä saa sitä. Normaalisti se ei ole rangaistava teko, että ei saa työpaikkaa. Mutta TE-keskus tulkitsee tässä, että se on henkilön oma syy että hän ei saanut työpaikkaa, koska syy oli se että henkilöllä ei ole korona-rokotusta. Joka on perustuslain tms. lainsäädännön mukaan täysin vapaaehtoinen rokote. Ei kuitenkaan ihan niin vapaaehtoinen, etteikö sen puuttumisesta voisi rangaista kansalaista keskeyttämällä ensin palkanmaksun, ja sitten poistamalla vielä työttömyysturvankin vaikka ikuisesti, ilman takarajaa.

Huhu korona-rokotteen vapaaehtoisuudesta tuntuu olevan vahvasti liioiteltu, ainakin jos on töissä terveydenhoidon alalla.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu