Vakavia rikoksia uusiville tarvitaan päättymätön rangaistuksen muoto

Helsingin seudulla asuva keski-ikäinen mies on jäänyt kiinni kymmeniin teini-ikäisiin poikiin kohdistuneista seksuaali-rikoksista. Istuttuaan jo aiemmin kaksi tuomiota samasta aiheesta, ja jatkettuaan tekojaan molemmilla kerroilla pian vapautumisen jälkeen.

https://yle.fi/uutiset/3-11478359

Vakavia rikoksia uusiville henkilöille tarvittaisiin päättymätön rangaistuksen muoto. Palaan siihen hieman alempana, mutta ensin muutama henkilökohtainen anekdootti.

Useimmilla meistä oli joku paras kaveri peruskoulun ala-asteella, ja vielä yläasteellakin. Tai todennäköisesti useita parhaita kavereita, vuosien saatossa. Minulla vaihtui paras kaveri peruskoulussa noin vuoden tai kahden vuoden välein. Jotenkin vain kasvettiin erilleen, kiinnostuttiin eri asioista, ja sitten löytyi joku toinen uusi paras kaveri, jonka kanssa oltiin yhdessä iltaisin melkein joka päivä.

Peruskoulun ala-asteen luokkatoverini, joka oli paras kaverini noin 10-vuotiaana, on yksi Suomen tunnetuimmista seksuaali-rikollisista, ja erikoistunut suurinpiirtein 10-vuotiaisiin poikiin. Etusivun uutisten aihe monta kertaa takavuosina. Aina kun uutisissa kerrotaan keski-ikäisestä miehestä, joka on uusinut sen tyyppisen rikoksen, luen uutista tarkalla silmällä. Minä vuonna syntynyt? Tässä tapauksessa henkilöä sanotaan 46-vuotiaaksi: ikä osuu kohdalleen. Joskus uutisissa on ollut valokuva oikeuden istunnosta, jossa syytetty peittää kasvonsa jollain muistivihkolla, kuten on tapana. Ressukka on ollut niissä lehdistön kuvissa joskus sama paita päällä kuin on hänen Facebook-profiilinsa valokuvassa. Tällä kertaa kyse on kuitenkin luultavasti eri henkilöstä, päätellen uutisissa annetusta kuvauksesta henkilön aiemmasta rikoshistoriasta.

Yhteiskunnassa on henkilöitä, joiden arvioidaan uusivan vakavia rikoksia suurella tilastollisella todennäköisyydellä. Yhteiskunta tarvitsee päättymättömän rangaistuksen muodon sellaisille henkilöille. Ei ihmistä ns. kiven sisään haluta sulkea ikuisiksi ajoiksi enää modernissa yhteiskunnassa. Sopiva ikuinen rangaistus olisi yhden kokonaisen kunnan, pienen kaupungin, julistaminen eristetyksi alueeksi, jossa elämä on sinänsä normaalia, voi käydä töissä ja harrastaa asioita ja viettää sosiaalista elämää baarissa tapaamiensa ihmisten kanssa. Mutta lapsia sen kunnan alueella ei olisi, ei edes lyhyellä vierailulla. Ja aidatulta kunnan alueelta ei pääsisi pois käytännössä koskaan. Ei mitään ”lomia”. Kun mokaa elämässä tarpeeksi ja toistuvasti, seuraamukset ovat lopullisia.

Sitä en tiedä, kuka muu siellä kunnan alueella suostuisi asumaan, taparikollisten lisäksi. Ehkä siellä asuisi pääasiassa vain taparikollisia, sekä kuka tahansa muu aikuinen yhteiskunnan jäsen, joka syystä tai toisesta haluaa asua siellä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu