Valko-Venäjän ”turkkilainen puhdistus” ja Lukashenkan suosikit seuraavaksi presidentiksi

Valko-Venäjän presidentin vaaleja protestoineet suuret mielenosoitukset ovat jäähtyneet kylmän talven aikana hyvin pieneksi liikehdinnäksi. Lämpimän kevään edetessä julkisten protestien uskotaan jälleen lisääntyvän. Demokratia-aktivistit uskovat edelleen omaan asiaansa.

Pinnan alla tilanne ei näytä kuitenkaan kovin valoisalta. Valko-Venäjän poliisin kerrotaan noutavan aktivisteja ja sosiaalisessa mediassa kriittistä sisältöä jakaneita henkilöitä jopa omista kodeistaan kuulusteluihin ja pidätettäväksi epämääräisen pituiseksi ajaksi. Miksi poliisi katsoo tarpeelliseksi jatkaa nykyisen rauhoittuneen tilanteen aikanakin vielä  tällaista ”crackdown’ia”, poliittisen opposition aktivistien ajojahtia, jos valtion johdolla on aikomus tehdä merkittäviä myönnytyksiä demokratiaa vaativalle liikkeelle? Miksi kriittisyyttä valtion hallintoa kohtaan kohdellaan edelleen käytännössä rikoksena?

Ehkä totuus on, että valtion johdolla ei ole aikomusta tehdä kovin merkittäviä myönnytyksiä, ja Valko-Venäjän poliittinen kevät tulee floppaamaan kuin arabi-kevät aikoinaan. Tämän tulevaisuuden näkymän todennäköisyyttä alleviivaa pahaenteisesti Lukashenkan medialle antama haastattelu tällä viikolla, jossa hän esittelee kaksi uskollista ystäväänsä Juri Karajevin ja Vladimir Karanikin mahdollisiksi ehdokkaiksi Valko-Venäjän seuraavaksi presidentiksi.

Valko-Venäjällä saattaa olla meneillään kaikessa hiljaisuudessa Turkin tyylinen yhteiskunnan puhdistus vallanpitäjille kriittisistä tahoista. Luvassa saattaa olla yhtä uskottava presidentin ja vallan vaihdos kuin Venäjällä Putinin ja Medvedevin keskinäiset roolien vaihdokset aikoinaan.

https://russian.rt.com/ussr/news/844074-lukashenko-vybory-kandidaty

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu