Valko-Venäjän vallankumous toteutuu, mutta vain kosmeettisesti

Presidentit Lukashenka ja Putin keskustelivat maanantaina Sotshissa neljä tuntia. Julkisuuteen kerrottu tapaamisen anti sisältää askelmerkit, mitä kosmeettisia toimenpiteitä tullaan tekemään, jotta opposition vaatimukset tulevat huomioiduksi tarvittavassa määrin, eli juuri sen verran että protestointi saadaan loppumaan.

Venäjän uutistoimisto RT tarjoaa tarkimmat tiedot aiheesta venäjän kielisessä artikkelissaan, ja hieman suurpiirteisemmän yhteenvedon englannin kielisissä artikkeleissa, kuten heillä on usein tapana:

https://www.rt.com/russia/500697-russia-belarus-national-guard/

https://www.rt.com/russia/500691-lukashenko-putin-talks-loan/

https://russian.rt.com/world/article/783342-putin-lukashenko-peregovory

Luvassa on uudet presidentin vaalit noin 1 – 2 vuoden kuluttua. Mutta sitä ennen on tulossa Valko-Venäjän perustuslain uudistus, jonka yksityiskohdat sovittiin eilen Putinin ja Lukashenkan kesken. Suuri yleisö joutuu odottamaan tarkempaa tietoa tästä aiheesta vielä ehkä jopa kuukausia. Lisäksi eilen todettiin medialle, että Valko-Venäjän talous on kiinteästi yhteydessä Venäjän talouteen, ja tätä yhteyttä pitää vahvistaa vielä entisestäänkin.

Suomeksi käännettynä tämä tarkoittanee, että kansainvälisten sijoittajien häiritsevä läsnäolo osingon jaossa Valko-Venäjän tuottoisilla toimialoilla ei ole tervetullutta jatkossakaan, vaan tuottoisat diilit jaetaan mieluummin Venäjän ja Valko-Venäjän varakkaiden piirien kesken. Valko-Venäjällä on paljon valtion yhtiöitäkin, perintönä sosialismin ajattelutavasta. En kääntyisi haudassani, jos lähivuosina tullaan näkemään Valko-Venäjän valtionyhtiöiden yksityistämisiä, Venäjän ja Valko-Venäjän taloudellisen eliitin nauttiessa etuosto-oikeutta. Venäjän valtionyhtiöiden jättimäinen omaisuus jaettiinkin oligarkkien kesken jo 1990-luvulla. Poistuuko Lukashenka tyylillä, ja tyhjentää pajatson poistuessaan?

Todennäköisesti Lukashenka poistuu näyttämöltä, jättämällä asettumatta ehdolle ennenaikaisissa presidentin vaaleissa (ja muuttamalla asumaan Venäjälle), mutta valta ei silti oikeasti vaihdu. Putinin ja Lukashenkan tiedotustilaisuus antaa ymmärtää, että Venäjän ja Valko-Venäjän kytkökset taloudessa ja arkaluontoisissakin sotilaallisissa asioissa ovat erittäin tärkeitä, ja niitä tullaan puolustamaan ja vahvistamaan vielä entisestään. Rivien välistä tämä tarkoittaa muutakin kuin Valko-Venäjän NATO-jäsenyyden tekemistä teoreettisesti mahdottomaksi skenaarioksi. Rivien välistä se tarkoittaa, että todellinen valta Valko-Venäjällä täytyy pitää Venäjälle uskollisilla tahoilla. Tulossa oleva perustuslain muutos ehkä valaisee tätä asiaa jonkun verran. Lisäksi presidentin vaalien voittajan täytynee olla Venäjälle mieluisa ja Valko-Venäjän poistuvalle hallinnolle armollinen ehdokas. Miten se käytännössä varmistetaan, se jää nähtäväksi.

Opposition protestit keräävät edelleen noin 100,000 henkilöä sunnuntaisin Minskin kaduille. Valko-Venäjän hallinto on todennäköisesti oppinut alkuvaiheen virheistään, vähentänyt väkivallan käyttöä, ja lopettanut pidätettyjen kidutuksen suurimmaksi osaksi. Virallista tiedotetta tästä tuskin saadaan, koska hallinto ei halua mainita että mitään väkivaltaa on koskaan käytettykään. 100,000 protestoijan joukosta kerrotaan pidätetyn eilen muutamia satoja henkilöitä, joilla oli erityisen loukkaavia tekstejä kylteissään. Se näyttää olevan poliisin linja tällä hetkellä, että oppositiota saa kannattaa, mutta Lukashenkaa ei saa pilkata valehtelijaksi eikä nimittää torakaksi.

Omat havaintoni Borisovin kaupungista ovat saman suuntaisia. Opposition marsseja ei ole näkynyt täällä, ilmeisesti oppositio haluaa kerätä mahdollisimman suuren ja vaikuttavan väenpaljouden Minskiin, jotta lehdistö saa mahdollisimman vaikuttavan näköisiä valokuvia Lukashenkaa vastustavasta ihmispaljoudesta. Lukashenkaa pilkkaavia kuvia tai tekstejä ei ole näkynyt Borisovissa, lukuun ottamatta tägiä 3%, joka löytyy muutamasta roskakoriin liimatusta tarrasta katujen varrella, ja spray-maalattuna kerrostalon takapihalta parinsadan metrin päässä Lenin-patsaalta.

Borisovin pääkatu Chapayevan varrelta löytyy varsin julkiselta paikalta myös pari oppositiota kannattavaa pientä tarraa, joissa näkyy ajan patinaa sen verran, että ne ovat saaneet olla rauhassa ehkä jopa kuukauden, ilman että kukaan on katsonut tarpeelliseksi sensuroida tai poistaa niitä.

Opposition suosima puna-valkoinen lippu oli sen sijaan liikaa, ja se poistettiin muutamassa tunnissa Stekolnaja-kadun ja Kanstancina Zaslonova -kadun risteyksestä, jossa joku teekkarin asenteella varustettu mielenosoittaja oli nostanut lipun sähkötolppaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, ehkä palattuaan Minskistä 100,000 hengen väkijoukon hurmoksesta. Kun huoltomies kävi poistamassa lipun, tuttavani kysyi naapuriltaan, kuka v*tun m*lkero mahtoi soittaa viranomaisille asiasta. Naapuri totesi että se oli hän. Lukashenkan kannattaja löytyi niin läheltä. Vaikka olisi se löytynyt lähempääkin, koska tuon tuttavani vaimo on myös Lukashenkan kannattaja.

 

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu