Valtakunnallinen työsuhde-rekisteri keinoksi epämääräisiin irtisanomisiin

Työelämässä tapahtuu monenlaista pientä hämärää vilppiä, kuten epämääräinen irtisanominen ja toisen työntekijän palkkaaminen heti perään, jonka yksittäinen työntekijä päättää vain niellä. Ei haluta saada ”hankalan mainetta”, ei haluta vaarantaa omaa tulevaisuutta. Tai sitten työntekijä ei edes huomaa tapahtunutta vilppiä. Tai ei ymmärrä menettelyn olleen lain vastainen.

https://yle.fi/uutiset/3-11592858

Tilanteeseen auttaisi valtakunnallinen työsuhde-rekisteri. Työnantajat joutuvat jo tällä hetkellä lähettämään tietoa palkka-rekisteriin, joten siihen kylkeen voisi lisätä myös työsuhdetta koskevaa tietoa.

Työntekijän palkkaamisen yhteydessä yrityksellä voisi olla lakisääteinen velvollisuus lähettää valtakunnalliseen rekisteriin tieto, kenet palkattiin, mihin tehtävään, ja määräaikaisena vai vakituisena. Sekä työsuhteen päättymisen yhteydessä tieto, miksi työsuhde päättyi. Lisäksi tieto työntekijöiden lomauttamisista.

Epämääräistä vatulointia harrastavat yritykset joutuisivat silloin nykyistä suuremmalla todennäköisyydellä viranomaisten tarkempaan tarkasteluun, kun automatiikka analysoi tätä tietomassaa, ja raportoi tapaukset joissa irtisanomisten, lomautusten tai uusien työntekijöiden palkkaamisten päivämäärät ja syyt eivät täytä lainmukaisia kriteerejä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu