Vanhojen asuntojen oven saa ruuvimeisselillä auki hetkessä

IT-alalla on käytäntönä, että tietokoneiden ohjelmistoissa havaitut tietoturva-aukot julkaistaan nopeasti koko maailman tietoon, jotta myös muut tahot kuin hakkerit tulevat tietoisiksi tietoturva-aukoista, ja sitten ongelmiin keksitään joku korjaus.

Monissa ennen 2000-lukua rakennetuissa asunnoissa on ”tietoturva-aukko” asunnon oven lukituksessa, josta asiansa osaava murtomies menee läpi puolessa minuutissa, äänettömästi ja jättämättä murtojälkiä. Ongelma on ollut tuhansien asuntojen ovissa jo kymmeniä vuosia, mutta asiasta ei puhuta tarpeeksi, jotta asuntojen omistajat tulisivat laajasti tietoiseksi ongelmasta, ja tekisivät toimenpiteitä korjatakseen tämän ongelman. Isännöitsijät, kiinteistönvälittäjät ja asuntojen kuntotarkastajat eivät katsasta asunnon oven lukituksen turvallisuutta, vaan kiinnittävät kaiken huomionsa aivan muihin asioihin.

Ongelmallisia ovat sellaiset vanhojen asuntojen ulko-ovet, joissa postiluukku on samalla tasolla lukon kanssa, ja oven saa sisäpuolelta auki ilman avainta. Lapsen tai siron naisen käsi saattaa mahtua helposti postiluukusta läpi, ja ulottua liian lähellä postiluukkua olevan lukon kädensijaan oven sisäpuolella. Raavas mies joutuu ehkä purkamaan irti postiluukun kehyksen, joka on hieman kapeampi kuin puiseen oveen tehty leikkaus, ennen kuin käsi mahtuu aukosta kunnolla läpi. Näiden valokuvien ovityypissä postiluukun kehys on kiinnitetty kahdella ruuvilla, ja sen ruuvaaminen irti kestää murtomieheltä alle puoli minuuttia.

Valokuvissa olevaan oveen liittyy eräs tapaus henkilökohtaisesta elämästäni, noin 20 vuoden takaa. Asuin kyseisessä asunnossa, ja lähdin viemään roskia ulos. Minulla oli vain pyjama päällä, ja ulkona oli pakkasta 20 astetta. Sitten tajusin kauhukseni, että olin unohtanut avaimet sisälle asuntoon. Viiden minuutin kuluttua olin kuitenkin taas sisällä asunnossa. Eräs naapuri oli ulkona korjaamassa autonsa moottoria, ja kävin lainaamassa häneltä ruuvimeisselin muutamaksi minuutiksi. En kertonut hänelle mihin tarvitsen sitä.

Tämä monien vanhojen asuntojen ovissa esiintyvä lukituksen turvallisuuden epäkohta on mahdollista korjata pienin kustannuksin, esimerkiksi asentamalla oven sisäpuolella olevan lukon kädensijan ja postiluukun väliin jonkun esteen, jotta postiluukusta läpi työnnetyllä kädellä ei voi päästä käsiksi lukon kädensijaan. Ongelma ratkeaa myös ylempänä ovessa olevan toisen ns. turvalukon avulla, mutta asukas saattaa kokea kahden lukon avaamisen vaivalloiseksi päivittäisessä arjessa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu