Vanhuksia ei olisi tarvinnut eristää lastenlapsista: hali-pressu väliin

Hoivakoteihin eristettyjen vanhusten jaksamisesta on oltu huolestuneita kevään aikana. Vanhusten eristämis-määräys on yksi monista suurpiirteisistä ”vähän sinne päin lonkalta” hutaistuista toimenpiteistä, joita Suomen(kin) hallitus on kiireesti keksinyt korona-kriisin aikana.

Ei vanhuksia tarvitse eikä pidä eristää ihmisistä, vaan viruksesta. Ja siihen riittää suojakalvo, jonka läpi voi vaikka halata.

Alunperin sosiaalisessa TikTok-mediassa levinneet ideat hali-kalvoista johtivat mm. tällaiseen käytännön sovellukseen, jonka avulla amerikkalainen ala-asteen opettaja antoi jaxu-haleja oppilailleen korona-epidemian aikana. Kahdestatoista MiniGrip-pussista tehty viritys desinfioitiin aina oppilaan vaihtuessa:

https://metro.co.uk/2020/05/07/teacher-makes-plastic-barrier-give-students-hugs-amid-coronavirus-quarantine-12670897/

Kun jossain on käytännön ongelma, tarvitaan vain aikaa ja tarpeeksi paljon ihmisiä, niin lopulta jollain lamppu välähtää pään päällä. Seuraavan pandemian saapuessa ihmiskunnalta löytyy paljon käytännöllisiä pikku kikkoja, jotka tiedetään sitten jo heti alusta alkaen. Ei tarvitse odotella viikkoja, että joku keksii paremman ratkaisun kuin se huono, joka aluksi tehdään kovalla kiireellä. Esimerkiksi ratkaisun vanhusten eristämiseen virukselta — mutta ei sosiaalisilta kontakteilta ihmisiin.

Ei vierailuita vanhainkoteihin olisi kannattanut kieltää missään vaiheessa. Olisi pitänyt kieltää vain tartunnan siirtymisen mahdollistavat suojaamattomat tapaamiset, jolloin riittävillä varotoimilla tapaaminen olisi ollut sallittua koko ajan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu