Vantaa on kaksikielinen kunta, koska ideologia sanoo niin

Suomi ei ole kaksikielinen kansakunta, eikä Vantaa ole kaksikielinen kunta. Paitsi jos ideologia saa määritellä asian, piittaamatta todellisuudesta kovin tarkasti. Ja saahan se, mitä lainsäädäntöön tulee.

Vantaa on kaksikielinen kunta, koska siellä asuu yli 3000 ruotsinkielistä. Noin 2.4% Vantaan asukkaista on ruotsinkielisiä. Lisäksi 3.8% Vantaan asukkaista on venäjänkielisiä, mutta sitä ei lasketa. Vantaa ei ole kolmikielinen kunta.

Minähän lupasin tuossa edellä, että Suomesta saa tehtyä kaksikielisen kansakunnan, ja Vantaasta saa tehtyä kaksikielisen kunnan, jos ideologia saa määritellä asian. Mutta ei jos todellisuus on kriteerinä.

Tammistossa Vantaan kaksikielisyys kukoistaa aivan erityisesti. Siis Rosendalissa, toisella kotimaisella sanottuna. Tammistontien eli Rosendalsvägenin (anteeksi, Tammistovägenin !?) varrella on vanha kulahtanut tienviitta, joka osoittaa Tomfbackaa kohti. Vanhan legendan mukaan siellä voi nähdä jouluisin joulutomffuja (jultomfer) iltaisin hiipimässä talojen ikkunoiden takana. Tienviitan kuluneisuudesta päätellen, nuo joulutomfut eivät ole kiinnostaneet ketään moneen vuoteen. Eikä se Rosendalkaan tainnut kiinnostaa tämän vägenin nimennyttä komiteaa.

Venäjän kieleen Vantaalla törmää koko ajan, joka puolella. On yllättävä tilasto, että venäjänkielisiä on Vantaalla vain hieman enemmän kuin ruotsinkielisiä. Niin paljon yleisempää on kuulla venäjän kieltä kadulla, kaupassa tai leikkipuistossa. En edes muista, koska olisin viimeksi kuullut ruotsin kieltä Vantaalla. Siitä saattaa olla vuosia, kun taas venäjää kuulen Tikkurilan turuilla ja toreilla päivittäin.

On hienoa olla uskollinen ideologialle, mutta vieläkin hienompaa olisi olla rehellinen. Itselle ja toisille. Sitä ei laki Suomen kansakunnan kaksikielisyydestä ole koskaan ollut, eikä tule koskaan olemaan.

+6
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu