Vappu- 75 euroa toimeentulotuen saajille

Ei ihan syksy-satasta lyödä tiskiin, mutta 75 euroa kuukaudessa on luvassa toimeentulotuen saajille ”korona-lisää”, kolmen kuukauden ajaksi.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannasarkkinen/toimeentulotukeen-tulossa-koronakorotus/

https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/hallitus-esittaa-tilapaista-epidemiakorvausta-toimeentulotukiasiakkaille

No kuinkas nyt näin? Miksi juuri heille, ja miksi juuri tuon verran? Koska korona-kriisi. Sellaista asiaa ei ole, mitä ei korona-kriisillä saisi perusteltua. Nyt on hyvä jakaa valtion rahaa ulos, kun budjetista tulee alijäämäinen joka tapauksessa. Ostetaan velaksi. Hallitus tarjoaa.

Rahan jakaminen köyhimmille ihmisille on Vasemmistoliiton ideologisessa ytimessä, joten tutustutaan Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkisen antamiin perusteluihin tästä 75 EUR ilmaisesta pikavipistä. Oikeastaan ainoa konkreettinen perustelu Sarkkisen blogissa, jossa otetaan kantaa köyhimpien elämän kustannuksiin korona-kriisin aikana, eikä vain köyhimpien lukumäärään, on tämä:

”Viimesijainen sosiaaliturva ei huomioi tai korvaa hakijan ja hänen perheensä lisääntyneitä elinkustannuksia poikkeuksellisissa tilanteissa.” Mitä ovat nuo lisääntyneet kustannukset? KELAn nettisivulla mainitaan kaksi esimerkkiä: etä-koulua käyvien lasten ruokailu kotona, ja julkisen liikenteen vältteleminen.

Ehkä on olemassa yksittäisiä toimeentulotuen saajia, joilla julkisen liikenteen välttely on lisännyt kustannuksia, kun se on korvattu jollain kalliimmalla vaihtoehdolla. (Hmm, taksikin on julkista liikennettä.) Mutta isossa kuvassa pitäisin yllättävänä, jos kaikki toimeentulotuen saajat huomioiden heidän matkakulunsa olisivat lisääntyneet korona-epidemian aikana. Todennäköisemmin ne ovat pienentyneet, kun henkilökohtaisia tapaamisia on alettu välttelemään, eikä viihteelle tai harrastuksiinkaan ole ollut asiaa, kun kaikki on ollut kiinni kuukausia.

Jäljelle jää siinä tapauksessa vain yksi konkreettinen peruste, miksi toimeentulotuen saajille pitäisi maksaa väliaikaista lisätukea muutaman kuukauden ajan: etä-koulua käyvien lasten kohonneet ruokakulut kotona. Ei kai siinä mitään, laitetaan KELAn tietokoneeseen algoritmi, että jokaiselle koululaisten perheelle 75 EUR tilille, per kuukausi jonka koulut ovat olleet etätyöskentelyssä. Siis per toukokuu, ja mitä niitä nyt oli. Vain toukokuu? No yksi 75 EUR maksu siinä tapauksessa.

No eihän tätä 75 EUR tukea sellaisella perusteella jaeta. Johan me olemme nähneet keväällä hallituksen korona-tuet yrityksille Business Finlandin kautta, siten että tuen jakamisen kriteereissä ei aluksi otettu mitään kantaa korona-kriisin aiheuttamiin kuluihin. Ja EU:n korona-elvytyksen paketti, jonka tuen jakamisen kriteereissä ei myöskään mainita korona-kriisiä sanallakaan. Niinpä ei myöskään tätä 75 EUR joululahjaa aiota kohdentaa kriteereillä, joilla olisi mitään tekemistä korona-kriisin kanssa.

Hanna Sarkkinen perustelee blogissaan myös, että Suomi on saanut moitteita Euroopan Neuvostolta sosiaaliturvan liian matalasta tasosta. Sillä perusteella ei kai ole mitään tekemistä väliaikaisen kolmen kuukauden avustuksen kanssa. Se ei Euroopan Neuvostoa lepyttäisi, paitsi kolmen kuukauden ajaksi.

Olen luullut, että Suomi on ”pohjoismaisen mallin mukainen hyvinvointi-valtio”, jollaisia muualla maailmassa ihmetellään, kuinka siellä on niin hyvä sosiaaliturva. Ja nytkö asia onkin niin, että Suomessa on poikkeuksellisen heikko sosiaaliturva? Tuskinpa vain, jos huomioidaan sosiaaliturvan taso kokonaisuutena euroissa. Mutta voi se ehkä olla, jos huomioidaan käteen jäävä käteinen käyttöraha, sen jälkeen kun leijonan osa sosiaaliturvasta on korvamerkitty vasemmisto-puolueiden omistamille vuokrayhtiöill… ei kun asumis-tukeen.

Niinpä se todellinen ja kauaskantoinen parannus köyhimpien sosiaaliturvaan olisi poistaa asumis-tuen korvamerkintä. Siten että sosiaaliturva säilyisi suurinpiirtein nykyisellä tasolla, mutta siitä ei olisi enää mitään osuutta korvamerkitty asumiseen. Silloin köyhempi kansa pystyisi vaikuttamaan tehokkaasti käteen jäävän käteisen rahan määrään, säästämällä asuinkuluissa. Muuttamalla vielä viideksi vuodeksi isän ja äidin kotiin. Harkitsemalla opiskelijoiden kesken isoa kimppa-kämppää Helsingin keskustassa. Vaihtamalla pienempään asuntoon tai syrjäisemmälle paikalle.

Mutta se ei varmaankaan kävisi Hanna Sarkkiselle ja hänen Vasemmistoliitolleen.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu