Veikkauksen peleihin tulee hyödytön tappioraja, jotta tuotot eivät vähenisi

Syksyllä 2019 kirjoitin kolme blogia, joissa lobbasin sellaista keinoa rahapelien ongelmapelaamisen vähentämiseen, että asetetaan lakisääteinen yläraja 50 EUR, jonka verran henkilö saa enintään hävitä rahapeleihin kuukaudessa. Silloin pelihimon valtaama köyhä eläkeläinen tai työtön ei menettäisi katastrofaalisen suurta osaa elintasostaan tulonsiirtona Veikkaus Oy:n edunsaajina oleville yhdistyksille. Tässä on yksi niistä kolmesta blogista:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/suomalaiset-haviavat-20-nettotuloistaan-rahapeleihin/

Nyt valtio on vihdoin keksinyt tuon keinon itsekin, ja se aiotaan ottaa käyttöön lähiaikoina. Rahapeleihin häviämisen lakisääteinen yläraja asetetaan kuitenkin niin korkealle, että sillä rajoituksella ei taida olla mitään merkitystä juuri kenellekään. 500 EUR päivässä, ja 2000 EUR kuukaudessa.

https://yle.fi/uutiset/3-12064784

Kenellä Veikkauksen perinteisistä lypsylehmistä on niin paljon rahaa käytettävissä rahapeleihin? Eläkeläisillä ja työttömillä, jotka notkuvat kauppojen peliautomaateilla. Ei juuri kenelläkään, joten tuollainen ”rajoitus” ei muuttaisi tilannetta mitenkään nykyisestä.

Rahapelien pelaajalle tulee toki mahdollisuus asettaa itselleen myös alempi yläraja pelaamiselle kuin tuo lakisääteinen. Tämä kuulostaa yhtä tehokkaalta keinolta kuin se jos alkoholistille annettaisiin oikeus asettaa itselleen alempi yläraja juomiselle kuin valtion määräämä ehdoton yläraja 10 pulloa Koskenkorvaa päivässä ja 40 pulloa kuukaudessa. Alkoholismi ja peliriippuvuus ovat psykiatrisia pakkomielteitä. Miten voidaan säätää sellaista lakia, joka antaa pakkomielteen vallassa olevan henkilön itse päättää omat rajoituksensa? Pointtihan on se, että pakkomielteen vallassa oleva henkilö on kykenemätön päättämään itse mitään.

Mutta hyvä jos tuollainen tekniikka rakennetaan valmiiksi. Voi sitten joku myöhempi hallitus pudottaa sen lakisääteisen ylärajan järkevämmälle tasolle, eläkeläisen ja työttömän elintason kannalta katsottuna. (Vaikka heidän ihanat rahansa olisikin kiva saada yleishyödyllisten vasemmistolaisten yhdistysten budjettiin.) Sitten projekti peliongelmien vähentämiseksi yhteiskunnassa saadaan vihdoin maaliin asti.

+1
IonMittler
Perussuomalaiset Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu