Venäjä on aloittanut taistelu-robottien massatuotannon

Maailmalla on pohdiskeltu jo vuosia, pitäisikö laatia joku kansainvälinen sopimus, joka rajoittaisi tekoälyyn perustuvien sotilaallisten robottien käyttöä sodassa. Lähi-Idän taivaalla lentävillä lennokeilla eli drooneilla on pääsääntöisesti joku ihminen tekemässä päätökset toisella puolella maailmaa, mihin ohjus ammutaan. Mutta ei välttämättä aina.

Sotilaalliset ja taloudelliset suurvallat ovat kehittäneet myös tekoälyllä toimivien sotilas-robottien teknologiaa. On ollut vain ajan kysymys, milloin joku valtio alkaa ihan tosissaan valmistamaan suuria määriä sotilaallisia robotteja. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on ilmoittanut medialle tänään perjantaina 21.5.2021, että Venäjä on aloittanut tekoälyyn perustuvien taistelu-robottien ”sarjatuotannon”. Alkuvaiheessa kyse lienee mieluummin kymmenistä kuin tuhansista roboteista, joista suurin osa on aseistuksella varustettuja panssaroituja ajoneuvoja, joissa ei ole miehistöä, ja jotka voivat tehdä taistelutilanteessa päätöksiä itsenäisesti tekoälyn avulla.

https://actualidad.rt.com/actualidad/392830-rusia-producir-serie-robots-combate

Suhteemme Venäjään on lisääntyvässä määrin epätasapainoinen. Suomi pidättäytyy yksipuolisesti maamiinojen käytöstä. Venäjä ei. Sukellusveneistä luovuimme Pariisin rauhansopimuksessa 1947. Venäjä ei. Ja tietysti myös ydinaseista. Venäjä ei. Ja nyt sitten vielä sotilaallisten robottien armeijaa väitetään olevan luvassa. Eiköhän pidättäydytä myös niiden käytöstä. Saisiko itärajalle levitettyä punaista mattoa? Muumi-Mamma voisi valita sille kauniin värisävyn.

Mikä on Venäjän uusien taistelu-robottien todellinen strateginen hyöty aidossa sodankäynnissä, ehkä saamme tietää sen vielä lähivuosina. Jos Venäjä lähettää johonkin sotilaalliseen konfliktiin vihreiden miehien sijasta vihreitä robotteja.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu