Venäjä räjäyttelee NATO-maiden asevarastoja: Tsekki, Bulgaria…

Venäjä on viime vuosina räjäyttänyt ainakin kahdessa NATO-maassa asevarastoja, joista on aiottu lähettää aseita Venäjän (etujen) vastaiseen sotimiseen Ukrainassa tai Georgiassa.

Näin kävi NATO-jäsen Tsekissä vuonna 2014, Ukrainaan tarkoitetut aseet räjähtivät mystisesti taivaan tuuliin:

https://yle.fi/uutiset/3-11893351

Toisessa NATOn jäsenvaltiossa Bulgariassa on tapahtunut jo neljä kertaa (vuosina 2011 – 2020) mystinen räjähdys asevarastossa, josta on aiottu lähettää aseita Ukrainaan tai Georgiaan:

https://yle.fi/uutiset/3-11905631

Venäjän salainen palvelu on ollut asialla näissä ilmeisesti joka kerta. NATOn kuuluisaa 5. artiklaa ei kuitenkaan ole sovellettu näissä tapauksissa, onneksi. Ei ole aloitettu kolmatta maailmansotaa, vaan asia on kuitattu häätämällä muutama venäläinen diplomaatti pois maasta, jonka Venäjä on sitten kostanut samalla mitalla takaisin.

Eihän tämä tyylikästä ole, että sillä tavalla NATO-maiden asevarastot osoittautuvat täysin suojattomaksi Venäjän salaisen palvelun sabotaasille. Neljä kertaa peräkkäin Bulgariassa. Eivätkö ne jo pikku hiljaa ala arvaamaan, että jos aikoo lähettää aseita Ukrainaan tai Georgiaan, asevarasto tarvitsee erityisen huolellista vartiointia?

Mutta ongelmana ovat myyrät, joita entisen Neuvostoliiton johtavalla valtiolla on pilvin pimein entisissä Varsovan Liiton maissa. Varmasti Suomessakin. En suosittele Suomea lähettämään sotilaallista apua Itä-Ukrainaan, koska lähetys saattaisi ns. räjähtää käsiin.

Nykyaikainen sodankäynti ei rajoitu siihen, että torjutaan vihollisen aseita rintamalla. Edistyneimmät valtiot estävät sodan vastapuolta koskaan edes saamasta aseita haltuunsa. Tässä Venäjä vetää Itä-Blokin NATO-maita aika viisi-nolla, mutta harrastetaan sitä samaa toisellakin puolella globaalia Hyvän ja Pahan välistä esirippua.

Israel on kuuluisa tällaisesta taktiikasta, että potentiaalisen sodan vastapuolen (kuten Palestiina tai Iran) tärkeitä asesuunnittelijoita salamurhataan, ja asevarastoja ja asekuljetuksia räjäytellään, missä tahansa päin maailmaa. Ei odotella, että palestiinalaiset tai iranilaiset saavat aseet rintamalle käyttövalmiiksi, vaan tuhotaan heidän aseensa jo lähtösatamassa ja varastoissa.

Sitä on moderni sodankäynti. Siinä mielessä Tsekki ja Bulgaria ovat osallistuneet epäsuoraan sotaan Venäjää vastaan, ja Venäjä vielä vähän suoremmin sotaan näitä valtioita vastaan. Kumpikaan osapuoli ei kuitenkaan ole ottanut asiaa ihan niin ”henkilökohtaisesti”, että maat kokisivat olevansa sodassa toisiaan vastaan. Tai että NATO kokisi olevansa sodassa Venäjää vastaan.

USA ja Venäjä eivät juuri räjäyttele toistensa asevarastoja. Ne tanssivat tangoa säännöillä, joita en tunne kovin tarkasti, mutta täysin ilmeisesti sääntöihin kuuluu ainakin yksi periaate: Älkäämme aloittako sotaa toisiamme vastaan. Pidetään planeetta asuinkelpoisena.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu