Venäjän hyökkäyksen vuosipäivänä 24.2. Kiina ehdottaa Ukrainan jakamista kolmeen osaan
On kulunut päivälleen 19 kuukautta siitä kun ennustelin, että Venäjä yrittää anneksoida kolmasosan Ukrainasta:
Vaikka eihän siinä ihan niin käynyt:
Venäjän suurhyökkäyksen vuosipäivänä Kiina on tehnyt aloitteen rauhansopimuksen edistämisestä. Kiinan suunnalta julkisuuteen vuodettu kartta ei ole mieluisaa katsottavaa länsimaisille poliitikoille: Venäjä saisi hallussaan olevan noin kuudesosan Ukrainan alueista, ja sen lisäksi noin 25 % lisää julistettaisiin demilitarisoiduksi alueeksi. Twitterissä joku antoi sille lempinimen ”uusi Itä-Saksa”. Nimitys on varsin osuva, koska tässä suunnitelmassa pääkaupunki Kiova jaettaisiin kahtia, kaupungin keskellä kulkevan Dnepr-joen kohdalta.
Länsimaissa ei olla lämpenemässä Kiinan aloitteelle. Nyt ei ole aika piirtää karttoja, vaan nyt katsotaan rajat kuntoon aseiden voimalla:
https://www.theguardian.com/world/2023/feb/24/china-calls-for-russia-ukraine-war-peace-talks
Venäjällä oltaisiin varsin tyytyväisiä Kiinan ehdotukseen. Kukaan ei kai kuvitellut, että Kiina on täysin neutraali rauhanvälittäjä näiden kahden välillä?
Karttoja Ukrainan jakamisesta on piirrelty aiemminkin, tässä erään amerikkalaisen ajatuspajan luonnos vuodelta 2010:
https://www.opendemocracy.net/en/odr/could-partition-solve-ukraines-problems/
Jussi Halla-aholla on toisenlaisia ajatuksia: hänen mielestään Ukraina pitäisi hyväksyä NATOn jäseneksi niin pian kuin mahdollista.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009415036.html
Liikkeellä on monenlaisia ajatuksia, ja monenlaisia karttoja. Ihan kaikki nämä ajattelijat eivät ole kovin hyvin ns. ”kartalla” tilanteesta, ja realistisesti mahdollisesta tulevaisuudesta. Ei kai tässä muu auta kuin odotella ja ennustella tulevaa, jota emme voi tietää, ennen kuin kaikki on tapahtunut. Sitten voidaan viisastella ja jälkiviisastella.
Muuten hyvä ehdotus mutta demilitarisoitu alue olisi muodostettava Venäjän puolelle, kääntämällä Kiinan piirtämä alue peilikuvaksi Venäjän puolelle.
Muitakin parannuksia ehdotukseen voidaan varmaan tehdä, jos Venäjä vain hyväksyy tuon alueen omalta puoleltaan demilitarisoiduksi ja kansain väliseen valvontaan.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläismielinen ja tälläistä kyseenalaisen puolueen asiaa ajavaa henkilöä on ehkä turha kuunnella tälläisissä asioissa.
Tämä sama kartta kiertää lähinnä vitsinä Twitterissä, kukaan ei sitä edes todesta ota.
Minäkin voisin piirtää kartan siitä kuinka Venäjä jaetaan ensi viikolla 20 eri osaan koska minä olen sitä mieltä.
Eli ei jatkoon…
Ilmoita asiaton viesti
Ketä kannattaa kuunnella? Halla-ahoa?
Ilmoita asiaton viesti
Siinä on muitakin ongelmia kuin vallitseva sotatila. Sodan loppuminen on epärealistista niin kauan kuin länsi ylläpitää NATOn ovea auki Ukrainalle. Ukraina ymmärtää tämän itsekin, ja se vähä mitä Ukraina on ollut valmis kompromisseihin rauhan edistämiseksi tähän mennessä, sisältää sitoumuksen sotilaallisesta puolueettomuudesta. Halla-aho on taas kerran niin kuutamolla kuin olla voi reaalitodellisuudesta, mutta kai hänen päättömällä uhollaan sankarin viitan ja äänivyöryn silti saa.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä ei, mutta Ukrainan suhteen mies on oikealla asialla. Pystyn sen myöntämään, vaikka en Jussin fani ole koskaan ollutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Oikea asia ja poliittinen realismi tai rauhan rakentaminen eivät ole aina sama asia.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän kanssa voi aloittaa rauhanneuvottelut heti kun se on työnnetty takaisin omalle puolelleen rajaa. Tuota karttaa voisi käyttää takapuolensa pyyhkimiseen jos se on painettu riittävän pehmeälle paperille. Tai jos sen rinnalla esitetään toinen kartta jossa Venäjän joukot on työnnetty Vladivostokiin saakka ja näiden kahden kartan väliltä haetaan sopivaa kompromissia.
Ilmoita asiaton viesti
Maailma menettää sinussa suuren rauhanneuvottelijan. Kuinka vähän olisi sotia, jos löytyisi sinunlaisiasi realistisen kompromissin löytäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kenen pussiin pelaat julkaisemalla tuon kartan? Valtaisa alue leikattuna Ukrainan määräysvallan ulkopuolelle noin vain; vastineena ”rauha”, ja Venäjä tästä sodasta hetken toivuttuaan ajamassa asemiin Dneprin rantapenkalle. Onhan demilitarisaatio toki turvattava vahvalla varustelulla – just joo.
Myönnän, että ehdotuksessa on yksi reilu pointti: tuhottu Itä-Ukrainan infra jäisi Venäjän riesaksi. Vai laskuttaako Moskova viholliseltaan sotakorvaukset?
Ilmoita asiaton viesti
Väärin uutisoitu? Kerron mitä tapahtuu, millaisia tavoitteita eri osapuolilla on havaittavissa tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä et nyt satu tietämään yhtään mitään. Se on tosiasia.
Esität jotain Twitter karttaa siitä miten Ukraina jaetaan, tämä on lähinnä jo lapsellista.
Katsotaanko aamulla Teletapit…nouseeko se vauva-aurinko ja tuleeko ne teletapit kertomaan mitä nyt tehdään.
Tämä ei ole edes vitsi minulta sinulle.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaisitko tähän kysymykseen: Pitäisikö uskoa Halla-ahoa Ukrainan sodan kehittymisen ennustamiseen tai järkeviin toimenpiteisiin liittyvissä asioissa?
Ilmoita asiaton viesti
Onko Mittler tosiaan vakavissaan esittäessään tuon täysin järjettömän Kiinan ehdotuksen?
Ilmoita asiaton viesti
Minä uutisoin Kiinan esityksen, yhtenä monesta asiasta, joita mainitaan tässä blogissa. Esityksen tekijä löytyy Kiinasta, se ei ole minun esitykseni. Onhan YLEkin uutisoinut tämän, joskin ilman karttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka piirtäisi semmoisen kartan, missä Kiina on jaettu osiin? Kiinahan tykkää omista separatisteistaan. Eikös tykkääkkin?
Ilmoita asiaton viesti
Olen kirjoittanut parikin blogia, joissa osoitan tukea Tiibetin itsenäisyydelle.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän tavoitteet kasvattaa maa-aluettaan väestön vähetessä ovat melko epätoivoisia. Mihin Venäjä tarvitsee entistä suurempaa Venäjää, kun maan väestö vain vähenee.
Uskooko Putin, että ukrainalaisista tulee venäläisiä?
Ilmoita asiaton viesti
On siellä jotain luonnonvarojakin, ja sotilaallinen strateginen näkökulma on kiistaton, tavoitella maayhteyttä Krimille.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä kaatuu tähän ahneuteensa, kuten Neuvostoliitto.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin vallataan Krimi ja sitten perustellaan lisävaltauksia, että pitää saada maayhteydet Krimille. Yksinkertaisinta olisi ollut vetäytyä kokonaan takaisin.
Mikäli Krimin valtausta perustellaan sillä, että Sevastopolin laivastotukikohdan turvallisuus piti varmistaa, on muistettava, että Sevastopol oli vain vuokralla ja, jos turvallisuus huolestutti, olisi Venäjän kuulunut luopua vuokrasopimuksesta ja muuttaa Sevastopolista pois, kuten teki Neuvostoliitto Porkkalan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisilla pelureilla on taipumusta pitää kiinni tukikohdistaan. Kuubakin on jo kauan halunnut USA:n ulos Guantanamo Bayn tukikohdasta, mutta ei tällaisesta puhumalla selviä, vastaus pyyntöihin on aina ”ei”.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan rauhanehdotuksessa ei ole blogissa näkyvää karttaa, eikä blogisti tarkkaan ottaen näin väitäkään. Kiina esittää ehdotuksen ensimmäisessä kohdassa, että ”The sovereignty, independence and territorial integrity of all countries must be effectively upheld”, mikä on päinvastaista ”kartan” sanomalle.
Lause tarkoittaa jotain siihen suuntaan, että kaikkien valtioiden itsemääräämisoikeus, itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus on pidettävä tehokkaasti voimassa (”effectively upheld” en osaa kääntää sujuvalle suomelle). Kiina on toistanut samaa lausumaa jo muutaman kerran Ukrainan yhteyksissä.
”Kiinan suunnalta julkisuuteen vuodettu kartta” voi olla mistä tahansa lähtöisin.
Kaiken kaikkiaan, Kiinan ehdotus on periaatteellinen, tosin siinä on joitakin lauseita, joiden on tulkittu myötäilevän Putinin fraaseja.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Kiina sanoo, että ”territorial integrity of all countries must be effectively upheld”, se ei ole takuu sille, että Kiina aikoisi kyseenalaistaa Venäjän käsityksen oman valtionsa tämänhetkisistä rajoista. Tällaisia korulauseita ei kannata tulkita liian toiveikkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan lauselman laitoin lähinnä vastapainoksi Ukrainan jakamista esittävälle kartalle. Olen samaa mieltä, julistukset ovat usein vain korulauseita.
Kiinan johtaja Xi Jinping teki 14.9.2022 valtiovierailun Kazakstaniin. Vierailun seremoniaan kuuluvassa puheessaan Xi käytti samoja sanoja, mutta tällä kertaa koskien Kazakstania; ”Kiina tukee lujasti Kazakstanin itsenäisyyttä, itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta”.
http://www.chinatoday.com.cn/ctenglish/2018/tpxw/202209/t20220915_800306551.html
Yhdessä tämä ja Kiinan muut vastaavat ilmaisut lisäävät painoarvoa. Pidän näitä viestinä Venäjälle, että hillitkää halujanne Kiinaa lähellä olevissa maissa. Ukraina on hieman kauempana ja Kiinan intressit siellä ovat vähäisemmät kuin Kazakstanissa, mutta niitä kuitenkin on, suoraan ja välillisesti.
Ilmoita asiaton viesti
BBC kertoo Zelenskyin haluavan keskustella Kiinan ehdotuksesta. Voisi ottaa mallia Björn Wahlroosista äänestää jaloillaan missä haluaa asua? Sehän olisi modernia läntistä ajattelua. Idässä venäjänkielisiä, lännessä ukrainan- ja välillä tuumailijoita, ilman Berliinin muuria, tottakai.
https://www.bbc.com/news/world-europe-64762219
Viime viikonloppuna pohdimme Facebookissa ovatko Suomen Herrat ihan täyspäisiä? Mariankadun päähän Kruunuhaan vanhaan valtionvirastotaloon on näet ”start up-yrittäjä” Samppa Lajusen nimissä saneerattu huippukallis Maria-hotelli. Samuli-isääni Sonkajärvellä kutsuttiin Sampaksi, äitini oli nimeltään Helvi Maria.
Pitkänlinjan kulkijana olin käynyt teini-ikäisenä työssä ko. talon maataloushallituksessa vahtimestarina nelisen vuotta rahoittaen iltakoulun. Kulman takana jo silloin sijaitsi Svenska Klubben. Silloinen Iisalmen maaseurakunnan kirkko esiintyy nykyisin julkisuudessa Kustaa Aadolfin kirkkona.
Kirjoittaessani ylioppilaaaksi -72 olin siirtynyt muuttokuorman mukana maataloushallituksesta uuteen vesihallitukseen Pohj. Esplanadi 37. Siinä osoitteessa yksi ministeriön virkamies herätteli viime vappuna ihmisiä kaahaamalla autolla heidän päälle.
Netissä liikkuvasta sukutaulusta päättelin äitini puolen esisukulaisten myyneen Hynynen ja/tai Tuovinen nimisinä Sonkajärven Jyrkän takametsiä rautaruukille 1800-luvun alussa. Siitä kirjoitin ”Ole se muutos jota etsit” kirjassani ja sain vihoja niskaani, vaikka silloin vain arvelin yleistietona. Niitä rahoja sitten lienee päätynyt Vänninmäellä maaostoksiin. Siellä päin on Juhani Aho kirjoittanut Lastuissaan käyneensä poikasena Iisalmen pappilan karjaa paimentamassa.
Björn Wahlroosin aikainen yritysjohtajan velvollisuus kasvattaa omistajien salkkujen arvoa jatkuu autoritäärisen Suomen ideana: rahaa on, siksi Hanken ja ”ruki verkh!”, tai kasakka uhkaa viedä kaiken mikä on löyhästi kiinni, jos niin haluaa sanoa, ettei toimintaa perustella järjellä vaan tunteella. Kielellistä kateustyötä tehostetaan vaikuttajaviestinnällä.
Ilmoita asiaton viesti
Luin jostain artikkelin, jossa esitettiin UV-episodin relevantisti otettavan arvoisesti liittyviä tekijöitä.
Arvio tuntui todellisuusvastaavalta. Mitä käytännössä tarkoittaa… tähän ei otettu kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt ymmärrä. Eikös Ukrainan rajat ole Ukrainan rajat?
Ilmoita asiaton viesti
Kansainvälisesti tunnustetut Ukrainan rajat ovat hyvin tiedossa. Sota on menettely, jossa varsin usein on pyrkimyksenä siirtää rajoja de facto, ja sitten yrittää saada uudelle todellisuudelle poliittista tunnustusta de jure.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainassa oli neuvostoaikaisia ydinaseita, jotka Ukraina luovutti Venäjälle, koska Venäjä lupasi kunnioittaa Ukrainan rajoja. Venäjän kanssa ei neuvotella mistään ennen kuin se on palauttanut Krimin Ukrainalle.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän erittäin todennäköisenä, että Venäjän kanssa neuvotellaan kun Krim ja Donbass ovat sen hallussa. Tämän voisi muuttaa vain huomattava sellainen Ukrainan menestys sodassa, josta ei ole mitään tietoa eikä merkkejä tällä hetkellä. Uskon asia siis.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Venäjä saa Krimin, se haluaa loputkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Eläkää ihmisiksi,
sillä pahaa te tulette kohtaamaan
ja kahlittu kansa
pääsee pian vapaaksi.
Tuomiopäivä lähestyy.
Dnepr ja vuoret
nousevat teitä vastaan.
Ja lapsiparkojen veri
valuu valtoimenaan
siniseen mereen.”
Taras Ševtšenko, ”Ystävällinen epistolani”
(Ukraina. Valitut runot. Suom. Alla Bondarenko. Oppian, 2022)
Ilmoita asiaton viesti
Olen kääntänyt suomeksi Shevchenkon sanoittaman kansansävelmän Mahtava virta Dnepr nyt pauhaa. Tälle on toki muitakin suomennoksia, ja levytyksiä, mutta väitän että minun suomennokseni on lähimpänä alkuperäistä tekstiä.
http://ionmittler.com/sheet_trad/FS_Krizanivskii_Dnepr_arr_IonMittler_FI_SA-TB.pdf
http://ionmittler.com/lyrics/FS_Krizanivskii_Dnepr_lyrics.txt
http://ionmittler.com/music/?lang=fi#dnepr
Ilmoita asiaton viesti
En tiennytkään että osaat ukrainaa. Sen tiesin että nimien oikeinkirjoitus on sinulle ylivoimaista, olipa kyse maiden tai kirjailijoiden nimistä.
Ilmoita asiaton viesti
En osaa Ukrainaa, mutta molemmat (!) vaimoni osaavat, toinen on Ukrainasta ja toinen Valko-Venäjältä.
Tästä saisi hauskaa jättämällä tarkentamatta, ovatko nämä olleet vaimojani samaan aikaan vai eri aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ion: ”Kukaan ei kai kuvitellut, että Kiina on täysin neutraali rauhanvälittäjä näiden kahden välillä?”
Kyllä ainakin yksi kuvitteli, nimittäin pölvästien pölvästi Gallian kukkopoika Emmanuel Macron! Lainaus tämänpäiväisestä uutisesta (Iltasanomat):
”….Ranskan Macron aikoo matkustaa Kiinaan – haluaa Kiinan painostavan Venäjää lopettamaan sotatoimet ….Macronin mukaan on hyvä asia, että Kiina on osallistumassa suunnitelmiin rauhan saamiseksi.”
Ilmoita asiaton viesti
Myös Zelenskin uutisoidaan olevan alustavasti kiinnostunut tästä Kiinan aloitteesta, ja roolista rauhanvälittäjänä. Ehkä vähän naiivisti kuvitellen, että Kiinan tarkoittama ”alueellinen koskemattomuus” perustuisi Ukrainan käsitykseen rajoistaan eikä Venäjän, ja ettei mitään demilitarisointia sisältyisi ehdotukseen. Voi olla että todellisuus ei tule olemaan ihan sitä mitä Zelenski alustavasti ajatteli.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei ole mitään peliä. Kyseessä on isot asiat. Voittaako demokratia vai roistovaltio jota KGB-mies johtaa mafiapäällikön ottein?
Ilmoita asiaton viesti
Jos demokratia voittaisi suurvaltojen sotien jälkipuinnissa, se olisi jotain uutta.
Ilmoita asiaton viesti
Aika erikoista, että tälläkin sivustolla pienen Suomen suuret ajattelijat vähättelevät Kiinan mielipiteitä, vaikka kyseessä on maailman toiseksi mahtavin valtio, ennen pitkää mahtavin. Suomi on digitaaliteknologian suhteen lähes 100-prosenttisesti Kiinasta riippuvainen, samoin muunkin teknologian suhteen riippuvuus on varsin huomattavaa. Monen vientiyrityksemme vientikin suuntautuu Kiinan markkinoille ja globaalisti maailman talouskasvu on vahvasti sidoksissa Kiinan talouskasvuun. Eiköhän tämä anna Kiinan mielipiteille jonkinlaista painoarvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina äänesti tyhjää YK:ssa, mutta on esittänyt hyökkäystä tukevia kantoja ja käy kauppaa Venäjän kanssa. Se ja muut Venäjä-mieliset muodostavat 20 prosenttia maailman BKT:sta. Ukrainan puolella on 59 prosenttia maailman BKT:sta, mm. Yhdysvallat. Putin onnistui hölmöydellään yhdistämään EU:n.
Ilmoita asiaton viesti
Kenraali Gustav Hägglund puolestaan ehdotti taannoin, että Ukraina jaettaisiin kahtia. Venäjä ja USA ratkaisisivat asian keskenään niin, että ukrainalaiset saisivat puolikkaan maastaan, venäläiset toisen puoliskon.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se oli tämä tapaus vuonna 2016:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001953835.html
Saman ajattelutavan mukainen lausunto, joka on blogissa linkitetty amerikkalaisen ajatushautomon visio vuodelta 2010. Tuskin täysin Hägglundin omaa tuotantoa, vaan eiköhän siinä ole otettu inspiraatiota ajatteluun Amerikan suunnalta.
Ilmoita asiaton viesti
Amerikastakin löytyy hourupäitä. Onhan se iso manner.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä häviää tämän sodan. Tämä ei ole oikeutettu sota millään tavalla. Venäjä on yksin siitä vastuussa. Venäjä tappaa siviilejä joka päivä Ukrainassa, ihmisiä raiskataan, lapsia joukkosiirretään. Tämä kaikki on sellaista toimintaa, josta pitää myös rangaista tekijöitä. Venäjän johto, Putin, ei voi päästä tästä kuin koira veräjästä. Emme pysty toimimaan nykyisen Venäjän kanssa. Näin Marin sanoi. Sellaista Suomi ei koskaan sanoisi yksin, ilman kumppanien varmistettua selkänojaa. Älkäämme takertuko lillukanvarsiin ja sortuko saivarteluun. Putinin aika on loppumassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Näin Marin sanoi.”
Lausuntosi olisi ollut niin paljon uskottavampi ilman tätä lisäystä, joka puhaltaa siitä ilmat pihalle: vetoaminen teinityttöä leikkivään aikuiseen poliittisena auktoriteettina.
Ilmoita asiaton viesti
Jaxuhali 🙂
Ilmoita asiaton viesti
kiitos hyvästä kirjoituksesta Ion, tässä on sitä reaalinäkemystä eikä sinkoilevaa tunteella huudeskelua niin kuin monesti täällä näkee.
Ilmoita asiaton viesti