Venäjän hyökkäyksen vuosipäivänä 24.2. Kiina ehdottaa Ukrainan jakamista kolmeen osaan

On kulunut päivälleen 19 kuukautta siitä kun ennustelin, että Venäjä yrittää anneksoida kolmasosan Ukrainasta:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/12-kk-ennuste-venaja-anneksoi-juridisesti-valko-venajan-ja-sotilaallisesti-kolmasosan-ukrainasta/

Vaikka eihän siinä ihan niin käynyt:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/15-kuukautta-venajan-tahtotilan-osoittamisesta-ita-ukrainan-alueiden-anneksointiin/

Venäjän suurhyökkäyksen vuosipäivänä Kiina on tehnyt aloitteen rauhansopimuksen edistämisestä. Kiinan suunnalta julkisuuteen vuodettu kartta ei ole mieluisaa katsottavaa länsimaisille poliitikoille: Venäjä saisi hallussaan olevan noin kuudesosan Ukrainan alueista, ja sen lisäksi noin 25 % lisää julistettaisiin demilitarisoiduksi alueeksi. Twitterissä joku antoi sille lempinimen ”uusi Itä-Saksa”. Nimitys on varsin osuva, koska tässä suunnitelmassa pääkaupunki Kiova jaettaisiin kahtia, kaupungin keskellä kulkevan Dnepr-joen kohdalta.

Länsimaissa ei olla lämpenemässä Kiinan aloitteelle. Nyt ei ole aika piirtää karttoja, vaan nyt katsotaan rajat kuntoon aseiden voimalla:

https://www.theguardian.com/world/2023/feb/24/china-calls-for-russia-ukraine-war-peace-talks

Venäjällä oltaisiin varsin tyytyväisiä Kiinan ehdotukseen. Kukaan ei kai kuvitellut, että Kiina on täysin neutraali rauhanvälittäjä näiden kahden välillä?

https://www.telesurenglish.net/news/Russia-Welcomes-the-Chinese-Peace-Plan-for-Ukraine-20230224-0011.html

Karttoja Ukrainan jakamisesta on piirrelty aiemminkin, tässä erään amerikkalaisen ajatuspajan luonnos vuodelta 2010:

https://www.opendemocracy.net/en/odr/could-partition-solve-ukraines-problems/

Jussi Halla-aholla on toisenlaisia ajatuksia: hänen mielestään Ukraina pitäisi hyväksyä NATOn jäseneksi niin pian kuin mahdollista.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009415036.html

Liikkeellä on monenlaisia ajatuksia, ja monenlaisia karttoja. Ihan kaikki nämä ajattelijat eivät ole kovin hyvin ns. ”kartalla” tilanteesta, ja realistisesti mahdollisesta tulevaisuudesta. Ei kai tässä muu auta kuin odotella ja ennustella tulevaa, jota emme voi tietää, ennen kuin kaikki on tapahtunut. Sitten voidaan viisastella ja jälkiviisastella.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu