Venäjän yllättävä veto: hakee jäsenyyttä sotilaallisesti sitoutumattomien maiden liikkeeseen

Kylmän Sodan aikakaudella oli kaksi suurvaltaa, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, joiden johtamiin sotilasliittoihin NATO ja Varsovan Liitto monet valtiot liittyivät. Molempia näitä sotilasliittoja vieläkin suurempi liittouma on Sitoutumattomien Maiden Liike, joka pyrki neutraaliuteen ja sovinnollisiin suhteisiin molempien suurten sotilasliittojen kanssa. Nykyään Sitoutumattomien Maiden Liikkeeseen kuuluu 118 valtiota, joka on 61% YK:n jäsenvaltioista ja 55% maapallon väestöstä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sitoutumattomien_maiden_liike

Venäjä on edelleen maailman toiseksi pelätyin sotilasmahti, mutta taloudessa globaalit suurvallat ovat nykyään kiistattomasti Yhdysvallat ja Kiina. Kiinan nousua odotellaan myös sotilaallisella rintamalla. Jotkut ennakoivat jo uutta Kylmää Sotaa, tällä kertaa Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.

Venäjä teki tällä viikolla hieman yllättävän siirron, ilmoittamalla että he anovat tarkkailija-jäseneksi Sitoutumattomien Maiden Liikkeeseen. On selvää että Yhdysvaltojen kanssa Venäjä ei voi liittoutua. Nyt alkaa näyttää siltä, että Venäjällä on luovuttu myös ajatuksesta liittoutua Kiinan kanssa Yhdysvaltoja vastaan. Ehkä Kiina näkee itsensä kiistattomana johtajana, ja kakkos-viulun soittaminen ei sovi Venäjän itsetunnolle.

https://anoncandanga.com/russian-authorities-announced-their-intention-to-apply-to-join-the-non-aligned-movement-nam-as-an-observer/

https://www.telesurtv.net/news/rusia-observadora-mnoal-20201022-0018.html

Sitoutumattomien Maiden Liikkeessä Venäjä olisi kiistaton johtaja sotilaallisesti. Löytyisikö sieltä myös kumppaneita, tukivoimia? Monet jäsenmaista ovat jo valmiiksi Venäjän sotilaallisia kumppaneita. Löytyisikö sieltä uusi Varsovan Liitto? Ei tarvita muuta kuin pieni nimen vaihdos järjestölle: annetaan sille uudeksi nimeksi Sitoutuneiden Maiden Liike.

Kuinka sitoutumattomia nuo Sitoutumattomien Maiden Liikkeen valtiot ovat todellisuudessa? Rauhanomaisia ne eivät ole aina olleet kaikki, vuosien saatossa. Monia jäsenmaita yhdistää historiallinen ideologinen konflikti Yhdysvaltojen kanssa. Myös autoritaarinen hallinto on varsin suosittua jäsenmaiden keskuudessa. Niiltä osin Venäjä sopii kyllä joukkoon.

Suomi ei koskaan liittynyt Sitoutumattomien Maiden Liikkeeseen, koska Suomi ei halunnut sitoutua niiden väitettyyn sitoutumattomuuteen. Eikä halua edelleenkään, vaan ovia pidetään auki jokaiseen ilmansuuntaan joka on länsi.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu