Verottajan sekavat tulkinnat some-vaikuttajien saamien lahjojen verollisuudesta

Verohallinto linjaa julkisuudessa, että some-vaikuttajien (eli henkilöiden, joilla on paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa) pitäisi maksaa veroa mm. ilmaiseksi saadun festarimatkan pääsylipusta ja hotelliyöstä, jos heidät on kutsuttu sinne tekemään aiheesta tarinoita sosiaaliseen mediaan.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008701569.html

Tämä puheenaihe saattaa olla sikäli aika turha, että odotukseni ovat melko matalalla, kuinka aktiivisesti some-tähdet viitsivät ilmoittaa verottajalle saaneensa jotain ilmaiseksi. Mutta jos ilmoittaisivat, niin tämä linjaus olisi siihen tarkoitukseen harvinaisen sekava, suoranainen vääryys. Ja siksi luultavasti melko heikosti motivoiva tekemään niitä ilmoituksia.

Jos joku kaupparatsu tai poliittisen järjestön broileri lähetetään Dubaihin suureen näyttelyyn, edustamaan siellä yritystään tai poliittista järjestöä, maksaako se kaupparatsu tai poliittinen broileri verot tästä ilmaisesta matkasta ja hotelliyöstä? Ei maksa, jos matka liittyy pyydettyyn työtehtävään. Päin vastoin, hän saa matkasta jopa verotonta tuloa päivärahoina.

Jos joku on töissä ruokatehtaan koekeittiössä uusien ruokien maistajana, maksaako hän veroa siitä ruoasta, jota hänelle tarjotaan ilmaiseksi, jotta hän voi arvioida sen laatua? No ei todellakaan maksa.

Jos joku on töissä elokuvien tarkastajana, ja katselee elokuvia päivät pitkät arvioidakseen niille ikärajan, maksaako hän veroa niiden elokuvien pääsylipun hinnan perusteella, jotka hän on saanut katsoa ilmaiseksi? Ei maksa.

Jos joku on töissä lentokapteenina, täytyykö hänen maksaa verot normaalin matkalipun hinnaston mukaisesti, kun hän pääsee Thaimaahan itse ohjaamansa lentokoneen kyydissä? Maksaako lentokapteeni myös verot ilmaisesta hotelliyöstä siellä Thaimaassa, jos paluulento ei lähde samana päivänä? No ei maksa.

Palataan takaisin siihen some-vaikuttajaan, joka on kutsuttu festareille mainostajaksi ja myynnin edistäjäksi. Hän pääsee kassan ohi samasta VIP-jonosta journalistien ja monenlaisen rahvaan kanssa, jotka ovat saaneet jonkun firman sponsoroimana vapaalipun niille festareille. Toimittajat saavat ilmaisen sisäänpääsyn ehkä ihan automaattisesti. Kukaan näistä ei maksa veroa ilmaisesta sisäänpääsystä, eikä työnantajan tai sponsorin tarjoamasta ilmaisesta matkasta sinne. Eikä työnantajan tai sponsorin maksamasta mahdollisesta hotelliyöstä.

Verottaja on nyt noussut väärällä jalalla talviunilta.

+3
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu