Vihervasemmiston ”oikeusvaltio” ei ole voimassa osoitteessa Hekatalontie 6 B

Suomalaisen politiikan äärilaidat Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset lupasivat kumpikin paljon bussipysäkeillä olevissa mainoksissaan. Perussuomalaisten sanotaan luvanneen jopa liikoja, ja sen takia HKL ja mainontaa harjoittava yhtiö JCDecaux päättivät poistaa heidän vaalimainoksensa bussipysäkeiltä. Ja siitäkös kohu syntyi. Jos tarkoituksena oli vähentää tuon mainoksen näkyvyyttä, homma meni vähän reisilleen. Asiasta nousseen kohun ja valtakunnallisen uutisoinnin takia tuon mainoksen on nyt huomannut varmasti ainakin 10 kertaa useampi ihminen kuin sen olisi huomannut, jos mainosta ei olisi poistettu bussipysäkeiltä.

https://yle.fi/uutiset/3-11969327

Perussuomalaisten vaalimainoksessa oli näkyvästi esillä slogan ”Sinä maksat.” Mainonnan hyvien tapojen mukaista olisi ollut, että myös Vasemmistoliiton mainoksessa olisi mainittu tuo tieto. Nyt liikutaan vähän mainonnan eettisten sääntöjen rajamailla, kun luvataan maat ja mannut sekä ummet ja lammet, mutta ei kerrota kuka sen maksaa.

Hevonenkin nauraa suomalaiselle oikeusvaltion periaatteelle tällä hetkellä, kun (yhteis)kunnallinen taho poistattaa yhden puolueen mainoksia, mutta sallii muiden puolueiden mainostamisen. Ilmeisesti Suomen lainsäädännössä ei kerrota, miten demokraattiset vaalit tulisi järjestää ja rauhoittaa, joten luonnostelen tähän muutamia lakeja, joita demokratiaa kunnioittavassa oikeusvaltiossa kannattaisi olla:

Waali-rauha olkoon pyhä. Kenengään ei pidä siihen kajoaman.

Jokaisella waali-ehdokkaalla olkoon oikeus mainostaa omia ajatuxiansa, kenengään sitä estämättä. Jokainen mainos-palweluita tarjoawa taho olkoon welwollinen myymään palweluitaan kaikille ehdokkaille, ilman mingäänlaista syrjintää. Tai waihtoehtoisesti, kieltäytymään myymästä palweluitaan yhdellekään ehdokkaalle, tasapuolisesti.

Waali-mainonnassa esiintywät lainwastaisuudet käsitelköön tuomioistuin. Älgöön kukaan ottako oikeutta omiin käsiinsä, poistamalla pahexuttawaksi katsomiaan waali-mainoxia oman päätöxensä nojalla, ilman tuomioistuimen päätöstä. Korkein hallinto-oikeus päiwystäköön waaleja edeltäwien kahden wiikon ajan walmiina käsittelemään waali-mainoxiin liittyvät kantelut, ja ratkaisemaan sellaiset asiat kiireellisesti, jopa yhdessä päiwässä.

Nämä säännöt ja periaatteet teroita mieleesi, niin menestytte kauan siinä maassa, jossa te asutte.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu