Vihriälän ryhmän talouden elvytys-selvityksen hitit ja hudit

Konsiili on kokoontunut professori Vesa Vihriälän johdolla, ja Suomelle on annettu suosituksia, miten koronan runtelema talous saadaan uuteen nousuun.

https://yle.fi/uutiset/3-11341918

Tässä selvitysryhmän antamien suositusten hitit ja hudit:

Huti: Lukukausimaksuja korkeampien asteiden koulutukseen, jotta opiskelijat valmistuisivat nopeammin. Opiskelijoilla on jo valmiiksi alempi sosiaaliturva kuin millään muulla väestöryhmällä. On pokkaa ehdottaa sen päälle vielä ylimääräistä raippaa. Lisäksi tämä rankaisisi aiheettomasti myös niitä opiskelijoita, jotka eivät laiskottele, vaan opiskelevat normaalissa suositellussa tahdissa.

Parempi vaihtoehto: Laitetaan lukukausimaksut vain ”ylimääräisille” lukukausille, jos opiskelu venyy normaalia käytäntöä pidemmäksi, opiskelijan puutteellisen ahkeruuden takia. Lisäksi joissakin tapauksissa on aiheellista kysyä, onko kaikki välttämätöntä ammatissa työskentelemiseen, mitä koulu vaatii opiskelemaan tutkinnon saamiseksi? Olisiko siellä jotain perattavaa, joka lyhentäisi tutkintoja opintokokonaisuuden karsimisen kautta?

Hitti: Työmarkkinoille tulon nopeuttaminen. Opintopolkua lyhyemmäksi ja ytimekkäämmäksi.

Ehkä huti: oppivelvollisuuden pidentäminen. Kun samaan aikaan halutaan myös ”nopeuttaa työmarkkinoille tuloa”, eli lyhentää opiskeluaikaa. Ehkä kompromissi: oppivelvollisuuden pidentäminen ehdollisena, jos ei ole työllistynyt kokopäivätyöhön opintojen jatkamisen sijasta.

Hitti: korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen.

Ehkä hitti, jos…: varhaiseen eläkeputkeen kannustamisen lopettaminen. Jos näitä ihmisiä ei syrjitä työelämässä ikänsä takia, ja heille löytyy töitä. Eli tämä ei ole ihan sillä selvä, että estetään varhainen eläkkeelle pääsy, niin he ryhtyvät johonkin muuhun kuin työttömyyskortiston kanta-asiakkaiksi.

Ideologinen huti: ulkomaisen työvoiman maahantulon esteiden vähentäminen. Toki tässä on aika iso ero sillä, tarkoitetaanko alipalkatun halpatyövoiman maahantuonnin helpottamista, polkemaan palkkoja, vai asiantuntijoiden maahantuonnin helpottamista. Veikkaan ensiksi mainittua, koska jälkimmäinen on melko helppoa jo nykyäänkin.

Vaikea pala nieltäväksi: paikallisen sopimisen lisääminen työelämässä. AY-liike sanoo ei, paitsi jos ehdotus on tarpeeksi kiinnostava. Kirjoitan tästä erillisen blogin myöhemmin.

Ideologinen huti: vältetään työn verotuksen kiristämistä. Korona-kriisin nähtyämme, kenenkään sokerip*rseen ei pitäisi valittaa jos tulovero nousisi prosenttiyksiköllä. Olemme nähneet omin silmin, mihin sitä rahaa tarvittiin.

Miten tuon nyt ottaa: kiristyksiä kiinteistöveroon. Poistaisivat ensin varainsiirtoveron oman asunnon ostajalta, se on este työvoiman liikkuvuudelle. Asumisen veroja voisi sitten korottaa ainakin sen verran että tilastollisesti asumisen verot yhteensä ovat saman verran kuin ne olivat silloin kun ostajilta perittiin lisäksi myös varainsiirtoveroa.

Ideologinen huti: kiristyksiä listaamattomien yritysten verotukseen. Niinsanottu ”Lex Kojamo Oyj?” Kuinka monta keinoa vasemmistolainen hallitus keksii suojellakseen pyhää lehmäänsä veroilta? Yhtäläiset kiristykset kaikenlaisten yritysten verotukseen, ei tuollaista listaamattomat vs. listatut kastijakoa.

Ideologinen arvokysymys: kiristyksiä bensaveroon. Korona-kriisiin liittyvänä asiana näen tämän hutina. Kurittaa köyhää siinä missä rikastakin. Tulkitsen tämän vihreäksi maailmanparantamiseksi, ja ymmärrän sen jos joku tätä kannattaa vihreästä näkökulmasta katsoen, ilman konkreettista yhteyttä korona-kriisiin.

 

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu