Vuokravakuuden ottaminen pitäisi kieltää, samoin vuokrasopimuksen määräaikaisuus
Moni mieltää minut oikeistolaiseksi, mutta minulla on myös vasen käsi.
Ehdotan että vuokravakuuden ottaminen pitäisi kieltää asunnon vuokrauksen yhteydessä. Myös yksityishenkilön omaan asuntoon kohdistuvan vuokrasopimuksen määräaikaisuus pitäisi lakiteknisesti julistaa mitättömäksi vuokranantajan puolelta, siten että vuokralainen saa aina irtisanoa vuokrasopimuksensa ilman sanktiota, lukipa sopimuksessa mitä tahansa vaaditusta asumisen vähimmäiskestosta.
Nämä molemmat aloitteet perustuvat siihen näkökulmaan, että vuokralainen on tyypillisesti köyhä tai korkeintaan keskituloinen kansalainen, ja vuokranantaja on tyypillisesti varakkaampi kansalainen tai menestyvä liikeyritys. Taloudellisesti heikompaa osapuolta pitäisi suojella vuokrasuhteessa sellaisilta ylilyönneiltä taloudellisesti vahvemman osapuolen etujen turvaamiseksi, kuten vuokravakuuden säilyttäminen vuokranantajan tilillä sekä asumisen vähimmäiskeston vaatimus.
Kahden tai kolmen tonnin vuokravakuuden kerääminen kokoon on monelle vuokralaiselle iso taloudellinen ponnistus, jota joutuu miettimään ihan tosissaan, mistä ne rahat saisi kerättyä. Sitten se raha lepää vuokranantajan sijoitustilillä kasvamassa korkoa, vaikka köyhempi osapuoli on se jolla olisi enemmän tarvetta kasvattaa korkoa omille rahoilleen.
Suurin epäkohta on kuitenkin se, että vuokravakuudesta pystyy takavarikoimaan vuokralaisen omaisuutta ilman oikeuden päätöstä. Minulle kävi näin, kun muutin pois TA-Asumisoikeus Oy:n asunnosta muutama vuosi sitten. Yhtiö pidätti minulta vuokravakuutta noin tuhat euroa, perusteluin jotka olivat niin epämääräisiä (tyyliin ”pidätykset perustuvat hinnastoon, mutta kas vain, ne eivät olekaan hinnaston mukaisia, no ne ovat silti oikein”), että tein niistä rikosilmoituksen epäillystä petoksesta. Poliisi ei aloittanut esitutkintaa asiasta. Voitin tapauksen kuluttajariita-lautakunnassa pari vuotta sitten, noin 600 EUR osalta jotka reklamoin, mutta TA-Asumisoikeus Oy ei ole tähän päivään mennessä palauttanut euroakaan minun laillista omaisuuttani, joka ei ole siirtynyt heidän omaisuudekseen millään lainvoimaisella keinolla.
https://yle.fi/uutiset/3-11029359
Tässä tulee vastaan kolmas näkökulma, miten vuokravakuus on taloudellisesti vahvemman osapuolen puolella: vuokranantaja pystyy takavarikoimaan taloudellisesti heikommassa asemassa olevan osapuolen omaisuutta ilman oikeuden päätöstä, jolloin päädytään siihen tilanteeseen, että taloudellisesti heikomman osapuolen ainoa mahdollinen keino saada rahat takaisin olisi ottaa tuhansien eurojen taloudellinen riski ja viedä asia oikeuteen. Useimmat eivät uskalla tehdä sitä, en minäkään. Niinpä ne rahat ovat edelleen taloudellisesti vahvemman osapuolen hallussa.
Vuokrasopimuksiin sisältyvä asumisen vähimmäiskesto, varsin usein 12 kk, perustunee usein siihen että vuokralaisen etsimisen hoitaa joku välittäjä, esimerkiksi Vuokraturva Oy. Välittäjä ottaa palvelumaksun, ja diiliin kuuluu vuokrasopimuksen vähimmäiskesto siksi että palvelumaksu olisi vuokranantajan kannalta kohtuullinen menoerä suhteessa sopimuksen tarjoamaan taattuun tulovirtaan. Tässäkin on kyse kahden taloudellisesti vahvemmassa asemassa olevan osapuolen etujen takaamisesta, taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevan osapuolen tappioksi.
Minä voisin allekirjoittaa vaikka heti tänään lain, joka kieltää vuokranantajaa ottamasta haltuunsa vuokravakuutta yksityiseltä vuokralaiselta, ja mitätöi ehdot yksityiseen asuntoon kohdistuvien vuokrasopimusten vähimmäiskestosta. Niinsanotut vuokravakuuden pidätykset olisivat jatkossa laskuja jotka lähetetään vuokralaiselle, samaan tapaan kuin mikä tahansa muu korvausvaatimus yhteiskunnassa on lasku, joka pyydetään maksamaan eräpäivään mennessä. Vuokralainen voisi myös irtisanoa vuokrasopimuksen ja muuttaa muualle koska tahansa. Jos vaikka löytyy töitä, tai menettää nykyisen työnsä.
Vuokravakuuden paikka onkin vuokralaisen omalla vuokravakuustilillä minkä vuokranantaja sitten vapauttaa vuokrasopimuksen päätyttyä.
Törttöilevät vuokranantajat ovat myös ongelma siinä missä vuokralaiset, mutta tuo asia ratkaisee sen ongelman että vuokranantaja ei yksipuolisesti vähentele rahoja tai käytä vuokravakuutta bonusvuokrana. Se vuokravakuus kuitenkin tarvitaan törttöilevien vuokralaisten takia, että jos vuokralainen tuhoaa asunnon tai jättää vuokraa maksamatta niin ne saa kynittyä sitten oikeusteitse siitä vuokravakuustililtä.
Siinä mielessä 3kk vuokravakuus on ihan toivottava vuokranantajalle, mutta epämääräisen vuokranantajan tunnistaa siitä jos tämä ei tajua sitä, että vuokravakuuden tulee pysyä vuokralaisen tilillä, että vuokranantaja ei pääse siihen kajoamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Saahan sitä rahaa periä oikeusteitse joka tapauksessa, ilman mitään vakuustiliäkin. Ei asuntolainaa tai autolainaa myöntävä pankkikaan vaadi vuokravakuutta erilliselle tilille. Jos maksut jäävät rästiin, sitten ne jäävät rästiin, ja aloitetaan perintätoimet.
Ilmoita asiaton viesti
Vuokravakuuden idea on se, että löytyy se raha perittäväksi.
Jos on aivan persaukinen niin siltä ei saa mitään vaikka aloittaisi perintätoimet (jotka myös maksaa).
Eli en siis missään nimessä ole vuokravakuutta vastaan. Se vaan pitää olla vuokralaisella jäädytettynä eikä vuokranantajalla.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi nimenomaan ja ainoastaan vuokranantajille varattaisiin tällainen bufferi, josta voi periä rahaa?
Ilmoita asiaton viesti
Vuokralaiselle se bufferi on se vuokra-asunto, jos tarvitsee riidellä. Saahan vuokranantaja siitä rahaa kun sen myy.
Mutta se kyllä on totta, että vuokranantajan taloudellinen tilanne pitäisi myös olla selvillä vuokralaiselle. Kuitenkin on rankalla velkavivulla ostettu sijoitusasuntoja ja jos korot nousee ja tarvitseekin jotain myydä niin uusi omistaja voi pöllyttää vuokralaisen pois heti. Tämä on vuokralaiselle riski.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Matti Kaarnattu kirjoittaa, vuokravakuustiliin vuokranantaja pääsee käsiksi vasta kun vuokranantajan ja vuokralaisen kesken on yhteisesti sovittu vakuuden käytöstä. Samoin on aivan ymmärrettävää, että vuokranantaja haluaa joskus minimivuokra-ajan.
Jos vuokralaisilla on kaikki oikeudet ja vuokranantajilla ei mitään, vuokra-asuntojen tarjonta laskee jyrkästi. Samalla mekanismilla vaikuttaa vuokrasäännöstely, jota Suomessa on kokeiltu huonolla menestyksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Vuokravakuus on käytössä, koska vuokralaiset hyvin yleisesti jättävät vuokria maksamatta ja korjauslaskut samoin. Kun vuokralainen on jo alkuunsa luottotiedoton niin eihän asunnon omistajalle kuulu näiden riskien kantaminen.
Yhä useampi asunnon vuokraaja on tavallinen persaukinen suomalainen eikä miljonääri. Ihmiset vuokraavat runsaasti mm perintökämppiä.
***
Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen on eräissä tilanteissa hankalaa. Itselläni on talo ollut vuokralla ulkomailla asuessa. Kun on itse toisella puolella maapalloa niin asioiden hoito on hankalaa ja palvelut kalliita.
Siksi meidän vuokralaisena oli vain lähetystö, joka maksoi kaiken ajallaan. Mitään haittaa ei ollut, vaikka lähetystön asukkaamme vaihtuivat kesken kauden. Vahingot korvattiin tismalleen pyyntöni mukaan.
***
Määräaikaiseen vuokrasopimukseen voi kirjata ehdot sopimuksen ennenaikaiselle purkamiselle. Suurin osa vuokraajista Suomessa varmasti hyväksyy syyksi mm työttömyyden tai vakavan sairauden. Syy on toki sitten todistettava pyydettäessä.
***
Sossunluukku on hyvä asiakas vuokraajalle ongelma-asukkaiden kohdalla. Sieltä vuokrat maksetaan suoraan, jos niin sovitaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Vuokravakuus on käytössä, koska vuokralaiset hyvin yleisesti jättävät vuokria maksamatta ja korjauslaskut samoin. Kun vuokralainen on jo alkuunsa luottotiedoton niin eihän asunnon omistajalle kuulu näiden riskien kantaminen.”
Totta. On kuitenkin syytä tiedostaa, että myös törttöileviä vuokranantajia on mitkä käyttävät vuokravakuutta jonkinlaisena bonusvuokrana. Ehdottomasti kannatan vuokravakuutta, ei mitään ongelmaa 3kk vuokravakuudessa mutta sitä EI saa antaa vuokranantajalle. Jos vuokranantaja sitä edellyttää, pitää juosta pois ja kuuluttaa kadulla kyseisen vuokranantajan olevan vuokralaiselle riski.
Vuokravakuutta tulee käyttää vain siihen jos vuokria ei makseta tai asuntoa tuhotaan. Törttöilevillä vuokranantajilla on taipumusta esimerkiksi käyttää täysin normaalia, asumisessa seurannutta lattian kulumista perusteena pidättää koko vuokravakuussumma siihen että maksattaa lattiaremontin. Vuokralainen voi olla samassa asunnossa vaikka vuosikymmenen joten kyllä siinä ajassa tapahtuu myös kulumista jonka vuokranantajan tulee hinnoitella vuokrassa.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin, että niin Hämäläinen kuin Karnaattu ovat kummatkin oikeassa, perseilijöitä löytyy niin vuokralaisissa kuin vuokranantajissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vuokraturva Oy ei luottotiedottomille mitään vuokraa, sellaiset jäävät yleishyödyllisten vuokrayhtiöiden asiakkaiksi. Jos ja kun vuokrat jäävät rästiin, yhteiskunnan taskusta toiseen siirrellään rahaa, tai sitten jätetään siirtämättä.
Joten jäljelle jää epäluottamus ja ennakkoperintä asiakkaalle, joka ei ole omalla toiminnallaan antanut aihetta epäilyihin siitä etteikö laskuja maksettaisi ajallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän sen tulee ollakin, jää kansalaiselle edes jokin omavastuu elämästään, siis omastaan ensin ja myöhemmin sossun asiakkaista, mikä ilo siitä seuraakaan 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Tällä kertaa olen aivan samaa mieltä Hämäläisen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”Nämä molemmat aloitteet perustuvat siihen näkökulmaan, että vuokralainen on tyypillisesti köyhä tai korkeintaan keskituloinen kansalainen, ja vuokranantaja on tyypillisesti varakkaampi kansalainen tai menestyvä liikeyritys.”
Ehdotukset olivat osaltaan hyviä, mutta myös yhtä huonoja. Vuokranantajana en koskaan ehdota määräaikaista, joka olisi lievä ”kiristys” vuokralaisen asua tai maksaa elämän tilanteen muutoksesta.
En myöskään tykkää säilyttää kenenkään rahoja tililläni tai Kelan/ Pankin vakuuslappuja. Mutta kaikkia vuokralaiset eivät muista aina maksaa lopulta niitä vuokria tai voivat rikkoa asunnossa paikkoja. He ovat usein juuri niitä köyhiä, joten myös rahojen periminen heiltä jälkikäteen on hankalaa ja lähes mahdotonta saada. Vuokravakuus tuntuu niissä tapauksissa oikealta ratkaisulta.
En peukuta kuitenkaan taulukkovähennyksiin. Äitimme asui ennen palvelutaloon muuttoa Lahden Talot OY:n huoneistossa, joka siivottiin muuton yhteydessä kyllä perusteellisesti, mutta Lahden Talot pidätti vakuuksista 50€, kun muutoin siistin eläjän liesituulettimen suodatin oli unohtunut pestä.
Olen sitä mieltä, että yritystoimintaa kuuluu aina pieniä kuluja ja ei pidä lähteä sakottamaan vuokralaistakaan elämisestä tai vaatia palauttamaan huoneistoa uutena.
Asian voisi inhimillistää siihen räätälöity vakuutusyhtiö, jolle vuokranantajat maksaisivat jotakin ja yhtiö maksaisivat saamattomat vuokrat ja mahdolliset rikkoutumiset.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo toimialan yhteinen vakuutusyhtiö olisi hyvä ratkaisu monellakin toimialalla. Myös vuokrarästeihin. Siinä pitäisi vain olla joku yhteinen pelisääntö, otetaanko luottotiedottomia vuokralaisiksi, ja jos otetaan niin onko silloin vakuutusmaksu korkeampi tai jotain.
Ilmoita asiaton viesti
En kannata, lisää vain kustannuksia kunnollisille vuokralaisille, kun rentut voivat rikkoa asuntoa ja jättää vuokrat maksamatta vakuutusyhtiön piikkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Rentut voivat rikkoa asuntoa jo nytkin asunnon omistajan piikkiin. Takuuvuokralla ei asuntoa paljon korjata, löytyy porukkaa joka saa asunnon todella romuksi. Vakuutus-ajatuksessa yksittäiselle vuokraisännälle lankeava ”jättipotti”, koko asunto romuksi huonon vuokralaisen takia, jakaantuisi tasaisesti koko toimialan pieneksi riskiksi. Kyllä siinä vain on järkeä, saman verran kuin kaikessa muussakin vakuuttamisessa. Jos käy huono tuuri ja kosahtaa omalle kohdalle isompi kustannus, kuukausittainen pieni vakuutusmaksu on vaihtoehto jota minäkin maksan tällä hetkellä moneen kohteeseen. Asuntooni, autooni (kasko), ja niin edelleen. Olen valmis maksamaan kuukausimaksua mielenrauhasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kohtuuttomia ehdotuksia, jotka saisivat aikaan vuokra-asuntojen vähenemisen ja vuokrien pomppaamien pilviin. Vuokralaisen asema on muutenkin jo niin suojattu, että moni asunnonomistaja miettii vakavasti, onko asunnon antamisessa vuokralle mitään järkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Vahvasti epäilen sinun visioimiesi seuraamusten toteutumista. Asunnon vuokraaminen on yksi tuottoisimpia ja helpoimpia bisneksiä, siihen riittää tulijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Perus sijoitusjuttu se, että suuressa tuotossa on myös suuri riski.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Joten vuokravakuudet ja määräaikaisuudet pois vain.
Ilmoita asiaton viesti
”Aivan. Joten vuokravakuudet ja määräaikaisuudet pois vain.”
Eli vuokrat nousevat järjettömän kalliiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät taida nousta. Luotettavia vuokranmaksajia löytyy paljon. Vaikka positiivisen luottorekisterin kautta. Se pärähtää heti rekistereihin, jos jättää vuokrat tai lainvoimaset vakuuden pidätykset maksamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Kohonnut riski tappioille pitää kuitata saamalla enemmän tuottoa, eli kalliimmalla vuokralla.
Ilmoita asiaton viesti
Markkinat määräävät kuluttajien sietokyvyn. Asumistuki pois järjestelmänä kokonaan, niin vuokrataso lähtee laskemaan, kun köyhienkin asuminen on suoraan heidän omista rahoistaan pois.
Ilmoita asiaton viesti
Asumistuen poistaminen tarkoittaa paria miljardia lisää rahaa toimeentulotukeen ja vaikeuksia yrityksille kun ihmisten ostovoima heikkenee.
Ilmoita asiaton viesti
Päin vastoin, muiden yritysten kuin vuokranantajien asiakkaiden ostovoima lisääntyisi, jos sosiaaliturva olisi rahamääräisesti nykyisellä tasolla, mutta mitään osaa ei ole korvamerkitty asumiseen. Ihmiset säästäisivät asumisessa ja rahaa vapautuisi muuhun kulutukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mika Lehtonen on oikeassa. Mikäli vuokranantajan asemaa tästä heikennetään, vuokra-asuntojen tarjonta tulee vähenemään ja vuokrat nousemaan ja se on nimenomaan tavallisten eri syistä vuokra-asuntoa tarvitsevien ihmisten vahinko.
En ole itse vuokranantaja, päinvastoin asuimme jonkun aikaa vuokralla myytyämme vanhan talomme ja odottaessamme uuden valmistumista. Mutta olen seurannut, millaisia ongelmia tuntemillani vuokranantajilla on ollut, enkä pidä sitä minään helppona sjoitusmuotona päinvastoin kuin Ion väittää.
Ilmoita asiaton viesti
Vuokranantaminen on helpoimpia hyvin tuottavia sijoitusmuotoja, ja siksi niin suosittua. Ei tarvitse keksiä mitään tuotetta, ei osata mitään, eikä juuri edes markkinoida mitään. Muuhun yritystoimintaan verrattuna helppoa ja matalariskistä kuin heinänteko.
Ilmoita asiaton viesti
Monta sijoitusasuntoa olet jo hankkinut?
Ilmoita asiaton viesti
On siinä varakkuuden kynnys, että on pätäkkää sijoittaa ylimääräiseen asuntoon. Muutenhan vuokralaiset vaihtaisivat omistajuuteen, sehän on paljon halvempaakin kuukaudessa kuin vuokra.
Ilmoita asiaton viesti
Voin nyt kertoa sellaisen pienen asian että osakesalkku tuottaa helposti enemmän, pääsee alkuun pienemmillä panostuksilla ja riskejä on helpompi hajauttaa.
Ei siinä sijoitusasunnossakaan nyt mahdottomasti pätäkkää edes tarvitse kun sitä voi lainata rahan pankista. Tosiasia vaan on se, että vuokraamisessa on niitä riskejäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Taisit juuri selittää, miksi vuokraajaksi ryhtyminen lukeutuu helpoimpiin bisneksiin. Ei tarvita isoa pääomaa, asuntolainan käsiraha riittää, ja riski sijoituksen arvon romahtamisesta on häviävän pieni.
Ilmoita asiaton viesti
Ja miten käy jos riskiä lisätään?
Landlordien määrä vähenee ja hintaa nostetaan lisää, että homma edelleen kannattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Riskien vähentämiseen olisi hyvä ratkaisu toimialan pakollinen vakuutus tällaisten tappioiden varalta. Se tasaisi tappiot kaikkien kesken pieneksi noroksi, eikä yksittäisissä tapauksissa isoksi tappioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ja taas pitää hintaa nostaa kun menee vakuutusmaksuja, koska vakuutusyhtiö kun maksaa rahan niin joutuu kynimään sitä ilkivallan tekijältä miltä ei saa kuitenkaan mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Vakuutukset ovat sellaisia. Ehkä sinulla ei ole yhtään vakuutusta mihinkään asiaan, jos riskitason madaltaminen pikkurahalla ei innosta.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt sano mitä vakuutuksia on ja milloin mutta osaan laskea kyllä riskin ja tuoton.
Osa vakuutuksista on sellaisia että on kannattavampaa olla vakuuttamatta ja vakuutuksiin käytettävä raha sen sijaan sijoittaa tai säästää puskuriksi, että jos riski realisoituu niin maksaa sitten itse.
Mielestäni asumisen kulut ovat niin korkeat Suomessa että niitä pitäisi ennemminkin laskea, kuin nostaa. Että siinä mielessä kannatan ennemminkin sitä että vuokranantajat voivat hyvin vaatia kaupunkialueilla vaikka 3kk asumisen vakuuksia 1kk sijasta. Toimeentulotuella elävät jos saisi pöllytettyä haja-asutusalueelle, se laskisi vuokria.
Ilmoita asiaton viesti
Vuokravakuustilille pitäisi laittaa, jotta molemmat osapuolet voivat käyttää yhtäaikaa tai sitten sellainen sulkutili, josta rahaa ei voi ottaa kummankaan toimesta kuin purkutilanteessa.
Onhan näitä vuokranantajia, ketkä käyttävät vuokravakuusrahoja ja kun vuokra-asunnosta lähdetään ja kalenterikuukauden aikana pitää poistua, tarkistaa asunto, antaa avaimet pois ja vuokravakuusrahat takaisin mutta jostain syystä ei onnistukaan antaa ne rahat eli vuokranantaja ei pysty antamaan vaan tarvitsee uuden vuokralaisen, jotta voisi saada vuokravakuusrahat ja maksaa edellisille vuokralaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Sulkutilin käyttö vuokravakuutena on kuitenkin ihan peruskauraa nykyään, silloin ei vuokranantaja voi toimia noin.
Ilmoita asiaton viesti
Työllisyyden edistämisestä paljon puhutaan, mutta missä on hallituksen suunnitelma varainsiirtoveron poistamiseksi? Ei missään? Mikähän ketun häntä siinäkin on kainalossa eri tahoilla?
Ilmoita asiaton viesti
Mittlerin verokapina alkaa muistuttaa vanhavennamolaista vaatitmusta, että verot valtion maksettavaksi!
Ilmoita asiaton viesti
Varainsiirtovero oman asunnon myynnistä tai ostosta on silkkaa typeryyttä, se jumittaa ihmiset asuntojensa äärelle tarpeettomasti. Jos se raha on pakko nyhtää asunnon omistajilta, parempi olisi vakaa pieni vero jota kaikki asunnon omistajat maksavat koko ajan. Siinä mielessä en edes kapinoi sitä vastaan että täytyy maksaa veroja, vaan sitä vastaan miten verot on muotoiltu ja mikä vaikutus niillä on ihmisten elämään.
Ilmoita asiaton viesti
Onko se niin, että asunnonosataja maksaa varainsiirtoveroa? Milloin tämä muutos on tullut?
Ilmoita asiaton viesti
Ostaja maksaa, paitsi ei ensiasunnon ostaja. En lähde googlaamaan, milloin on tullut voimaan.
Ilmoita asiaton viesti