Wahlroos haluaa vähemmistön tyranniaa

Björn Wahlroos jatkaa uudessa kirjassaan ”Kuinkas tässä näin kävi” enemmistödemokratian vastaista lobbausta siitä, mihin hän jäi aiemmassa teoksessaan ”Markkinat ja demokratia”. Wahlroos on naulannut hallitsevan poliittisen ja tulopoliittisen konsiilin vastaisia teesejään kirkon oveen vuosien varrella jo moneen kertaan:

 • loppu enemmistön tyrannialle
 • demokratia on tehotonta, erityisesti demokratiaan kuuluva äänestäminen
 • demokratiaa tulisi rajoittaa
 • tarvitsemme tehokkaan hierarkian
 • paras vaihtoehto on yhdistelmä demokratiaa, markkinoita ja (muuta kuin demokraattista) hierarkiaa
 • vapaat markkinat ovat tehokkain tapa järjestää yhteiskunnan resurssit
 • palkkojen ja työehtojen yleissitovuus on purettava
 • verot alas (varsinkin perintövero!)
 • sosiaaliturva kevyemmäksi
 • kehitysapu voitaisiin lakkauttaa, raha on mennyt kankkulan kaivoon
 • puoluetuet leikkuriin
 • kymmenen puoluetta eduskunnassa on liikaa, joudutaan etsimään konsensusta, eikä kukaan pääse johtamaan johtajan ottein
 • muutetaan vaalitapaa siten, että suhteellinen äänikynnys puolueen pääsemiseksi eduskuntaan nousee
 • pienet puolueet ulos eduskunnasta, muutama iso puolue hallitkoot
 • eduskunnan ei tarvitse edustaa koko kansan mielipiteiden kirjoa, tärkeämpää on olla kompakti ja tehokas hierarkia

Minulla ja Wahlroosilla on yksi yhteinen piirre: Me molemmat olemme julkaisseet kirjallisuutta, jossa päädytään siihen johtopäätökseen että enemmistödemokratia on este yhteiskunnan kehittymiselle, ja joutaisi jäädä historian lehdille. Tähän ne yhtäläisyydet melkein sitten loppuvatkin. Taidan olla lähes yhtä kaukana vasemmalla kuin Walle on oikealla.

Wahlroos sanoo pitävänsä Kiinaa outona valtiona. Hänen teesinsä tuovat kuitenkin mieleen ripauksen Kiinaa: hän kaipaa demokratian tilalle tehokkaampaa hierarkiaa, jonka ei tarvitse kumarrella kansan enemmistön tahdon puoleen niin hitaasti ja hartaasti.

Minun teesini on toisenlainen. Siinä missä Viiksi-Vallu haluaisi paeta kansan tahtoa, ja rivien välistä luettuna nousta sen yläpuolelle, minä vapauttaisin kansan tahtomaan vielä entistäkin enemmän — vaikka keskenään ristiriitaisiakin asioita, pakottamatta poliittisia ideologioita konsensukseen. Minä kaipaan poliittisille vähemmistöille (eli esim. eduskuntapuolueille) autonomiaa, oikeutta päättää itse omien äänestäjiensä asioista, alueellisesti voimassa olevan lainsäädännön tasolle asti. Kutsun sitä moniulotteiseksi demokratiaksi.

http://ionmittler.com/politics/?lang=fi

Nalle haluaisi aloittaa ”rettelöinnin”, niskoittelun liian sopuisissa tulopoliittisissa neuvotteluissa. Hän suosittelee että työnantajat löisivät hanskat tiskiin ja kieltäytyisivät suostumasta ammattiliittojen vaatimiin palkkoihin ja työehtoihin — silläkin uhalla, että joutuisimme käymään läpi lakkojen täyttämän sekasortoisen aikakauden.

Wallylla on yksi ongelma tuossa ajattelussaan: Enemmistöllä on valta säätää lakeja, ja valta laittaa Wahlroos joukkoineen kuriin, tarvittaessa vaikka lainsäädännön keinoin. Rettelöinti harvoin ratkaisee mitään ongelmia.

Tukholman karhun kannattaisi muistaa että jos haluat saada diilin, sinulla täytyy olla jotain kiinnostavaa tarjottavaa toiselle osapuolelle. Mikä on tarjouksesi, Nalle, sille demokraattiselle enemmistölle, jolla on valta yhteiskunnassamme? Minun tarjoukseni on: Tahtokaa vapaasti, olkaa oikeassa ja olkoot kaikki muut väärässä, uskokaa poliittisiin ideologioihinne, ja eläkää ne käytännössä todeksi, poliittisten puolueiden alueellisen autonomian kautta.

Siellä olisi tilaa Wahlroosillekin hengittää vapaasti, muutettuaan Tukholmasta takaisin Suomeen Kokoomuksen autonomian alueelle. Enää ei painaisi mieltä enemmistön tyrannia, paitsi ehkä Kokoomuksen äänestäjien enemmistön tyrannia.

 

Aiheesta uutisissa:

”Björn Wahlroos laukoo uutuuskirjassaan kuin DJ Ibusal” — YLE

https://yle.fi/uutiset/3-11029626

”Loppu enemmistön tyrannialle – Wahlroos johtaisi ripauksella hierarkiaa” — YLE

https://yle.fi/uutiset/3-5766728

”Björn Wahlroos kuohuttaa jälleen” — YLE

https://yle.fi/uutiset/3-5743906

”Miten syvällä Wahlroos on?” — YLE MOT 12.11.2012:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/12/miten-syvalla-wahlroos

 

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu