Woltin ja luottokortti-yhtiöiden epäterveet ehdot pitäisi kieltää lailla

Suuret globaalit luottokortti-yhtiöt ovat perinteisesti kusettaneet koko länsimaista väestöä sopimusehdoilla, jotka kieltävät kauppiaita lisäämästä kassalla hintaan luottokortilla maksamisen kuluja. Vaikka se on kauppiaalle kallis maksutapa, jonka kulut ovat suuremmat kuin käteisellä tai pankkikortilla maksaessa.

Käytännössä se on tarkoittanut sitä, että koko länsimainen väestö on laitettu maksamaan luottokortti-järjestelmän kustannukset, vähän niin kuin tasaverona koko väestölle. Yhdet käyttävät luottokorttia, mutta eivät maksa siitä erikseen mitään kaupan kassalla, vaan koko väestö maksaa yhteisvastuullisesti, yleiskorotuksena kaupan hintoihin.

Nyt sama epäterve käytäntö on hiipinyt myös ruoan kotiinkuljetukseen. Woltin sopimusehdoissa kielletään ravintolaa lisäämästä ruoka-annoksen hintaan kuljetuksen hintaa. Ruoan tilaamisen kotiin pitää olla yhtä ”ilmaista” kuin luottokortilla maksaminen. Mutta ilmaista se ei ole oikeasti. Lopulta ravintolan ainoaksi vaihtoehdoksi jää tehdä yleiskorotus hintoihin kaikille asiakkaille — myös niille, jotka syövät paikan päällä. Yhdet tilaavat ruoan kotiin, kaikki maksavat yhteisvastuullisesti heidän kuljetustensa kustannukset.

https://yle.fi/uutiset/3-12220839

Tällainen kikkailu on epätervettä markkinatalouden vääristelyä. Markkina toimii terveellä tavalla, kun on olemassa palveluita, joilla on joku hinta. Sitten kuluttajat harkitsevat, onko palvelu hintansa arvoinen vai ei. Luottokorttien ja Wolt-kuljetusten kohdalla palvelun hinta on piilotettu kokonaan pois kuluttajan näkyvistä. Kuluttajat käyttävät palvelua tai ovat käyttämättä sitä, tietämättä lainkaan mitä palvelun tuottaminen maksaa.

Tässä on henkäys sosialismia ja rahattoman yhteiskunnan utopiaa, jossa mikään ei maksa mitään. Pidemmän päälle se on kuitenkin aika hyvä juttu, että asiat maksavat jotain. Se ohjaa kuluttajia vastuullisiin valintoihin, ja kohdistaa palvelun kustannukset niille jotka käyttävät sitä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu