YIT:n Tripla-sotku: suuret yritykset vedättävät alihankkijoita ja verottajaa maksamalla myöhässä

Rakennusalan jättiläinen YIT ilmoitti jäädyttävänsä maksut kaikille Triplan alihankkijoille, ”kunnes laskujen oikeellisuus tarkastetaan”. Pienten ja keskisuurten yritysten etuja ajava Mikael Pentikäinen ei nielaise tätä näytelmää purematta, vaan huomauttaa että tämä on varsinainen maan vaiva, ja aiheuttaa suuria rahoitusongelmia ja jopa konkurssin uhan joillekin pienille yrityksille, kun suurilla yrityksillä on käytäntönä käyttää pieniä alihankkijoita pikavippi-firmana, lupaa kysymättä, maksamalla laskut tahallaan kuukausia myöhässä. Tällä kertaa YIT keksi menettelylle tekosyyn. Yleensä suuret yritykset eivät vaivaudu keksimään edes mitään tekosyytä.

https://yle.fi/uutiset/3-11208119

Muistan nähneeni joskus takavuosina uutisen, että Nokia oli erityisen härski tällaisen toiminnan harrastaja suuruutensa vuosina. Alihankkijoiden oli vain nieltävä harminsa ja rahoitettava Nokian kassavirtaa oman etunsa kustannuksella. Nokia oli liian suuri ja tärkeä asiakas jotta sille sanoisi ei, tai varsinkaan että vaatisi siltä jotain oikeudessa.

Olen myös työurani varrella ollut töissä useammassakin yrityksessä, jossa laskujen maksaminen kuukausia myöhässä oli vakiintunut käytäntö yrityksen oman kassavirran hallintaan. Vähät välittäen alihankkijoiden kassavirralle aiheutetuista ongelmista.

Mutta alihankkijat eivät ole ainoa taho, joita yritykset kusettavat. Verottaja on toinen kohde. Aina toisinaan yrityksiä ajautuu konkurssiin ”maksamattomien verovelkojen takia”. Eli sen takia, että Suomen valtiota on käytetty pikavippi-firmana, ja yrityksen kassavirtaa on luototettu Suomen valtion kukkaron kautta, sijoittamalla Suomen valtiolle kohdistuva verovelka muihin tarkoituksiin kuin verojen maksaminen ajallaan. Mutta lopulta uhkapeli valtion rahoilla on kosahtanut käsiin, ja yksityinen yritys on hävinnyt käytännössä Suomen valtion rahaa omassa kasinopelissään, ja sille tielle ne tappiot lopulta jäävätkin.

Ehdotan jämäkkää lainsäädäntöä näiden molempien varsin laajalle levinneiden käytäntöjen kitkemiseksi pois. Ehdotan että yrityksen tahallinen, eli ennalta arvattavissa oleva, ajautuminen maksurästeihin alihankkijoille tai verottajalle kriminalisoidaan rikoslaissa, petoksena. Rikoksen tunnusmerkistö täyttyy, jos alihankkijoiden laskuja tai veroja myöhässä maksavaan yritykseen tehdään tarkastus, jossa voidaan osoittaa että yritys on tietoisesti suunnitellut kassavirtansa sen varaan että alihankkijoita tai verottajaa käytetään luotottajana ilman näiden suostumusta etukäteen, tai että laskuja on jätetty rästiin vaikka yrityksellä on ollut käytettävissä mahdollisuus saada pankeilta lainaa kyseisten laskujen maksamiseen ajallaan.

Tämän lainsäädännön kautta yrityksille muodostuisi lakisääteinen velvollisuus vilpittömästi yrittää maksaa laskunsa pääsääntöisesti ajallaan, myös silloin kun yrityksen tilillä ei ole rahaa kaikkien laskujen maksamiseen, siten että yrityksellä on velvollisuus ensin anoa pankilta lainaa rahoittaakseen laskujensa maksamisen ajallaan. Jos yritys jättää laskuja rästiin yrittämättä rahoittaa laskujen maksamista pankin avulla, siinä tapauksessa yrityksen tulkitaan syyllistyneen rikokseen.

Viidakon lait ovat kovaa valuuttaa. Tarvitaan kova kovaa vastaan, ennen kuin vallitseva suorastaan korruption mittasuhteet saavuttanut yritysmaailman käytäntö lähtee muuttumaan kohti parempaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu