YLE: Perussuomalaiset taas yrittämässä halpaa populismia

Eräs poliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen media, YLE nimeltään, löysi haastateltavaksi tutkijatohtori Niko Pyrhösen, joka kertoo nyt Suomen kansalle, miten asiat ovat.

https://yle.fi/uutiset/3-11463178

Asia on Pyrhösen mukaan sillä tavalla, että:

  • Perussuomalaisten valitus elpymisrahaston perustuslain vastaisuudesta on vain mediapeliä.
  • Syytösten tarkoituksena on vain ”työntää epäilyksen varjo pääministeri Marinin ylle”.
  • Taustalla on halu saada näkyvyyttä puolueen omalle poliittiselle agendalle.
  • Tässä on tyypillinen hallitus-oppositio jako.

Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää.

YLE onnistui saamaan artikkelistaan näin yksipuolisesti opposition (lue: Perussuomalaisten) motiiveja kyseenalaistavan ja hallitusta puolustelevan, siitä huolimatta että artikkelissa on ”lue myös”-linkki vanhempaan YLE uutiseen, jossa aihetta käsiteltiin aikoinaan ihan neutraalisti. Tunnustettiin se tosiasia, että tilanne ei ole yksinkertainen, ei ole mitenkään selvää että elvytysrahastoon osallistuminen on varmasti Suomen perustuslain mukaista.

https://yle.fi/uutiset/3-11426669

Tässä kävi odotetusti, että asiantuntijat ja poliitikot ovat EU:n kokoustamisen jälkeen vähintään yhtä erimielisiä asian perustuslaillisuudesta kuin he olivat ennen EU:n kokouksia. Ero on vain siinä, että nyt päätös on tehty, joten nyt ei enää spekuloida mahdollisilla skenaarioilla, vaan nyt mitataan toteutuneen skenaarion perustuslaillisuus. Jos se sopii arvon hallitukselle ja eduskunnan puhemiehelle. Kuulemma ei nyt ihan heti sovi. Lomaillaan nyt ensin, ja nautitaan kesästä.

Se tässä hieman ihmetyttää, miten YLE onnistui leipomaan uutisen, joka niin yksipuolisesti asettuu hallituksen puolelle ja oppositiota vastaan, vaikka jopa YLEn omista aiemmista uutisista löytyvät tosiasiat puhuvat sen puolesta, että elvytysrahaston perustuslaillisuuteen kohdistuu vahvoja ja perusteltuja epäilyksiä, ei ainoastaan Perussuomalaisten propaganda-osastolla, vaan myös muissa puolueissa, sekä poliittisesti neutraalien asiantuntijoiden taholla. Miten YLE onnistui maalaamaan tilanteesta sellaisen kuvan, että Perussuomalaiset yksinäisenä sutena tässä tekee kiusaa, ja pelaa populistista mediapeliä vilpillisin motiivein? On kiistaton tosiasia, että sellainen kuva ei ole koko totuus asiasta. YLE uutinen ei ole koko totuus asiasta.

On kiusallista havaita, että Suomen valtion omistaman YLEn artikkeli poliittisesti tärkeästä puheenaiheesta ei ole totuus.

Yhdessä asiassa tutkijatohtori Niko Pyrhönen on kuitenkin todennäköisesti oikeassa. ”Siitä voidaan jotain välikysymyksiä tehtailla. En näe kovin todennäköisenä, että tämä prosessi etenee kovin pitkälle.” Pyrhönen ennustaa, että elvytysrahaston laillisuuden tutkiminen tulee jäämään vain välikysymyksen tasolle, jonka hallituspuolueet kaatavat eduskunnassa, ja se on sitten siinä.

Onkohan tämä Suomen valtiosääntö ihan loppuun asti ajateltu, kuinka sen pitäisi toimia? Perustuslain muuttamiseen tarvitaan vähintään 67% enemmistö eduskunnassa. Muiden lakien muuttamiseen riittää 51% enemmistö. Mutta entä jos Suomen hallitus ei noudata perustuslakia? Perustuslain rikkomiseen tuntuu riittävän 51% enemmistö äänistä eduskunnassa. Niinpä perustuslaki ei olekaan niin vahva ja vakaa kuin tyhmempi olisi voinut kuvitella. Perustuslain muuttaminen on vaikeaa, mutta sen jättäminen noudattamatta ilman rangaistusta ja kenenkään estämättä on jo paljon helpompaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu