YLE: työnantajien heikko kielitaito on este työperäiselle maahanmuutolle

Politiikkaa tunteella kommentoiva Twitter-kansa on tänään ottanut kaiken riemun irti YLE uutisten esittämästä ajattelutavasta, että työperäisen maahanmuuton pullonkaulana on se, että työnantajat eivät osaa tai uskalla käyttää työkielenä vieraita kieliä, erityisesti englantia. Tästä vitsaillaan, että miksi ongelma nähdään työnantajan kielitaidossa, eikä maahanmuuttajien kielitaidossa?

https://yle.fi/uutiset/3-12174397

Yrittäjät menestyvät oman osaamisensa ja uskalluksensa mukaan. Jos menestys jää siitä kiinni, että ei uskalleta käyttää englantia työkielenä, niin sitten se menestys jää puolitiehen ja sillä hyvä. Niin makaa kuin petaa. Ei valtio voi taluttaa ja tekohengittää aikuista yrittäjää määräänsä enempää. Jos yrittäjän henkiset kyvyt ovat vajaita, niin se näkyy sitten yrityksen tuloksessa ja menestyksessä.

Sellaisiakin yrittäjiä on melko paljon, jotka ovat tajunneet että on olemassa ahkeraa työvoimaa, jotka eivät osaa mitään laajasti tunnettua kieltä. Eräällä varastolla Vantaalla useimmat työntekijät olivat niin ummikkoja vietnamilaisia, että työkielenä oli vietnamin kieli. Vain ylimmät esimiehet olivat suomalaisia. Työkielenä oli osittain suomi, osittain englanti, ja suurimmaksi osaksi vietnamin kieli.

Homma toimi siten, että suomalaiset työnjohtajat selittivät ajankohtaiset työnteon suuntaviivat yhdelle tai kahdelle vietnamilaiselle ”ankkurilapselle”, jotka osasivat jotain muutakin kieltä kuin vietnamia. Se keskustelu käytiin englanniksi tai jopa suomeksi. Sitten nuo ankkurilapset selittivät työtehtävät laajalle vain vietnamia osaavalle työntekijöiden joukolle.

Ei yrityksissä välttämättä tarvita laajaa kielitaitoa. Pari tulkkia riittää jo pitkälle. Tällainen konsepti yleensä edellyttää, että yritys erikoistuu rekrytoimaan vain tietyn kielen puhujia, jotta niitä tulkkeja tarvitaan vain yksi tai kaksi, eikä kahtakymmentä.

+5
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu