YLE uutisoi populistisesti, että maataloudessa olisi muka räikeää alipalkkausta
YLE uutisoi tänään, että Suomen maataloudessa rehottaa melko laajasti alipalkkauksen kulttuuri.
https://yle.fi/uutiset/3-12527292
Uutisessa kerrotaan myös, miksi tämä ei ole mikään ihme, vaan business as usual. Koska alipalkkaus ei ole rangaistavaa. Eihän tässä ole mitään ongelmaa, kun hyväveli-kerhojen poliittinen tahto ei riitä siihen että alipalkkaus määriteltäisiin edes rangaistavaksi teoksi.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/taman-takia-korruptio-rehottaa-rakennusalalla/
Olen kirjoittanut maatalouden alipalkkauksen ja ulkomaisen halpatyövoiman kulttuurista monesti aiemminkin. Minun blogeihini tulleiden kommenttien perusteella se on vain persulaista populismia ja valeuutisointia, että Suomen maataloudessa muka olisi alipalkkauksen kulttuuri, tai että ulkomaista työvoimaa haalittaisiin siksi että he suostuvat tekemään töitä kuin orjat.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/narpion-ongelma-halpatyovoimaa-ulkomailta-tanne-ja-heti/
Nyt jos koskaan on harvinaisen selvää, että vihervasemmistoon kallellaan olevat politiikan kommentoijat ovat usein täysin sokeita tosiasioille. En tiedä kuinka tahallista se on. Olisiko mahdollista että he ovat ihan rehellisiä kansalaisia, mutta vain niin omien ideologisten toiveidensa sokaisemia, että mikään vääränlainen totuus ei mahdu heidän tajuntaansa, vaan se torjutaan automaattisesti. Vaikka kyseessä olisi päivänselvä totuus, jonka näkee hevonenkin.
Minun ratkaisuni Suomen maataloudessa rehottavaan alipalkkaukseen ja orjakauppaan:
- Alipalkkaus rangaistavaksi teoksi. Yhtä paljon sakkoja valtiolle, kuin on maksettu liian vähän palkkaa. Sen lisäksi ne puuttuvat palkat maksettava työntekijälle. Tämän rikoksen vanhentumis-aika kaksinkertaistetaan nykyisestä.
- Lakisääteinen minimipalkka, vaikkapa 10 EUR tunnissa, joka koskee kaikkea liiketoimintaa.
- Valtio ryhtyy työnantajaksi sellaisille aloille, joihin ”ei saada työvoimaa”, jos ongelmaa ei ole mahdollista ratkaista korottamalla myytävien tuotteiden hintoja. Siivouksen kohdalla oikea ratkaisu mahdolliseen alipalkkaukseen on hintojen korottaminen. Siivousta ei voi mikään firma hoitaa etänä Vietnamista. Ruoan tuotannon kohdalla on konkreettisemmin olemassa sellainen ongelma, että tuotannon kustannuksia ei voi nostaa kovin paljon, koska sitten joutuisi nostamaan tuotteiden hintoja, ja kuluttajat voisivat siirtyä ulkomaisiin halvempiin vaihtoehtoihin. Jos on voimassa tällainen yhtälö, jota markkinatalous ei pysty ratkaisemaan ajamatta koko tuotantoa alas Suomessa, siinä tapauksessa valtio työnantajaksi ja tavallisesta poikkeavia ratkaisuita liiketoiminnan palkka- ja kulurakenteeseen.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/minimipalkaksi-10-eur-vkl-25-yot-50/
Alipalkkauksen lisäksi voitaisiin puuttua ilmaistyöntekijöiden käyttöön. Vanha juttu, mutta tuskin vastaavat kytkökset ovat poistuneet.
Entisen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan kotitila on Forssassa ja tilaa hoitaa ministerin tytär Hanna-Maija Anttila. Ylen uutisessa työttömiä (ilmaistyöllä) ”työllistävän” tilan emännäksi mainitaan Hanna Anttila.
https://yle.fi/uutiset/3-7489689
Lisäksi, Yleisradion yksipuolisen ja asian viljelijän kannalta positiivisesti esittävän uutisen on kirjoittanut Eeva Hannula.
Forssasta löytyy viljelijä myös nimeltään Eeva Hannula.
https://www.118finder.fi/int/index.php/fi/?option=com_jbusinessdirectory&view=companies&companyId=460114
Joten kyllähän Suomessa on melko pienet piirit hyväksikäyttää ilmaistyövoimaa eri nimikkeillä…
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-suomalaista-tekee-ilmaista-tyota/
Ilmoita asiaton viesti
Ilmainen työ on ongelma sekä työtä tekevän kannalta, että markkinataloudessa vapaan kilpailun kannalta, jos yksi toimija saa teetettyä työtä ilmaiseksi. Siksi mahdollinen ilmainen tai alipalkattu erityisjärjestely pitäisi olla julkiselle työnantajalle, jos järjestely on yleensäkään perusteltua.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä tämä uutinen, ja useimmat muut vastaavat aiemmat uutiset esim. rakennusalalta, päätyvät toteamaan että mitään muuta sanktiota ei yleensä tule kuin velvoite maksaa puuttuva osuus palkasta. Mainitsemasi mahdollinen rangaistus tuntuu olevan niin korkeiden kriteerien takana, että sellainen toteutuu äärimmäisen harvoin.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko kansallistamassa suomalaiset maatilat? Muuttuuko maatila kannattavaksi, kun valtio omistaa sen?
Ilmoita asiaton viesti
Maatilojen kannattavuus on monimutkainen keskustelu, jossa on muuttuvina tekijöinä mm. maatalouden tuet, paljonko niitä pitäisi tai EU:ssa saisi olla, tilojen kokovaatimusten hyvyys tai huonous, uuden ilmastopolitiikan aiheuttama kustannusten nousu kohtuuttomalle tasolle, maanpuolustuksellinen huoltovarmuus, ja vähittäiskaupan keskittyminen kahdelle suurelle ryhmälle, niiden hankintapolitiikka. Ja sitten tämä alipalkkaus ja riistettävän työvoiman rahtaaminen ulkomailta. Vastausta ei voi antaa yhdellä lauseella. Kaikki perusasiat ensin kuntoon, ja sitten katsotaan mitä jää jäljelle.
Ilmoita asiaton viesti
Yrittäjällä saa kyllä olla ihan vaikka kuinka alhainen palkka eikä siihen kukaan puutu. Alkutuotannossa varmaankin ansio 2,-/tunti on ihan tavallista. Jos tuotantoa ei ole rationalisoitu ihan sairaasti.
Hauska erikoistapaus on marjanpoimijat jotka ovat yrittäjiä jotta pääsevät toisten metsiin ja kaupunkipuistoihin poimimaan, mutta joiden työvoimaa sitten suojellaankin riistolta työnantajaan päin, ihan kuin yrittäjällä voisi olla muuta työnantajaa kuin itsensä.
Ilmoita asiaton viesti
Perustulo, tai yrittäjille suunnattu palkansaajia vastaava matalapalkkaisuuden tuki minimi toimeentulon tasolle, korjaisi tämän ongelman. En tiedä miten minimi toimeentulon käsitettä sovelletaan yrittäjiin sosiaaliturvassa. Jos ei sovelleta, se on ideologinen ratkaisu joka ei kestä päivänvaloa, että sohvalla olutta juova tahallinen työtön saa taatun minimi toimeentulon, mutta tosissaan yrittävä yrittäjä ei saa.
Ilmoita asiaton viesti
Mittler on asioiden ytimessä. Itseasiassa jos tämänkaltainen ajattelu leviäisi niin voisin harkita pyörtäväni puheitani ettei hänen puolueestaan ole korvaamaan ”työväenpuolueita”. Paljon on huijattu ja puliveivattu punalippujen alla.
Yleisesti ottaen monet törkeät laiminlyönnit työntekijöitä kohtaan jäävät pimentoon eikä ne kiinnosta. Eivät kaikki. Muistuu mieleeni tapaus jossa esimies pahoinpiteli työntekijän henkisesti. Tapaus on suomen oikeuskäytännön ainut ”henkinen pahoinpitely”.
Myös palkkojen maksamatta jättäminen joissain tapauksissa pitäisi tulkita rikokseksi.
Ilmoita asiaton viesti
En osaa sanoa mitään Perussuomalaisten yleisestä linjasta, onko se työväen puolella vai ei. Ainakin matalapalkka-aloilla minun mielestäni on selkeästi Perussuomalaisten linjana, että suomalaisen työntekijän pitää elää palkalla, kun taas lähes kaikki muut puolueet haluavat ratkaista matalapalkka-alojen ongelmat tuomalla maahan uuden alimmin palkatun työntekijöiden luokan.
Ilmoita asiaton viesti