YLEn uutisointi antaa seksityöstä ylen positiivisen kuvan

Yhteiskunnallisia ilmiöitä neutraalisti ja ilman asenteellisuutta uutisoiva YLE raportoi eilen seksityön autuudesta:

https://yle.fi/uutiset/3-11782146

Sain eräänlaisen deja vu -tuntemuksen tästä artikkelista. Olenko kokenut tämän saman joskus aiemminkin? Kiertääkö elämä jonkinlaista kehää? Kiertäähän se. YLE julkaisi samantyyppistä neutraalia tietoa myös kuukausi sitten:

https://yle.fi/uutiset/3-11738880

Kun on päästy näin hyvään alkuun, niin kaivellaan YLEn prostituutio-myönteisiä arkistoja vähän pidemmältäkin ajalta:

https://yle.fi/uutiset/3-10794245

https://yle.fi/uutiset/3-10798425

https://yle.fi/uutiset/3-10481972

https://yle.fi/uutiset/3-10226210

https://yle.fi/uutiset/3-7631673

Mutta mitä mieltä Suomen kansa on prostituutiosta? Pitäisikö ilotalot sallia vai kieltää Suomessa? Mielipiteet menevät vähän fifty-fifty, niin tasan että YLE ei tiedä aina itsekään, pitäisikö se otsikoida että ”puolet kansasta sallisi ilotalot”, vai ”puolet kansasta kieltäisi ilotalot”.

https://yle.fi/uutiset/3-5125719

https://yle.fi/uutiset/3-5124301

Oikeastaan on väärin kysyä, pitäisikö Suomessa sallia ilotalot, koska ne on jo sallittu, poliisin hallinnollisella päätöksellä olla ratsaamatta niitä. Niitä sanotaan thai-hieronnaksi. Toisaalta legenda kertoo, että on olemassa myös sellaisia thai-hierontapaikkoja, joissa ei myydä seksiä. Näin maallikkona minä en ymmärrä, miksi nämä eivät brändää palveluitaan jollain toisella nimellä? Jos laittaa kadun varteen putiikin jonka ikkunassa lukee ”thai-hieronta”, se on vähän kuin mainos joka kerää tietynlaisia asiakkaita puoleensa. Jos ne asiakkaat ja sivullisten kyräilevät katseet häiritsevät, eikö siihen putiikin ikkunaan voisi vaihtaa jonkun toisen nimen omalle palvelulleen?

https://yle.fi/uutiset/3-5800829

https://yle.fi/uutiset/3-6892713

https://yle.fi/uutiset/3-7331045

Hieman erikoinen lusikka tähän soppaan on se, että Suomi on ainakin takavuosina käännyttänyt aktiivisesti maasta (jopa rajalla, jo maahan saapuessa) naisia, joiden epäillään mahdollisesti ryhtyvän prostituutioon. Vaikka se on ollut laillista koko ajan, silti pelkkä epäilyskin on ollut peruste maasta karkottamiselle ja maahantulon eväämiselle.

https://yle.fi/uutiset/3-6793682

https://yle.fi/uutiset/3-5117694

Prostituutio on vähän sellainen ”not in my backyard”-tyyppinen aihe. Zürichin kaupungissa siirrettiin prostituution harjoittaminen kauas asutuksesta, jotta se ei olisi kenenkään takapihalla.

https://yle.fi/uutiset/3-6782364

Nyt kun tämä copy-pastaaminen alkaa sujua näin hyvin minulta, voisin kirjoittaa jopa väitöskirjan aiheesta. Vielä muutama copy-paste lisää, niin eikö se olisi siinä? Jotain vähän historiallisempaa vuosien takaa, syvyyden tuomiseksi aiheen käsittelyyn:

https://yle.fi/uutiset/3-10604295

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/03/kuka-seksituristi

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/09/10/seksia-myytavana

Mutta palataan takaisin otsikkoon ja alkuperäiseen aiheeseen: YLE uutisoi seksityöstä usein ylen positiiviseen sävyyn. Vaikka kyllähän YLE uutisoi myös aiheeseen liittyvät rikostapaukset, jotka olen jättänyt pois tästä linkkien kokoelmasta. Blogin ensimmäisestä linkistä löytyvä tuore YLEn uutinen on minun mielestäni epäuutinen, epätotuus. Siinä väitetään, että se on ”merkki ajan muuttumisesta”, jos Suomesta löytyy yksi alastonkuvissa poseeraaja, joka kehtaa kertoa julkisesti mitä tekee työkseen. Joka ei siis edes myy seksiä, vaan alastomuutta tuotteistettuna palveluna, etäyhteyden kautta.

YLE vyöryttää yllemme mielikuvaa siitä, että prostituutiossa ei ole mitään hävettävää. Se on ihan normaalia. Se on ihan OK sosiaalisesti. Minun tietääkseni se aiheuttaa kyräilyä ja kaikenlaista selän takana puhumista sosiaalisissa piireissä. Nousee jutun aiheeksi kaveriporukoissa, silloin kun asianosainen ei ole itse läsnä. Uutinen seksityöhön liittyvän sosiaalisen stigman kuolemasta on vahvasti liioiteltu. YLE ottaa etukenoa, ja uutisoi totuutena tänään asian, joka ei ole totta ehkä vielä huomennakaan.

Minäkin olen kirjoittanut tästä aiheesta oman kannanottoni, jossa pohdiskelen että valtion monopolina tuotettu prostituutio olisi ehkä tehokkain keino torjua seksityöhön niin helposti pesiytyvää hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa. Silti tunnustan sen tosiasian, jonka YLE julistaa jo sukupuuttoon kuolleeksi yhteiskunnastamme, että seksityöhön liittyy sosiaalista stigmaa. Minun konseptissani seksityön tekijälle tarjottaisiin mahdollisuuksia salata henkilöllisyytensä asiakkailta, ja merkitä verottajan, TE-Keskuksen ja Kelan lomakkeissakin ammatikseen jotain muuta kuin huora. Minun konseptissani seksityön tekijää suojeltaisiin niiltä konkreettisilta sosiaalisilta haitoilta, jotka ovat todellisuutta, eivätkä ole katoamassa mihinkään vielä pitkään aikaan. Jos milloinkaan.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/prostituution-pitaisi-olla-valtion-monopoli/

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu