Yli-Viikari on vain jäävuoren huippu, mihin valtion rahoja menee
Tytti Yli-Viikari saanee rikostutkinnan peräänsä muutamasta tonnista, ehkä korkeintaan kymppitonnista tai kahdesta, jotka hänen väitetään käyttäneen valtion rahoja henkilökohtaisiin tarkoituksiin ilman lupaa.
Istuttuaan VTV:n pääjohtajana runsaat 5 vuotta yli 10,000 EUR kuukausipalkalla, hänen palkkoihinsa on kulunut valtion rahoja lähes miljoona euroa, työnantajan sivukulut huomioiden. Kymppitonni olisi prosentti siitä summasta. Isoimmat tappiot valtio tekee sillä, että poliittiset kaverit korottavat toistensa palkat korkeiksi, vaikka henkilökohtaisen suoriutumisen perusteella arvioiden tämä pääjohtaja ei olisi ansainnut puoliakaan siitä mitä hänelle maksettiin palkkana. Valvontatyön laatu oli sen verran sutta ja sekundaa.
Mutta ne kauneushoidot ja sen sellaiset kulut. Vaikka ne ovatkin vain prosentti tämän viikarin kustannuksista kokonaisuutena, toisen omaa ei silti saisi ottaa. Tässä tapauksessa valtion omaa. Mutta kyllä sitä vain otetaan. Kun ei ole kunnollisia pelisääntöjä. Kunnollinen pelisääntö olisi, että jokainen työntekijä ja johtaja on henkilökohtaisilla varoillaan vastuussa omasta kauneudenhoidostaan ja polkupyöränsä korjauksesta, jos työsopimuksessa ei ole toisin sovittu.
Joissakin ammateissa voidaan sopia toisin. Harva muotilehtien mannekiini ja teatterin näyttelijä maksaa itse meikkauksensa työtehtävän ajaksi. Toivottavasti eliitillä säilyy kuitenkin sen verran maltti omaan erinomaisuuteensa, että eivät kirjauta poliittisille kavereilleen jatkossakaan pääjohtajan sopimukseen pykälää, että valtio maksaa pääjohtajan meikit ja polkupyörän korjauksen.
Työnantajan tai valtion rahojen käyttö henkilökohtaisiin tarkoituksiin pitää olla kiellettyä, jos se ei ole erikseen sallittua. Se on pelisääntö, jonka alaisena lähes kaikki työntekijät elävät omalla työpaikallaan. Jos jää kiinni siitä, että otti kassasta rahaa oman polkupyöränsä korjaukseen, siitä seuraa jopa lopputili ja rikosilmoitus. Nyt Yli-Viikari ja hänen ymmärtäjänsä (kuten se meikkaaja, jolla hän kävi valtion laskuun) selittelevät, että kyllähän nyt tällaiset asiat kuuluu pääjohtajalle työnantajan kustannuksella.
Jos kuuluu, niin mikä sitten ei kuulu? Vain taivas on rajana? Siksi pelisääntöjen pitää olla sellaiset, että kaikki työnantajan rahojen käyttö omiin tarkoituksiin on yksiselitteisesti kiellettyä, jos sitä ei ole erikseen sallittu kirjallisella sopimuksella.
Viikari annettiin ilmi, ei ole tarkoituskaan tietää mihin muualle niitä varoja menee…
Ilmoita asiaton viesti
Pinnan alla on mm. ay- liikkeen toiminnan johto täysin verovapaine luottokortteineen, joiden toimintaa ja rahankäyttöä tuskin valvoo kukaan missään.
Verovapaata rahaa virtaa sisälle omituiseen veroparatiisiin ovista ja ikkunoista ja nämä ovat sitten SAK:n nimellä johtamassa Suomen politiikkaa SDP:n taustojakin tukien ja rahoittaen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki toimii samoin julkisella sektorilla. Siellä toimitaan pakollisilla maksuilla, veroilla ja vellalla. Ei tarvitse olla kilpailukykyinen. Ei tarvitse saada tuotetta kaupaksi. Asiakas ei voi valita tai juurikaan valittaa. Paitsi soittaa suutansa turhilla palstoilla.
Töitä julkisella tehdään vähän työtunneissa mitattuna ja vielä niitäkin vähemmän todellisuudessa. Jokainen kissanristiäinen kaikkinen muinen työhön liittymättömine toimineen suoritetaan työajalla. Näin se ainakin oli niiden 12 vuoden aikana, kun olin mukana Raision kaupungin touhuissa.
Ei ole kysymys pelkistä yliviikareista. Kukaan ei ole kiinnostunut rahojen käytöstä. Se tässä systeemissä hyödytä ketään. Julkinen on kehittynyt kestämättömän suureksi ja päättää jo itse edustajiensa välityksellä, kuinka paljon kasvaa. Yle antaa jatkuvaa mediatukea. Opettajat, hoitajat ja lääkärit ovat jatkuvasti työuupuneita. Päivästä päivään kuulemme näiden sankareiden valitukset uutisissa. Välillä vilahtaa poliisit tai lähihoitajat. Ne on kaikki aivan loppu. Lisää porukkaa ja varsinkin rahaa tarvitaan, niin ne paranee.
Näille aloille ei ulkomainen työvoima kelpaa. Silloin ärähdetään, että lisää palkkaa pitää saada ja ulkomaista työvoimaakin täytyy saada muille aloille veroja maksamaan.
No tämä alkaa olla valmiiksi tapauteltu.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin hyväpalkkaisten opettajien uupumus näyttää lisääntyneen, vaikka lasten määrä on supistunut 20 % viime vuosina syntyvyyden vähentymisen takia ja opettajien määrän suuresta lisääntymisestä huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulemani perusteella esim. sairaslomasijaisia ei saa opettajille useinkaan palkata. Yrittäjänä voin sanoa, että se jos mikä syö ihmisen nopeasti loppuun, jos pitää sairaana olla töissä. Sitä ei vain kehdata lisätä työkaverien taakkaa, jos itse vielä on todettu kliinisesti ja röntgenologisesti eläväksi. Lisäksi kun erityisluokista on kait hyvin pitkälle luovuttu ja erityisoppilaat ovat muiden normaalin opetussuunnitelman mukaisten tavoitteiden kanssa samassa luokassa, tulee tästä opettajille kohtuuton taakka. Ei käy kateeksi opettajiakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni julkisella sairastetaan paljon. Sijaisia oli myös paljon ja nimenomaan kouluissa. Ainakin silloin, kun itse olin k-valtuutettuna. Opettajat sairastivat vähemmän kuin monissa kunnan ammateissa. Taisi heilläkin kuitenkin keskimäärin olla 10 päivää. Jollain ammateilla ne olivat lähes 30 päivää vuodessa. Mahtaisiko yksityinen yritys näillä luvuilla pyöriä. Opettajat tosin muuten lomailevatkin erittäin paljon. Se selitänee muita vähäisempiä poissaoloja.
https://tttlehti.fi/julkisen-sektorin-tyopaikoilla-sairastetaan-enemman-kuin-yrityksissa/
https://www.talouselama.fi/uutiset/julkisella-sektorilla-on-enemman-sairauspoissaoloja-kuin-yksityisella/3d537b2f-8d14-381d-9f5a-8e9b78d722be
Tämä johtunee siitä, kun se on mahdollista eikä tarvitse pelätä joutuvansa lomautus/potkulistan kärkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun aloittelin TK- hammaslääkärinä pienessä kunnassa, niin meitä oli vain 3 lekuria koko kunnassa eikä yhtään yksityistä. Vaikealta tuntui silloinkin jäädä sairaslomalle, kun työt lisääntyivät kollegoille. Yksityisyrittäjänä en ole paljoa viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana sairaslomia pidellyt. Onhan meitä toki moneen junaan niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Toisilla protestanttinen työmoraali on kovempi kuin toisilla – liekö katoavaa kansanperinnettä ?
Ilmoita asiaton viesti
>….se jos mikä syö ihmisen nopeasti loppuun, jos pitää sairaana olla töissä…..
ooo
….hhhmm….. luulis tuollaisen olevan laitonta.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi olevan laitonta…😁
Ilmoita asiaton viesti
Koulutussysteemiähän ”uudistettiin” hiljattain, päätettiin lisätä ”törmäyttämistä” ja ”ristiinpölytystä” eli käytännössä poliittista agendaa, byrokratiaa ja monimutkaisia käytäntöjä. Näin voidaan perustella hallinnon lisätarve.
Ilmoita asiaton viesti
Minkä kokoisia ne luokat nykyään ovatkaan? Minä olin aikoinani luokassa, missä oli 43 oppilasta eikä kouluavustajista yms. ollut puhettakaan eikä opettajien uupumuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen oli opettajilla enemmän auktoriteettia pitää kuria. Muistelen, että meitä oli yli 40 poikaa pitkän matikan lukijoita lukiossa – joillain tunneilla opettajat saivat järjestyksen ja joillain ei – joskus ope sai hermoromahduksen kesken tunnin ja lähti itkien pois. Nyt voin kuvitella opetustilanteet paljon kaoottisemmiksi – teinit eivät kunnioita enää auktoriteetteja. Lisäksi ennen perusopetuksessa oli kait enemmän mahdollisuuksia siirtää ongelmatapauksia erityisopetukseen. Jospa joku opettaja kertoisi tarkemmin asioiden nykytilasta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten paljon asemaa käytetään hyväksi ja missä se ”kiinni jäit” raja menee? Veikkaan että lähes jokainen joka on ollut 5v. korkeassa-asemassa tai poliitikkona, on kuluttanut ainakin saman verran vilungilla verorahoja omiin tarpeisiinsa. Vaikka monet edut on tehty ihan lailliseksi, mutta ihminen ei voi ahneudelleen mitään.
Hiukan käy kuitenkin sääliksi Yli-Viikaria, jos saa uutisointia saman verran kuin Niko Ranta-aho, vaikka todellinen vika on järjestelmässä: Ylimitoitettu palkkaus ja että näin voi toimia ja niin toimivat silloin tuhannet muutkin. Se että on portin vartija ja menee portista toisinaan itsekin, ei suurenna verohävikin osuutta, ehkä vähentää moraalin, mutta se ei ole lain mukaan Suomessa rangaistavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä huomio on ohjattu noihin muutaman tonnin kauneudenhoitokuluihin mutta on totta että se jäävuori kummittelee siellä taustalla. Se on koko hallintokoneisto, kymmeniä virastoja joissa niissäkin puuhataan ”kestävää kehitystä”, ”toimintakulttuurien ristiinpölyttämistä” ja mitä vaan kalliit konsulentit keksivät esittää. Jos nämä julkiset laitokset keskittyisivät ydintehtäviinsä ja ottaisivat Suomen kokonaisedun ajaakseen, toiminta tehostuisi ja kustannukset laskisivat. Nyt ne ovat keskittyneet generoimaan suojatyöpaikkoja johtajille.
Ilmoita asiaton viesti
Puhemies Anu vehviläinenkin yritti painaa asiaa villaisella, mutta huomasi nopeasti pelin menetetyksi.
Vtv toiminnassa haisee punavihreys. Varsinaisesta toiminnasta on siirrytty kestävän kehityksen ja kansainvälisen rupattelun aikaan. Sama lienee kaikkialla.
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken huipuksi ilmastohumppa = kestävä kehitys, luonnon monimuotoisuudesta puhumattakaan. Hintalaput loistavat poissaolollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tytillä ja Pekalla on yhteistä se että kumpikaan ei ole omasta mielestään tehny yhtään mitään väärää ja aivan taatusti ihan vilpittömästi kuvittelevat näin. Aika huolestuttavaa että tällaisia ihmisiä on maan johtoporukoissa koska tollanen ihminen voi tehdä ihan mitä tahansa koska on omasta mielestään niin ”hyvä” ihminen. Tytin sädekehä taitaa nyt sammua mutta Pekalla se loistaa edelleen kirkkaana.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en ole huolissani niinkään suorittavan tason työntekijöiden töistä, vaikka olisivatkin julkisella sektorilla hommissa. Lapsi- tai potilaslauman keskellä on liki mahdotonta alkaa viettää siestaa, asiakkaat pitävät siitä huolen. Mutta mielestäni olisi hyvä tarkastaa/tutkia kunnolla, mitä suorittavaa tasoa ylempänä olevat tahot nykyisin tekevät – varsinkin päävirastojen tasolla. En kai liene salaliittoteoreetikko, jos ennakoin, että paljon tehdään kaikenlaista krääsää. Olen vuositolkulla ihmetellyt, mihin Suomen verorahat nykyisin menevät. Verot ovat korkeat, ja koko ajan rahat on loppu hoitajien, poliisien, opettajien yms. palkkaamiseen. Johonkinhan ne varat menevät.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on. Suorittavan tason työntekijöitä on vähennetty mutta hekin joutuvat tekemään entistä raportointia ym. byrokratiaa jotta kasvaneella hallinnolla riittäisi puuhattavaa ja materiaalia organisaatiouudistusten suunnitteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olen oikein ymmärtänyt, niin eikös tuossa Yli-Viikari -tapauksessa varsinainen rikos ole viraston työntekijälle maksetusta, kahden vuoden palkasta, ilman työvelvoitetta.
Lisäksi Finnairin plus-pisteiden hyödyntäminen omaksi edukseen, vaikka niillä olisi pitänyt maksaa työmatkoja.
Onhan siellä myös kaunisteltu tarkastusraportteja valtion virastojen toimintojen virheiden ja mahdollisten korjaustarpeiden peittelemiseksi.
SKAL (Suomen Kuljetus ja Logistiikka ry.) vaatii nyt selvitystä liikkuvan poliisin lakkauttamisesta aiheutuneista ongelmista. Teillä saattaa liikkua rahtareita, joiden toimet eivät kestäisi viranomaisvalvontaa.
Stailaukset ja polkupyörän korjaukset työnantajan piikkiin ovat pieniä summia suhteessa vakavampiin toimiin, mutta luonnollisesti nekin kertovat viranhaltijan sekoittaneen omat ja työhön kuuluvat maksut.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on siitäkin, että kaupan työntekijä, joka ottaa kaupan roskiin heittämää ruokaa saa välittömästi kenkää, mutta tällainen viikarin tapaus tutkitaan tarkkaan ennen lopullista päätöstä, ettei vaan rikota pykäliä.
Ilmoita asiaton viesti
Säännöt on tehty noudatettaviksi, olkoonpa sitten kyse työnantajalta viedyistä, roskiin heitetyistä maksalaatikoista, kuin Finnairin kymmenien tuhansien plus-pisteiden hyötykäytöstä omiin tarpeisiin.
Asema määrittää, milloin on mahdollista pimittää tehdyt sääntörikokset.
Pääjohtaja, joka uskoo olevansa kaikkien säännösten herra ja hidalgo, olettaa, että pienet tai lopulta isotkin poikkeamat voidaan häivyttää, hiljentämällä alaisensa.
Supermarketin myyjä, ottaessaan roskista maksalaatikon, uskoi sen olevan oikeutettua, mutta ne säännöt kun eivät sitä sallineet, niin kateellinen työkaveri rollasi myymäläpäällikölle ja mp ei voinut tehdä muuta, kuin antaa potkut.
Samaan aikaan, myymäläpäällikkö oli siirtänyt syrjään päiväysvanhoja grillipihvejä, joita voisi grillata viikonloppuna mökillään.
Kertomani on kuvitteellista, mutta voihan siinä myös piillä totuus siitä, miten alemmassa asemassa oleva työntekijä on suurennuslasin alla, mutta pomot voivat tehdä helpommin poikkeuksia.
Erityisesti tuo tulee mieleeni, kun olen lukenut Yli-Viikarin pelolla johtamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nämä tarinat roskiin heitetystä pitävät paikkansa, olisin valmis kirjoittamaan lakiin että todistetusti roskiin heitetty ei ole enää roskiin heittäjän omaisuutta, eikä siihen voi päteä mitkään säännöt.
Ymmärrän että tässä on haluttu ehkäistä sitä, että työntekijät heittäisivät tahallaan hyvää tavaraa roskiin, jotta saisivat sen sieltä itselleen. Kyllä siihen joku protokolla olisi keksittävissä. Hävikki kun on nykyään ideologisestikin pahan alku ja juuri, ja roskista syötäväksi poimittu ruoka on hyvikkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tässä väkisinkin herää kysymys että kenen hommissa Tytti on kun päätehtäviin näkyy kuuluneen juurikin rahojen väärinkäytön piilottaminen eli vähän niinkuin päinvastoin kuin pitäisi. Miksi olisi näin toiminut oma-aloitteisesti?
Ja tämä kenelle maksettu palkkaa ilman että tarvii töihin tulla on ostettu hiljaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisten tarinoiden äärellä pienestä ihmisestä kasvaa salaliitto-teoreetikko. Vapaamuurareita, salaseuroja, vai ihan vain sitä tavallista puoluepoliittista veljeilyä?
Ilmoita asiaton viesti
Tulee tietenkin mieleen, onko VTV:n toiminta ollut maan tapa.
Kun maan ylin valvova virasto toimii lainvastaisesti, niin samaan tapaan on sallittu myös muille valtion laitoksille ja virastoille lakien ohittaminen.
Kyse lienee nyt jo isommastakin kalasta, kuin pienistä ahvenista.
Ilmoita asiaton viesti
Virastossa on liikaa henkilökuntaa jos aika riittää ulkomailla puuhasteluun.
Ilmankos sitä ollaan täydellä palkalla kotona.
Ilmoita asiaton viesti
Konsultit suunnittelivat tehokkamman organisation mutta unohtivat montako henkilövuotta työtä säästyy (poistuu).
Ilmoita asiaton viesti
Konsultit suunnittelivat tehokkamman organisaation, mutta unohtivat mitä sen organisaation oli tarkoitus tehdä yleensä ottaen.
Ilmoita asiaton viesti