Yli-Viikarin tapaus velvoittaa: viranhaltijoiden irtisanomisen perusteita pitää keventää

Tytti Yli-Viikarin tapauksessa ei ole nähty vielä viimeistä näytöstä, miten käy hänen työsuhteelleen valtion palveluksessa. Palaako hän pakastimessa odottavaan VTV:n ylijohtajan virkaan? Vai voisiko Suomessa toteutua maalaisjärkinen oikeudenmukaisuus niin täydellisesti, että Yli-Viikari menettäisi kaikki nykyiset ja entiset virkansa Valtiontalouden Tarkastusvirastossa? Kansalaisen silmissä hän ei ole enää sopiva henkilö osallistumaan valtion talouden tarkastamiseen pitkällä tikullakaan. Ne ”tarkastamiset” on jo nähty.

https://yle.fi/uutiset/3-12289747

Yli-Viikari tuomittiin virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta. Mutta oikeuden  mukaan nämä eivät riitä perusteeksi virasta irtisanomiseen. Nyt on kyllä kiveen hakattu suojatyöpaikka järjestetty poliittisille hyville kavereille, jos edellä mainitut kolme rikosta yhteensä eivät riitä perusteeksi virkasuhteen irtisanomiselle. Tavallinen kansalainen saa työsuhteesta potkut paljon vähemmästäkin. Ei tarvitse edes rikkoa lakia.

Noin 20 vuotta sitten sain potkut eräästä työpaikasta, henkilökohtaisen syyn perusteella. Tein opiskelun ohella osa-aikaisesti brodeerausta, yritysten logojen ompelua mainostekstiileihin. Erään asiakkaan logo näytti ihan omakotitalon siluetilta. Niitä logoja aloin sitten brodeeraamaan pikeepaitojen rinnukseen myöhään illalla, kun ei ollut ketään esimiestä paikalla ohjeistamassa ja valvomassa työn laatua. Seuraavana aamuna töihin tullut pomo huomasi, että olin ommellut ne logot väärin päin paitoihin. Se logo ei esittänytkään omakotitalon siluettia, vaan logon piti olla ylösalaisin. Se oli abstrakti kuvio, joka ei esitä yhtään mitään. Kalleimman malliset paidat kaikki roskiin, firmalle 50,000 EUR tappiot, ja minulle kengän kuva persuksiin saman tien.

Menetin työpaikan, mutta moraalista rikettä en tehnyt. Minulla ei ollut minkäänlaista aikomusta huijata työnantajaa tai saada omaa etua. Koko tapaus oli valitettava ja melko ymmärrettävä inhimillinen erehdys.

Mutta Yli-Viikari aikoo jatkaa Valtiontalouden Tarkastusviraston palveluksessa, koska oikeuden mukaan perusteet virkasuhteen irtisanomiselle eivät täyty, jos saa tuomion virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta. Kaikki nämä tahallisia moraalisia rikkeitä, ei mitään inhimillisiä erehdyksiä. Jos virkasuhteen säilymisen turva on näin vahva, sitä pitää ehdottomasti keventää. Samalle tasolle tavallisten työsuhteiden irtisanomisen perusteiden kanssa. Mieluiten vaikka heti. Saa suorittaa.

Mutta miksi tilanne on tällainen nykyään? Kuka täysissä järjissään oleva haluaisi säätää sellaisen lain, että valtion palveluksessa oleva virkamies ei menetä virkaansa edes siinä tapauksessa, että syyllistyy useisiin rikoksiin valtiota ja työnantajaansa kohtaan? Rakenteellinen korruptio tulee väistämättä mieleen mahdollisena motiivina.

Suomalainen oikeusvaltio ja maailman vähiten korruptoitunut maa noudattaa sellaista käytäntöä, että suuret perinteiset puolueet sopivat vanhoille uskollisille edustajilleen poliittisia virkanimityksiä tärkeisiin johtaviin asemiin julkisessa hallinnossa. Näitä sanotaan usein ”hillotolpiksi” eli palkintoviroiksi poliittiselle hyvälle veljelle. Mutta ne saattavat olla joskus enemmän kuin vain henkilökohtaisia palkintoja kyseiselle henkilölle itselleen. Ne ovat myös palkintoja koko puolueelle.

Saadaan oma mies tai nainen tärkeään virkaan, josta käsin on mahdollista tehdä palveluksia puolueen asialle. Jos palvelusten tekeminen puolueelle edellyttäisi joskus jopa lain rikkomista vähäisessä määrin, vaikka syyllistymistä virka-aseman väärinkäyttämiseen, virkavelvollisuuden rikkomiseen tai kavallukseen, tällaiseenkin toimintaan voi osallistua poliittisten aatetoverien kanssa hyvillä mielin, jos virkasuhteen laillinen turva on niin vahva, että saa osallistua vaikka vähän korruptioonkin, ilman että se muodostaa riskiä virkasuhteen menettämiselle.

Juhani Vehmaskangas on tuonut blogeissaan esille, kuinka laajasti viranhaltijoilla on tapana rikkoa lakia, jopa vuosia, ilman että siitä tulee mitään seuraamuksia heille. Ei varsinkaan virkasuhteen irtisanomista. Tilannetta pitää muuttaa. Virkasuhteen irtisanomisen perusteet täytyy tuoda samalle tasolle tavallisen kansan työsuhteiden kanssa. Ei vain siksi, että Tytti Yli-Viikarin tapaus ärsyttää kansalaisia. Vaan ennen kaikkea siksi, että se olisi mitä tehokkainta rakenteellisen korruption vastaista taistelua, maailman onnellisimmassa ja vähiten korruptoituneessa oikeusvaltiossamme.

+9
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu