Yrittääkö oikeisto kääntää keskustelun oikeusvaltio-periaatteesta sivuraiteille?
Hanna Sarkkisesta kuoriutui tomera täti blogissaan, jossa vedetään Perussuomalaiset kölin alta. Väitteen mukaan Perussuomalaiset yrittävät kääntää keskustelua oikeusvaltio-periaatteesta ”sivuraiteille”.
Tavallisen kadun tallaajan näkökulmasta katsoen mitään oikeusvaltiota ei ole olemassakaan. Ei myöskään vihervasemmiston suunnalla. Toistan taas kerran yhden suosikki-lausahduksistani:
Maailma pyörii ihmisten varassa.
Maailma ei pyöri lakien varassa, ei ihmisoikeuksien varassa, eikä minkäänlaisen moraalin tai ideologian varassa.
Tuo yllä siteerattu ei ole toivomus, vaan toteamus. Miksi tavallinen kadun tallaaja toteaisi tällä tavalla, katsoessaan maailmaa ympärillään? No katsokaa Julian Assangen kohtelua. Toteutuuko siinä oikeusvaltion periaate? Entä USA:n vankileiri Guantanamo Bayn tukikohdassa, jossa ihmisiä a) kidutetaan, ja b) pidetään ikuisesti vangittuna c) ilman oikeudenkäyntiä ja d) ilman syytteitä, ja e) ilman oikeutta yrittää todistaa oma syyttömyytensä.
Okei, tämä nyt vähän pomppasi. Taisin yrittää johtaa keskustelua sivuraiteille. Tässä oli pari esimerkkiä, miksi tavallisen kadun tallaajan silmissä tilanne näyttää siltä, että maailma ei pyöri lakien varassa, eikä ihmisoikeuksien varassa. Muutoinhan nuo yllä mainitut asiat jäisivät toteutumatta. Ne ovat yleisesti tiedossa, joten lopettakaa se heti! Laki sanoo niin. Ihmisoikeudet sanovat niin. Mutta ei se lopu, koska maailma ei pyöri lakien eikä ihmisoikeuksien varassa, vaan ihmisten varassa.
Valitettavasti.
No keskustellaan sitten Euroopan Unionista. Tavallinen kadun tallaaja on kuullut juoruja, että Brysselin poliitikot kävelevät EU:n tuomioistuinten päätösten yli tuosta vain, jos huvittaa. Ilman seuraamuksia. Wikipedia tietää kertoa, että EU määräsi turkkilaisen kurdien työväen puolueen PKK:n terroristi-järjestöjen listalle vuonna 2002. (Hanna Sarkkisen Vasemmistoliiton ideologisia aate-veljiä, muuten. Ei pärjää Vasemmistoliitto PKK:lle vasemmistolaisuudessa.) EU:n yleinen tuomioistuin päätti vuonna 2008, että tämä toimenpide on laiton, koska PKK ei täytä laissa määriteltyjä terroristi-järjestön kriteereitä.
Jos Euroopan Unioni pyörisi lakien ja tuomioistuinten varassa — tätä kutsutaan oikeusvaltio-periaatteeksi — niin muutamassa päivässä tuon oikeuden päätöksen jälkeen Brysselin poliitikot olisivat poistaneet PKK:n mainitulta listalta. Näin ei kuitenkaan tehty, vaan Brysselin poliitikot tekivät ihan mitä tahtoivat. Pitivät oikeusvaltio-periaatetta pilkkanaan, ja säilyttivät PKK:n mainitulla listalla edelleen.
Näin kävi siksi, että myös Euroopan Unioni pyörii lopulta vain ihmisten varassa. Ei lakien varassa, ei ihmisoikeuksien varassa (mitenkäs tuo Katalonian tilanne ja 10-vuotiset vankeusrangaistukset rauhanomaisesta poliittisesta liikehdinnästä?), eikä minkäänlaisen ideologian tai moraalin varassa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kurdistan_Workers%27_Party#Designation_as_a_terrorist_group
Sen takia EU sai sorvattua myös tämän 750 miljardin euron kokoisen elvytys-paketin, johon tämä koko oikeusvaltio-periaatteen kohu liittyy. Ei sitä koko pakettia olisi olemassa, ainakaan nykyisessä muodossaan, jos EU:n perussopimusta luettaisiin niin kuin se on kirjoitettu. Siinä lukee että yhteistä velkaa voidaan ottaa vain poikkeuksellisen luonnonkatastrofin takia. Poikkeuksellinen katastrofi on kyllä toteutunut, mutta rahan jakamisen kriteeri elvytys-paketissa on muu kuin tuo katastrofi tai sen välittömät seuraukset. Tarkasti lakia tulkitseva tuomari kyllä sen toteaisi, ja sillä perusteella määräisi koko sopimuksen mitättömäksi perussopimuksen vastaisena. Mutta Brysselin poliitikot puuhailevat taas kerran ihan mielensä mukaan, koska EU pyörii heidän varassaan — ei lakien varassa eikä perussopimuksen varassa.
No mitenkäs Suomi suhtautuu oikeusvaltion periaatteeseen? Onko oma takapiha siivottu? Riippuu siitä, kenet päästetään lukemaan ja tulkitsemaan lakia ja ihmisoikeuksia. Viime vuonna Itellan kahden tason työehtosopimusten kohun aikana lähetin hallituksen ministereille sähköpostia, jossa muistutin heitä että Suomi on sitoutunut noudattamaan YK:n ihmisoikeuksien julistusta, jossa sanotaan että työntekijöiden tulee saada samaa palkkaa samasta työstä. Siinähän se lukee. Samaan työtehtävään ei pitäisi kohdistua kahta eritasoista työehtosopimusta, se on rikkomus tässä mainittua ihmisoikeuksien pykälää kohtaan.
Mutta Suomikin pyörii vain ihmisten varassa. Ei niin viimeisen päälle pilkun tarkasti lakien varassa eikä ihmisoikeuksien varassa.
Oikeisto? Oikeusvaltioperiaate?
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-uutiset-sai-haltuunsa-sahkopostin-vihreat-yrittaa-taivutella-hallituskumppaneita-pehmeammalle-linjalle-haavisto-paatoksessa-lue-koko-viesti-ennenkuulumatonta/8007476?fbclid=IwAR1Zylnn0kRF-KoZmtVUD3tvt6O0kvuuFtc0mwrSW0C1NMSA5lIva78R4os
Päätetäänkö perustuslakivaliokunnan ratkaisut näin?
Ja lisää: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007670428.html
Kaikki langat Antti rinteen käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tuo korkeimmista korkein tuomioistuin Suomessa on vähän samanlainen kuin EU:n elvytyspaketin ehtoja tarkkaileva elin tulisi olemaan: Joukko poliitikkoja, jotka edustavat kukin omien taustayhteisöjensä ideologiaa ja intressejä, ja ovat usein päätöksenteossaan avoimen puolueellisia ja päämäärähakuisia. Ja se kaikki puolueellisuus ja tuomion jakaminen lonkalta muodostaa sitten tuomioistuimen, jonka tehtävänä on arvioida oikeusvaltio-periaatteen toteutumista. Tällaista se sitten on.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan täysin naurettaavaa ”oikeusvaltioperiaatteen” kannalta että ylin lakia tulkitseva elin muodostuu poliittisten voimasuhteiden mukaisesti poliittisten puolueiden jäsenistä.
Ja että tuo elin vaihtuu aina käytyjen eduskuntavaalien jälkeen. Näin ei ylintä laintulkintavaltaa käyttävällä toimijalla ole edes laintulkinassaan mitään jatkuvuutta vaan lakia tulkitaan poliitikkojen mielen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti