Yritykselle oikeus irtisanoa ilman perusteita puolessa vuodessa

Talouteen liittyvät kannanottoni ovat enimmäkseen aika vasemmistolaisia, mutta löytyy minulta jonkun verran ymmärrystä myös työnantajien näkökulmaan. Irtisanomisen vaikeus on yksi niistä. En kaipaa Amerikan mallia, jossa aamulla ei voi olla varma, onko illalla enää työpaikkaa. Olenhan itsekin työntekijän asemassa. Toisaalta en usko myöskään yhteisen elon jatkamiseen väkisin ikuisesti.

Suomalainen tapa irtisanoa ei ole lopulta kovin hyvä työntekijälle. Yritys joutuu aloittamaan yt-neuvottelut, ja seremonian täytyy kestää tietyn säädetyn ajan. Mitään päätöksiä irtisanomisista ei saa ilmoittaa työntekijöille, ennen kuin liturgia on messuttu loppuun asti. Virallisen totuuden mukaan mitään päätöksiä ei saa olla edes olemassa kassakaapissa, ennen kuin yt-neuvottelut on viety läpi.

Tämä seremonia aiheuttaa sen, että työntekijä saa käteensä ilmoituksen irtisanomisesta erittäin myöhäisessä vaiheessa prosessia, vain kuukauden tai parin varoitusajalla lopputilistä. Uutta työtä hakiessa aika olisi työntekijän puolella. Mitä enemmän on aikaa etsiä uutta työtä, sen suurempi todennäköisyys on löytää sitä ennen kuin nykyinen työ päättyy.

Siksi puoltaisin sellaista keskitien ratkaisua Amerikan mallin ja Suomen mallin välillä, että yrityksellä olisi oikeus irtisanoa työntekijä ilman perusteita, puolen vuoden kuluttua ilmoituksen antamisesta. Tämän puolen vuoden aikana työntekijällä olisi työvelvoite, mutta irtisanomis-aika lyhentyisi yhteen viikkoon. Työntekijällä olisi puoli vuotta aikaa etsiä uutta työtä, ja oikeus vastaanottaa sitä viikon kuluttua uuden työsopimuksen allekirjoittamisesta ja nykyisen työsuhteen irtisanomisesta.

Vaikka tässä mallissa työnantajalla olisikin valtaa irtisanoa työntekijä nykyistä vapaammin, irtisanomis-ilmoituksen antamisen ja työsuhteen päättymisen väliin jäisi paljon pidempi aika kuin nykyisessä käytännössä. Aika on työpaikkaa vaihtavan työntekijän paras ystävä. Yt-neuvottelu ei useinkaan sitä ole. Se on vain näytelmä, joka ei estä työnantajaa irtisanomasta lopulta lähes kenet tahansa, ja melkein millä tahansa perusteella. Mutta näytelmän sääntöjen mukaan työntekijä täytyy pudottaa altaan syvään päätyyn erittäin lyhyellä varoitusajalla.

Se ei ole työntekijän edun mukaista.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu