Yritykset haluavat tukia: pitäisi antaa vain tappion takauksia

Valtion tarjoamat 12 miljardin resurssit yritysten lainoittamiseen eivät ole menneet kaupaksi odotetusti. Yritykset eivät halua lainaa, vaan vastikkeetonta tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin missään olosuhteissa. (Etelä-Euroopan maat haluavat sitä samaa EU:n tasolla.)

https://yle.fi/uutiset/3-11370639

Näinhän siinä kävi, että markkinatalous ja riskinotto kiinnostaa sijoittajia ja yrityksiä tasan niin kauan kun toiminta on voitollista, mutta tappiot haluttaisiin kuitata veronmaksajien kukkarosta.

Suomen hallituksen linjaksi on muodostumassa, että kuitataan veronmaksajien rahoista yritysten lyhytaikaiset tappiot, ja miksipä ei myös Etelä-Euroopan valtioiden tappiot siinä sivussa.

Jos minulta kysytään (jaa ei kysytä vai, no höh?), oikeita toimenpiteitä olisivat olleet tappioiden takaus sekä konkurssi-oikeudenkäyntien luona päivystäminen, täsmäiskut valtion rahakirstun kanssa tilanteisiin joissa muutoin menetettäisiin paljon työpaikkoja.

Ei siis sokkona mitään tukea millekään yritykselle, jonka vuositulos vuodelta 2020 tulee muodostumaan voitolliseksi. Tässä tulee nimittäin käymään niin, että moni yritys joka teki vahvaa tulosta alkuvuonna, ja tulee tekemään vahvaa tulosta loppuvuonna, saa valtiota kuittaukset kevään ja kesän tappioille. Yritys pitää voitot voitollisilta kuukausilta, ja valtio kuittaa tappiot tappiollisilta kuukausilta.

Valtion tarjoamat lainat eivät ole menneet kaupaksi joko sen takia, että yritykset ovat nähneet mahdollisuuden saada saman rahan suorana tukena muuta kautta tai myöhemmin, tai sitten sen takia, että lainan ehdot ovat olleet liian tiukat, lainan takaisinmaksuvelvollisuus olisi luultavasti voimassa myös raskaasti tappiollisen vuosituloksen tapauksessa. Siitä kannattaisi mieluummin siirtyä hiomaan lainan ehtoja, kuin hylätä lainoittamisen ajatus kokonaan, ja siirtyä jakamaan ilmaista rahaa kaikille joille se sattuu kelpaamaan.

Tämä pätee myös Etelä-Euroopan maiden kohdalla.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu