Painotetun opetuksen kehittäminen kannattaa asettaa kaikkien koulujen tavoitteeksi

Helsingin kasvatuksen ja opetuksen toimiala pohtii nykymuotoisen painotetun opetuksen karsimista. 

Arvostettujen koulujen vetovoimatekijöiden ja laadukkaan opetuksen karsiminen ei tuo apua epätasa-arvon kokemuksiin ja koulujen eriytymisen ongelmiin. Painotetun opetuksen kehittäminen kannattaa asettaa kaikkien koulujen tavoitteeksi. Painotettu opetus tulisi olla paremmin saavutettavissa jokaiselle oppilaalle.

Koulutusjärjestelmä jalostuu, kun opiskelijat pääsevät tekemään omaan lahjakkuuteen ja motivaatioon perustuvia valintoja.

Musiikkiluokkien alasajo olisi valtavaa lahjakkuuden tuhlaamista. Innostavat musaluokkalaiset (esim. The Rasmus ja Haloo Helsinki!) tavoittavat laajan joukon yleisöä, jakavat hienoja yhteisöllisiä elämyksiä, tuottavat henkistä kulttuuripääomaa ja tuloja kansantalouteen. Tavoitteelliset harrastukset ehkäisevät nuorten syrjäytymistä, tuottavat iloa, kouluviihtyvyyttä ja yhteistyötaitoja. Musiikki edistää monipuolisesti aivojen toimintaa, oppimista sekä emotionaalista ja sosiaalista kehittymistä. 

Koulutus synnyttää työpaikkoja. Musiikkiluokkataustaisten ammattilaisten työn ja teosto-oikeuksien verotulo kansantalouteen on miljoonia. Musiikki on tärkeä vientituote ja sitä voi arvostaa sijoituksena. Tulokset syntyvät pitkäjänteisellä harjoittelulla, valmennuksella ja työllä.
Henkinen pääoma ja yhteisöllisyys koskettavat kaikkia hyvinvointivaltion asukkaita. Musiikki ylittää kulttuurirajat ja tuo maailmaan ystävyyttä ja rauhaa. Opetus on järjestetty ilman kustannuksia siirtämällä 2-3 viikkotuntia muusta opetuksesta. Luokkien valikoitunut kokoonpano on saattanut pienissä kouluissa aiheuttaa ongelmia rinnakkaisluokkien välille. Nämä ovat korjattavissa painotetulla opetuksella, jossa oppilaita ei siirretä erillisille luokille. Päätäntävalta on viisainta jättää kouluille.

”Tehostetun musiikinopetuksen ensimmäiset viralliset aloitteet tehtiin Lahdessa 1966. Musiikkiluokkatoiminta Suomessa laajeni vauhdilla suurimmille paikkakunnille. 2000-luvulla saavutettiin 500 luokan määrä, oppilaita oli jo lähes 15 000. Kouluhallitus oli antanut toiminnasta ohjeet ja tukenut sen kehittämistä.” (Jouko Törmälä: Suomen musiikkiluokkien historia) 

2010-luvulla musiikkiluokkien määrässä on näkynyt yllättäviä pienennyksiä. (Esim. Helsinki, Joensuu, Lappeenranta ja Seinäjoki) Syynä on mm. koordinaation puute ja koulutuspoliittiset näkemyserot. Opetushallituksen olisi arvokasta toteuttaa valtakunnallinen koordinointi. 
Musiikkiluokkien toiminta Suomessa on ollut kansainvälisesti ainutlaatuista yhteistyötä maksuttoman koulujärjestelmän sisällä.

Kasvatustieteen maisteri, muusikko CMO

Ismo Rajaniemi

Ismo Rajaniemi
Sitoutumaton Helsinki

Kasvatustieteen maisteri
Muusikko CMO

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu