Golfvirta pysähtyy?

Johdanto

Golfvirran pysähtymisestä on viime päivinä laajasti uutisoitu. Nyt sen pysäyttää ilmastonmuutos, mutta on golfvirrasta paljon kirjoiteltu ennenkin eli sen lämpötilan vaihteluista ja mahdollisesta pysähtymisestä. Koska nykyisessä ilmatieteessä ei tätäkään historiaa ilmeisesti tunneta, luodaan katsaus siihen asiaan sitä kautta, että mitä menneet lehdet ovat asiasta kirjoitelleet (lähde: Suomen kansalliskirjasto).

Vihje: avaa kuva uudessa välilehdessä hiiren oikealla näppäimellä… tai zoomaa juttua koneellasi.

Historiaa

1929

Vuonna 1929 pohdittiin Golfvirran vaikutusta meillä olleeseen kylmään talveen. Golfvirta oli 2,5 C tavanomaista lämpöisempi.

Golfvirta oli 5 astetta lämpöisempi ja Rooman suihkulähteet olivat jäässä.

Siinä oli ollut juuri kovin kuivaa Euroopassa ja huhtikuun ainoa hellepäiväkin syntyi Suomessa.

Jo kohta pelättiin, että maapallo kuivuu!

1930

Pohdittiin, että mistä johtuu lauha talvi. Tuulet kävivät lounaasta ja Golfvirran 5 C-astetta tavanomaista lämpöisempää vettä pidettiin syyllisenä lauhalle talvelle. Käsitettä NAO ei kait tuolloinkaan oikein tunnettu ilmatieteessä.

1931

Sitten vuonna 1931 pelättiin Golfvirran pysähtymistä.

”Monenlaisia maailmalopun merkkejä näkevät herkkämieliset lähimmäisemme näiden aikojen asioissa ja tapahtumissa”.
”Uutta varmuutta viimeisten päivien lähenemisestä on niiden ennustajille ollut omansa antamaan sekin tieto, että Golf-virta alkaa jäähtymään.”
Sää jäähtyy meillä 10 asteen verran eikä nytkään ole Venäjälle asiaa lähteä ilmastopakolaiseksi.

Yhteys Meksikon lahdella, jääkaudella ja ensi talvella?

1934

Golfvirta oli tiettävästi lämpöisin kuin koskaan sitä ennen. Kylmien talvien paluuta arvailtiin. Narvikin vuonossa vesi oli ollut 22 C-asteista, kun se normaalisti on 15 C.

1938

Golfvirran epäiltiin ajaneet kalat pois Englannin rannikolta.

1939

Oliko syy Golfvirrassa vai missä, niin ilmaston havaittiin siirtyneen 500 km etelämmäksi niin että vehnää viljeltiin Lapissa asti.

1944

Vuonna 1944 epäiltiin, että talvisodan kovat pakkaset johtuivat liian lämpöisestä Golfvirrasta, jonka takia Golfvirran koneisto pysähtyi.

1947

Mysteerinen raju ilmaston lämpeneminen oli havaittu. Meren pinnan noususta oltiin huolissaan. Arktisen alueen ilmastonmuutosta pidettiin niin vakavana, että kansainvälisiä toimia esitettiin jo silloin!

1947

Tutkijat olivat keränneet yhä enemmän todisteita siitä, että ilmastollinen vallankumous on meneillään ympäri maailmaa, kirjoittaa Sydney Morning Herald 24.09.1949. Mikä lie tuon sen aikaisen vallankumouksen käynnistänyt päiväntasaajaa myöten?

1996

Vuonna 1996 HS kirjoitti laajan kirjoituksen Golfvirrasta.

Nuolten osoittama teksti erikseen.

Yhteenveto

Golfvirrasta on uutisoitu kauan aikaa ja sen lämpötilojakin on kartoitettu. Erilaisia yhteyksiäkin on olemassa.

Lopuksi

Ennustaminen on vaikeaa. Jos tämä uusin Golfvirran 2025 ennustus osuu kohdalleen, se menee juuri kuten ilmastotiede aurinkotieteen ja dendrokronologian (lustot, puiden syklinen kasvu ympäri maapallon) ennusteet sanovat.

 

itkonenlindgren
Sitoutumaton

Eläkkeellä oleva voimalaitospäällikkö. 42 vuoden työkokemus. Sivutoiminen energiatekniikan eri oppiaineiden opettaja HTOL 1996-2006.
DI, ylikonemestari. Energiatekniikka ja -talous, ympäristötekniikka, TKK.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu