Hyvästi hiilivoima!

Joonas Kivirannalla oli hyvä havainto pian Suomesta loppuvasta hiilen polttamisesta, joka osaltaan on luonut maapallolle niin valtavasti hyvinvointia, että maapallon asukkaiden keski-ikä ja eliniän odote on noussut huimasti. Luotettavan sähkö- ja lämpöenergian saanti on luonut mm. sairaaloille, vanhainkodeille jne jne pohjan kehittyä sille tasolle millä ne nykyään ovat. Hiili-, maakaasu- ja öljyenergia on keventänyt ihmisten työtaakkaa monissa raskaissa ammateissa jne.

 

Ilmaston muutos hyödyt

Toki yli 300 vuotta jatkunut pienestä jääkaudesta palautuminen on luonut varsinkin tänne pohjoiselle pallonpuoliskolle niin valtavan hyvät ilmastolliset olosuhteet sekä myös kuumaan Afrikkaan, että väestön määrä on noussut 7 miljardilla ihmisellä rapiassa 100 vuodessa ja nousee yhä, ellei ilmastoon tule ennustettu kylmä jakso vuoden 2040 paikkeilla. Ilmaston nykyinen lämmin jakso näkyy selkeästi monessa luonnon asiassa, kuten Tornionjoella ja se havaittiin selkeästi jo 1930-luvulla, kun Suomen Lapissa asti viljeltiin vehnää, kun oli nykyistä lämpöisempi edellinen ilmastojakso meneillään. Sitä ilmastonmuutosta ei siis käy kiistäminen!

Kirkko

Kirkko aikanaan tuomitsi arkkipiispan johdolla hiilen polton synniksi, jolloin minä erosin kirkosta, koska olen tehnyt tuota raskasta syntiä 42 vuoden ajan kahdellakin hiilivoimalaitoksella. Mielelläni olisin henkilökohtaisen vakaumuksen takia jäsenmaksua kirkolle maksanut, mutta tuo asia ja kirkon sotkeutuminen politiikkaan meni niin täydellisesti yli hilseen, että eropaperit lähtivät heti, kun näin tuon jutun. Kirkon mukaan tuolla 42 vuoden hiilenlapiointikokemuksella lämmittäjän paikka siellä kuumissa olosuhteissa on varma, mutta elän siinä toivossa loppuelämäni, että ylimmät henkiset voimat ovat kirkkoa ja vihreitä suopeampia minua kohtaan ja jos ei harpun soittajan paikka pilven reunalla irtoa, niin ainakin rumpua pääsen sinne takomaan!
Vielä kun YLE:n pakkoverosta pääsisi yhtä helposti eroon!

Hiililaki

Fakta on kuitenkin se, että hiilenkin polttaminen loppuu aikanaan, eikä siinä mitään, jos varsinkin LÄMMITYSenergian puolelle keksitään jotain järkevää tilalle. Nythän Sipiliä-Orpon hallitus teki ilmastokuvitelmalla vahvaa aluepolitiikkaa hiilen kieltolain muodossa, kun mm. Helsinki piti pika pikaa saada osin 92 miljoonan tukieuron voimin biomassan polttajaksi kaukolämmön tuotannossaan. Ja nythän sitä biomassa alkaa sitten palamaan 9 hehtaarin verran YHDESSÄ tunnissa, kun siellä kaukolämpöä tuotetaan biomassalla täydellä teholla. Koko Helsingin alueen sähkön ja lämmön energiantarpeet tyydytettäisiin keskuspuiston puilla noin 2,5 viikon ajan.
Kuten kaikki hyvin tiedämme, hullunkurista on se, että Suomen ikioma hiililaki päästöjen vähentämisen näkökulmasta on täysin hyödytön, koska olemme EU:n päästökaupassa. Jos laki olisi järkevästi laadittu, se olisi luonnonvarojen käytön ja kestävän kehityksen mukaisesti sallinut nykyisten hiililaitosten käyttämisen niiden elinkaarien loppuun asti ja kieltänyt uusien rakentamisen. Ne kun tuppaavat mineraalit loppumaan maapallolta muutenkin niin, ettei uusia pelkän sähkön tuotantoon tulevia sattumageneraattoreita kyetä rakentamaan ja Suomesta pitää tehdä Euroopan suuri kaivosalue.
Vihreä siirtymä vaatii siis valtavasti luonnosta saatavia raaka-aineita. Materiaaleja saadaan kaivospuistoista, mutta syrjäyttävätkö uudet kaivospuistot tuuli- ja aurinkopuistot, kuten Saksassa hiilikaivospuisto juuri syrjäytti? Näistä kaivospuistoista ei kaivosveron myötä Suomen valtio saa sen enempää kuin meitä kehittyneempi kaivoispuistovaltio Kongo. Ei siis saada niillä rahoilla edes maksettua miljardien eurojen metsäkatolaskua EU:lle, joka saattaa karvan verran lisääntyä, kun vihreän siirtymän kaivospuistikot valtaavat Suomen, jotta Euroopan vihreä siirtymä etenee myös materiaalien saatavuuden merkeissä kohti lopullista tuhoaan. Mutta meidän on oltava EU:n johtava kaivospuistovaltiokin, jotta siirtymä etenee!
Metsäkatohan saatiin aikaiseksi matemaattisesti, jotta voimme maksaa omat hiilinielunsa tuhonneille Euroopan maille miljardikorvaukset.
Faktahan on myös se, että Euroopan tasolla tuulettoman vuoden 2021 jälkeen viime talvena hiilisähkö, mutta varsinkin -lämpö pelasti EU:n tasolla paljon ihmishenkiä, kun suuri osa Eurooppaa turvautui hiileen, josta US-bloginkin tein ja siihen liittyen pari kuvaa alapuolella. Suomikin otti tehoreservistä käyttöön huonoimmalla kokonaishyötysuhteella toimivan Meri-Porin hiililauhdelaitoksen, joka nyt 2023 syksylläkin oli tuotannossa pelastamassa sähkön hintaa ja energiansaantiamme, kun oli tyyntä ja muutama tekninen vika yhtäaikaisesti.

Tulevaisuus

Hulluuden huippuhan se on, että Suomi purkaa maailman tehokkaimmat hiilivoimalat, joista Hanasaari juuri meni ja 2025 menee Salmisaari ja jättää hetkeksi aikaa jäljelle eurooppalaista tasoa olevan Meri-Porin hiililauhdevoimalaitoksen, johon liittyvä vertailu purettavaan huipputehokkaaseen ja puhtaaseen sähkön & lämmön tuotantoon liittyvään voimalaitokseen on tässä kuvassa.
Tilalle meillä tulee satunnaista tuulisähköä ja biovoimaa käytetään lämmitykseen, kun hallitus kieltää kotimaisen turpeenkin käytön. Tuulivoiman edustamalle sähkön tuotannolle ei ole mitään säätövoimaa tulossa, kun 2025 Salmisaaresta ja 2029 Meri-Porista poistuu 170 MW + 560 MW sähkön tuotantoa. Vedystä kuulee haihattelijoiden puhuvan, mutta sillä ei taideta kaukolämpöä tehdä. SMR-voimasta myös puhutaan, mutta nyt on pantava töpinäksi, etteivät kaupungit jäädy, jos biomassakuljetukset ja hakkuutyömaat alkavat talven kovilla pakkasilla tökkimään.
itkonenlindgren
Sitoutumaton

Eläkkeellä oleva voimalaitospäällikkö. 42 vuoden työkokemus. Sivutoiminen energiatekniikan eri oppiaineiden opettaja HTOL 1996-2006.
DI, ylikonemestari. Energiatekniikka ja -talous, ympäristötekniikka, TKK.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu