Hyvästi hiilivoima!
Joonas Kivirannalla oli hyvä havainto pian Suomesta loppuvasta hiilen polttamisesta, joka osaltaan on luonut maapallolle niin valtavasti hyvinvointia, että maapallon asukkaiden keski-ikä ja eliniän odote on noussut huimasti. Luotettavan sähkö- ja lämpöenergian saanti on luonut mm. sairaaloille, vanhainkodeille jne jne pohjan kehittyä sille tasolle millä ne nykyään ovat. Hiili-, maakaasu- ja öljyenergia on keventänyt ihmisten työtaakkaa monissa raskaissa ammateissa jne.
Ilmaston muutos hyödyt
Toki yli 300 vuotta jatkunut pienestä jääkaudesta palautuminen on luonut varsinkin tänne pohjoiselle pallonpuoliskolle niin valtavan hyvät ilmastolliset olosuhteet sekä myös kuumaan Afrikkaan, että väestön määrä on noussut 7 miljardilla ihmisellä rapiassa 100 vuodessa ja nousee yhä, ellei ilmastoon tule ennustettu kylmä jakso vuoden 2040 paikkeilla. Ilmaston nykyinen lämmin jakso näkyy selkeästi monessa luonnon asiassa, kuten Tornionjoella ja se havaittiin selkeästi jo 1930-luvulla, kun Suomen Lapissa asti viljeltiin vehnää, kun oli nykyistä lämpöisempi edellinen ilmastojakso meneillään. Sitä ilmastonmuutosta ei siis käy kiistäminen!

Kirkko
Kirkko aikanaan tuomitsi arkkipiispan johdolla hiilen polton synniksi, jolloin minä erosin kirkosta, koska olen tehnyt tuota raskasta syntiä 42 vuoden ajan kahdellakin hiilivoimalaitoksella. Mielelläni olisin henkilökohtaisen vakaumuksen takia jäsenmaksua kirkolle maksanut, mutta tuo asia ja kirkon sotkeutuminen politiikkaan meni niin täydellisesti yli hilseen, että eropaperit lähtivät heti, kun näin tuon jutun. Kirkon mukaan tuolla 42 vuoden hiilenlapiointikokemuksella lämmittäjän paikka siellä kuumissa olosuhteissa on varma, mutta elän siinä toivossa loppuelämäni, että ylimmät henkiset voimat ovat kirkkoa ja vihreitä suopeampia minua kohtaan ja jos ei harpun soittajan paikka pilven reunalla irtoa, niin ainakin rumpua pääsen sinne takomaan!
Vielä kun YLE:n pakkoverosta pääsisi yhtä helposti eroon!

Hiililaki
Fakta on kuitenkin se, että hiilenkin polttaminen loppuu aikanaan, eikä siinä mitään, jos varsinkin LÄMMITYSenergian puolelle keksitään jotain järkevää tilalle. Nythän Sipiliä-Orpon hallitus teki ilmastokuvitelmalla vahvaa aluepolitiikkaa hiilen kieltolain muodossa, kun mm. Helsinki piti pika pikaa saada osin 92 miljoonan tukieuron voimin biomassan polttajaksi kaukolämmön tuotannossaan. Ja nythän sitä biomassa alkaa sitten palamaan 9 hehtaarin verran YHDESSÄ tunnissa, kun siellä kaukolämpöä tuotetaan biomassalla täydellä teholla. Koko Helsingin alueen sähkön ja lämmön energiantarpeet tyydytettäisiin keskuspuiston puilla noin 2,5 viikon ajan.

Kuten kaikki hyvin tiedämme, hullunkurista on se, että Suomen ikioma hiililaki päästöjen vähentämisen näkökulmasta on täysin hyödytön, koska olemme EU:n päästökaupassa. Jos laki olisi järkevästi laadittu, se olisi luonnonvarojen käytön ja kestävän kehityksen mukaisesti sallinut nykyisten hiililaitosten käyttämisen niiden elinkaarien loppuun asti ja kieltänyt uusien rakentamisen. Ne kun tuppaavat mineraalit loppumaan maapallolta muutenkin niin, ettei uusia pelkän sähkön tuotantoon tulevia sattumageneraattoreita kyetä rakentamaan ja Suomesta pitää tehdä Euroopan suuri kaivosalue.


Vihreä siirtymä vaatii siis valtavasti luonnosta saatavia raaka-aineita. Materiaaleja saadaan kaivospuistoista, mutta syrjäyttävätkö uudet kaivospuistot tuuli- ja aurinkopuistot, kuten Saksassa hiilikaivospuisto juuri syrjäytti? Näistä kaivospuistoista ei kaivosveron myötä Suomen valtio saa sen enempää kuin meitä kehittyneempi kaivoispuistovaltio Kongo. Ei siis saada niillä rahoilla edes maksettua miljardien eurojen metsäkatolaskua EU:lle, joka saattaa karvan verran lisääntyä, kun vihreän siirtymän kaivospuistikot valtaavat Suomen, jotta Euroopan vihreä siirtymä etenee myös materiaalien saatavuuden merkeissä kohti lopullista tuhoaan. Mutta meidän on oltava EU:n johtava kaivospuistovaltiokin, jotta siirtymä etenee!

Metsäkatohan saatiin aikaiseksi matemaattisesti, jotta voimme maksaa omat hiilinielunsa tuhonneille Euroopan maille miljardikorvaukset.

Faktahan on myös se, että Euroopan tasolla tuulettoman vuoden 2021 jälkeen viime talvena hiilisähkö, mutta varsinkin -lämpö pelasti EU:n tasolla paljon ihmishenkiä, kun suuri osa Eurooppaa turvautui hiileen, josta US-bloginkin tein ja siihen liittyen pari kuvaa alapuolella. Suomikin otti tehoreservistä käyttöön huonoimmalla kokonaishyötysuhteella toimivan Meri-Porin hiililauhdelaitoksen, joka nyt 2023 syksylläkin oli tuotannossa pelastamassa sähkön hintaa ja energiansaantiamme, kun oli tyyntä ja muutama tekninen vika yhtäaikaisesti.


Tulevaisuus
Hulluuden huippuhan se on, että Suomi purkaa maailman tehokkaimmat hiilivoimalat, joista Hanasaari juuri meni ja 2025 menee Salmisaari ja jättää hetkeksi aikaa jäljelle eurooppalaista tasoa olevan Meri-Porin hiililauhdevoimalaitoksen, johon liittyvä vertailu purettavaan huipputehokkaaseen ja puhtaaseen sähkön & lämmön tuotantoon liittyvään voimalaitokseen on tässä kuvassa.

Tilalle meillä tulee satunnaista tuulisähköä ja biovoimaa käytetään lämmitykseen, kun hallitus kieltää kotimaisen turpeenkin käytön. Tuulivoiman edustamalle sähkön tuotannolle ei ole mitään säätövoimaa tulossa, kun 2025 Salmisaaresta ja 2029 Meri-Porista poistuu 170 MW + 560 MW sähkön tuotantoa. Vedystä kuulee haihattelijoiden puhuvan, mutta sillä ei taideta kaukolämpöä tehdä. SMR-voimasta myös puhutaan, mutta nyt on pantava töpinäksi, etteivät kaupungit jäädy, jos biomassakuljetukset ja hakkuutyömaat alkavat talven kovilla pakkasilla tökkimään.
Kiitos realistisesta kuvauksesta. Hiilivoimalla tuotettu energia on kolme kertaa halvempaa kuin tuulivoimalla tuotettu jaksottainen energia, kun huomioidaan kaikki kustannukset.
Ruotsissa edellinen pääministeri korosti tuulivoiman halpuutta, mutta sähkönhinta on Ruotsissakin kohonnut Keski-Eurooppalaiselle tasolle, tuulivoiman takia, ja saatavuudessa on ollut jatkuvia ongelmia, siis Ruotsissa, missä oli maailman vakain sähköverkko.
”Mikä on tasoitettu energian hinta? LCOE on luku, jolla mitataan yhden kilowattitunnin (kWh) sähköntuotannon keskimääräisiä kustannuksia tuottavan hyödykkeen käyttöiän aikana. Tätä varten LCOE ottaa huomioon järjestelmään liittyvät kustannukset, mukaan lukien asennuksen, käytön, ylläpidon ja polttoaineen.
IER:n raportti kirjaamalla asetetut kustannukset ja lisäämällä ne tuulivoiman LCOE:hen, antaa tarkemmat vertailut jaksottaisten ja muiden kuin jaksottaisten energialähteiden välillä. [4] Todellisessa omenoiden välisessä vertailussa uudet tuulivoimat ovat lähes kolme kertaa kalliimpia kuin nykyiset hiilivoimalat.”
Lähde: https://www.instituteforenergyresearch.org/analysis/wind-lobbyists-critique-of-ier-study-fails-on-all-fronts/
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsissa edellinen pääministeri korosti tuulivoiman halpuutta, mutta sähkönhinta on Ruotsissakin kohonnut Keski-Eurooppalaiselle tasolle, tuulivoiman takia, ja saatavuudessa on ollut jatkuvia ongelmia, siis Ruotsissa, missä oli maailman vakain sähköverkko.”
Erityisesti Ruotsin pohjoisosissa on kyllä jatkuvasti Euroopan halvin sähkö (Norjan ohessa).
Esimerkiksi nyt Ruotsissa sähkö maksaa 8,16 Eur/MWh ja Saksassa 95,30 Eur/MWh. Näin siitä huolimatta, että nytkin Ruotsi puskee 2000 MW sähköä Suomeen.
https://www.nordpoolgroup.com/en/maps/#/nordic
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko asian tila johtua vesivoimasta eikä tuulivoimasta?
Vesivoiman ansiosta hinta ei ole ryöstäytynyt vaikka muuten on tehty kaikki virheet mitä muutkin.
Ilmoita asiaton viesti
Toki, kuten Norjankin suhteen. Otin nyt vaan kantaa tuohon Aron räikeän väärään väitteeseen, että Ruotsissa olisi sähkön hinta Saksan tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa statistiikka eri ulottuvuuksin
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/elfakta/Energikostnader/elpriser-internationellt/
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla oleva sinänsä pätevä taulukko antaa hinnat 1000-2500kWh/vuosi kuluttaville kotitalouksille .
Tällöin perusmaksut määräävät suuren osan kokonaishinnasta ja mielestäni hiukan vääristävät kuvaa.
https://www.vattenfall.fi/fokuksessa/sahkonkulutus/onko-sahko-suomessa-halpaa/
Täällä olevasta kuvaajasta mielestäni saa paremman kuvan kotitalouksien maksamasta hinnasta 5000-15000kWh/vuosi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt täytyy olla tarkkana , mistä ”sähköstä” puhutaan.
Sähkön pörssihinnat ovat olleet Ruotsissa , Tanskassa ja Saksassa – viime vuosi poislukien- huomattavasti Suomea alhaisemmat.
Sähkön hinta kuluttajalle on ollut samoissa maissa – viime vuosi poislukien- huomattavasti kalliimmat kuin Suomessa….kiitos viherhulluuden…
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin vesivoimavarannot ovat nyt 100 % täynnä se vaikuttaa nyt energian hintaan ja kompensoi osin toimivien ydinvoimaloiden alasajon aiheuttamaa vajetta. Valitettavasti Ruotsin siirtoverkko pohjoisesta etelään ei ole mitoitettu kattamaan koko maan energiatarvetta.
Pullonkaulat nostavat 3 ja 4 alueiden hintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo pullonkaulat luonnollisesti ovat Suomelle eduksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomelle kyllä, mutta Ruotsin 3 ja 4 alueilla ei.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi muuten Ruotsi ei ole parantanut maan sisäisiä siirtoyhteyksiään? Älä kuitenkaan vinkkaa, että kannattaisi…
Ilmoita asiaton viesti
Pitkä ja iso maa, ymmärtääkseni rakentavat kyllä uusia vahvempia linjoja, mutta ei ole nopeaa se.
https://www.svk.se/utveckling-av-kraftsystemet/
Ilmoita asiaton viesti
Vuosaaren biovoimalassa ei polteta nuorta metsää tai ”keskuspuistoa”, vaan polttoaineena käytetään metsäteollisuuden sivuvirtoja. Tällaisia ovat esimerkiksi harvennushakkuissa ja puunkorjuussa syntyvät tähteet tai mekaanisen puunjalostuksen lastut ja puru. Niin kauan kuin Suomessa mestäteollisuutta on, näitä sivuvirtoja syntyy, ja jos ne jätetään metsään lahoamaan, on ilmastovaikutus sama. Sivuvirtojen saatavuus ei ole rajaton ja niinpä toista vastaavaa voimalaa ei ole suunnitteilla.
Hiililämpö ei pelastanut ihmishenkiä viime energiakriisitalvena. Rakennuskohtaisista hiilikattiloista aletaan olla jo luovuttu. Keski-Euroopassa vallitseva lämmitysmuoto on kaasulämmitys, jota on käytetty uudisrakentamisessakin hämmästyttävällä laajuudella aivan viime päiviin asti. Nythän vihdoin viimein sielläkin on käynnissä lämpöpumppubuumi. Kaukolämpöverkot ovat lähinnä pohjoismainen kuriositeetti. Niiden olemassaolo muuten on yksi kilpailukykytekijämme vihreässä siirtymässä, vihreän vedyn tuotannossa syntyvä häviölämpö voidaan käyttä hyväksi rakennusten lämmityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Näkis vaan sen rekkarallin joka syntyisi siitä että Helsinkiä lämmitettäisiin puulla. Kyseessä on täydellinen haihattelu joka leimaa Helsingin kaupungin kaikkea muutakin toimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Puhut rekkarallista konditionaalissa ja silti syytät haihattelusta. Helsinkiä, kuten kaikkia muitakin, tietenkin sitoo kivihiilen käytön v. 2029 kieltävä laki. Se vasta typerää olisikin, jos tuohon ei varauduttaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Ja dieseliä kuluu jumalattomasti, kun sadat rekat kuljettavat metsistä ja sahoilta raaka-ainetta hakkeeksi ja lopulta lämpövoimalaitoksille. Veikkaan ettei kotimainen puu riitä ja Venäjältäkään ei tule.
Ilmoita asiaton viesti
Puhuin 9 ha tunnissa poltettavaa metää vastaavasta biomassamäärästä. Toki metsää on kaadettava monin verran enemmän yhdessä tunnissa, jos pelkkiä sivuvirtoja tuodaan Helsinkiin.
Mutta että ai niitä sivuvirtoja nykyään riittää, kun Kotkan Sunilan sellutehdaskin joutui lopettamaan, kun ei saanut Venäjältä puuta?
Vuonna 2012 metsien, metsäteollisuuden ja soiden keskellä Keljonlahdella investoitiin kivihiilikauteen, kun Jyväskylän Energian toimitusjohtaja Tuomo Kantola sanoi, että hiili-investointi oli pakko tehdä, jotta kaupunkilaisten lämmönjakelu voitiin turvata huonosta turvetilanteesta huolimatta. Olisivat turpeen korvanneet metsäteollisuuden sivuvirroilla eikä hiilellä!
https://yle.fi/a/3-6348587
Samoin Pietarsaaren monipolttokattilaan on tuotu eukaa Etelä-Amerikasta asti. Ehkä myös Helsinkiin tuodaan, kun kumipyörillä tuotavat sivuvirran lähteet ovat kovin kaukana Helsingistä! Noin 46 000 tonnin hakelastin purkamiseen meni liki viikko.
https://ilkkapohjalainen.fi/pohjalaisen-arkisto/jattilaiva-toi-ennatyslastin-pietarsaareen-1.2706640
Eurooppa turvautuu hiileen pääosin vain talvella, kuten viime talvi osoitti. Toki fossiilinen maakaasu on lämmitysenergian puolella erittäin tärkeä polttoaine monelle Euroopan valtiolle. Keväällä julkaistussa raportissa todettiin, että kapasiteetti polttaa hiiltä sähköä varten kasvoi vuonna 2022 huolimatta maailmanlaajuisista lupauksista vähentää asteittain fossiilisia polttoainetta. Hiiliteho kasvoi 19,5 gigawattia viime vuonna.
Uusia hiilivoimaloita lisättiin 14 maahan ja kahdeksan maata ilmoitti uusista hiiliprojekteista. Kiina, Intia, Indonesia, Turkki ja Zimbabwe olivat ainoat maat, jotka lisäsivät uusia hiilivoimaloita ja ilmoittivat uusista projekteista. Kiinan osuus kaikista uusista hiilihankkeista oli 92 prosenttia.
https://www.pbs.org/newshour/world/coal-burning-capacity-climbs-worldwide-despite-pledges-to-reduce-use
Tuulivoimamaa Saksa on säilyttänyt 80 % fossiilisesta tuotannostaan ja Saksassa sähköyhtiö alkoi repiä tuulivoimaloita alas hiilikaivoksen tieltä – 20 miljoonaa tonnia lisää hiiltä kattilaan. Että silleen, jos totta puhutaan!
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/energiapolitiikkaa-saksassa-sahkoyhtio-alkoi-repia-tuulivoimaloita-alas-hiilikaivoksen-tielta-20-miljoonaa-tonnia-lisaa-hiilta-kattilaan/a7770a01-1496-4e08-aa6f-c39522dbd980
Ilmoita asiaton viesti
Hakkeen ja runkopuun tuonnin loppuminen Venäjältä tietenkin nostaa niiden hintoja, ja kun samaan aikaan sellun hinta on alhaalla, oli Sunila taloudellisesti kannattamaton. Lisäksi tehdas oli suhteellisen pieni ja vanha, ja markkinoille on tulossa uutta kapasiteettia, kuten Metsä Groupille Kemiin ja UPM:lle Uruguayhin. Näissä olosuhteissa tehtaan lakkauttaminen on ymmärrettävää.
Hakkeen laivaaminen ei ole itsestäänselvästi huono asia. Kanadassa esimerkiksi on ollut metsissä valtavia hyönteistuhoja. Voi olla ilmaston kannalta hyvä asia, jos tällaisella hakkeella korvataan kivihiiltä. Tosin nythän ne puut palavat siellä pystyyn.
Ilmoita asiaton viesti
” . Tosin nythän ne puut palavat siellä pystyyn.”
Elävien kasvien ja puiden kasvu kiihtyy koska CO2 pitoisuus ilmakehässä tällöin nousee. Vrt kasvihuoneiden kasvun boostaus hiilidioksidin avulla, heh.
Onko maapallon vihertyminen huonokin asia, eläinkunnan ja kasvien kannalta?
Ei satoisuuden kasvu ole huono asia myöskään ihmisen kannalta kun otetaan huomioon ihmispopulaation lisääntyminen, heh.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiskunta on hölmönään asettunut asumaan ja viljelemään maata jokisuistoihin ja rannikkoalueille.
Mitenkäs ajattelit ihmisten siirtävän rajoja sotimatta? Parhaillaan Ukrainassa kuolee ihmisiä rajojen siirtämisen takia.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä helvettiä tähän kuuluu sotiminen?
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä helvettiä tähän kuuluu sotiminen?”
No kerro millä tavalla ihmiskunta siirtää jokisuistoista ja alavilta alueilta asutukset ja viljelysmaat merenpinnan noustessa siirtämättä rajoja? Aloitetaan vaikka Bangladeshin 169,4 miljoonasta ihmisestä.
Tämän ei pitäisi olla uutinen että kun ihmiset alkavat siirrellä rajoja niin se tarkoitetaan sotimista. Nyt jännätään meneekö Eurooppa lasiaavikoksi kun ydinasevaltion rajoja siirrellään.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisten hiilivihertyminen on selvästi huono asia.
Ilmoita asiaton viesti
Sunila ei ole ainoa! HS:n mukaan puun tuonnin loppuminen Venäjältä vaikuttaa laajasti sellu- ja paperitehtaisiin Suomessa ja koko Itämeren alueella.
https://www.hs.fi/talous/art-2000009657751.html
Mitä Kanadaan tulee, niin totta tosiaan haketta sieltä riittää, kun metsäpalot ovat vähenemään päin! Ovatko pyromaanit siellä paremmin ruodussa kuin Euroopassa?
https://cwfis.cfs.nrcan.gc.ca/ha/nfdb
Tosin eukaa tuodaan Brasiliasta, mutta Afrikasta ja Espanjasta saa hakettakin. Sinnehän Espanjaan suuntaan me maksamme niitä miljardikorvauksia metsäkadostammekin, joten hyvä, että saamme jotain tilallekin.
https://yle.fi/a/3-10644216
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Kanadaan tulee, niin ”Kanadan maastopalot ovat rikkoneet tänä vuonna ennätyksiä palaneen maa-alueen koossa, evakuoitujen ihmisten määrissä ja palojen sammuttamistöiden aiheuttamissa kuluissa, kertoivat kanadalaisviranomaiset torstaina paikallista aikaa.
Maastopalokausi on kuitenkin vasta puolivälissä”
https://yle.fi/a/74-20040060
Ilmoita asiaton viesti
Aika kaukaa haettua. Ei Uruguay tai Kemi pahemmin vaikuta metsäteollisuuden sivuvirtoihin Helsingin ympäristössä.
Hakkeen laivaaminen Helsinkiin on ihan varmasti huono vaihtoehto. Tulee yksinkertaisesti liian kalliiksi.
Ja mikä on sitä sivuvirtaa?
https://www.bbc.com/news/science-environment-63089348
Kanadan metsäpalot ovat suurelta osin syrjäisillä ja kaukaisilla alueilla, missä ei ole infrastruktuuria. Reppuselässäkö ajattelit hakkeet kuljettaa?
Kanadan metsät ovat aina uudistuneet suurten metsäpalojen kautta.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fires_in_Canada
Ilmoita asiaton viesti
”Samoin Pietarsaaren monipolttokattilaan on tuotu eukaa Etelä-Amerikasta asti”.
Euca menee sellutehtaalle, ei Alholmskraft’lle.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tiedosta! Tässä pari vuotta sitten paikalliset yrittäjät olivat kovasti näreissään, kun sillä suunnalla Kokkolan energia toi haketta Venäjältä.
Kokkolaan tuotu venäläinen hake sapettaa maakunnan metsänomistajia – ”Lähienergiasta puhutaan nätisti, mutta puuta ostetaan Venäjältä asti”
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/59d46f6c-eacc-5009-a4e9-c313eb856d1f
Oli vuosia sitten siellä Pietarsaaren voimalaitoksessa kylässä ja silloin niille tuli biomassaa jos mistä päin maailmaa. Se oli halvempaa kuin kotimainen hake.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäsi Venäjältä tuotu hake oli monissa paikoin jäätynyt ”klimpiksi” , eikä sitä tahdottu saada ulos rekasta.
Kotimaassa puulle on ollut aina kysyntää ja metsänomistajille on muodostunut käsitys puun kantohinnasta. Mutta harvemmin on käsitys korjuukustannuksista ja kuljetuksista. Eli tehdashinnasta.
https://www.metsateho.fi/puunkorjuu-ja-kaukokuljetus-tilasto-2021-julkaistu/
Kirjoitan tätä työpöydälläni, joka on noin kilometrin päässä mainitsemastasi voimalaitoksen savupiipusta.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi varmaan sinunkin hyvä perehtyä polttoaineden energiasisältöihin. Polttopuun energiasisältö on 15 GJ/tonni ja kivihiilen 27 GJ/tonni. Mietipä tätä faktaa ja sen seurauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla logiikalla kaukolämpöä kannattaisi tuottaa bensalla, sen energiasisältö kun on vielä suurempi.
Ilmoita asiaton viesti
Bensan hinta/energiayksikkö on huomattavasti kalliimpaa kuin kivihiilen!
Talouden logiikalla ei järkevää, heh.
Ilmoita asiaton viesti
Kas kun huomasit.
Ilmoita asiaton viesti
Sivuvirrat on jo käytössä, niin mistähän niitä ykskaks putkahtaa lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Naantalissa niitä ”sivuvirtoja” taitaa tulla siitä kun hakettavat laitoksen varastoalueella runkopuuta. Samoin tekevät varmaan muuallakin.
Ilmoita asiaton viesti
Fingridin sivuilla lukee nyt: yhteistuotanto (teollisuus) 640 MW.
Se tulee niistä sivuvirroista. Ei niitä metsään viedä takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Metsäteollisuuden suurin sivuvirta (energia) lienee puun kuori.
Tehdaslaitoksilla on aina ollut kuorikattilat, jota kutsutaan nykyisin biokattilaksi. Samoissa kattiloissa palaa myös ne muut sivuvirrat, mukaan lukien lastut ja purut.
Saatavaa matalapaineista höyryä käytetään tehdaslaitoksen omissa prosesseissa, esim. tuotteiden kuivatuksessa.
Ei näissä olemassa olevissa sivuvirroissa ole mitään ”löysää”.
Ilmoita asiaton viesti
Ligniini on energianlähteenä kertaluokkaa merkittävämpi.
Ilmoita asiaton viesti
Koskee sellutehtaita, ei muuta puunjalostusta.
Ilmoita asiaton viesti
Mustalipeä ei ole selluteollisuuden sivuvirta.
Ligniini liukenee puusta keittämällä, mitä se selluteollisuus on.
Ilmoita asiaton viesti
Käytetään siis metsäteollisuuden sivuvirtoja Vuosaaressa, jonne niitä täysperävaunullisia hakerekkoja parhaimmillaan tulee 60 – 70 kpl vuorokaudessa.
Se vaan, että mihin nuo metsäteollisuuden sivuvirrat nykyään laitetaan? Viedään ulkomaille vai haudataan maahan? Vai lisääntyykö metsäteollisuuden muu tuotanto siinä määrin, että saavat talvella tuotettua tuon määrän haketta Helsingin tarpeisiin ja tulevaisuudessa vielä enemmän saha- ja kutteripurua, josta puristavat pellettejä niin, että Salmisaaren 100 MW nykyinen ja 150 MW uusi pellettikattila saa pellettiä polttoon?
Asiaa hyvin tuntevana tiedän, että biomassaa haalitaan koko Itämeren alueelta ja kauempaakin ja kovina pakkastalvina ovat yhtä lirissä kuin Jyväskylä oli vuonna 2012, kun investoi hiilijärjestelmiin, jotka yhä ovat käytössä siellä. Siinä kyllä kätevästi biomassan paluukuormissa voi viedä hiiltä Jyväskylään, niin pysyy siellä kaupunki lämpimänä.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin korjuutähteelle ja harvennuspuulle on vaihtoehto, että ne jäävät metsään lahoamaan, jos niistä ei makseta tarpeeksi. Mutta kuten moneen kertaan todettu, biomassaa ei saada riittävästi jotta sillä voisi korvata kaiken kivihiilen käytön.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kauankaan, kun hiili tulee takaisin, eiköhän Suomi kuulu subarktiseen vyöhykkeeseen nyt ja iäti ! Kaikki haihattelijat voivat esim. miettiä, miten tulevat toimeen yli 30 miinusasteen vallitessa viikkokaupalla, itse muistan hyvin vuoden 1986, kun rintamamiestalossamme sisälämpötilat laskivat 10 asteeseen !!
Ilmoita asiaton viesti
Lopetetaan CHP-voimalat ja korvataan ne aurinkovoimalla, jep jep. CHP-voimalat tuottavat pääasiassa lämpöä eli toimivat talvella, jolloin sitä tarvitaan.
Miten lienee aurinkovoimaloiden kanssa?
Jotkut haluavat laskea vain vuotuisen tuotannon eikä ole väliä, milloin tehoa tarvitaan ja milloin sitä saadaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hätiä mitiä!
”Valitut ratkaisut tekevät Vuosaaren biolämpölaitoksesta mahdollisesti jopa Suomen energiatehokkaimman polttolaitoksen. Piipusta poistuvien savukaasujen massasta enää alle 1 % on vesihöyryä, ja koko laitoksen laskennallinen hyötysuhde EU:ssa käytettävän laskentamenetelmän mukaan on huimat 122 %”.
Varmaan sen poistuvan vesihöyryn pH on nolla.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa maino kooste ! Kiitos realistisesta yhteenvedosta.
Mielenkiintoista muuten, että Kiinassa rakennetaan nyt uusia hiilivoimaloita niin, Kiinan hiilienergiakapasiteetti kasvaa nykyisestä ainakin 106 gigawatilla.
Maa teki päätöksen laajentamishankkeesta viime vuonna.
Suomessa on toki varaa vihreän siirtymän yhteiskunnalle tuleville lisä kustannuksille. Hyvin menee, mutta menköön.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuten kaikki hyvin tiedämme, hullunkurista on se, että Suomen ikioma hiililaki päästöjen vähentämisen näkökulmasta on täysin hyödytön, koska olemme EU:n päästökaupassa. Jos laki olisi järkevästi laadittu, se olisi luonnonvarojen käytön ja kestävän kehityksen mukaisesti sallinut nykyisten hiililaitosten käyttämisen niiden elinkaarien loppuun asti ja kieltänyt uusien rakentamisen.”
Tietääkseni valtio maksaa joidenkin laitosten toiminnassa pitämisestä, että ovat reservissä, voimaloiden käyttö kun ei ole taloudellisesti kannattavaa.
Sinänsä toki kannatan sitä että käytetään elinkaarensa lopppuun asti mutta asia ei taida olla näin yksinkertainen. Suomi myös helposti voittaa taloudellisesti päästökaupassa menemällä etukenossa mutta minun mielestäni painotuksen pitäisi olla öljyn käytön vähentämisessä, ei kivihiilen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei valtio maksa mistään mitään.
Maksaja on aina veronmaksaja, sinä ja minä. Tai ainakin minä.
Ilmoita asiaton viesti
Verot ovat yksi valtion tulonlähteistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä muita tulolähteitä valtiolla on? Joitakin osinkoja osaomistamistaan yrityksistä.
Ja nämä tulot on sitten merkitty ”reservissä pitämiseen”?
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi tullimaksut, omaisuuden myynti, velanotto, rangaistusmaksut, väylämaksut, palvelumaksut, osingot…
Edelleenkin yhteisistä varoista maksetaan, että hiilivoimaloita seisotetaan reservissä.
Ilmoita asiaton viesti
Palvelumaksut ovat pääasiassa palvelun kustannusten korvaamista. Useimmiten eivät taida edes riittää.
Omaisuuden myynti ei ole tuloa.
Velantto ei ole tuloa.
Sakot ja väylämaksut tuskin riittävät okrvaamaan aiheutuneita kuluja.
Osingot taisin mainitakin.
Tullimaksuistt taitaa osa mennä EU:n massiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä ennemmin voisi puhua rahoitustapahtumasta.
Ilmoita asiaton viesti
Etukenossa Saksan malliin siis?
Ilmoita asiaton viesti
Juu ovat sielläkin tehneet jotain oikein.
Sen sijaan joku Puola voi olla vaikeuksissa päästöjensä kanssa kun ne päästötonnit kallistuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoimaloista on kaiken muun haitan lisäksi terveyshaittaa, se on noussut Suomessakin huolenaiheeksi.
Liian lähelle asutusta rakennetaan väkisin 6,2 MW tehoisia tuulivoimaloita.
Suomessa otetaan liian suuri riski suurten tuulivoimaloiden rakentamisessa asutusten viereen. Eurajoen ja Porin rajalla tuulivoimaloiden rakentaminen on käynnissä ilman ympäristölupaa. Rakennusluvat on myönnetty ilman, että uutta melumallia olisi puolueeton asiantuntija tarkastanut, edellinen malli on 2,5 – 3 MW tuulivoimaloiden arvoilla tehty ja verrattu 1992 vuoden sääntöihin. Melu on suurin haittatekijä tuulivoimapuistojen lähiasukkailla. Alue on yhtenäinen ja suuri mereltä nouseva n. 40 m korkea selänne kauas sisämaahan, tuulivoimalat katkaisee sen korkeimmalla kohdalla n. 2300 hehtaarin alueella 8-tiestä merelle päin. Melu on tunnustettu terveyshaitaksi, terveyshaittaa ei voida sopia, se on kansainvälisillä sopimuksilla kielletty. Asukkaat molemmin puolin tuulivoimapuistoa ovat tulevaisuudessa alttiina tuulivoimaloiden melulle. Ei edes täydellinen ympäristöoikeudellisen tietämyksen puute poista velvollisuutta ryhtyä ympäristöoikeudellisiin suojelutoimenpiteisiin, muualla on ennaltavarautumisen periaate. ”NaapL 17.1 :ssä kielletään kiinteistön käyttäminen tai varaston pitäminen niin, että siitä aiheutuu naapurille tai muulle lähellä asuvalle ”pysyväistä kohtuutonta rasitusta”. Säännös ilmaisee yksityisoikeudellisen immissiokiellon. Kiellon tarkoittamia immissioita – kiinteistöltä toiselle siirtyviä hienojakoisia aineita, energiaa ym. – ovat esimerkiksi savu, noki, haju, tärinä ja jyske, siis varsinkin erilaiset ilman epäpuhtaudet ja melu. Tuulivoimalat ja terveys: tutkimukset Wind Concernsin Home , Elk Point/St. Paul , Ihmisen terveys on tärkein. – Lähetetty 7. maaliskuuta 2023 ”Tuuliturbiinien lähellä asuneiden ja pahoja vaikutuksia kokeneiden todistukset ovat yleismaailmallisia, johdonmukaisia ja sydäntä särkeviä. Kaikkea melusta ja valohäiriöistä infraääni- ja värähtelyefekteihin on dokumentoitu laajasti. Jotkut asukkaista on jopa pakotettu evakuoimaan kotejaan ja maatilojaan. Vuonna 2021 ranskalainen tuomioistuin teki päätöksen WTS:stä (Wind Turbine Syndrome) kärsivän pariskunnan hyväksi. Jo vuonna 2009 tohtori Michael Nissenbaum Northern Maine Medical Centeristä esitteli löydöksensä Maine Medical Associationille. ”Hänen tutkimuksensa, jota hän luonnehtii ”hälyttäväksi”, viittaa siihen, että hänen potilaillaan on vakavia terveysongelmia, jotka liittyvät kotinsa lähellä olevien turbiinien varjojen välkkymiseen ja melupäästöihin. Oireet (mukaan lukien unihäiriöt, päänsärky, huimaus, painonmuutokset, mahdollinen verenpaineen nousu sekä lisääntynyt reseptilääkkeiden käyttö) näyttävät kaikki osuvan samaan aikaan, kun turbiinit käynnistettiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2006. Sitten Ranskassa tehdyssä merkittävässä tuomioistuimen päätöksessä esitettiin todisteita, jotka ovat asiakirjassa ”Tuuliturbiinit ja haitalliset terveysvaikutukset: Bradford Hillin syy-yhteyden kriteerien soveltaminen”. Todettiin, että altistuminen infraäänelle (teolliset tuuliturbiinit) liittyy lisääntyneeseen AHE -riskiin (haitalliset terveysvaikutukset). https://www.windconcerns.com/wind-turbine-health-the-studies/ Kaikilla mantereilla kroonisesti altistuneilla henkilöillä esiintyy samoja valituksia [tuuliturbiineista]. Raportit kielteisistä vaikutuksista eläimiin, joilla ei tiedetä ilmentävän nocebo-ilmiötä ja jotka elävät lähellä tuuliturbiinia, eivät johtaneet pelkästään stressireaktioihin, vaan myös negatiivisiin vaikutuksiin hedelmällisyyteen, kehitykseen ja lisääntymiseen. Raportit Yhdysvalloista, Kanadasta, Tanskasta, Japanista, Portugalista, Ranskasta, Taiwanista ja Isosta-Britanniasta osoittavat teratogeenisiä ja mutageenisia vaikutuksia (katso liite Dumbrille et al.) . Mitä tulee ”annos-vaste” -kriteeriin, analyysit osoittivat 1,4 kilometrin säteellä tuuliturbiinista (tuulivoimaloista) asuvien ja Radiuksen ulkopuolella asuvien henkisen suorituskyvyn selvästi heikkenevän . Päätelmistä herää tärkeitä kysymyksiä kumulatiivisen ääniannoksen, mukaan lukien infraäänen ja matalataajuisen äänen (ILFN) määrittämisestä aikuisille, vanhuksille ja erityisesti sikiöille ja pienille lapsille. Tohtori Christopher Hanningin sanoin: ”Ainoa lievennys tuuliturbiinien melulle on sijoittaa riittävä etäisyys turbiinien ja ihmisten asuinpaikkojen välille.” Mikä on ”riittävä”? – Nämä Luvian Oosinselän tuulivoimalat ovat 6,2 MW tehoisia, siiven pituus on 80 metriä ja painaa 23 tonnia. Maailman terveysjärjestö (WHO) sanoi vuonna 2000 julkaisemassaan julkaisussa (”Community Noise” Berglund et al.) ”On huomattava, että suuri osa melun matalataajuisista komponenteista voi lisätä huomattavasti haitallisia vaikutuksia terveyteen. ” Eli se, mitä et kuule, voi olla haitallista. Tutkimuksessa todettiin, että on selkeää näyttöä siitä, että tuuliturbiinit tuottavat matalataajuista ääntä (infraääntä) ja akustisia signaaleja, jotka voidaan havaita huomattavien etäisyyksien (monien kilometrien) päähän tuulipuistoista infraäänitunnistimilla ja matalataajuisilla mikrofoneilla.” ”Tuuliturbiinien haitalliset terveysvaikutukset” , Keith Stelling, MA, MNIMH, Dip Phyt, MCPP (Englanti), lisätiedostoja Carmen Kroghilta, BScPharm; 20. lokakuuta 2009; s. 18-19 Ja sitten vuonna 2018 WHO päivitti Eurooppaa k http://windturbinepropertyloss.org/site/pdf/stelling%20krogh%20summary%20of%20health%20effects%20including%20lifestock.pdf Ja sitten vuonna 2018 WHO päivitti Eurooppaa koskevat meluohjeet ja totesi ”vahvemman todisteen ympäristömelun kardiovaskulaarisista ja metabolisista vaikutuksista; uusien melulähteiden sisällyttäminen, nimittäin tuuliturbiinien melu …”, joka sisältää ”yhdeksi suurimmista ympäristövaaroista sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle ja hyvinvoinnille. https://www.who.int/europe/news/item/10-10-2018-new-who-noise-guidelines-for-europe-released Eurajoen ja Porin puolella asukkaat joutuvat tahtomattaan kärsimään haitoista joita valtavat tuulivoimalat tuovat väistämättä ympäristöön, terveys, kiinteistöjen arvot romahtaa jne.. Ei yhteiskuntaa voida rangaista yksityisen firman holtittomalla toiminnalla, kuten olen yrittänyt tässä esiin tuoda, haitta on kohtuuton.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikkea melusta ja valohäiriöistä”
Vai että valohäiriöistä. Vilkasta mielikuvitusta tuo on. Suomessa mikä tahansa maantie aiheuttaa enemmän melua ja valoa. Pitäisi aloittaa Eurajoen suunnalla melu- ja valohäiriöiden poistaminen hävittämällä ensiksi kaikki autot kunnasta.
”lähellä olevien turbiinien varjojen välkkymiseen”
Tuulivoimalat eivät ole niin lähellä tai niin korkeita että varjot osuisivat asuinrakennuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jaksollinen välkyntä on yksi epilepsian aiheuttaja.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä on.
Kerrohan minkä takia sitten pitää mennä sinne korpeen tuulivoimalan kupeeseen, katselemaan taivasta niin että osuisi se varjo ihmiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten ole tiellä ajaessasi koskaan nähnyt yhtään tuulivoimalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ne ovat kaukana ja aivan selvästi kontrasti jää pienemmäksi kuin vaikka liikenteen valojen.
Ilmoita asiaton viesti
Jaksollinen välkyntä oli kyseessä. Muutamiin satoihin metreihin jää etäisyys joissakin paikoissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Muutamiin satoihin metreihin jää etäisyys joissakin paikoissa. ”
Eli ei osu mihinkään asuinrakennukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näkyy moniinkin asuinrakennuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Millään tuulivoimalan näkymisellä ei ole mitään merkitystä. Näkyy ne maantietkin. Autoissakin vilkkuvaloja.
Puhuttiin varjosta. Varjon pitäisi osua asuinrakennukseen että olisi merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Miten se varjo syntyy, jos voimalaa ei näy? Siiven heijastus heijastus voi myös aiheuttaa välkyntää.
Ilmoita asiaton viesti
”Miten se varjo syntyy, jos voimalaa ei näy?”
Jos ei näy niin ei ole sitten mitään varjon välkkymistä.
https://i.media.fi/incoming/6483256.jpg/alternates/FREE_1440/6483256.jpg
Kuvassa lähimmän voimalan varjo esimerkiksi erottuu kyllä hyvin mutta ei siinä varjon alueella mitään asuinrakennusta ole.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu ei lopeta koskaan whatupautismia, se on nähty ja todettu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan osu tuulivoimalan varjo asuinrakennuksen päälle että voisi aiheuttaa häiriötä.
Kunhan osoitin, että yrität perustella asioita harhaisten ihmisten kuvitelmilla. Kyllähän ne jotkut polttelee tukiasemiakin kun kuvittelevat niiden levittävän koronaa. Onkohan tässä ihan samoja nuppiulinoita?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mahdoitkaan mielestäsi osoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Hannu Aron levittämän hölynpölyn tuulivoimalan turbiinin varjojen välkkymistä. Oletusarvoisesti tämä on mielikuvituksen tuotetta kun havaintojen mukaan minkään tuulivoimalan varjo ei Suomessa osu asuinrakennukseen.
Tämä voidaan todistaa vääräksi näyttämällä yksikin asuinrakennus mihin osuu tuulivoimalan varjo.
Ilmoita asiaton viesti
Kenen havaintojen mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuulivoimalan näkyminen ole mikään ongelma.
Kyse oli siitä, että osuuko tuulivoimalan turbiinin varjo rakennukseen.
Sillähän ei ole mitään väliä näkyykö ikkunasta mäkihyppytorneja, GPS-mastoja, tuulivoimaloita tai näsinneuloja. Kyse oli varjosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuulivoimalat eivät ole niin lähellä tai niin korkeita että varjot osuisivat asuinrakennuksiin.”
Oho!
Olen lukenut kymmeniä kaavaesityksiä enkä muista yhtään, jossa ei osuisi. Onko Kaarnatulla mitään käsitystä, miksi voimaloille tehdään välkemallinnukset ja miksi välkettä on oikeuskäytännössä rajoitettu vastaamaan mm. Saksan ja Ruotsin sallittuja välkearvoja?
Ilmoita asiaton viesti
”Olen lukenut kymmeniä kaavaesityksiä enkä muista yhtään, jossa ei osuisi.”
Jos nyt joku näyttäisi esimerkiksi videokuvan siitä rakennuksesta mihin tuulivoimalan varjo osuu ja tämän koordinaatit ja päivämäärä, että on tarkistettavissa niin perun heti sanomiseni.
Ja sellainen tarkennus että sen varjon pitäisi osua sellaiseen aikaan vuorokaudesta ja vuodesta, että aurinko paistaa korkeudella jossa varjosta tulee havaittava. Äärimmäisen matalalta paistava valo kulkee suuremman ilmamassan läpi että ei pääse heittämään havaittavia varjoja. En tarkemmin ota kantaa kuinka monen asteen korkeudella oleva valo olisi sellainen mutta kyllä siinä videossa pitäisi voimalan varjon erottua muusta taustasta rakennusta kuvatessa.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi kuvitella lukavansa pahkasikaa eikä tieteen kuvalehteä.
https://tieku.fi/ilmasto/ilmastonmuutos/tutkijat-pohtivat-napojen-pakastamista-suurella-riskilla
Ilmoita asiaton viesti
Tekniset faktat tuli kirjoituksessa hyvin esiin. Vielä paremmin päättäjiemme järjen köyhyys: Lopetetaan ehkä maailman tehokkain ja puhtain hiilikattila, kun muualla rakennetaan saastuttavaa lauhdehiilivoimaa. Nyt ei sitten ollutkaan kyse globaalista ajattelusta.
Poliitikomme tulevat typeryydessään Saksan ja Britannian rinnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Ja nyt sitten turpeen käytöllekkin tulee totaalinen stoppi. Jollain se turve pitää korvata ja se tietää sitä että metsiä katoaa mystisesti entistä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Lopetettava Salmisaari oli johtava laitos muutenkin parhaan tarjolla olevan teknologian (BAT) käyttämisessä prosesseissaan:
https://dev.hel.fi/paatokset/media/att/12/124e3ed2452901f3aa6e44ab4e29d044241b82e4.pdf?
Sehän Salmisaarevoimalaitokset (Kellosaari, CHP-laitos Salmisaari B ja kaukolämpökattila Salmisaari B sekä apukattilat) modernisoitiin laajasti 2000-luvulla ja siitä tein pienen lehtileikekirjankin muistoksi.
https://jitkonen.fi/?p=2298
Ilmoita asiaton viesti
Tein aiheesta blogin ”Hanasaari B” omalle sivulleni.
https://jitkonen.fi/?p=2593
Ilmoita asiaton viesti
Päästökauppa oli viime vuonna ~909 Biljoonan $ bisnes, kertokaa joku päästökauppafani mitä konkreettista hyötyä siitä on ollut ilmastolle.
Ilmoita asiaton viesti
Voidaanko puhua pikoasteista, vai pitääkö tyytyä femttoasteisiin? Samapa tuo, kun sitä kukaan ei edes tiedä, mutta hurjasta hinnasta on kyse joka tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
2021-2022 päästökauppaan lapioitiin yhteensä 1 760 000 000 000 $ . Jotkut hihittää ihan saatanasti tätä viheridiotismia joka mahdollistaa nää järjettömät summat ilman että siitä on mitään hyötyä sille ”kohteelle” .
Ilmoita asiaton viesti
On sille sellaista hyötyä että ihmisillä olisi kiva asua jatkossakin tällä planeetalla.
Olet vain liian tyhmä ymmärtämään ilmastonmuutoksen aikajänteitä. Puhutaan tulevista vuosisadoista. Hyöty nähdään esimerkiksi 600 vuoden kuluttua, että onko ihmiskunnalla vielä mitään järjellistä sivilisaatiota vai syövätkö toisiaan.
600 vuotta on varsin realistinen aikajänne ilmaston kannalta. Hannibal nimittäin ylitti alpit 218 ennen ajanlaskun alkua ilmaston ollessa lämmin ja 600 vuotta myöhemmin oli ilmasto viilennyt ja kansainvaellusaika käynnissä.
Nyt käytettävällä rahamäärällä ei ole mitään merkitystä monta triljoonaa menee. Rahajärjestelmät muuttuvat 600v aikana niin paljon että ihan sama.
Ilmoita asiaton viesti
Mennään atto tai tsepto asteisiin suoraan…
Ilmoita asiaton viesti
Olet ilmeisesti liian tyhmä ymmärtämään sitä, että nyt tehdään työtä jolla tarkoitus välttää suurempaa vahinkoa tapahtumasta tulevina vuosisatoina.
Ilmoita asiaton viesti
Kaarnattu elää jossain mielikuvitusmaailmassa, luulee rahan olevan mielikuvitusta ja päästökaupan perustuvan johonkin todelliseen…
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti raha on mielikuvitusta. Rahan massaa ja liikemäärää ei voi mitata, se on siis uskoa.
Tarkoitus rahalla on vain ohjata ihmislauman toimintaa ja päästökauppa tekee jotain todellista, se on mitattavissa olevaa todellisuutta että Suomessa on fossiilisten polttoaineiden käyttö vähentynyt: https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__ehk/statfin_ehk_pxt_12st.px/
Tapahtuu siis kehitystä, tämä on todellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko ollut joskus töissä, mistä on maksettu palkkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Toki.
Ei se sitä asiaa mihinkään muuta että raha on uskonvarainen.
Ilmoita asiaton viesti