Ilmastonmuutos, mikä on hiilidioksidin ilmastoherkkyys?

Johdanto

Tämä nykyinen ilmaston lämmin vaihe laitetaan yksinomaan hiilidioksidin ja nimenomaan ihmisen tuottaman hiilidioksidin syyksi. Olen usein eri foorumeilla kysellyt, että koska tiede on lähes absoluuttisen varma ihmisen syyllisyydestä, niin mikä on ilmastotieteen tarkka arvo lämpenemisteorian juurisyyn suhteen, eli mikä on absoluuttinen tieteellinen arvo hiilidioksidin TCS-ilmastoherkkyydelle ( = CO2-pitoisuus kaksinkertaistuu 280 —> 560 ppm).
En ole saanut vastausta esittämääni kysymykseen, mutta sitäkin enemmän kaikenlaista muuta säähän, lämpötiloihin ja ääri-ilmiöihin liittyvää todistelua.

HS 1983

Vuonna 1983 HS kirjoitti ilmaston lämpenemisestä laajan artikkelin. Siinä todettiin ruoan tuotannon olleen parasta tuhanteen vuoteen 1920 ja 1960-luvuilla. Sitten ilmasto kylmeni ja otti takapakkia sen suhteen. Suomen Lapissakaan ei enää viljelty vehnää, kun ilmasto kylmeni. Epäilivät HS:n jutussa, että jos epäsuotuisa kylmä ilmastollinen jakso jatkuu ja ihmisten määrä jatkaa lisääntymistään, vuonna 2000 koittaa nälänhätä monessa valtiossa.
Samassa jutussa vuonna 1983 CO2:n ilmastoherkkyydeksi arvioitiin 0,26 C, kun vuonna 1975 tuo arvo oli vielä Napapiirillä 10 astetta ja keskisillä leveysasteilla 2-3 astetta. Sen 2 astetta se Suomen ilmasto on Suomen ilmatieteen laitoksen mukaan lämmennyt jo kaksi kertaa, kuten alla oleva kuva kertoo. Suomen ilmatieteen laitoksen johtaja professori Keränen sen omassa raportissaan kertoi vuonna 1939 ( linkki: Ilmastokatsaus vuodelta 1939, Suomen Ilmatieteenlaitos | Uusi Suomi Puheenvuoro  )  ja hänen nykyinen kollegansa Petteri Taalas 2024.
 

Kysymys 1

Mutta mikä on CO2:n ilmastoherkkyys, kuka sen absoluuttisen tieteellisen arvon meille kertoisi? Tieteellinen konsensus vallitsee, mutta kun tiedettä miettii, se konsensus on erittäin epämääräinen ja monen arvailun varassa.

Ruoan tuotanto 2024

Onneksi HS:n jutussa kirjoitetut pelot ruoan loppumisesta vuonna 2000 maapallolla eivät toteutuneet, vaan joidenkin tieteellisten julkaisujen mukaan maapallon vihertää enemmän kuin sataan vuoteen.

Jos lämmin ja ihmisille suotuisa ilmastojakso jatkuu edelleenkin, maapallon väkiluku saavuttaa 10 miljardin ihmisen rajan vuoden 2050 paikkeilla. Edellisen kerran keskiajan lämpöjakson aikana maapallon väkiluku historian tutkimusten mukaan vain kaksinkertaistui ja nyt se kymmenkertaistuu!

Kysymys 2

Pelkona on tietysti se, että hiilidioksidi ei vaikutakaan oletetulla suuruudella ja palataan pienen jääkauden aikaisiin lämpötiloihin, joihin nykyään tehdään lämpötilavertailua ikään kuin se olisi ollut maapallon ilmastollisesti ihanteellisinta aikaa. Toisena kysymyksenä voikin esittää kysymyksen, että milloin maapallon ilmasto on ollut ihanteellisimmillaan?
itkonenlindgren
Sitoutumaton

Eläkkeellä oleva voimalaitospäällikkö. 42 vuoden työkokemus. Sivutoiminen energiatekniikan eri oppiaineiden opettaja HTOL 1996-2006.
DI, ylikonemestari. Energiatekniikka ja -talous, ympäristötekniikka, TKK.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu