Linnut Kerttu Kotakorpi
Johdanto
Kerttu Kotakorpi on ihan aiheellisesti huolissaan linnuista joulun blogissaan ”Linnunlaulu hiljenee – mihin linnut katosivat?” Koska blogi sisältää enemmän yleistä pohdintaa kuin antaa vastauksia, asiaa pitää käsitellä hieman laajemminkin ja vähän eri näkökulmista kuin vain joissakin piireissä poikkeukselliseksi luultavan ilmastonmuutoskuvitelman näkökulmasta.
Lisäys 14.3.2022
YLE on ottanut käyttöön uuden tavan Facebookissa, jossa estää Kotakorven juttujen kommentoinnit. Jos niitä haluaa tehdä, kommentointi tehdään YLE:n sivulla, jossa sensuuri YLE:n moderaattorin kautta rajoittaa niiden julkaisua. YLE:ssä on ikiomat tulkinnat somen suhteen, eli se ei ole sosiaalinen media, vaan YLE:n vaalima yksipuolinen ja tässä tapauksessa lysenkolaista ilmatiedettä tukeva linja, jossa ilmastonmuutoksen tässä kuvatut rikolliset halutaan vaientaa, linkki.
1. Uusi teknologia
Maailmalla on lukuisia esimerkkejä siitä, että uusi teknologia esimerkiksi tuulivoiman kautta tappaa erittäin tehokkaasti suuren joukon lintuja joka ikinen vuosi. Asiaa on tutkittu mm. USA:ssa:
USA:ssa on havaittu, että etenkin suuret linnut ovat vaarassa kadota, kuten Joutsen oli Suomesta kadota 1900-luvun alussa, mutta silloin metsästyksen vuoksi.
Hollannissa on laskettu tuulivoiman tappamia lintumääriä, jotka siis tulevat jo olemassa olevien linnuntappajien lisäksi till, kuten autot ovat jo ennestään.
Mutta kuten sanottu, ihminen on muutenkin tehokas keksimään asioita, joilla se saa hävitettyä linnut. 1900-luvun alun tussareilla saatiin Joutsenet lähes hävitettyä sukupuuttoon samalla kun majavat tapettiin sukupuuttoon.
Tuonenkurki eli kattohaikara on tehnyt tuloaan Suomeen aina lämpöisissä ilmastovaiheissa, mutta ei ole saavuttanut jalansijaa, joiden syistä kuvassa kerrotaan.
2. Myrkyt
Ihminen on keksinyt monia uusia aineita luonnon hoitamiseksi. Yksi niistä ovat myrkyt. Ne tappavat muutakin kuin vain lintuja. Ehkä linnut kuolevat siksi, ettei ole hyönteisiä, koska ne myrkytetään ja sitä kautta ei ole ruokaa?
3. Luonnon ja maatalouden monimuotoisuuden muutokset
Pentti Linkola oli lintumies ja niiden tutkija. Kerttu löytäisi monia syitä Suomen lintukadolle katsomalla Pentin haastatteluja Youtubesta. Yksi juttu joka kertoo paljon tästä puolesta, oli Maaseudun tulevaisuudessa:
”Laitumet tuovat mieleeni Suomen kuuluisimman lintumiehen, Pentti Linkolan, haastattelun muutaman vuoden takaa.Linkolasta oli tuolloin juuri julkaistu elämäkerta. Jonossa oli muitakin medioita ja Hesarin haastattelu tuntui venyvän. Minun oli hieman hiki. Olin lukenut hiljattain Linkolan soutajan päiväkirjan: kirjassa kuvailtiin, miten verkkoja kokenut korpifilosofi sätti soutajaansa milloin mistäkin. Linkola ei ollut mutkattoman ihmisen maineessa.
Paperillani oli alleviivattuna yksi kysymys: auttaisiko kasvissyönti pelastamaan luonnon?
Sävyisäksi keskustelijaksi osoittautunut Linkola pohti kysymystä kaikessa rauhassa. Ja vastasi ei.
Hänen ajatuksensa olivat pienissä karjoissa, joiden ympärille syntyy verraton eloyhteisö. Laitumien lähellä pääskyset, kottaraiset ja kivitaskut kukoistavat, Linkola virkkoi.
”Kun karja pannaan pois, haarapääskyistä on seuraavana kesänä vain yksi jäljellä.””
VIDEO:
Pentti Linkola kertoo lintukantojen romahduksesta.
Linkolan yksi tunnettu huolenaihe tekee myös valtavaa tuhoa. Alati lisäntyvä ihmispopulaatio tappaa lintuja laittomasti järkyttäviä määriä kaiken aikaa ja sitten meillä puhutaan ilmastonmuutoksesta, kun ei ole vaikkapa pääskysiä, jotka on syöty parempiin suihin Euroopassa.
4. Ilmaston jatkuvat muutokset
Jo 1900-luvun alussa todettiin lintujen elialueiden muuttuvan ilmaston muutosten mukaan.
1900-luvun alussa todettiin, että muuttolinnut yrittävät sopeutua ilmastonmuutokseen ja sen ajan sääolosuhteisiin. Nythän Kertulla on hieman kateissa käsite ilmastollinen vertailukausi, kun ilmeisen nuorena ihmisenä vetää lyhyen ajan säistä johtopäätöksiään lintubongausretkiltään. Suomen sää- ja ilmastohistorian tunteminen auttaisi näissä muidenkin alojen asioihin liittyvässä kirjoittelussa.
Yksi havainto on myös se, että lämpöisillä ilmastonmuutoskausilla linnut pyrkivät yhä pohjoisemmaksi. Havaintoina se, että kottarainen pesi ensi kertaa Enontekiön Lapissa vuosina 1931 ja 1932, taltiainen 1935 ja peltosirkku 1936.
1938 nopeasta ilmastonmuutoksesta ja talvien lyhenemisestä sekä ilmaston lämpenemisestä paljon kirjoiteltiin.
Silloin jäätiköt vetäytyivät ja linnut muuttivat pohjoiseen.
1939 raportoitiin, että Riekko ei viihdy etelän lämmössä. Kerrottiin myös, että Siperian ikiroutaraja siirtyy pohjoiseen ja vehnää viljellään Lapissa.
Nykyään ilmatieteen kadottama Suomen talvia säätelevä NAO tunnettiin ennen ja sen vaikutukset myös mm. poroihin ja lintuihin.
Ne porot, vaikka eivät kuulu aiheeseen, mutta kertoo siitä, mikä Suomen talvisäihin oleellisesti vaikuttaa. Ennen ilmastonmuutoskuvitelmaa, NAO työllisti tutkijat, mutta ilmeisesti se aihe on niin loppuunkaluttu, että piti löytää uusi aihealue ja nyt keksitty ilmastonmuutos taitaankin olla pohjaton kaivo ja aivan loputon aarrearkku tutkijoille, koska aiheita sen ympärille saa keksittyä lähes rajattomasti.
5. Sateet
Kerttu yhdistää sateet lintujen määrään. Kun sadetilastoja tutkitaan, Suomessa ei ole sateisuus muuttunut mihinkään vaan vaihtelee edelleenkin kuten on aina vaihdellut. Jos se vaikuttaa se sateen vaihtelu lintuihin, ne luultavasti ovat tottuneet tuohon vaihteluun tai ehkä pikemminkin niiden määrät, kuten kaikkien eläinlajien määrät, joiden populaatio on muikkukannosta ja sopuleista alkaen vaihdelleet ikiaikaisesti eri tekijöistä johtuen. Muutama esimerkkipaikkakunta sateisuuteen liittyen kuvassa.
Toki meteorologi ja ilmatiede luo mielikuvaa sateiden muutoksesta valitsemalla ilmastonmuutoskuvitelmaansa sopivan aloitusvuoden, joka on kuiva vuosi 2000.
6. Sylttytehdas
Ilmastonmuutokseen liittyvät sylttytehtaat suoltavat kaiken aikaa näitä lintu- yms. juttuja. Vielä 2011 niistä osattiin kirjoittaa asiallisesti ja pohdittiin eri syitä. Nyt 2021 kaikki on niin helppoa!
Eivät ilmastojuttusylttytehtaat hiljene ennenkuin seuraava kylmä ja miljoonia ihmisiä tappava kylmä ja jo ovella oleva ilmastojakso iskee päälle, jos sittenkään.
Maanviljelymenetelmien muutos on tosiaan vaikuttanut haitallisesti monien lintulajien elinehtoihin. Linkolan listasta puuttui ainakin keltasirkku. Viime vuosina pikkulintujen pesinnän onnistumista on haitannut toukokuiden kylmyys, kun hyönteissyöjille ei ole ollut ravintoa riittävästi. Samalla kärsivät pölyttäjätkin, vaikka yksi tehokkaimmista, kimalainen, ei olekaan kovin herkkä kylmyydelle. Nekään eivät ihan kaikkia pölytä.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin salaojituksen myötä sarkaojien penkoilla pesinyt keltavästäräkki katosi jo 70-luvulla täältä. Olosuhteet muuttuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, mä lisäsin Linkolan analyysin asiaan liittyen:
https://www.ruutu.fi/video/3242625?
En ole mikään maatalouden tuntija, mutta olen kuullut, että muinaiset heinäseipäätkin olivat joillekin linnuille tai eläinlajeille eduksi. Tai se, että traktoreilla ei möyhennetty häinäpeltoja vaan hevosilla ja viikatteilla. Ehkä joku osaa sanoa onko tuossa muutoksessa mitään vaikutuksia mihinkään.
Alati lisäntyvä ihmispopulaatio tappaa lintuja laittomasti järkyttäviä määriä kaiken aikaa ja sitten meillä puhutaan ilmastonmuutoksesta, kun ei ole vaikkapa pääskysiä, jotka on syöty parempiin suihin Euroopassa.
Mutta tähän on tultu, todellisuutta ei enää kyetä tunnistamaan ilmastokuvitelmien takaa.
https://www.birdlife.fi/laiton-tappaminen/
Ilmoita asiaton viesti
Kerttu oli harmissaan kun talvi alkoi jo Lokakuussa koska hänen ”tietokirjansa” ”pointti” kärsi inflaation.
Aika hälyyttävää että tieteelliset organisaatiot on alkanu säätämään käyriään pois todellisuudesta, tästä esimerkkinä vaikka DMI joka piirsi käyrät uusiksi kun pohjoisen merijään määrä lähestyi 1981-2010 keskimäärää. Koskahan nämä kuvat julkaistaan ”photoshopattuina” ?
https://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_daily_extent_hires.png
Ilmoita asiaton viesti
Viikko pari sitten toinen meteorologi, Anniina Valtonen, sanoi radiosssa, että kyseisenä päivämääränä öbaut neljä vuotta peräkkäin on täällä etelässä ollut lämpötila asteen verran plussalla. Sen jatkeeksi hän sanoi ”pelottavaa”. Ei kertonut, mikä siinä pelottaa, mutta kohta sen jälkeen ennusti reippaita pakkasia tulevaksi samoille seuduille.
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken kaikkiaan, meteorologin pitäisi pysyä meteorologiassa…
Eläinkannat ovat aina vaihdelleet ja tulevat aina vaihtelemaan.
Yksi tekijä on se luonnollinen, jokainen laji on jonkun toisen ravintoa.
Jos aloitetaan sopuleista, ei siis ”sopuleista”, kun ne jonain vuonna, tietyistä syistä, lisääntyvät valtavasti, niin siitä seuraa että tietyt linnut ja jotkut nisäkkäätkin lisääntyvät normaalia enemmän. Sy on se että sopulit ovat niiden ravintoa.
Tästä seuraa että ko. linnut alkavat lisääntymään ja sitten ne puolestaan huolehtivat siitä että sopulit vähenevät. Kun sopulikanta vähenee niin myös niitä hyödyntävät vähenevät ja alkaa uusi kierros.
Mitä joihinkin, karjanhoitoon liittyviin lintulajeihin tulee niin asiaahan voitaisiin katsoa myös niin että ko. lintukannat ovat olleet niin runsaita ihmisen toiminnan takia. Nyt kun karjan laiduntaminen ja hoitotavat ovat muuttuneet niin ko. lintukannat vähenevät.
Ovatko nämä esimerkit luonnollisia vaiko huonoja asioita?
Yksi asia on ilmeisesti kuitenkin varmaa. Ja se on se että hyönteiset, mukaanlukien mehiläiset, ovat vähentyneet. Syynä ei liene kuitenkaan ilmastonmuutos vaan kemikaalien käytön jatkuva lisääntyminen ja ehkä geenimanipuoloitujen kasvien lisääntynyt viljely.
Tuo on asia jonka voi todeta kesäisin jokainen itse. Joitakin vuosia, 5 – 10, vuotta sitten mehiläisiä ”kuhisi” tietyissä kukissa, nykyään on joitakin yksittäisiä. Tämä saattaa toistaiseksi olla vielä alueellista, mene ja tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa kai mehiläiset ovat pääosin kotieläimiä, joten niiden tarhauksen määräkin vaikuttaa populaatioon.
Vaikka väitetään, että mehiläiset pölyttävät pääosan kasvisruoastamme, uskallan epäillä. Iköhän viljat pölyty ihan tuulen voimalla ja peruna lisääntyy mukuloista. Mitkä ovat ne vielä tärkeämmät kasvit ruokavaliossamme?
Toki esim. tomaatti ja kurkku vaativat pölyttäjän. Kasvihuoneissa niitäkään eivät juuri mehiläiset pölytä. Niitä voi pölyttää viljelijä itsekin, mutta kukkakärpänen taitaa olla niille varsin tehokas pölyttäjä. Ainakin meidän kasvihuoneessamme niitä vilisee kesän ja syksyn mittaan.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Keski-Pohjanmaalla kimalaisia oli entiseen verrattuna ihan käsittämättömiä määriä.
Kun tien pyörtänössä oli ohdakkeissa kahtakin kimalaista kukassa,niin ei kymmentä metriä tarvinnut mennä,niin sata oli kasassa. Ja ohdakeita täällä riittää.
Ja lisäksi kaiken maailman muut itikat päälle.Muunmuassa kukkakärpäset.
Kuiva ja kuuma kesäkö lienee syynä.
Amiraaliperhosia ja suruvaippoja myös oli,ettei tahtonut iljetä autolla soratietä ajaa kuin viittäkymppiä. Siinä vauhdissa ne enimmäksen kerkesivät väistää.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän pihallamme on myös runsaasti kimalaisia. Ne tykkäävät erityisesti köynnöshortensiasta, mitä meillä kasvaa kahdella nurkalla.
Pannuhuoneessa joskus kunnan viemärin tukkeuma nosti likavettä varaajan alle ja sotki kasan vuorivillaa. Vein sen pensasaidan juurelle odottamaan loppusijoitusta. Sitten huomasin, että kimalaiset ovat ottaneet sen omakseen ja totesin, että se loppusijoitus on tullutkin jo tehtyä. Siinä se nyytti on ollut useita vuosia kimalaisten ilona.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Rantasella kanttia kertoa missä aiheissa Rantasen pitäisi pysytellä?
Ilmoita asiaton viesti
Ja Lindgrenillä on?
Ilmoita asiaton viesti
Kotakorpi olisi voinut ottaa hieman positiivisemman sävyn kolumniinsa käymällä ruovikoissa. Ne ainakin ovat lisääntyneet Suomessa merenlahdissa ja umpeenkasvaneissa järvissä. Niissä viihtyvät ruovikkolinnut ovat alkukesän taitavimpia laululintuja, kerttuset, ryti- viita, luhta- ym kerttuset.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän näissä sinipunavihreissä polittisissa jutuissa ole nykyään kuin yksi näkökulma ja taka-ajatus. Siksi Kerttu ei voi tuoda muita.näkökulmia juttuihinsa. Siksi 1930-lukukin on kadonnut säähistoriasta, koska se ei sovi poliittiseen agendaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kerttu kirjoitti rehellisesti kun sanoi puolten lintulajeista lisääntyneen. Silti negatiivisuus paistoi läpi kirjoituksesta, oliko se sitä poliittista painostusta, en tiedä.
Kyllähän maatalousympäristössäkin voidaan havaita lintujen lisääntyneen. Tietenkin aina nostetaan esille ne lajit, jotka ovat vähentyneet.
Linnuilla, kuten yleensäkin kaikilla eliöillä on lisääntyminen ja ravinto ne kaksi tärkeintä niitä ohjaavia tekijöitä. Karjanpidon ja laidunnuksen väheneminen on yksi syy lintujen vähenemiseen ja kyllä pitäisi pientareiden ja ojien varsilla antaa rikkaruohojen rehottaa, ne tarjoavat linnuille ravintoa ja suojaa. Pujokin, vaikka on ilkeä kasvi tarjoaa siemeniä linnuille talvella.
Ilmoita asiaton viesti
Oman kokemukseni kautta voin vahvistaa ainakin kivitaskun, kottaraisen, kiurun, varpusen ja räystäspääskyn lähes kadonneen kaakkoissuomalaisesta maalaismaisemasta.
Asiantunteva lintuharrastaja Pirkka-Pekka Petelius muisteli eräässä haastattelussa, että 1960-luvulla käytettiin yleisesti sanaa ”kottaraispönttö”. Nykyään ei moiselle käsitteelle ole käyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä James Potkukelkka muistaa oikein, kottaraispöntöistä puhuttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Keski-Pohjanmaalla kyllä on räystäspääskyä paljon.
Kivitaskun näin viime kesänä ensimmäisen kerran sitten 80-luvun. Naksuttelijat ovat vaihtunet osin pensastaskuihin.Kottaraistakin lienee useita pareja tässä lähistöllä,kun langalakin istuu syksymmällä kymmeniä.
Räjähdysmäisesti maalaisympäristöön levinnyt naakka on varmasti osaltaan pikkulintujemme surma.
Olen seuranut,kuinka ne nappaavat töyhtöhyypältä hetkessä poikaset ryhmätyötä käyttäen.
Ilmoita asiaton viesti
Valkopeippi, tai itse kutsun sitä pillikkeeksi, on kasvi, joka tuottaa siemeniä, jotka ovat pienten lintujen suosiossa. https://muistojenkasvit.wordpress.com/2015/09/22/kasviesittely-peippi-lamium/
Viime kesä kun oli kuiva, tuotti vanhalla laidunmaalla pillikästä, ja sen siemenet tulivat myös viljatankkiin. Jo pellolla oli poikkeuksellisen paljon lintuja ja kun pääsin kuivurille kuormineen, ohjautui yhden purkutorven kautta puolen kuutiota viljan ja pillikkeen siemeniä kuivurin etupihalle. No lintujahan siihen ilmestyi, punarintakin, joka normaalisti piilottelee, vaikka laulaa lähellä, tuli ihan lähelle hyppelemään, ilmeisesti ilosta hyppeli, vaikka lajityypillisesti sillä taitaa olla jalat vain tarttumista varten. Kuukauden päivät se siinä kävi hyppelemässä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka minäkin olen Satakunnasta syntyisin, niin kotikulmillani kyseistä kasvia kutsuttiin pillikkeeksi (pillike). Siitä kun kukan pani suuhunsa ja puhalsi, niin äänen saattoi saada aikaiseksi ja varmaan toimii vieläkin.
Siellä päin on tyypillistä, että murrealueet ovat maaseudulla hyvin pieniä.
Ilmoita asiaton viesti
Pillike on oikein. Olen itse vääntänyt sen toiseen muotoon, eli pillikäs. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Joo varmaan se on oikein, kun muistan varmasti, että se oli kasvistossani keskikoulussa sillä nimellä. Labiatae oli heimo, mutta latinankielistä nimeä en enää muista.
Ilmoita asiaton viesti
Itse tykkäsin kovasti tuosta kasvienkeräilystä,ja sainkin siitä kunniamaininnan. Taannoin kun sitä kansiotani katselin,niin olin oikein ylpeä siitä,mihin joskus kykenin.
Ilmoita asiaton viesti
Opettelin myös latinankieliset kasvien nimet. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näitä poliittisia kirjoituksia pitäisi vähän vahtia ja oikaista.
Hyvä esimerkki on ruohikko- ja metsäpalot tietyillä alueilla. Kun niitä ilmenee aivan luontaisesti, se onkin luonnollinen keino lisätä maaperän hiilipitoisuutta. Mutta sitten taas nämä Brasilian kaskiviljelijät ovat maapallon ilmaston tuhoajia, vaikka samasta asiasta on kyse.
No kun johtajana on Bolsonaro, niin kyllä sitä sopii mätkiä mennen tullen.
Ilmoita asiaton viesti
Se on totta, että metsäpalojen vähenemisestä Suomessakin kannetaan huolta. Tai kannettiin ennen ilmastonmuutoskuvitelma-ajattelun läpilyömistä.
http://www.metla.fi/tapahtumat/2013/metsapalot/pdf/lindberg2.pdf
”Metsäpalot ovat boreaalisissa metsissä luontaisia ja lajiston
monimuotoisuuden kannalta hyvin merkittäviä… (Suomen lajien uhanalaisuus 2010, s 172)
Metsäpalojen vähenemisen vuoksi uhanalaistuneita lajeja 23-
100+?
Lisäksi tulella katsotaan tutkimustiedon perusteella hyödyttävän
myös muuta kuin tiukasti palosidonnaista lajistoa
” Metsäpalojen puuttuessa karujen luontotyyppien ominaisuudet
muuttuvat. Tästä syystä karuunnuttavia hoitotoimia, etupäässä
polttoja tulee kiirehtiä”
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti niitä hallittuja polttoja tullaan kiirehtimään myös Suomessa, mitä hyötyjä niillä sitten saavutetaankaan.
”Ottaen huomioon, että 70 % maapallon pintamaan C:stä on paloalttiilla alueilla, tulen käyttäminen SOM:n vakauden edistämiseen voi olla tärkeä luontoon perustuva ilmastoratkaisu C-varaston lisäämiseksi.”
https://www.nature.com/articles/s41561-021-00867-1
Ilmoita asiaton viesti
In reality, wind turbines kill far fewer birds in the U.S. than cats, buildings or cars
https://www.usnews.com/news/politics/articles/2019-12-24/donald-trump-windmills-and-the-truth-about-bird-death
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tuo tämän päivän vihreän siirtymä näkökulma, mitä Härkönen linkkaa.
Koska autot tappaa valtavasti lintuja, niin voidaan oikein hyvin rakentaa lisää kaikenlaista, joka tappaa niitä yhä lisää. Loistavaa vihreää logiikkaa!
Minä rakastan lintuja ja miettisin miten saisin vähennettyä lintukuolemia tai ainakin pidettyä ne nykyisellä tasolla, enkä kehtaisi puolustella alati lisääntyviä lintusilppureita sillä, että muutkin tappavat niitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan syytät lintukuolemista sellaista tahoa jonka osuus on marginaalinen. Jos olet huolissasi linnuista, loogista olisi aloittaa ehdottamalla kotikissojen kieltämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kissat ja tuulimyllyt tappavat ihan eri lajeja. Toki voin kannattaa kotikissojen vapaaksi päästämisen kieltämistä..
Ilmoita asiaton viesti
Koitas Härkönen pysyä asiassa. Kissat ovat osa ikikaista maalaiskulttuuria ja lintukannat ovat pysyneet kissoista huolimatta hyvinä.
Sanoin, että ihminen keksii kaiken aikaa uusia asioita, joilla murhaa yhä lisää ja lisää lintuja, eikä rajaa siinä asiassa näy. Teille tuulivoiman lobbareille mikään luonnon lisätuho ei tunnu merkitsevän mitään, kun haluatte noita täysin tarpeettomia tuohoamaan myös Suomen luonnon, kansallismaisemat ja monen ihmisen asumisviihtyvyyden ja jopa terveyden. No toki sitäkin voi puolustella, että sairastellaanhan sitä ilman tuulimyllyjäkin. https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/melu
Linkin mukaan tutkittuna:
”Vuonna 2012 Espanjan ornitologiyhdistys (SEO/Birdlife) rikkoi tuulipuistojen kuolleisuutta koskevan eurooppalaisen omertan tarkasteli todelliset ruhomäärät 136 seurantatutkimuksesta.
He päättelivät, että Espanjan 18 000 tuuliturbiinia tappaa 6-18 miljoonaa lintua ja lepakkoa vuosittain. Ekstrapoloimalla tämä ja vastaavat (vähän julkistetut) saksalaiset ja ruotsalaiset tutkimukset, 39 000 Yhdysvaltain tuuliturbiinia ei tappaisi ”vain” 440 000 lintua (USFWS, 2009) tai ”vain” 573 000 lintua ja 888 000 lepakoita (Smallwood, 2013), vaan 9 miljoonia lintuja ja lepakoita joka vuosi!
Tätä verilöylyä kuitenkin peittävät omatoimiset ja/tai poliittisesti motivoituneet valtion virastot, tuuliteollisuuden lobbaajat, ympäristöryhmät ja ornitologit harhaanjohtavien tutkimusten kasalla, jotka maksetaan suuremmalla veronmaksajien rahoilla.”
https://windmillskill.com/blog/windfarms-kill-10-20-times-more-previously-thought
Ilmoita asiaton viesti
”Kissat ovat osa ikikaista maalaiskulttuuria ja lintukannat ovat pysyneet kissoista huolimatta hyvinä.”
Jaa että kun kissat tappavat miljardeja lintuja, asia on o.k., koska kissat ”kuuluvat kulttuuriin”? Minä en sellaista kulttuuria kannata.
Ilmoita asiaton viesti
Kissat tappavat lintuja elääkseen eli normaalia elonkiertoa. Tuulimyllyt tappavat, niin minkä vuoksi?
Kotakorpi pitää itseään melkoisena asiantuntijana bongattuaan 127 lintulajia. Luku on sellainen johon pääsee ilman erityistä bongailua helposti. Pysyisi vain siinä sään ennustamisessa, kun sekin kaipaa häneltä vielä rutkasti lisää harjoittelua.
Ilmoita asiaton viesti
Kissat eivät kuulu luontoon. Kissojen aiheittamat lintukuolemat ovat ihmistoiminnan seurausta siinä kuin muutkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kissat kuuluvat luonnonkiertoon, tuulimyllyt ei.
Ilmoita asiaton viesti
Kappas.
Koetkin sitten lintujen kuoleman poliittisena kannanottona.
Tässä vähän jo meinasi syntyä keskusteluakin.
Se on moro.
Ilmoita asiaton viesti
Kun muutkin tappaa niin ei haittaa jos niitä tappajia lisätään taisi olla se sun sanoma. Kerroppa vielä montako Kotkaa, Pöllöä, Joutsenta jne. isoa lintua autot ja kissat tappaa vuodessa enemmän kuin hullunmyllyt?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on nyt runsaasti sekä merikotkia että tuulivoimaloita. 30 vuotta sitten ei ollut kumpiakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Normaali viherohivastaus ite kysymykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsit muuten yhdessä blogissa että vihaat valehtelemista ja tossa väitteessäsi että Merikotkia ei ollut 30v sitten ite valehtelet niin että tukka heiluu korvien mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Wikin tietotoimiston mukaan Suomessa syntyi vuonna -90 62 merikotkan poikasta ja -95 85 kappaletta.
Aikuiset mukaanlukien oli siis selvästi nollasta poikkeava määrä.
Ilmoita asiaton viesti
Niimpä ja valehtelemista vihaavana miehenä Kalevi valehtelee hämmästyttävän sujuvasti kun oma agenda niin vaatii.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka muuten on keksinyt tuon väitteen, että kissat tappaisivat lintuja, yhden kerran olen nähnyt kissan kantavan suussaan linnunpoikasta. Kissan pääasiallinen ravinto on pikkujyrsijät, vapaana ollessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulemma jopa miljardeja tappavat. Tuskin Suomessa kuitenkaan, mutta siihen on totuttu, että maailman luvut ja Suomen luvut menevät sekaisin. Kuitenkin vain jälkimmäisiin voimme vaikuttaa missään asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Me, joiden lapsuus oli siellä 50- luvulla, muistamme maaseudun rikkauden niin linnuissa kuin eläimissä kusiaiskekoineen.
Pääskyjen pesintä räystäiden alla, kymmenet pikkulinnut kottaraisineen, kuovit, kuhankeittäjät, närhet, tilhet, käet, palokärjet, tikat, huuhkajan huhuilut, pyyt, metsot, kurjet ja vesilinnut puhumattakaan niistä, joidenka munia kävimme kähveltämässä omiin kokoelmiimme.
Pellot olivat sarkapeltoja, joissa karja laidunsi ja, joidenka laskuojien päässä jokeen oli piisaminraudat.
Metsät olivat metsiä räkätin pesineen ja marjoja täynnä, suopursut kukkivat.
Mutta olihan peltojen lannoituskin luomua hajuineen.
Muutos luonnossa on ollut valtava, jolla on ollut vääjäämätön merkitys eri elollisten katoon ml. linnut ravintoketjun alkupäässä.
Elintason materiaalisella nousulla on ollut luonnolle hintansa, jota nyt maksamme sille kemiallisilla köyhäinavustuksilla ja hävitämme silti sen monipuolisuutta olan takaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkistin tuossa nopeasti, että montako luettelemistasi linnuista/eläinlajeista olisi kadonnut.
Piisami ja räystäspääskyt
Pääskysiä kyllä näkyy, mutta ne eivät pesi räystään alla.
Piisamin katoaminen Suomesta saattaa johtua viruksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän räystäspääsky mihinkään ole kadonnut. Meilläkin kolme-neljä pesuetta vuosittain. Naapurissa maatilalla ”ilma mustana.”
Ilmoita asiaton viesti
Puhuin lintujen jne. lajien rikkaudesta ja runsaudesta, en katoamisesta. Tilannetta voi kuvata ilmaantuvien lajien rutiköyhyydellä.
Myös alueelliset erot Suomen sisällä ovat suuret.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin suopursut,tai marjat ovat metsistämme kadonneet?
Ilmoita asiaton viesti
Korostan, etteivät hävinneet, mutta huomattavasti vaikeampia löytää runsaiden hakkuiden vuoksi.
Meillä Porvoon maalla asuessamme vielä muutama vuosi sitten, metsämarjat pomittiin aivan lähimetsistä.
Ilmoita asiaton viesti
Halusinkin vain varmistua asiasta. Väärinkäsitysten välttämiseksi.
Olisin ollut vesistöjen osalta enemmän huolissaan, vaelluskalojen, simpukoiden. . .
Mutta oikeassa olet, alueelliset erot ovat huomattavia.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi monia umpeen kasvaneita puroja on ennallistettu useilla paikkakunnilla taimenille. Viimeisin Näsijärven- Siivikkalan- Ylöjärven Keijärven välinen Myllypuro.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, hyvä!
Ilmoita asiaton viesti
Piisamin näin viimeksi 2 vuotta sitten Hatanpään Arboretumin padotussa ”lintulammessa”.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä tieto!
Ilmoita asiaton viesti
Onko piisami kokonaan hävinnyt? Ei siitä kovin pitkä ole, kun niitä näin tietyissä lammikoissa.
Ilmoita asiaton viesti
1970-luvulla ne jo väheni kovaa vauhtia. En tiedä, minne häipyivät.
Ilmoita asiaton viesti
Erään läheisen golfkentän vesiesteissä niitä oli runsaasti. Niiden jätöksinä oli lampien rannoilla kasoja simpukankuorista.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti simpukoilla ja piisamilla on joku yhteys.
Simpukathan häipyivät vaelluskalojen puuttuessa, ja piisamit simpukoiden häivyttyä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaelluskalat eivät liity mitenkään näiden vesiesteiden eliöstöön. Eivätkö ne ole raakut, jotka vaelluskalojen kiduksia hyödyntävät?
Ilmoita asiaton viesti
Niin niitä simpukoitakin on tietenkin useampia. Raakkuja ne ovat tainneet olla täällä vielä silloin kun lohensukuiset kalat nousivat kudulle.
Ilmoita asiaton viesti
Raakut tarvitsevat taimenen kiduksia elääkseen.
Piru kun malltais olla vinoilematta.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko piisami kokonaan hävinnyt?”
Eipä tuo haitanne vaikka ”piisamirotta” olisikin kuollut sukupuuttoon Suomen maasta. Piisamihan on tuon mukaan haitallinen vieraslaji, kotoisin Pohjois Amerikasta. https://luontoportti.com/t/3150/piisami
Ilmoita asiaton viesti
Ei piisami ole mihinkään kadonnut, näillä nurkilla niitä on riesaksi asti. Piisami on sitäpaitsi vieraslaji, joutaisikin kadota kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Piisami on sitten vain vaihtanut paikkaa.
Toinen vieraslaji on supikoira. Joku kertoi saaneensa 40 supikoiraa pyydyksellä jonkun naveton takaa pyydystettyä ja silti niitä näkyy. Kulkevat pitkin metsiä ja rantoja, joten maassa pesivät linnut ovat uhattuna.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, mitä haittaa on piisameista, mutta supikoirista toki on paljonkin, kuten sanoitkin.
Ilmoita asiaton viesti
Pisami taitaa olla vieraslaji joka voi täälläpäin erittäin hyvin vieläkin.
Meidän nurkissa pörrää kesäisin huarapiäskyjä niinku savolaiset sanoo ja tervapääskyjäkin, mahtaako ponien paskalla olla jotain tekemistä sen kanssa.
Toi muuten kun sanoit pillikäs niin siitä tulee kyllä ekana ainakin mulle mieleen hyönteinen kun meillä täällä on tukeva sarvikuonokas ”kanta” . Lantakasoista tulee kaivettua vähän väliä kanoille sarvikuonokkaan toukkia.
Ilmoita asiaton viesti
Täälläkin on niitä pääskyjä ja tervapääskyjä kyllä runsaasti, hevosia on täälläkin noin kilometrin säteellä kymmenkunta ja se tietenkin vaikuttaa asiaan.
Kun näin ensimmäisen kerran tuollaisen sarvikuonokkaan toukan, sen koko yllätti pikkasen.
Ilmoita asiaton viesti
Piisami ei ole edes alkuperäislaji, tuotu meille turkiseläimeksi. Olen seurannut niitä 50v mökin vesistössä ja silloin tällöin kanta romahtaa lähesnollaan. Ilmeisesti virus, mutta kyllä ne aina ennenkin on siitä yleistyneet. Romahduksia on ollut ehkäpä 3-4 noiden vuosien aikana. Tyypillistä on ollut että kanta on ollut todella tiheä ennen romahdusta.
Ilmoita asiaton viesti
Mikään muu ei ole varmaa kuin muutos.
Mutta kyllä metsässä on räkättejä ja marjoja paljon enemmän kuin sanomasi perusteella voisi kuvitella.
Suopursutkin kukkivat ihan entiseen malliin.
Sama kuin taannoin puhuttiin pölyttäjien katoamisesta, niin viime kesänä sitä ei taatusti huomannut, kimalaisia ja kukkakärpäsiä pyöri perennoissa niin, että parhaimmillan samassa kukassa oli pari perhosta, useita kimalaisia ja kukkakärpäsiä. Nurmikolla apilan kukkiessa kimalaisten määrä oli useissa kymmenissä neliömetrillä.
Keisarinviittojakin näin useita (perhonen) vaikka ne olivat nuoruudessani hyvin harvinaisia kun keräilin perhosia.
Ilmoita asiaton viesti
Linnusta töyhtöhyyppiä näin vielä Porvoon lähialueen pelloilla kyntöjen jälkeen. Tampereen en, joskaan ei täällä juuri muokattavia peltojakaan ole.
Ilmoita asiaton viesti
Töyhtöhyyppiä on kyllä näkynyt edelleen jokirantaluhdilla. Viimeksi keväällä.
Pääsin kylvöille aika myöhään ja muistelisin, että poikaset juoksentelivat jo silloin pellolla, mikä oli tietenkin helpotus, koska normaalisti pitää tarkkailla mahdollisia pesiä munineen.
Nykyään ei niitä pesiä edes erota helpolla ympäristöstä, koska peltoja ei enää muokata.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai sinunkaan peltoja pystymetsään kylvetä?
Ilmoita asiaton viesti
Kylvövako on ainoa muokkaus, tarkennuksena.
Kylvökone on sieltä päin, ainakin täältä katsottuna, eli Ylivieskasta hankittu.
Ilmoita asiaton viesti
On vaikea sanoa paikallisesti, joka pitää valtakunnallisesti kutinsa. Bird Lifen lintuseuranta on niissa asioissa luotettavin.
Kyllä tääläkin räkättejä, naakkoja, variksia ja puluja riittää. Pikkulinnut ovat kadoksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ootko varma ettei vaan näkö ole huonontunut? Eihän niitä pikkuisia niin vaan huomaa:)
Ilmoita asiaton viesti