Maapallon kuumin aika
Maapallon kuumin hetki on 56,7 °C (134 F) Death Valley, Kalifornia, joka on mitattu 10.7.1913. Se ei ollut hetkellinen lämpö siellä, vaan kuumuus Kuolemanlaaksossa kesti 5. – 14. heinäkuuta 1913 välisen ajanjakson. Kuumuus nousi 125 ° F: een tai enemmän joka ikinen päivä, ja tämä 10 päivän jakso on edelleen pisin peräkkäinen kuuman ajan lämpötilajakso. Kuumimmat päivät olivat 9. – 13. heinäkuuta, jolloin lämpötila nousi vähintään 129 ° F joka päivä, ja 10. heinäkuuta lämpötila nousi ennätyslukemaan 134 ° F: seen, joka on siis yhä voimassa maapallon kuumimpana lukemana.
Samoihin aikoihin 57,8 °C El Azizia, Libya 13.9.1922 mitattu 57,8 C on todettu virheelliseksi.
Vertailun vuosi voidaan mainita, että kylmin mitattu lämpötila -89,2 °C , tutkimusasema Vostok, on mitattu niinkin myöhään kuin 21.7.1983 Etelämantereella.
Historian kirjoja selailemalla voidaan havaita, että 1800-luvun loppu ja 1900-luvun alku olivat erityisen kuumaa aikaa Australiassa ja 1900-luku aina 1940-luvulle asti kuumaa aikaa mm. Suomessa, USA:ssa, Pohjoisnavalla, Huippuvuorilla ja Grönlannissa.
Näistä menneistä ajoista ja niiden lämmöistä ei haluta puhua näinä aikoina, joten meidän tavallisten ihmisten on itse tutkiskeltava mitä historian lehdet menneistä ilmastoista ja sääasioista kertovat. Aloitetaan Australiasta.
VIHJE: Kuvat näkee zoomaamalla tai avaamalla ne toisessa välilehdessä (hiiri oikea näppäin —> avaa uudessa välilehdessä).
1. Australia
1895-1903 Australia
Australian loppuvuoden 2019 helteistä uutisoitiin laajasti. Vastaavia helteitä ja kuivuuksia on Australiassa ollut usein ennenkin. Historialliset selvitykset ja tieteellinen analyysi osoittavat, että Kaakkois-Australiassa oli 27 kuivuusvuotta vuosina 1788–1860 ja ainakin 10 suurta kuivuutta vuosina 1860–2000. Lähde: Australian kansallismuseo.
Monin paikoin Australiaa, vanhat kuuman 1900-luvun alun lämpötilaennätykset ovat yhä vuonna 2020 voimassa, vaikka sen ei pitäisi ilman CO2:n vaikutusta olla mahdollista. Vielä vuoden 1939 kovien helteiden johdosta Australiassa annettiin sertifikaatti John Adelaidelle kovimpien helteiden johdosta!
Pahin lämpöaalto Australiassa oli todennäköisesti tammikuussa 1896, kun kansa oli ”kuin pätsissä”. Paniikissa olevat ihmiset pakenivat hellettä vuoristoon erityisjunissa useiden kuollessa matkalla:
Tammikuussa 1896 Australian armoton helleaalto oli ”kuin pätsi” ja se ulottui Australian poikki idästä länteen ja kesti viikkoja. Kuolemantapauksia oli 437 ihmistä itäosissa. Sanomalehdet kertovat, että Bourkessa lämpö lähestyi 48,9 ° C: n lämpötilaa kolmena päivänä. Maksimi, joka oli vähintään 38,9 ° C, oli päällä 24 vuorokauden ajan. Tässä linkissä on tähän liittyvää lehtitietoa:
Tiistaina 14. tammikuuta ihmisiä ilmoitettiin kuolleen kaduille. Brewarrinan ihmiset eivät pystyneet nukkumaan, vaan kävelivät yöllä kaduilla tuntikausia, kun lämpömittari osoitti keskiyöllä 109 F (43 C) lämpötiloja. Koko yönä lämpötila ei laskenut alle 103 ° F (40 C). Wilcanniassa tammikuun 18. päivänä todettiin viisi kuolemaa yhdessä päivässä, sairaalat olivat täynnä ja raporttien ja lehtien mukaan ”kuolemantapauksia on odotettavissa tunneittain”. Bourkessa 24. tammikuuta mennessä monet yritykset olivat sulkeneet, mutta melkein kaikki hotellit palvelivat. Paniikkikohtauksen saaneet australialaiset pakenivat kuumaa säätä pakolaisjunilla kukkuloille.
Helteet jatkuivat Australiassa usean vuoden ajan, mutta näitä vanhoja mittauksia ei nykyinen Australian meteorologinen laitos BOM hyväksy, vaan pitää niiden aikojen mittausmenetelmiä epätarkkoina. Niinpä vuonna 2019 BOM laittoi tilastonsa uusiksi näiden kuumien aikojenkin suhteen mitä luultavimmin siksi, että niiden trendi ei toiminut, kun luodaan jokapäiväistä ilmastohysteriaa ja todistellaan ihmistä nykyhelteisiin syyllisiksi.
Lähde oikea kuva ja lähde vasen kuva
Hauska yhteensattuma tuon vuoden 2019 kohdalla on se, että FMI Suomessa oli mitä ilmeisimmin vaipunut epätoivoiseksi sen takia, että myrskyt olivat vähentyneet kovasti, mutta media ja monet meteorologit rummuttivat niiden yhä vaan lisääntyvän, joten jotain oli tehtävä myrskytilaston suhteen. Niinpä vuonna 2019 FMI muutti myrskyjen laskentatapaa ja sai myrskyjen määrät nousemaan alarmia parhaiten palvelevalle tasolle. YLE tietysti jakaa tyypilliseen tapaansa tähänkin asiaan liittyviä valeuutisiaan.
HUOMIO
Juur ennen Australian kuumimpia aikoja Kiinassa oli kuolleiden määrässä mitattuna maapallon historian pahin kuivuusjakso.
1. Kiina kuivuus 1876-1879, kuolleita 9-13 miljoonaa ihmistä.
Pahin kuivuuden aiheuttama nälänhätä oli Pohjois-Kiinassa vuosina 1876–79, jolloin kuoli 9–13 miljoonaa ihmistä, koska sateita ei ollut kolmena peräkkäisenä vuotena. Suunnilleen samaan aikaan (1876–78) noin 5 miljoonaa intialaista kuoli, kun monsuunisateet epäonnistuivat peräkkäisinä vuosina.
2. Suomi
Suomessa alkoi voimakas ilmaston lämpeneminen 1800-luvun lopussa ja se huipentui 1930-luvulle, joka oli 10 vuoden tarkastelujaksossa lähes tai jopa yhtä lämmin kuin 2010-luku. Talvien osalta se oli monin paikoin jopa lämpöisempi kuin 2010-luvun talvet ovat olleet ja siitä on oma katsaus tässä linkissä.
Vuonna 1901 Suomessa todennäköisesti oli lähihistorian kuumin kesä . Sen jälkeen 1972 ja 2018 ovat olleet erityisen kuumia kesiä. Myös talvi 1902 oli tavattoman lämmin ja Utsjoella lumeton ja lauha vielä helmikuussa. Siellä vitsailtiinkin, että tanskalaiset revontulitutkijat olivat varastaneet revontulet ja siksi oli niin lauha ja lumeton talvi vielä helmikuussa.
Vuonna 1904 Helsingistä olivat talvet kadonneet.
Vuonna 1912 maailma oli muuttumassa kesämaaksi. Meno sen ennustuksen, napojen ja jäätiköiden sulamisten suhteen vai parani, kun tultiin 1930-luvulle. Ilmastokatastrofia väläyteltiin 1929! Niin liikuttavan kuuloista näinä 2021 aikona.
Vuonna 1913 ihmiset jopa kuvittelivat, että ilmasto lämpenee, mutta tiedemiehet toppuuttelivat, että on niitä eletty paljon lämpöisempiäkin aikoja ennen muinoin. Eivät kyllä toppuuttele enää, vaan manipuloivat historian lämpöaikoja pois käyristään, mutta näille historian kirjoituksille eivät mahda vielä yhtään mitään.
Vuonna 1914 oltiin epätoivoisia Helsingin talvien suhteen, mutta 1915 voitiin lapsille kertoa, että millaisia talvet ennen muinoin olivat. Siis samaan tapaan kuin vuonna 2021. Valtava määrä vanhoja lehtileikkeitä on tässä linkissä.
1914 mitattiin Napapiirin pohjoispuolella Inarissa 34,7 C hellelukemat. Vuonna 2020 HS tapansa mukaan valheellisesti väitti, että Norjassa on tehty Napapiirin lämpötilaennätys.
Napapiiriin liittyen myös Siperian helteistä on 2021 uutisoitu. Siperian ilmaston luonne on vieras ilmatieteelle ja varsinkin medialle. Ennen sekin tunnettiin.
Kuumaa aikaahan se 1900-luvun alussa oli Napapiirin pohjoispuolella, kun Siperiassa ikirouta vaelsi kohti pohjoista.
1930-luvulla Suomen nopea lämpeneminen havaittiin ja todettiin Suomen ilmatieteenlaitoksen johtaja Keräsen toimesta. Esimerkiksi Lapissa talvet olivat hyvin nopeasti lämmenneet jopa 3 asteen verran. Tämä lämpeneminen näkyy hyvin myös ilmastotieteellisissä lusto-, neulas-, ja soiden siitepölytutkimuksissa. Tässäkin lustotutkimuksessa FMI:n johtajan havainnot näkyvät selkeästi.
Lähde alakuvat ja lähde yläkuva
Lämpeneminen ja ilmastonmuutos oli sen ajan FMI:n mukaan globaalia
Jopa ruista viljeltiin lämpöisen 1930-luvun talvina.
Levillä oli sen ainoa musta joulu vuonna 1935.
Hevosille vietiin heinää veneellä talvella 1937.
1930-luvun lämmin jakso näkyi ennen myös FMI:n kuvaajissa, mutta uusimmista se on matemaattisesti ja hila-arvauksien avulla häivytetty pois, koska on niin kiusallinen jakso CO2/ihmisen syyllisyyden kannalta.
Lapissahan tuo 1930-luvun lämmin jakso näkyy tietysti kaikkein selvimmin. Vähiten se näkyy rannikoilla, joissa meri tekee ilmastosta tasaisemman.
Tammikuiset Föhntuulien tuomat korkeat lämpötilat ovat esim. Sodankylässä olleet kovin vähissä koko 2000-luvun ajan.
1930-luku oli myös Itämeren jäiden laajuuden kannalta 10 vuoden keskiarvona laskettuna vähäjäisin vuosikymmen. Tämän asian myös Suomen ilmatieteenlaitoksen rehellinen työntekijä Jouni Vainio kertoi meille vuonna 2020. Saman vähäjäisyyden ja ilmaston erittäin nopean lämpenemisen totesi merenkulkulaitoksen jäiden tutkija ja tuleva johtaja vuonna 1941, kun pohti, että kuinka usein talvisodan erittäin kylmän kaltainen talvi voi tulla peräkkäin.
Toki erittäin lauhoja talvia oli useita tultaessa 1960-luvulle, jota kuvaa hyvin esimerkiksi Tampereen mustien joulujen lukumäärä, jota nykyinen ilmastonmuutos ei ole vielä läheskään saavuttanut. Mustista ja valkoisista jouluista on oma blogi, linkki: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/musta-vai-valkoinen-joulu/
Sekä kansainvälinen ilmatiede NASA:n GISS:n johdolla, että Suomessa FMI:n ja ei tahojen meteorologien johdolla pyrkii häivyttämään tämän ikävän 1930-luvun kuuman jakson ja siihen johtaneen nopean lämpenemisen, joska FMI:n johtaja prof Keränen raportoi 1939 ja josta on oma blogi tässä linkissä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/ilmastokatsaus-vuodelta-1939-suomen-ilmatieteenlaitos/
Tällaisia naurettavia adjustointeja tehdään kaiken aikaa ja se täysin mukisematta hyväksytään, koska tuo väärentäminen palvelee poliittista ilmastonmuutoskuvitelmaa, jonka avulla voidaan kansaa kurittaa ja muutenkin hölmöillä esim. romuttamalla energianhuoltovarmuus satunnaista sähköä tuottavilla tuulimyllyillä.
Vuonna 1964 venäläinen tiedemies ennusti aivan oikein sen, että lämmin ajanjakso on loppumassa, kun mentiin 1960-1990 väliseen kylmään ilmastojaksoon.
Vuonna 2018 oli sitten helteinen Suomen kesä, jota mainostettiin kaikkien aikojen kuumimpana. Se oli höpöpuhetta ja se saatiin aikaiseksi ottamalla mukaan toukokuun lämpötilat, joita ei aiemmin ole käytetty kesien vertailussa. FMI:llä on siis kaikki kikat käytössä, jotta saadaan haluttu vaikutelma aikaiseksi. Tästä kokonaisuudesta kirjoitan seuraavan blogini sekä siitä, miten lysenkolaiseksi nykyinen ilmatiede on muttunut. Tässä 1964 FMI:n edustaja Helminen kertoo todellista kesien lämpötilahistoriaa.
Kokonaisuuksia voi tarkastella Helsingin ja Sodankylän näkökulmasta. Vantaa on vertailupaikka siksi, että Helsingissä on tapahtunut muutoksia mittauspaikan suhteen. Vanhimmassa sarjassa vasemmassa alakulmassa näkyy hyvin se, kuinka myös Kaisaniemessä lämpeni voimakkaasti, kun tultiin 1940-luvulle.
Talvien osalta lämpenemistä on jonkun verran ollut Helsingissä sitten 1930-luvun ja vähemmän rannikoilla. Lapissa talvet ovat olleet kylmempiä 2010-luvulla kuin 1930-luvulla, kun asiaa tarkastellaan niiden harvojen lämpötilamittauspaikkojen kautta, joita oli olemassa jo 1930-luvulla. Helsingissä tietysti vaikuttaa voimakkaasti myös lämpösaarekeilmiö (UHI), josta Turssa on tehty tutkimus, linkki, jonka mukaan: ”Mitä suurempi kaupunki, sitä voimakkaampi lämpösaareke. Suurissa kaupungeissa keskusta voi olla ajoittain yli 10 °C ympäröivää maaseutua lämpimämpi. Tällaisiin mittaustuloksiin on päästy muun muassa Turussa. Keskimäärin lämpötilaero on noin 2 °C.”.
Vasen taulukko, lähde. Lehtijuttu Kansallisarkisto ja Jurvan juttu US-blogi, Jarmo Nieminen 8.1.2010
3. USA
Kovia helteitä ja kuumia aikoja oli myös USA:ssa jo 1800-luvun lopussa. Vuonna 1896 elokuussa oli tappava lämpöaalto myös itäisessä osassa Pohjois-Amerikkaa. Tämä kesän 1896 kymmenen päivän lämpöaalto tappoi New Yorkin alueella lähes 1 500 ihmistä. Lähde
Heinäkuussa 1911 Yhdysvaltojen itärannikolla lämpötilat nousivat koviin hellelukemiin ja pysyivät niissä useita päiviä. Surmansa sai 211 ihmistä pelkästään New Yorkissa. Lähde
Kalifornian heinäkuun 1913 voimakas lämpö ei ollut ainoa Yhdysvaltain tuona vuonna mitattu äärimmäinen lämpöaalto. Saman vuoden kesäkuussa USA:n itäosassa oli laaja lämpöaalto, joka johti moniin yli 100 ° F lukemiin. Itse asiassa NOAA:n viralliset lämpötilarekisterit mainitsevat edelleen 16. kesäkuuta 1913 kaikkien aikojen kuumimpana koko maassa kyseisenä ajankohtana. Tuona vuonna Yhdysvalloissa havaitun liiallisen kuumuuden lisäksi on olemassa saman ajanjakson sanomalehtiartikkeleita, jotka viittaavat siihen, että korkeita lämpötiloja on saattanut olla muuallakin maailmassa. Yksi tällainen artikkeli (kuva) on kirjoitettu 30. maaliskuuta 1913, joka kertoo, että ”viimeaikaiset havainnot näyttävät osoittavan, että jäätiköt katoavat vähitellen ympäri maailmaa”. Lähde
Oikeassahan tuo lehti oli sikäli, että esim. Pohjoisnavalla oli tuohon aikaan aluillaan lämpöisen 2000-luvun kaltainen edellinen jääminimi. Aurinkoakin otettiin Pohjoisnavalla.
Alaskan helle-ennätys 38 C on vuodelta 1915. Suomessa tosin vuonna 2019 oli ilmatieteelle tyypillinen valeuutinen, jossa Alaskan kaikkien aikojen helle-ennätys meni muka rikki, vaikka se ei ollut lähelläkään kuuman kauden 1915 helle-ennätystä 38 C. Vielä 1924 Alaskassa oli poikkeuksellisen lämmin talvi, josta suomalainen lehti Kultainen aika kertoi vuonna 1924.
Maapallon kuumaan aikaan 1926-1929 uutisoitiin useista helteistä. Japanissa oli jopa 50 astetta hellettä ja sitä oli kestänyt lähes 5 viikkoa vuonna 1929, jolloin ihmisiä katosi, kuoli ja tuli mielisairaiksi.
1930-luku, josta USA:sta on yksi aikalaiskuvaus, kirja Vihan hedelmät, joka kuvaa sitä kurimusta, johon Yhdysvaltojen Keski-Lännen maanviljelijät joutuivat 1930-luvulla. Lämpö ja kuivuus muuttivat alueen autiomaaksi, jonka pölymyrskyt veivät ihmisten maat kirjaimellisesti taivaan tuuliin.
Toki Kalifornian kuivia ja kuumia jaksoja on tieteellisesti tutkittukin.
1930
Kesällä 1930 oli USA:ssa Washingtonissa ennätyksellinen päivä, jolloin lämpötila saavutti tai ylitti 100 ° F 11 päivän ajan. Kuumin lämpötila 106 ° F oli 20. heinäkuuta. Pulitzer-palkinnon voittaja Clifford Berryman piirsi sarjakuvan. Lähde: Kirja ”Washington Weather”. Lähde
Kesä 1936 on yksi USA:n kuumimmista kesistä. Lämpöaalto alkoi jo alkukesästä ja keskilännessä kesäkuun lämpötila nousi yli 100 ° F joissain paikoissa. Lämpö oli huipussaan heinäkuussa, ja kaikkien aikojen ennätykset rikottiin monissa kaupungeissa. Steelen, Pohjois-Dakotan, lämpötila oli korkeimmillaan 121 ° F, ja osissa Kanadaa lämpötilat ylittivät 110 ° F. Washingtonissa lämpötila saavutti 104 ° F 9. heinäkuuta ja 105 ° F 10. heinäkuuta. Yli 5000 kuumuuteen liittyvää kuolemaa ilmoitettiin Yhdysvalloissa. Vuoden 1936 lämpöaallot ja kuivuus loppuivat syyskuussa. Lähde Siitä vuodesta on kirjakin tarjolla.
Kanadan rajalla oleva kylmien olosuhteiden kaupunki Minnesotassa 1936 kahden viikon lämpöaalto saavutti huippunsa 14. heinäkuuta, kun päivälämpötila saavutti ennennäkemättömän 42 C-astetta Twin cityssä – se on edelleen kaikkien aikojen korkein. Kuumuus aiheutti 51 kuolemaa sinä päivänä pelkästään St Paulissa.
Kuuma-aalto vaati jopa 240 henkeä St. Paulissa ennen kuin se laantui. Kuolonuhrien lukumäärä oli valtakunnallisesti noin 900. Sanomalehdet ilmoittivat kuolleiden nimet etusivuillaan päivittäin.
Kuten Itämeren jäänlaajuus 1930-luvulla, niin myös USA:n lämpötilaennätyksiä vertaillessa, on 1930-luku ylivoimaisessa johdossa. USA:ssa on myös erittäin vanha ja maailman laajin lämpötilojen mittausverkosto, joten sieltä saadut adjustoimattomat lämpötilatiedot ovat varmaan aika luotettavia varsinkin, kun vanhat lehtitiedot tukevat niiden olemassa oloa. Lisää hellejuttuja voi lukea täältä.
Kuumimpien päivien äärilämpötilojen osalta myös USA jäähtyy kovasti, vaikka nyt 2000-luvulla siellä on ilmastollinen lämmin kausi meneillään.
Lisäyksenä kommenttien jälkeen yksi esimerkkipaikkakunta USA:sta, jossa on pitkä lämpötilojen mittaushistoria. Paikka on Albany, joka on Yhdysvaltojen New Yorkin osavaltion pääkaupunki. Alankomaalaiset perustivat ensimmäisen pysyvän siirtokunnan paikalle vuonna 1624. New Yorkin osavaltion pääkaupunki Albanysta tuli vuonna 1797. Siellä äärilämpötilojen osalta vuodet 2018 ja 2019 pääsivät jonkunlaisille pistesijoille.
Toki USA:ssa, kuten Suomessa ja Australiassa ovat keskilämpötilakäyrät eläneet vuosien saatossa samaan suuntaan, kun menneitä lämpötiloja ollaan arvioitu uudestaan.
Ei liity Pohjois-Amerikkaan, mutta pitkäaikaisten lämpötilamittausasemien kautta on tehty kuvaajia, joihin ei ole arvattu eikä arvioitu lukemia. Eri puolilla maailmaa ilmastojaksot menevät hieman eri tahdissa tietystikin.
HUOMIO
Maapallon pahin tulva kuolleiden lukumäärän valossa tapahtui tämän kuumimman jakson aikan Kiinassa:
1. Kiina tulvat 1931, kuolleita 1-4 miljoonaa ihmistä
Ylivoimaisesti tappavin tulva ihmiskunnan tunnetussa historiassa. Kahden vuoden kuivuutta seurasivat voimakkaat lumimyrskyt, vielä rankkasateet ja korkea sykloniaktiivisuus. Heinäkuuhun 1931 mennessä kolme Kiinan suurinta jokea (Jangtse, Keltainen joki ja Huai) virtasi enimmäisrajansa yläpuolella. Sen arvioidaan tappaneen 1–4 miljoonaa ihmistä lähinnä nälänhädän ja sairauksien vuoksi.
Vuonna 2022 USA:ssakin alettiin kyllästymään helleuutisten vääristelyyn.
4. Jäätiköistä 1900-luvun alussa
Jäätikköjen sulamisennusteilla ja merien tulvimisella on pitkät perinteen. Nykyään lähes joka viikko joku media julkaisee niihin liittyvän pelotejutun. Viimeksi sen tekivät viime viikoloppuna YLE:n meteorologit Anne Borgström, Olli-Pekka Lukka ja Jyrki Lyytikkä linkki. Ilmeisesti näitä säiden ennustajia koulutetaan liikaa ja kun ei ole riittävästi oikeaa tekemistä, aikansa kuluksi kirjoitellaan erilaisia alarmeja. Niistä jäätiköiden sulamisista on yli 100 vuoden perinteet ja niitä on koottu tähän juttuun, linkki. Siitä voi jokainen poimia mieleisen vuotensa.
Tiede ennen muinoin tiesi, että esimerksi Golfvirta vaikuttaa pohjoisen puolen jäätiköiden sulamiseen. Samoin keinulautailmiö keikuttaa sulamisia Etelämatereen ja Pohjoisnavan välillä. Ja kun 1900-luvun alussa Golvirta viimeksi oli oikein lämmin, Afrikassa palelluttiin kuoliaaksi.
Lämmintä on toki Grönlannissa on tässä nykyisessäkin ilmastosyklissä, mutta kun tarkastelu ilmatieteen trendeihin aloitetaan sopivasta hetkestä, saadaan haluttu vaikutelma, jossa nopea lämpeneminen jo 1940-luvulle tultaessa myös Grönlannissa ja sen pääkaupungissa Nuukissa saadaan unohdettua.
Jäätiköiden sulamisista tehdään tietoisia propagandajuttuja, joista tässä yksi tyypillinen esimerkki.
Pieleen menneitä ilmastoennustuksia: https://cei.org/blog/wrong-again-50-years-failed-eco-pocalyptic-predictions
5. Muita menneitä lämpimiä jaksoja
Suomen osalta 1700-luvun loppu näyttää olleen 1930- ja 2000-luvun kaltainen, jos Helsingin Sanomia ja ilmastotieteen tutkimuksia on uskominen. Lisää tästä aiheesta on tässä linkissä.
1100-luku oli Euroopassa ja pohjoisella pallonpuoliskolla todella lämmin nykyiseen ilmastojaksoon verrattuna, kun katsellaan miten luonto on silloin käyttäytynyt.
1000-luvun lämpökautta edelsivät pronssi- ja rautakauden lämpimät jaksot. Näitä menneitä ilmastoja tutkitaan monella eri tavalla. Yksi tapa on dendrokronologia, jossa sadat ilmastotutkijat ympäri maapallon tutkivat mennyttä ilmastoa puiden kasvun syklisyyden mukaan (lustot) ja neulasista. Suomessa tämä tiede on pitkällä siksi, että Lapin erämaajärvistä löytyy siellä muinoin kasvaneita suuria mäntyjä, jotka ovat erämaajärvien vedessä hyvin säilyneet. Tässä linkissä on alla olevaan kuvaan liittyvä lyhyt kuvaus.
Tähän edellä olevaan kuvaan liittyen jo 1927 oli soihin varastoituneiden siitepölyjen kautta tehty tieteellistä tutkimusta Suomessa ja todettu Suomessa pronssikaudella kasvaneet sellaiset kasvit, kuten vesipähkinä, joita ei enää nykyaikana Suomessa tavata.
Siitepölytutkimukset ovat yhdessä lustotutkimuksen kanssa ovat vieneet kotimaista holoseeni-ilmaston ymmärtämistämme merkittävästi eteenpäin. Suot kun myös ovat arkistoja, joista voidaan seurata jääkauden jälkeisen ajan historiaa, kasvillisuuden vaiheita. Ilmastojen vaihtelut jääkauden jälkeen näkyvät soissa vaihtelevina kerrossarjoina siten, että kuivia kausia osoittavat kantokerrokset, sekä kosteita ja koleita kausia vetisistä kasviyhdyskunnista muodostuneet kerrokset. Suomen suontutkimukset ovat sitovasti voineet näyttää toteen, että täällä ovat vallinneet samat ilmaston vaihtelut kuin muuallakin Euroopassa.
6. Lopuksi
Ilmaston muutokset kirvoittavat paljon juttuja, joiden aihe muuttuu aina kulloinkin vallitsevan ilmastosyklin mukaisesti.
Suurin pelko on tietysti se, että nyt tuudittaudutaan ikuisen lämpenemisen uneen, kuten 1600-luvulla tehtiin, jolloin oli kuumia ja hyviä satoja tuomia kesiä kuten Topelius kertoo, mutta sitten kun kylmyys iski, syötiin ensin koirat, kissat, muut kotieläimet ja lopulta jopa lapsia, vaikka Suomessa oli vain noin 500 000 ihmistä, joista 100 000 kuoli äkillisesti iskeneen kylmän jakson kourissa.
Lähde Topelius teksti ja oikean puolen kuvan teksti ja kuva
Topeliuksen teksti vielä suurempana. Se voi siis olla kuumaakin aikaa, kun kylmä ja katovuodet yllätävät. Ilmasto on Suomessa niin äärevää, kuten edellä ollut moni julkaisu ja lustot, neulaset, siitepöly ym. suomalainen ilmastotiede osaa meille kertoa.
Aika näyttää kuinka ihmiskunnan käy ja kuinka liki 10 miljardia ihmistä selviää seuraavasta kylmästä jaksosta, joka vääjäämättä on edessä päin, vaikka kuinka CO2-tuotantoa vähennettäisiin.
Tällainen kirjoitus ei synny hetkessä, hattua nostan….
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Seppo! Harmi ettei kuvien tekstit näy kunnolla. Olen niin amatööri näissä asioissa, että omaan blogiini saan kuvat vähän paremmin näkyviin.
https://jitkonen.fi/?p=980
Tästä kotukutoisesta jutusta saisi vaikka kuinka hienon, jos joku haluaisi tehdä sellaisen ammattimaien version. Se vaan ei näinä päivinä ole korrektia puhua noista menneistä asioista, joten noihin räpellyksiin se jää.
Ilmoita asiaton viesti
Teet vaan sen virheen höpistessä menneistä ajoista kun nuohan tapahtui äsken. Vain yksi ihmiselämä taaksepäin.
Ja kun lämpötilat nousi keskiajan lämpökauden tasolle niin voi päätellä, että on poikkeavaa lämpenemistä kun noin tuhannen vuoden taajuudella tapahtuva aaltoilu on sellaista, että joka syklillä ollut aina viileämpää kunnes muljahtaa jääkauteen.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä voi tunnistaa, että tieto on aitoa ja kuinka siihen voi luottaa, kun sosiaalinen media ja internet yhdessä alkavat olla yksi merkittävin tietoa jakava kanava.
Tietoa on lähes rajattomasti, eli periaatteessa jokainen voi omaksua tietoa omien mieltymystensä mukaisesti, kunnes uskoo sen olevan juuri sitä oikeaa tietoa, mitä on kaiken aikaa ja aina havitellut.
Vähitellen sosiaalinen media ja internet alkavat luomaan uskomuksiin ja tuntemuksiin perustuvaa mielipide-maailmaa, missä aito tieto hukkuu kohinaan.
US:n palsta ei siis tee tässä poikkeusta, eli tämä blogikirjoitus on yksi hyvä esimerkki siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Käyriä voi manipuloida, mutta historian kirjoituksia ei.
Lisäksi meillä on tukena ilmastotiede, joka tutkii menneitä ilmastoja. Kun ilmastotieteelliset lusto-, neulas-, siitepöly- ja järvien tutkimustulokset antavat samanlaisia ilmastoon liittyviä tuloksia, jotka käyvät yksiin historian kirjoitusten kanssa, me järkevästi aisoihin suhtautuvat ihmiset voimme saada oikean kuvan menneistä ilmastoista ja säistä. Teille ilmastouskovaisille jää käteen vai tuollainen urputtaminen ja tehdyn ilmastotieteen kiistäminen, jota sinä Sinivirta 24/7 teet.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa lukisit huolella tuon kommenttini, silloin tulisit itsekin vakuuttuneeksi, että periaatteessa jokainen voi luoda omia totuuksiaan juuri niistä lähtökohdista, mihin itse on aina uskonut.
Valitettavasti todellisuus on huomattavasti monimutkaisempi, joka ei noudata tätä analogiaa. Virallinen ilmastotiede ei perustu uskomuksiin, kyllä se perustuu siihen dataan, jota on yksituumaisesti kerätty jo yli 200 vuotta, aina Joseph Fourier:stä lähtien.
Mutta itse asiassa on oikeastaan turhaa tulla tähän blogiin esittämään faktoja, koska vastapuoli uskoo niin vahvasti vain omiin henkilökohtaisiin näkemyksiinsä.
Anekdoottina voisin vielä todeta, ettei virallista ilmakehätutkimusta tulla korvaamaan Itkosen lehtileikkeillä.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan, että Jyrki Itkosen blogi ja sen kuvat vakuuttavat paljon enemmän asioita kuin joku differentaaliyhtälö.
Ilmoita asiaton viesti
Jos veikkaamalla olette ilmastonmuutosta lähteneet ratkaisemaan, uskoa siihen yritykseen kyllä todella tarvitaan…
Ilmoita asiaton viesti
Huomaan, ettei kommentoija Sinivirta edes pyri kumoamaan tai antamaan oman käsityksensä mukaista selitystä noiden lehtileikkeiden antamille havainnoille, ainoastaan uskomaan käyttämänsä datan parhauteen.
Itseäni ilmastotieteessä ”inhottaa” se, ettei menneisyyden tuloksia kunnioiteta, vaan esimerkiksi GISTEMP-aineiston menneisyys muuttuu pikkiriikkisen joka päivityskerralla. Tarkoitan tätä kuukausilämpötilojen taulukkoa:
https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt
Sen siis vielä ymmärrän, että jos siirrytään versiosa v3 versioon v4 ja laskentamenetelmää on jotenkin tarkennettu, ettei kahden version tulokset ole ihan samat joka kohdasta, mutta kun version v4 menneisyys vähän värähtelee kuukaudesta toiseen, niin ei se anna ihan tervettä kuvaa. Eikä tämä esimerkki ole mikään harvinaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän on oikeastaan hyvin helppo vastata. Jos Jyrki Itkosen materiaali korvaisi virallisen ilmastotieteen materiaalin, mihin muuhun se johtaisi kuin kaaokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tehän sitä kaaosta olette luoneet jo pitkään väärentämällä ja sivuttamalla historiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtinen voi ihan vapaasti uskoa mihin kaaokseen sitten ikinä uskookaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ei tässä fysiikkaa korvata. Kerrotaan vaan että 1913 oli maailman kuumin hetki, jota nykyinen ilmastovaihe ei ole kyennyt lyömään. Kerrotaan myös kuinka kuumaa oli 1900-luvun alussa jopa niin, että 1930-luku oli Suomessa lämpöisempi kuin 2010-luku, vaikka meille siitä annetaan erilainen kuva monesta lähteestä.
Kerrotaan myös, että lustoihin, neulasiin ja soihin varastoituneisiin siitepölyhin liittyvä ilmastotieteellinen tutkimus ja menneet lehtijutut osuvat hyvin yhteen. Menneen ilmaston lämpötilaahan ei muusta voi arvioidakaan kuin noista ilmastohistorian arkistoista, joita puut, neulaset sedimentit ja suot edustavat.
Ilmatieteellähän ei ole hääppöinen historia mittausten valossa, mutta riittävä tämän blogin 1900-luvun alun lämpötilojen suhteen ja oikeaa mittaushistoriaa saa hyvin vanhoista lehdistä.
On tosi mielenkiintoista tutustua vanhojen lehtien kautta ilmasto- ja säähistoriaamme, koska ne siihen aikaan kertoivat asiat kuten olivat.
Siitä olen kyllä samaa mieltä sen kommentin suhteen, että tämän kirjoituksen faktojen tunnustaminen johtaisi ilmatieteessä kaaokseen, koska niin vahvasti ilmatiede on hirttäytynyt omaan co2 -uskomukseensa. Siksi nämä historian katsaukset ovat kiusallisia ilmatieteelle, koska menneisyys halutaan kieltää ja kielletäänkin. Samoin ilmatiede kieltää ilmastotieteelliset lusto-, neulas-, siitepöly- ja sedimenttitutkimukset, koska ne eivät palvele heidän uskomuksiaan asioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Jyrki Itkosella historia alkaa vaan sanomalehtien keksimisen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän oli takoitus otsikon mukaan tarkastella maapallon kuuminta tunnettua ajankohtaa vuonna 1913 ja se aikaisia lämpötiloja.
Toisaalta eikös nuo ilmastotieteen lusto-, neulas- ja soiden siitepölytutkimukset ole vähän vanhempaakin ilmastohistoriaa, jotka lehdet vahvistavat?
Meille yritetään väittää, että nykyisin olisi jotenkin erikoiset säät ja ilmastot. Kun historian kijauksia katselee, niin eivät ne nykyisin mitää kummoisia säitä ole, kun maapallon ilmastohistoriaa katselee. Itse asiassa aika hyviä aikoja elämme:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/277998-saan-aari-ilmiot-osa-i-helle-rakeet-myrskyt/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/278272-saan-aari-ilmiot-osa-ii-pakkasta-kylmaa-ja-jaata/
Mutta siis onhan lehdissä vanhoja ilmastohistoriallisia tietojakin ja olen niitä pariin blogiin
Ilmoita asiaton viesti
Mistä pahaa siinä on. Asiahan on niin, että se vanhojen sanomalehtien selailu jää meiltä 99,999-prosenttisesti tekemättä. Kiitokset Itkoselle kovasta työstä. Joillekin ei riitä mikään, vaan jonkin pitäisi kaivaa kaikki historia esiin. Itse asiassa sitä tekee suuri joukko tutkijoita, mutta eivät he laita niitä tutkimustuloksiaan tänne Usariin. Itkonen laittoi joitakin otoksia näistä tutkimuksista kirjoitukseensa, mutta ne ovat vain pieni näyte.
Ilmoita asiaton viesti
”Käyriä voi manipuloida, mutta historian kirjoituksia ei.”
Niin historiassa todellakin tunnetaan se että lämpötila aaltoilee laskevasti noin tuhannen vuoden sykleissä. Tästä on kirjoitettua historiaa vuosituhansien ajalta ja löytyy puiden lustoista myös ja aineistoa on esihistorialliselta ajalta myös.
Miksi jätät historialliset faktat huomioimatta?
Eikä tarvitse edes kirjoitettua ja historiaa tai käppyröitä. Tämä todistaa poikkeavan ilmastonmuutoksen: https://tekniikanmaailma.fi/norjassa-sulaneesta-vuoristosolasta-paljastui-muinainen-viikinkien-kayttama-kulkureitti-solasta-on-loytynyt-sadottain-esineita-kuten-koiran-hihna-viikinkien-lapasia-ja-nahkaisia-kenkia/
Miten yks kaks on noin lämmintä ilman, että oltaisiin oltu enste 90000v jääkaudella kuten on ennenkin ollut viimeisen miljoonan vuoden aikana?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkia asioita ei voi yhteen blogiin laittaa. Se on jo nyt turhan pitkä ja ydinasia on tuo maapallon kuumin hetki 1913 ja sen aikainen kuuma ilmanala.
TM:n toimittajan juttu ei todista yhtään mitään, vaan on yksi TM:n sadoista alarmijutuista, jonka takia yksikään järkevä ihminen ei tilaa sitä lehteä. Viikingit olivat piilottaneet lapaset ja kengät jään alle?
Mutta toki tuosta TM jutusta voidaan päätellä se, että ennen vuotta 1500 oli samanlainen ilmasto kuin nyt, tai jopa lämpimämpi, kuten lustot ja muu blogissa mainittu ilmastotutkimus kertoo meille ja tässä välissä on ollut kylmä kausi, josta maapallo pikkuhiljaa toipuu. Tuo lämpökausi ennen vuotta 1500 oli sitten ilman hiilidioksidia, jonka takia se mielellään halutaan unohtaa ja poistaa ilmastohistoriasta.
Sinänsä Norjan lämpötilat ovat mielenkiintoinen juttu ja sielläkin on sen asian suhteen tehty tieteellistä tutkimusta, joka osoitta Norjankin huomattavan lämpenemisen 1940-luvulle tultaessa.
http://www.arctic-warming.com/wp-content/uploads/2014/08/pozaH11.jpg
http://www.arctic-warming.com/?page_id=28
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta toki tuosta TM jutusta voidaan päätellä se, että ennen vuotta 1500 oli samanlainen ilmasto kuin nyt, tai jopa lämpimämpi, kuten lustot ja muu blogissa mainittu ilmastotutkimus kertoo meille ja tässä välissä on ollut kylmä kausi, josta maapallo pikkuhiljaa toipuu.”
Siis tiedetään, että ilmasto oli viikinkiaikaan yhtä lämmin, ja vielä lämpimämpää oli Rooman rauhan aikana. Minolaisten aikana oli vielä lämpimämpää kuin Rooman rauhan aikana…
Se lämpötila aaltoilee ja jatkuvasti viilenevästi, ja ollut koko holoseenin ajan. Jos onkin yhtä lämmintä kuin keskiajalla niin viilenevä trendi on muuttunut, ja on poikkeavaa lämpenemistä.
1500-luku oli ihan selvästi normaalia viilenemistä. Itseasiassa on kummallista, että lämpötilat alkoivat nousta eikä jäätiköt vyöryneet skandinavian yli niinkuin on ennenkin tapahtunut 100000v välein.
Se että puhut jatkuvasti vain kuluneesta vuosisadasta on jättää huomioimatta keskeiset faktat. Aivan liian lyhyt aika kun puhutaan ilmastonmuutoksesta.
Hannibalin matka norsuilla alppien yli, ja kansainvaellusajan alkamisen välissä oli 600-vuotta. Atomipommeja räjäyteltiin ahkerasti vain 60-vuotta sitten. Ja tuon syklisyyden ja viilenevän trendin havaitseminen on olisi 6000 vuotta. 600000 vuotta näyttää lämpökausien ja jääkausien vaihtelun.
Ilmoita asiaton viesti
”Viikingit olivat piilottaneet lapaset ja kengät jään alle?”
Ei vaan ne ovat jääneet luontaisen viilentymisen seurauksena jään alle ja jään pitäisi luontaisesti vetäytyä pois 90000 vuotta myöhemmin kun jääkausi on ohi. Eli jos nyt paljastuu jotain viikinkiaikaisia asioita jäänalta niin se tarkoittaa että ilmasto lämpiää poikkeavasti kun ei ole ollut sitä 90000 vuoden jääkautta.
”muu blogissa mainittu ilmastotutkimus kertoo meille ja tässä välissä on ollut kylmä kausi, josta maapallo pikkuhiljaa toipuu.”
Älä nyt sekoile mistään toipumisesta kun miljoonien vuosien ajan jäääkausi ollut maapallolla normaali tila. Ilmaston pitäisi viilentyä huojuen kunnes on tarpeeksi viileätä että talven jääpeite on niin pitkän aikaa,että kasvaa jäätiköt skandinavian yli.
Missään tilanteessa ei pitäisi 90000 vuoteen ilmaston lämmetä enää viikinkiajan lämpöihin mutta jos niin tapahtuu niin sitten on poikkeavaa lämpenemistä.
”Tuo lämpökausi ennen vuotta 1500 oli sitten ilman hiilidioksidia, jonka takia se mielellään halutaan unohtaa ja poistaa ilmastohistoriasta.”
Ei sinun tarvitse mistään hiilidioksidista sanoa mitään vaan kerro mistä se poikkeava lämpeneminen johtuu. Ilmasto viileni aivan normaalisti vuoteen johonkin 1500-1600 saakka kuten viilentynyt tuhansien vuosien ajan. Sen jälkeen pitäisi joko nousta vähän muutamaksi vuosisadaksi mutta ei missään nimessä samalle tasolle viikinkiajan lämpötilojen kanssa koska silloin viilenemistä ei tapahdu, tai sitten olisi pitänyt alkaa jo se jäätiköiden kasvaminen skandinavian päälle 90000 vuodeksi kuten on aina ennenkin.
Nyt näin ei tapahtunut, miksi?
”Sinänsä Norjan lämpötilat ovat mielenkiintoinen juttu ja sielläkin on sen asian suhteen tehty tieteellistä tutkimusta, joka osoitta Norjankin huomattavan lämpenemisen 1940-luvulle tultaessa.”
Eli se poikkeava ilmastonmuutos.
Ilmoita asiaton viesti
Päätit sitten kehittää tästä ”salaliittoteorian”. Ihan odotettavissakin se oli ja teitä menneisyyden kieltäjiä voineekin kutsua ilmastokreationisteiksi. Teidän historia alkaa ihan aina kylmimmästä ”päivästä” tai vuodesta jolloin oli eniten merijäätä ikinä jne. Sairasta toi historian patologinen kieltäminen.
Kohta joku möläyttää että denialistihakkerit ovat iskeneet digiarkistoihin ja manipuloineet menneisyyttä 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Olipa tässä paljon dataa tiiviissä muodossa.
Kaikkein vakuuttavimpia ovat nuo yli sata vuotta vanhat lehtileikkeet, sillä ne eivät voi olla ”mittausvirheitä”.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on. Minulla on niitä arkistoissani satoja, joten on valinnan vaikeus, kun niitä noihin juttuihin laittaa. Nytkin tuosta tuli noin pitkä, vaikka yritin maltillisesti laittaa niitä leikkeitä siihen.
Ilmoita asiaton viesti
ILMASTOTUTKIJAT HYLÄNNEET IPCCn!
Nykyinen ilmastopolitiikka perustuu YKn alaisen IPCC puitteissa tehtyihin ilmastomalleihin. Noitten mallien ennusteet ovat kuitenkin osoittautuneet kovin epätarkoiksi lämpötilamittauksiin nähden, ja niihin liittyy merkittäviä epävarmuuksia ja ongelmia.
Asiaa valaisee CarbonBrief 15.1.2018 julkaisema artikkeli: “Carbon Brief explains in detail how scientists use computers to understand our changing climate…”
https://www.carbonbrief.org/qa-how-do-climate-models-work
Tässä artikkelissa selvitetään 1995 aloitettu CMIP-hanke, jossa on tarkoitus harmonisoida / yhdistää nykyiset yli 100 kovin erilaista ja epätarkkaa ilmastomallia ja saamaan niiden tarkkuus paremmaksi.
Artikkelissa myös kerrotaan, että ”However, it is worth noting that CMIP is entirely independent from the IPCC”.
Tästä voi päätellä, että nyt 30 johtavaa ilmastomallin tekijää ovat päättäneet ottaa etäisyyttä politisoituneeseen ja korruptoituneeseen IPCCn.
Tässä artikkelista noukittuja kohtia:
What is CMIP?
For many parts of the climate system, the average of all models can be more accurate than most individual models. Researchers have found that forecasts can show better skill, higher reliability and consistency when several independent models are combined.
This is where the Coupled Model Intercomparison Project (“CMIP”) comes in. CMIP is a framework for climate model experiments, allowing scientists to analyse, validate and improve Global Climate Models in a systematic way.
Since its inception in 1995, CMIP has been through several generations and each iteration becomes more sophisticated in the experiments that are being designed. A new generation comes round every 5-6 years.
With the model simulations for CMIP5 complete, CMIP6 is now underway, which will involve more than 30 modelling centers around the world.
The results of CMIP6 model runs will form the basis of much of the research feeding into the sixth assessment report of the IPCC.
However, it is worth noting that CMIP is entirely independent from the IPCC.
Parameterisations (20 kpl) climate process isn’t well understood. Parameterisations are one of the main sources of uncertainty in climate models.
As NASA Goddard Institute for Space Studies director Dr Gavin Schmidt tells Carbon Brief: “Global mean trends are monitored for sanity, but not (generally) precisely tuned for. There is a lot of discussion on this point in the community, but everyone is clear this needs to be made more transparent.”
For the period since 1998, when observations have been a bit lower than model projections, a recent Nature paper explores the reasons why this happened.
What are the main limitations in climate modelling at the moment?
Clouds are a constant thorn in the side of climate scientists. They cover around two-thirds of the Earth at any one time, yet individual clouds can form and disappear within minutes; they can both warm and cool the planet, depending on the type of cloud and the time of day; and scientists have no records of what clouds were like in the distant past, making it harder to ascertain if and how they have changed.
Ilmoita asiaton viesti
Maalaisjärjellä ajateltuna vuosien 1944 ja 1945 jälkeen olisi pitänyt olla jonkinlainen ilmastollinen lämpöpiikki, koska koskaan aikaisemmin ja tuskin sen jälkeenkään ihmiset eivät ole tuottaneet hiilidioksidia niin paljoa kuin kyseisinä vuosina tuotettiin. Toinen maailmansota oli tuolloin kiivaimmillaan ja pelkästään Saksaan tehtiin toista miljoonaa sotalentoa. Pommeja pudotettiin satojatuhansia ellei miljoonia tonneja plus Japaniin pari ydinpommia.
Ilmoita asiaton viesti
Beckin tutkimusten mukaan CO2-taso kävi sotien jälkeen 470 ppm tuntumassa, mutta nuo sen aikaiset mittaukset on valtatieteessä tietysti tuomittu vääriksi, vaikka niitä teki moni tunnettu sen aikainen tiedemies.
Mutta kumpi on muna ja kumpi kana, kun lämpöä ajatellaan. 24.7.1929 Tyrvään sanomat no 30 pohti tätä asiaa ehkä vähän leikilläänkin. He olivat huomanneet, että suuri lämpömäärä näyttää herättävän ihmisessä kovan tappelemisen halun. Vuoden 1914 johti siihen mennessä ihmiskunnan suurimpaan katastrofiin eli I-maailmasotaan.
Sitten 1929 aikoihin oli kuumaa ja Kiina alkoi sotimaan Japanin kanssa. Oli kuulemma Venäjälläkin kova tappelemisen halu siihen aikaan.
Eivät 1929 vielä arvanneet, että 1930-luvun kuumuuden jälkeen alkoi II-maailmasota. Nyt sitten tähän nykyaikaan alkoi Arabikevät, jonka tiimellyksessä mm. Saddam ja Gaddafi menettivät päänsä ja Syyriassakin alkoi kovat kapinat.
Toki ne olivat vain sattumia, että osuivat lämpöiseen aikaan nuo suuret sodat ja kapinat, mutta mielenkiintoisia yhteensattumia kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Beck ja muut hyvinkin saattoivat mitata oikein, mutta kun mittauspiste oli lähellä CO2-päästölähteitä, tuloksiin vaikutti … rummun pärinää … kaupunkisaarekeilmiö!
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkisaarekeilmiö johtuu kyllä ihan muista asioista, kuin hiilidioksidista.
Ilmoita asiaton viesti
Mene Helsingin kaduille mittaamaan CO2-pitoisuutta, saat aivan eri tuloksia kuin Mauna Loalla.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka menisinkin, niin kaupunkisaarekeilmiö ei siltikään johdu hiilidioksidista.
Ilmoita asiaton viesti
No sanotaan sitten että täysin vastaavanlainen vaikutus kuin kaupunkisaarekeilmiössä. Nyt tyytyväinen?
Ilmoita asiaton viesti
Tyytyväisyyteni ei riipu kaupunkisaarekeilmiöstä, eikä … rummun pärinää … siitä mitä sinä ajattelet tai kirjoitat.
Ilmoita asiaton viesti
En minä Hesasta mitään hiilidoksidia pysty mittailemaan mutta lämpöjä kyllä ja kaupugin ulkopuolella huomaan mittauserot. Tarkoitit kai pienhiukkasia, niitähän pidetään pahana eikä sitä CO2:sta.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko tää ainoa asia jossa pystyt roikkumaan hetken?
Ilmoita asiaton viesti
Pommeista ja paloista tulee pölyä mitkä viilentää.
Ja tosiaankin sitten räjäytettiin jotain yli 1000 ydinpommia jotka niinikään viilentää.
Niin ja 50-luvulla oli paljon tulivuoren purkauksia. Tuli myös yksi saari vuonna 1963. Näistä tuleva pöly vaikuttaa viilentävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Tiedettä voidaan väärentää, tiede taipuu moneen, mutta jälki väärentämisestä jää.
Erityisen kamala on tilanne ilmastohistorian kanssa.
Sivumennen sanoen, kesti yli 80 vuotta ennenkuin ”tieteellinen” ”tutkimus” totesi tuon Saharassa tehdyn ennätyksen vääräksi. Kun se on väärä niin se on väärä. Tosiasiassa siellä on voinut olla kuumempikin, sillä mittaria ei ole luettu jatkuvasti, kuten nykyään tehdään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa lisätietoa po. mittauksesta:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/viela-yksi-ilmastoparadoksi-aarilampotilojen-mittaus-sahara-vs-death-valley/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä analyysi! Minäkin odotan mielenkiinnolla sitä, koska 1913 mittaustulos hylätään. Eiköhän sekin päivä kohta nähdä.
Kovia myrskyjä on ollut ja nyt jostakin syystä kovin tyyntä. 1930-luvulla oli tosiaan myrskyjä ja 1932 oikein tornadojen sarja. Junanvaunukin sai kyytiä. Nyt jos tummoinen sarja syntyisi, tulisi pahaa jälkeä.
https://myrskyvaroitus.com/index.php/myrskytieto/myrskyhistoria/183-1932-suomen-merkittaevin-tornadojen-sarja
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää ja kiinnostavaa tekstiä oikeasti tutkittuna, ilman foliohattuilua ja tutkimusmäärärahoja. Kiitos !
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset erinomaisesta katsauksesta sään vaihteluiden historiaan ja viittauksiin nyky uutisten virheellisyyteen. Varsinkin kuva materiaali on kiinnostavaa ja ainutlaatuisen havainnollista. Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Siis mikä tässä Jyrki Itkosen blogikirjoituksessa on se varsinainen viesti? Onko se tämä: ”Maapallon kuumin hetki on 56,7 °C (134 F) Death Valley, Kalifornia, joka on mitattu 10.7.1913.”..? Ja jos se on tämä, niin mitä se todistaa ilmaston muuttumisesta nyt? Eli käytännössä ei yhtään mitään..
Ilmoita asiaton viesti
Luetun ymmärtäminen ja kokonaisuuksien hahmottaminen on aina vaan sinulle kovin vaikeaa. Useimmat muut lukijat kykenevät sen tekmään.
Maapallon kuumin hetki oli siis 1913 ja sitä ei ole kuvittelemasi ilmastonmuutos kyennyt lyömään. Se on pointti, jolle ei mahda mitään. Eikä oikein mitään muitakaan sen ajan lämpöennätyksiä. Eikä nykyinen ilmastovaihe poikkea muista edellisistä ilmastonmuutoiksista, joita on tieteellisten ilmastotutkimusten mukaan ollut viimeisen 1200 vuoden aikan noin 20 kappaletta.
Nopea ilamston lämpeneminen alkoi 1800-luvun lopussa ja huipentui nykyiselle tasolla 1940-luvulle tultaessa. Sitten 1960-1990 hieman jäähtyi ja taas karvan on lämmennnyt uudestaan ennenkuin kohta taas jäähtyy.
Ilmoita asiaton viesti
Väärin. On tieteen vastaista verrata lämpötilaa tietyltä päivämäärältä ja olettaa, että silloiset olosuhteet olisivat tähän päivään ylipäätään vertailukelpoisia (muutosnopeudet poikkeavat ratkaisevasti), oli 1913 lämpötilaennätyksiä tai ei. Ja se oletus, että ilmasto muuttuu ajan funktiona niin, että se on keskimäärin ±0, ei pidä paikkansa. Jos laatikoistasi löytyy aiheesta lisää lehtileikkeitä, ne eivät suinkaan tule korvaamaan virallista ilmakehäfysiikkaa, tämä on valitettava fakta. Toki sitä voi yrittää, mutta ei sillä tule olemaan mitään vaikutusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Maapallon kuumin hetki oli siis 1913”
Kuumin hetki oli joskus 4,53 miljardia vuotta sitten.
Ilmaston kannalta 1913 on sama asia kuin 2013. Ilmasto ei muutu vuositasolla vaan vuosisatatasolla.
Noin 1000 vuoden taajuudella on se viilenevä huojuminen ja vuositasolla on suunnilleen kohinaa.
Että nyt kiinnostaa se että miten olisi vaikka 2013-2113 välinen jakso ja 2113-2213 väliset jaksot tässä ihan kohta.
Laittamalla Hannibalin alppien ylitys ja kansainvaellukset samaan perspektiiviin niin se olisi 1913-2513.
Eli toisin sanoen millään 60-luvulla tai 30-luvulla ei ole mitään merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa että olet ottanut selvää näistä erilaisista sään/ilmaston jaksoista viime vuosisadoilta. Miksi ennen oli näitä lämpimiä jaksoja, en ole saanut mistään vastausta tähän kysymykseen. Lapissakin on joskus kasvanut tammia, opin tämän aikanaan lukiossa. Nyt näistä ajoista ei enää puhuta mitään.
Olen kuitenkin huolissani luonnosta paljonkin, mutta minä en kiinnitä niin paljon huomiota lämpenemiseen kuin monet muut. Villit nisäkkäät kuolevat sukupuuttoon sillä ihmiset ja tuotantoeläimet ovat valtaneet kaiken tilan. Viljelytapamme on myös aiheuttanut maaperän köyhtymistä (maaperän hiilensidonta vähentynyt) ja siksi valumia vesistöihin tapahtuu paljon, jolloin vesistöt saastuvat. Vesistömme on myös täynnä roinaa ja muovia, jolloin eläimet pikku hiljaa järvissä ja merissä kuolevat pois. Ylikalastusta on paljon jne…
Kysynkin että kiinnitetäänkö luonnonsuojelussa huomiota vääriin asioihin?
Ilmoita asiaton viesti
Olen kanssasi täysin samaa mieltä, koska olen mitä suurimmassa määrin luonnon ja sen järkevän suojelun ystävä ja kannattaja.
Tämä ilmastokoohotus on pahin asia koko luonnosuojelulle. Kaikki mahdolliset rahat, siis miljarditolkulla, käytetään CO2 bisneksen pyörittämiseen.
Ihminen on kuin jänis, joka hädän hetkellä työntää hädän hetkellä pensaaseen eikä tunnista mitään muuta. Ihmisen pää on syvällä CO2-pensaassa ja kaikki mahdollinen luonnon tuhoaminen pannaan hiilidioksidin piikkiin. Se kun on syyllinen kaikkeen mahdolliseen maan ja taivaan väliltä, ei millekään muulle oikealle luontoasialle tarvitsekaan yhtään mitään.
Alkuasukkaat saavat ampua noin 800 – 1000 jääkarhua joka vuosi. Se on sitten CO2, joka niitä uhkaa, vaikka 50 vuodessa ne on ammuttu sukupuuttoon, jos syntyvyys huononee.
Noin miljoonan asukkaan suomalaiset ampuivat sen aikaisilla 1900-luvun alun tussareillaan majavat sukupuuttoon ja joutsenen liki sukupuuttoon, niin että niitä oli vain muutama pari jäljellä Lapissa. Tämä vaan kuvaa ihmisen tuhovoimaa, joka moninkertainen kaikkeen muuhun nähden.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus blogistilta:
”Tämä vaan kuvaa ihmisen tuhovoimaa, joka moninkertainen kaikkeen muuhun nähden.”
Tähän löytyy sellainen selitys kuin antroposeeni (ihmislajin toiminnan aiheuttamaa). Ilmakehä ei ole mikään irrallinen osa antroposeenia.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä ilmastokoohotus on pahin asia koko luonnosuojelulle. Kaikki mahdolliset rahat, siis miljarditolkulla, käytetään CO2 bisneksen pyörittämiseen.”
Ei rahan tekemiseen enää tarvitse metsiä kaataa vaan painetaan nappia.
Miljarditolkulla tehtiin rahaa myös avaruusohjelmaa varten mikä yleensäkin toi tyhmille ihmisille ymmärrystä maailman toiminnasta ja miten ihminen muuttaa planeettaa.
”Ihminen on kuin jänis, joka hädän hetkellä työntää hädän hetkellä pensaaseen eikä tunnista mitään muuta. Ihmisen pää on syvällä CO2-pensaassa ja kaikki mahdollinen luonnon tuhoaminen pannaan hiilidioksidin piikkiin. Se kun on syyllinen kaikkeen mahdolliseen maan ja taivaan väliltä, ei millekään muulle oikealle luontoasialle tarvitsekaan yhtään mitään.”
Nykyään onkin se ongelma että ihmiset joutuvat miettimään mitä uhrataan luonnosta että ei mene kaikki, koska:
”Noin miljoonan asukkaan suomalaiset ampuivat sen aikaisilla 1900-luvun alun tussareillaan majavat sukupuuttoon ja joutsenen liki sukupuuttoon, niin että niitä oli vain muutama pari jäljellä Lapissa.”
Niin ja kohta on 10 miljardia ihmistä ja monilla valtiolla ydinaseet, ja kasvillisuusvyhykkeiden siirtyessä siirtyy niin ihmiset kuin muutkin lajit elinkelpoisille alueille. Ja he jotka ovat elinkelpoisilla alueilla kertovat että kun on paperiin piirretty viiva niin toisten pitää kuolla.
Paitsi että niin ei käy että eihän ne rajat oikeasti mitään estä vaan valtiot alkavat lakata olemasta ja nälkä tekee sen, että pitää valikoida ihmisryhmiä esimerkiksi uskonnon tai ihonvärin mukaan mitkä tapetaan pois muonavahvuudesta.
Mutta se sotiminen tietenkin tekee sen että ruokapula vain pahenee että kun miljardit ihmiset alkavat nälissään haalia resursseja ympäriltä niin kyllä ne syövät ihan kaikki sarvikuonot, majavat, joutsenet ja rotatkin ja sen jälkeen syövät toisiaan kuten kävi pääsiäissaarilla. Siellä se maapallon ja ihmisen tulevaisuus näkyi tavallaan petrimaljassa että mitä tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Kysynkin että kiinnitetäänkö luonnonsuojelussa huomiota vääriin asioihin? ”
Varsin sivustaseuraajana olen ollut havaitsevinani, että ilmastonmuutos on jokapaikan taikasana, eikä sitten väestönkasvu ole juurikaan esillä. Vaikka kyllä se väestönkasvu on melkolailla se perusjuttu niin eliöiden sukupuutoissa kuin ilmaston lämpenemisessäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Lämpeneehän se mielipideilmasto, kun on paljon aivoja niitä tuottamssa. Muu ilmasto ei sitten niinkään, ainakaan fossiilisia polttamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen lapin pisimmät helleputket oli 1972, monessa paikkaa yli 30°C päivälämpötila yli viikon. Tähän ei antroposeeni ole vielä pystynyt eikä pysty.
Ilmoita asiaton viesti
Voi voi sentään, kun antroposeeni on vaikuttanut jo yli 150:n vuoden trendillä, silloin jonkin yksittäisen vuoden lämpötila tai jopa vuosikymmen vaikuttanut lämpötila ei muuta tilannetta miksikään. Kun perusasioista ollaan jo noin kaukana, jopa rautalangan vääntäminen alkaa olla täysi mahdottomuus.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastokreationisti Sinivirran mukaan ilmasto alkoi 150v sitten ja ohitti sujuvasti kaikki lämpöiset vuodet.
Ilmoita asiaton viesti
Vuositasolla kyse on kohinasta.
Ilmastonmuutosta voidaan tarkkailla hyvin seuraamalla vaikka vuosisatoja.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö..
Ilmoita asiaton viesti
Elohopealämpömittari on sikseen yksinkertainen laite, että sen lukemat ovat olleet suurinpiirtein yhtä tarkkoja vuoden 1900 tietämissä kuin ovat nytkin.
Jos sitten muodostetaan jonkinlainen ilmastomalli, johon mittauslämpötiloja sovitellaan jonkinlaisella todennäköisyysperiaatteella, siis niin, että enemmän poikkeavat arvot ovat todennäköisemmin virheellisiä, niin kyllä siinä saattaisi olla mahdollisuus päästä eroon vanhoista lämpöennätyksistä. Menneisyyden lämpötilojen muuttaminen nykyaikana näyttää aina rumalta, vaikken mihinkään ilmastotieteilijöiden salaliittoon uskokaan.
Rumalta näyttää myös se ”hilavitkutin”-tekniikka, jolla mittausaseman lämpötila sitten poikkeaakin niistä aseman mittaamista arvoista. Näitä poikkeamia trendinkin osalta olen nähnyt kumpaankin suuntaan, ettei sekään nyt ihan lämmittämissalaliitolta näytä, mutta silti rumalta.
Historiahan muodostuu sanoista his story, joten aina siinä on jonkinlaista tarinaa mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Vilkaisin ikkunassa olevaan ”mummon”mittariin. Siinä on asteikkoa nollasta 50°C molempiin suuntiin. Nyt kun 150v aikana lämpötila on pysynyt kahden viivan välissä niin sen takia vegaanit pitkin palloa saa paniikkikohtauksia.
Ai niin mittarissa -15.5°C lauhaa koska La Nina.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitän laajasta ja mielenkiintoisesta katsauksesta ilmasto historiaan. Kenttä on laaja niinkuin toteat. Tälläinen asioiden käsittely tuo esille ei ainoastaan historiaan kirjatun datan, vaan myös kunkin ajanjakson sen hetkiset reaktiot ja kokemiset joita on vaikea kenenkään mennä kieltämään.
Dataan on kohdistunut hyökkäksiä ja sitä muutetaan helposti, rikollisesti omien tavotteiden ajamiseen. Pyrkimys herättää kauhua ja saada aikaan mielipiteen muokkausta poliittisen agendan tavoitteta kohti. Tieteellisyys siitä toiminnasta on kaukana. Tämänhän me tiedämme.
Tällaisten kolumnien pitäisi näkyä paremmin julkisessa mediassa.
Ilmoita asiaton viesti
Käsitykseni on, että vaikka tekisi kuinka hyvin formuloidun ja tiiviin jutun vaikkapa lämpötilaennätyksistä ja lämpökausista 1800-luvun alusta lähtien, joista löytyy varsin luotettavat dokumentit, niin yksikään sanomalehti ei sitä julkaise. Kyse on suomettumisilmiöstä, jonka seniorit ovat itse kokeneet. Ei se ole salaliitto, vaan aivan jotain muuta. Taustalla on joukko tutkijoita ja tutkimuslaitoksia, joiden edun mukaista on ylläpitää tarinaa ihmiskuntaa uhkaavasta tuhosta hiilidioksidin muodossa.
Erikoista tässä on esimerkiksi se, että Suomi olisi varma hyötyjä ilmaston pysyvästä lämpenemisestä, ja Taalaskin sen kerran lipsautti, mutta silti nuoremme ahdistuvat. He eivät pysty vetämään niinkään yksinkertaista johtopäätöstä, että miksi Italiassa on aivan mukava ilmasto, vaikka sen keskilämptila on n. 15 astetta ja meillä n. 5 astetta. Aikuisten ihmisten kohdalla tämä kyllä panee ajattelemaan, että kuinka helposti ihmisiä voi naruttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en keksi miten Suomen valtio edes säilyisi olemassa kun tänne siirtyy vaikka pari miljoonaa ihmistä.
Noin esimerkiksi Länsi-Rooma lakkasi olemasta kun ikuiseen kasvuun perustuva talous oli kuralla ja sitten sinne siirtyi muutaman kylän verran ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä olet ajatellut tehdä, jotta tuo skenaariosi ei toteutuisi?
Ilmoita asiaton viesti
No, meidän pitäisi tehdä kaikkemme torjuaksemme ilmastonmuutosta tai edes hidastaaksemme sitä. Jos oppisimme käyttäytymään kotiplaneetallamme ihmisiksi, tulisi samalla selvitettyä ne muutkin kriisit kuten pakolaiskiiisi ja pandemiat. Kaikkihan ne johtuvat siitä että kuvittelemme voivamme melskata luonnossa miten tahansa ja jossain on joku planeetta B johon voimme muuttaa. Elon Musk taisi pienenä vaikuttua vähän liikaakin David Bowien laulusta Life on Mars?
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä olet ajatellut tehdä, jotta tuo skenaariosi ei toteutuisi?”
Minulla ei ole minkäänlaista lainsäädäntö tai toimeenpanovaltaa. Taloudellinen valta hukkuu kohinaan.
Voin kuitenkin kiusata ja trollata satumaailmassa eläviä ihmisiä. Siis ihmisiä jotka elävät sellaisten satujen kuin rahan, kansan, valtion, unionin, Allahin, lain, yritysten ja omaisuuden maailmassa.
Minä taas elän fyysisessä todellisuudessa. Kaikki muutkin elävät mutta satumaailma sotkee monilla ajattelua.
Noin arkinen esimerkki vaikka siitä miten satumaailma vaikuttaa ihmisiin on se, että on havaittavissa ”susikammo”. Ihmiset panikoivat kun joku luonnossa elänyt koira oikaissut pihan poikki ja se pitäisi saada heti hengiltä kun on niin vaarallinen.
Minä kun elän tässä fyysisessä todellisuudessa niin tiedostan, että tässä lähellä olevat 50000 sotaisaa petoapinaa ovat turvallisuudelle suurempi uhka.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset jälleen hienon aineiston keräämisestä ja julkaisemisesta! Sen verran ehkä kannattaisi täsmentää otsikkoa, että maapallon kuumimman ajan sijaan mainitsisi kyseessä olevan kuumimman mitatun lämpötilan. Vieläkin kuumempia aikakausia löytyy kauempaa menneisyydestä.
Puheenvuoron CO2-uskovaiset vakiokommentaattorit yrittävät tapansa mukaan vängätä konkreettisia tosiasioita vastaan, mutta joutuvat ansionsa mukaan häpeämään.
Ilmoita asiaton viesti
Blogi oli sekava kokoelma vanhoja lehtileikkeitä, jotka eivät mitenkään kumoa eivätkä vahvista meneillään olevaa ilmastonmuutosta, höystettynä muutamalla denialistisella vääristelyllä. Mitä tässä kenenkään kommentoijan pitäisi hävetä?
Ilmoita asiaton viesti
Pistä Kalevi paremmaksi.
Huomasit että ilmastonmuutos on totta, sitä tiede on sanonut aina. Tiede ei myöskään väärennä historiaa saadakseen aikaan jääkiekkomailoja joiden lapa osoittaa väärään suuntaan. Onkohan ohjelmoijalta unohtunut miinusmerkki laskentakaavasta. Se on vääristelyä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin asiat oikeasti ovat:
https://climate.gov/news-features/climate-qa/what-evidence-exists-earth-warming-and-humans-are-main-cause
Ilmoita asiaton viesti
Sinä oletkin kuuluisa tieteen argumetoija! Osui näköjään blogi monen ihon alle ja siitä olen minäkin oikein otettu. Tosin tarkoitus oli vain kertoa lehtien kertomaa säähistoriaa, mutta se on
ihmeen vaikea asia sulatettavaksi monelle. Oikea ilmastotiede saa kuulla kunniansa kaiken aikaa. Omituiseksi on maailma mennyt!
https://lustialab.com/data/pdf/puudelit.pdf
Poimintoja arvioistasi:
”harrastelijatieteilijät”, ”tykittävät”, ”huuhaa-väittämiä”, ”virheellisiä johtopäätöksiä”, ”epäpäteviä”, ”maallikot”, ”edes pyri totuuteen”, ”saarnatkaa”, ”älkää perustelko”, ”Uskontoon kuuluu usko”, ”Tiedemies vaatii perusteluita – ja uskottavia.”, ”puuttuu kysy arvioida”, ”pulushakkia”, ”julistautuu voittajaksi”, ”paskoo laudalle”, ”lentää pois”, ”Twitterin oikeat asiantuntijat”, ”julistavat”, ”julistaa ihanaa ilosanomaa”, ”ei mitään huolta”, ”kauheat tiedemiehet”, ”kertovat totuuden”, ”ääliöpersut”…
Ilmoita asiaton viesti
Säähistoria ei ole ilmastoa. Sää vaihtuu päivissä, ilmasto vuosisadoissa. Säällä ja ilmastolla on siis noin 10000x ero.
Ihan kuin nuo fysiikasta tutut etuliitteet olisi vieraita. Ei puhuta päivistä vaan kymmenistä kilopäivistä. Eikä puhuta vuosista vaan kymmenistä kilovuosista.
Epäilen että kykenetkö laskemaan auton polttoaineen kulutusta. Aloita nyt siitä ja kokeile sitten laskea vaikka kaloreita kun alkaa tulla kilokaloreita ja miten menee kalorit vaikka kuukauden aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Et ole näköjään perehtynyt asiaan:
”Ilmastollinen vertailukausi
Jonkun yksittäisen vuoden sääolot eivät näin anna oikeaa kuvaa paikkakunnan ilmastosta, vaan sitä varten on tarkasteltava pitempiaikaista keskiarvoa. Maailman meteorologisen järjestön WMO:n ohjeistuksen mukaan ilmastotilastot lasketaan 30 vuoden säätilastoista.”
Ilmatieteenlaitos vaatii jopa tiheämpää päivitystahtia.
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/75b79aeb-5fa3-4cc5-b5ef-b2d7c1cb3a5f/vertailukausi.html
Mutta eihän tässä blogissa niinkään ilmastonmuutos ollut se pointti, vaan maapallon kuumin mitattu hetki, sen aikaiset kuumat säät esimerkkinä siitä, että on sitä kuumaa ollut ennenkin, eivätkä nämä nykysäät ole siihen verratuna ihmeellisiä, vaikka niin 24/7 annetaan ymmärtää
Lisäksi Suomessa tehty moninainen ilmastotieteellinen tutkimus ja 1900- luvun alun ilmatieteenlaitos eli säiden ennustajat, olivat samoilla linjoilla menneiden ilmastokausien suhteen ja näkivät erittäin nopean maapallon ja etenkin Suomen lämpenemisen 1930-luvulla, kun Lapissakin talvet äkisti lämpenivät 3 asteella, ilmasto oli vastaava kuin 500 km etelämpänä ja mm. omenapuu levisi 100 km pohjoisempaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Jonkun yksittäisen vuoden sääolot eivät näin anna oikeaa kuvaa paikkakunnan ilmastosta, vaan sitä varten on tarkasteltava pitempiaikaista keskiarvoa. Maailman meteorologisen järjestön WMO:n ohjeistuksen mukaan ilmastotilastot lasketaan 30 vuoden säätilastoista.”
Se on silti ilmastonmuutoksen kannalta naurettavan lyhyt aika kun muutos havaitaan geologisessa mittakaavassa.
Tämä ilmastonmuutos mistä yleensä puhutaan kun käytännössä peruuttanut jääkauden jolloin kyse on vastaavasta muutoksesta kuin jääkausivaihteluun siirtyminen, eli edellinen vastaava muutos tapahtui yli 2,58 miljoonaa vuotta sitten.
Ja jos apinainsuku vielä jatkaa ekosysteemien tuhoamista niin puhutaan vielä suuremmasta geologisesta ajanjakson vaihtumisesta, edellisen ollessa 66 miljoonaa vuotta sitten kun asteroidi tärähti ja tappoi mm. dinosaurukset.
30 vuotta on siis aivan valtava virhe mittaluokassa. Tilastojen laskennassa tuo voi toimia niin että nykyisin ja lähimenneisyydestä saadaan paremmin dataa että voidaan havainnoida muutosta tarkemmin mutta vuositasolla kyse on pelkästä kohinasta ja vuosikymmenissä vaikuttaa vaikka auringon nopeammat syklit tai jonkun mannerlaatan muljahtaminen että tulee vähän eritavalla tuliperäistä aktiviisuutta. kuin toisella vuosikymmenellä. Tuhat ydinräjähdettäkin voi vaikuttaa.
”mm. omenapuu levisi 100 km pohjoisempaan.”
Niin mitä sitten?
Saharan alue muuttui vehreästä aavikoksi joskus aikavälillä 8000-4200 vuotta sitten. Tästä on ihan kunnon tallennettua historiaa kun ihmiset piirsivät kallioihin ja luoliin sen ympäristön siellä asuessa.
Vuosikymmenet on edelleenkin täysin harhainen ja merkityksetön aikajänne. On täysin merkityksetöntä minkälainen helleaalto ollut 30-luvulla tai jos joku pappa muistelee 60-luvun säätä.
Eli mikä on pointtisi?
Ilmoita asiaton viesti
Hahahahhahaa… Vanhat uutiset eivät ole roskaa, mutta niistä tehnyt johtopäätökset esitetyt käyrät ovat roskaa.
On edesvastuutonta jakaa disinformaatiota. Se on lähes yhtä edesvastuutonta, kuin kehottaa ihmisiä olla ottamatta koronarokotuksia. Jos minä lainaan esim. Simo Ruohon arvioita, niin sinun mielestä se on minun arvio. Simo Ruoho on se joka sanoo, että saarnatkaa, en minä. Olet ääliö joka ei edes ymmärrä lukemaansa.
Harrastetietelijöitähän te olette. Jos ette ole, niin kertokaapa missä olette kuukausipalkalla tekemässä tiedettä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tiede ei myöskään väärennä historiaa saadakseen aikaan jääkiekkomailoja”
Ja kommenttisi pointti on missä? Tietenkään tiede ei väärennä (ilmasto)historiaa, se tutkii sitä. Vaikkapa näin: https://www.nature.com/articles/sdata201788
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos joo, otsikko on huono. Se on ainoa todistettava mittaustulos kovimpaan kuumuuteen liittyen eli juuri kuten sanot.
Nykyään vaan kun puhutaan ikään kuin maailmaa ei olisi ennen vuotta 1850 ollutkaan, niin siksi laitoin tuon otsikon. En taida vaihtaa sitä enää tässä vaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
FYI: Tuore tutkimus Kiinasta, jossa todetaan että nykyinen lämpeneminen saattaa olla alkanut jo 1820 -luvulla. Kiinalaisten mittaustulokset osoittavat ettei lämpeneminen ole johtunut hiilidioksidista …
” Global warming may have started before the Industrial Revolution, Chinese scientists discover”
https://www.thegwpf.com/global-warming-may-have-started-before-industrial-revolution-chinese-scientists-find/
Ilmoita asiaton viesti