Musta vai valkoinen joulu, Markus Mäntykangas?

Forecan Markus Mäntykangas julkaisi eilen 29.11.2021 blogikirjoituksen ”Missä päin Suomea on takuuvarmasti valkea joulu? Grafiikka paljastaa myös, missä mustista jouluista on tulossa uusi normaali” linkki, jossa pohtii joulujen lumisuutta eri puolilla Suomea. Vertailuajankohdaksi hän on valinnut 1981–2010, jota vertailee kauteen 1991–2020. Koska tämä vertailu antaa hieman puutteellisen kuvan Suomen Joulujen säiden ikiaikaisesta luonteesta, laitan tähän blogiin hieman täydennystä niille, joita asia kiinnostaa.

Kaisaniemi

Eniten mustia jouluja on etelärannikolla ja Helsinki kuvaa hyvin niiden yleisyyttä. Helsingin Sanomat ovat tehneet asiaan liittyvän tutkimuksen ja sen mukaan 2010-luvun mustien joulujen lukumäärä ja lumen määrän keskiarvo vastaa 1950-lukua.

Taulukon muodossa sama asia. Mukana myös joulu 2020.

Vielä 15. tammikuuta on usein mustaa Helsingissä ja siinä suhteessa edellinen lämpökausi on johdossa 5-4 tähän nykyiseen lämpökauteen verrattuna, jos vielä alkaneen vuosikymmenen tammikuu 2020 otetaan mukaan vertailuun. Lisää vanhojen lehtien kertomana Suomen lauhoista talvista on blogissa: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/lauha-talvi-ahdistaa-mita-historia-kertoo-menneista-lauhoista-talvista-ja-suomen-saahistoriasta/

Tampere

Tampereella on myös pidetty kirjaa mustista jouluista. Tähän taulukkoon on pohja otettu Aamulehdestä ja sitä on jatkettu FMI:n tilastojen tiedoilla. Tampereella edellinen lämmin ilmastonvaihe johtaa ylivoimaisesti mustien joulujen lukumäärässä tähän nykyiseen lämpöiseen ilmastovaiheeseen nähden.

Jyväskylä

Pasi Autio teki lumisiin jouluhin liittyvän blogin, linkki ”Jouluaaton lumitilanteen kehitys Suomessa” Pasin luvalla tein alla olevan kuvan.

Kaiken kaikkiaankin ainakin Jyväskylässä keskilämpötilat kovasti vaihtelevat ja yksittäisiä vuosia vertailemalla 6 asteen keskilämpötilaeron saa kaikille vuodenajoillekin, eikä vaan joulukuulle, jos Markus sellaista jostakin syystä haluaa meille väittää. Näyttäisi pikemminkin siltä, että keskilämpötilat ovat Jyväskylässäkin palaamassa normaalille tasolle lyhyen 1960-1990 kylmän kauden jälkeen.

Jyväskylässä Juhannuskin on lämpötilojen puolesta pysynyt aika tasaisena.

Ja kun sateisuuden vaihtelua katsellaan Jyväskylän ja Päijänteen alueella voitaneen todeta, että Jyväskylä paikkana on hyvin suojassa ilmastonmuutoksen kauheuksilta, koska ne eivät ole sitä paikkaa saavuttaneet. Merkittävä havainto näinä aikoina!

Napapiiri

Markus Mäntykangas kirjoittaa:”On vain ajan kysymys, milloin ensimmäinen musta joulu saavuttaa napapiirin.” Ei tiedä Mäntykangas, että se saavutti sen jo 1935, kun Levillä on sen historian ainoa musta joulu.

Ja liki liippasi musta joulu 1938 Sodankylässä, kun siellä oli jouluaattona vain 2 cm lunta.

Vuonna 1938 on saattanut olla musta joulu Napapiirillä. Lehtikirjoitus niin antaa ymmärtää. Kova talvi se on ollut poroille.

Edellisessä jutussa saattavat muistella talvea 1901, jolloin Utsjokea myöten oli lumetonta ja poroilla vaikeusia löytää ruokaa.

Joulukuut

Markus Mäntykangas kirjoittaa blogissaan, että ”Joulujen lumitilanteen heikkenemiseen meillä vaikuttaa eniten se fakta, että yksittäisistä kuukausista nimenomaan joulukuut ovat lämmenneet ilmastonmuutoksen myötä Suomessa eniten – esiteollisista ajoista 1800-luvun puolivälistä lähtien peräti kuudella asteella.” Katsotaanpa asiaa, taitaa Markus laittaa pikkasen Lapin lisää tuohon asiaan.

Jossakin se 6 astetta on joulukuu lämmennyt, mutta missä? Ei ainakaan Kuusamossa, jossa sielläkin lämpenee muuta maailmaa huomattavasti enemmän. Etsintä jatkukoon, jossain se 6 astetta täytyy luuraa!

Ei ole liioin kuutta astetta Kaisanimessä eikä Sodankylässä

Kaisaniemessä on Suomen pisin yhtenäinen mittaussarja Jouluaaton lämpötilalle klo 14. Mittauspaikka on yhden kerran siirretty vuonna 1969 ja automaattinen luenta alkoi 2008. Kaisanimen Jouluaaton lämpötilassa klo 14 ei tuo 6 asteen lämpeneminen näy, mutta pienestä jääkaudesta palautuminen näkyy.

Sama pienestä jääkaudesta palautuminen näkyy monessa paikassa ja siitä on kooste tässä linkissä. Markus Mäntykangas toisessa blogissaan soimaa ihmisiä siitä, ettei katsota historiaa tarpeeksi pitkälle, kun siinä asiassa oli Markuksella itsellään peiliin katsomisen paikka.

Toki ihmiset ovat ennenkin kuvitelleet ilmastonmuutoksia ja talvien loppumisia, mutta tiede sentään on ollut suht tolkuissaan, kuten vielä 1913, kun toppuutteli ihmisten kuvitelmia. Nyt se on näköjään päinvastoin ja meteorologit heittävät vettä kuumalle kiukaalle näiden ihmisten kuvitelmien suhteen ohittamalla Suomen säähistoriaan liittyvät tosiasiat ja sen ikiaikaisen luonteen.

1900 -vuosisadan alun nopea lämpeneminen ja alkanut lämpökausi jatkui aina talvisodan pakkasiin asti. 1930-luvulla oltiin päästy niin lämpöiseen vaiheeseen, että ilmastomme oli siirtynyt 500 km etelämmäksi ja jopa vehnää alettiin viljellä Lappia myöten. Ei taideta tässä lämpövaiheessa vehnää siellä viljellä, vai viljelläänkö?

Mikä riemu siitä meteorologeille syntyisikään, jos entisaikojen ääri-ilmiö ukkosen muodossa jyrähtelisi jouluaattona? Varmaan nekin yleistyisivät lähivuosina!

Mutta ei ilmastonmuutosta missään nimessä käy kieltäminen, enkä minäkään sitä tee, koska se näkyy niin monessa asiassa luonnossa, kuten Tornionjoen jäidenlähdössä, Itämeren jäiden laajuudessa, Kirsikkapuiden kukinnassa jne. Näitä ilmastonmuutokseen liittyviä luonnossa näkyviä asioita olen kerännyt toiseen blogiini, joka löytyy linkistä ”Ilmastonmuutos luonnossa”.

Tuon menneen ilmastohistorian perusteella vuonna 1907 saksalainen tiedemies Bucher havaitsi 35 vuoden ilmastosyklin, kun ennustelivat vuoden 2000 säitä. Hyvin se näkyy Suomessakin se sen ajan tiedemiehen työn tulos. Olivat vielä siihen aikaan ilmeisen vilpittömiä, kun näitä asioita tutkivat ja aikalaisilleen niistä kertoivat.

Vähän pidemmälle katsottuna tuo 1907 havaittu syklisyys jatkuisi näin, ellei sitten aurinko tee tepposiaan 2040 paikkeilla, kite ilmastotiede ennustaa.

Tulevaisuus

Lähinnä tavallisena kansalaisena huolestuttaa tulevaisuus, josta meille kaiken aikaa maalaillaan täysin yksipuolista mielikuvaa erilaisten tietokonemallinnusten oikeaksi todistamisen takia. 1600-luvulla kuoli viluun, nälkää ja tauteihin 30 % suomalaisista ja lapsiakin syötiin. 1800-luvulla kuoli 8 % kansasta. Aurinkotiede ja dendrokronologia ennustaa vastaavia aikoja vuoden 2040 paikkeille. Viimeksi Saksassa tuo kahden asteen jäähtyminen tapahtui ja näkyi vain 20 vuodessa ja miljoonia ihmisiä kuoli silloin. Toivotaan että nyt olemme varautuneet paremmin, kun se taas tulee se kylmä ajanjakso, koska se tulee olemaan todellinen ilmastokatastrofi liki nykyiselle 8 miljardille ihmiselle.

Toivotaan parasta ja sitä, etteivät kovasti kaivatut ihanat 1800-luvun säät palaa, jotka ovat vain rapian asteen päässä!

Mutta, Joulu juhlista jaloin! Hyvää mustaa tai valkoista Joulua kaikille sitten kun sen aika koittaa!

Päivitys 30.11.2021 klo 17:30. Ja 2.12.2021, muutama lisäys kuviin.

+16
itkonenlindgren
Sitoutumaton

Eläkkeellä oleva voimalaitospäällikkö. 42 vuoden työkokemus. Sivutoiminen energiatekniikan eri oppiaineiden opettaja HTOL 1996-2006.
DI, ylikonemestari. Energiatekniikka ja -talous, ympäristötekniikka, TKK.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu