Musta vai valkoinen joulu, Markus Mäntykangas?
Forecan Markus Mäntykangas julkaisi eilen 29.11.2021 blogikirjoituksen ”Missä päin Suomea on takuuvarmasti valkea joulu? Grafiikka paljastaa myös, missä mustista jouluista on tulossa uusi normaali” linkki, jossa pohtii joulujen lumisuutta eri puolilla Suomea. Vertailuajankohdaksi hän on valinnut 1981–2010, jota vertailee kauteen 1991–2020. Koska tämä vertailu antaa hieman puutteellisen kuvan Suomen Joulujen säiden ikiaikaisesta luonteesta, laitan tähän blogiin hieman täydennystä niille, joita asia kiinnostaa.
Kaisaniemi
Eniten mustia jouluja on etelärannikolla ja Helsinki kuvaa hyvin niiden yleisyyttä. Helsingin Sanomat ovat tehneet asiaan liittyvän tutkimuksen ja sen mukaan 2010-luvun mustien joulujen lukumäärä ja lumen määrän keskiarvo vastaa 1950-lukua.
Taulukon muodossa sama asia. Mukana myös joulu 2020.
Vielä 15. tammikuuta on usein mustaa Helsingissä ja siinä suhteessa edellinen lämpökausi on johdossa 5-4 tähän nykyiseen lämpökauteen verrattuna, jos vielä alkaneen vuosikymmenen tammikuu 2020 otetaan mukaan vertailuun. Lisää vanhojen lehtien kertomana Suomen lauhoista talvista on blogissa:
Suomen talvien historiaa median kertomana
Tampere
Tampereella on myös pidetty kirjaa mustista jouluista. Tähän taulukkoon on pohja otettu Aamulehdestä ja sitä on jatkettu FMI:n tilastojen tiedoilla. Tampereella edellinen lämmin ilmastonvaihe johtaa ylivoimaisesti mustien joulujen lukumäärässä tähän nykyiseen lämpöiseen ilmastovaiheeseen nähden. Tampereenkin mustat joulut ovat synkronissa nykyään kiellettyjen AMO/NAO ilmiöiden kanssa.
Jyväskylä
Pasi Autio teki lumisiin jouluihin liittyvän blogin, linkki ”Jouluaaton lumitilanteen kehitys Suomessa” Pasin luvalla tein alla olevan kuvan.
Kaiken kaikkiaankin ainakin Jyväskylässä keskilämpötilat kovasti vaihtelevat ja yksittäisiä vuosia vertailemalla 6 asteen keskilämpötilaeron saa kaikille vuodenajoillekin, eikä vaan joulukuulle, jos Markus sellaista jostakin syystä haluaa meille väittää. Näyttäisi pikemminkin siltä, että keskilämpötilat ovat Jyväskylässäkin palaamassa normaalille tasolle lyhyen 1960-1990 kylmän kauden jälkeen.
Jyväskylässä Juhannuskin on lämpötilojen puolesta pysynyt aika tasaisena.
Ja kun sateisuuden vaihtelua katsellaan Jyväskylän ja Päijänteen alueella voitaneen todeta, että Jyväskylä paikkana on hyvin suojassa ilmastonmuutoksen kauheuksilta, koska ne eivät ole sitä paikkaa saavuttaneet. Merkittävä havainto näinä aikoina!
Palataanko vuonna 2068 mustissa jouluissa 1930- ja 1950-luvuille?
Joulukuutkin ovat lämmenneet 5 astetta, vaikka sitä ei kyllä mittauksissa näy, mutta FMI:n pääkonttorissa se näkyy. Ehkä se on päämajan sisälämpötila, joka on nykyään 5 astetta lämpöisempi?
Australia
Vuonna 1950 Australiassa ennustettiin, että valkoiset Joulut palaavat sinne, missä niitä on ennen ollut.
Napapiiri
Markus Mäntykangas kirjoittaa: ”On vain ajan kysymys, milloin ensimmäinen musta joulu saavuttaa napapiirin.” Ei tiedä Mäntykangas, että se saavutti sen jo 1935, kun Levillä on sen historian ainoa musta joulu.
Ja liki liippasi musta joulu 1938 Sodankylässä, kun siellä oli jouluaattona vain 2 cm lunta.
Vuonna 1938 on saattanut olla musta joulu Napapiirillä. Lehtikirjoitus niin antaa ymmärtää. Kova talvi se on ollut poroille.
Edellisessä jutussa saattavat muistella talvea 1901, jolloin Utsjokea myöten oli lumetonta ja poroilla vaikeuksia löytää ruokaa.
Joulukuut
Markus Mäntykangas kirjoittaa blogissaan, että ”Joulujen lumitilanteen heikkenemiseen meillä vaikuttaa eniten se fakta, että yksittäisistä kuukausista nimenomaan joulukuut ovat lämmenneet ilmastonmuutoksen myötä Suomessa eniten – esiteollisista ajoista 1800-luvun puolivälistä lähtien peräti kuudella asteella.” Katsotaanpa asiaa, taitaa Markus laittaa pikkasen Lapin lisää tuohon asiaan.
Jossakin se 6 astetta on joulukuu lämmennyt, mutta missä? Ei ainakaan Kuusamossa, jossa sielläkin lämpenee muuta maailmaa huomattavasti enemmän. Etsintä jatkukoon, jossain se 6 astetta täytyy luuraa!
Ei ole liioin kuutta astetta Kaisaniemessä eikä Sodankylässä
Kaisaniemessä on Suomen pisin yhtenäinen mittaussarja Jouluaaton lämpötilalle klo 14. Mittauspaikka on yhden kerran siirretty vuonna 1969 ja automaattinen luenta alkoi 2008. Kaisaniemen Jouluaaton lämpötilassa klo 14 ei tuo 6 asteen lämpeneminen näy, mutta pienestä jääkaudesta palautuminen näkyy.
Sama pienestä jääkaudesta palautuminen näkyy monessa paikassa ja siitä on kooste tässä linkissä. Markus Mäntykangas toisessa blogissaan soimaa ihmisiä siitä, ettei katsota historiaa tarpeeksi pitkälle, kun siinä asiassa oli Markuksella itsellään peiliin katsomisen paikka.
Edellä olevista kuvista tosiaan näkyy se, että Suomi ja pohjoinen pallonpuolisko on tosiaankin lämmennyt muuta maailmaa enemmän, koska pieni jääkausi vaikutti eniten juuri pohjoisella pallonpuoliskolla.
Pieni jääkausi nykyvihreässä uskonnollisluonteisessa ilmastotieteessä kielletään, kuten 1930-luvulle tapahtunut nopea 2 asteen lämpeneminen etenkin pohjoisella pallonpuoliskossa ja keskiajan lämpökausi.
Kuitenkin pieni jääkausi eli pikku jääkausi oli ilmastollisesti keskimäärin normaalia kylmempi kausi noin vuosina 1450–1850.
Kausi ei ollut yhtenäinen maapallon kattava oikea jääkausi, vaan ajanjakson aikana ilmastolliset olosuhteet vaihtelivat suuresti eri puolilla maapalloa. Tuona aikana ainakin Euroopassa oli useita kylmiä kausia, jolloin keskilämpötila oli 2–3 °C normaalia alempi. Siksi ilmaston lämpeneminen pohjoisella pallonpuoliskolla näkyy käyrissä muuta maailmaa enemmän samoin kun tulee näkymään seuraava jäähtyminen.
Tutkijat ovat alustavasti tunnistaneet seitsemän mahdollista syytä pieneen jääkauteen: Maan kiertoratasyklit, vähentynyt Auringon aktiivisuus, lisääntynyt tulivuorten aktiivisuus, merivirtojen muutokset, muutokset väkiluvussa eri puolilla Maapalloa ja siihen liittyvä metsäpinta-alan muutos, ja ilmastojärjestelmän sisäinen vaihtelu.
Suomen ilmatiede kieltää pienen jääkauden siksi, että se ei ollut globaalisti niin kylmä kuin se oli pohjoisella pallonpuoliskolla ja etenkin Euroopassa, jonne tämän kaltainen ilmastonmuutos iskee kaikkein rajuimmin myös seuraavalla kerralla:
– Tästä varsinkin Suomea karusti 1600-luvulla kohdelleesta (30 % kuoli) pienestä jääkaudesta toipuminen näkyy siis erittäin selvästi sekä Tornionjoen jäidenlähdössä että Itämeren jäiden laajuuden vähenemisessä sekä muissa edellä olleista esimerkeistä.
– 1319 kaikki suuret Euroopan joet jäätyivät ja mm. Po-joki oli vahvassa jäässä.
– 1322 kuljettiin ja ja ratsastettiin jäitse Tanskan ja Saksan ja samoin Skånen ja Shellandin välillä. Matkustajia varten perustettiin jäälle ”matkailijakotejakin”
-Sama oli 1324, 1393-94, 1407-08. 1418 ja 1423.
– 1323 oli ankara talvi ja Itämeri sekä Adrian meri kokonaan jäässä
– 1421-1424, katso 1322. Tällöin 4 kovaa talvea Pohjoismaissa niin, että ihmiset ja eläimet saivat kulkea jalan Kattegatin ja Skagerakin ylitse
– 1459-60 oli ankara talvi ja ajettiin reellä Ruotsista Saksaan vieläpä maaliskuun loppuun saakka.
– 1571 oli erittäin ankara talvi etenkin Ranskassa. Kaikki joet jäätyivät.
– 1573 sama asia. Myös Itämeri jäätyi.
– 1578 jäätyi Itämeri niin, että vaunuilla päästiin Danzigista Helaan
– 1594 jäätyivät Rein, Schele ja Adrianmeri, mutta pohjoisessa oli lauhaa
– 1595 kova talvi ja useimmat Saksan joet jäätyivät. Lumien sulaessa oli kovia tulvia koko Keski-Euroopassa
– 1600 jäätyivät Keski-Euroopan joet
– 1608 oli 1640 ja 1740 ohella ankarin talvi, mitä Eurooppaa on kohdannut historiallisella ajalla. Sitä sanottiin ”suureksi talveksi” ja se oli erittäin kova myös Pohjois-Amerikassa, jossa Sagahadocin siirtokunta tuhoutui pakkaseen. Kaikki joet jäätyivät ja Thamesin jäällä veistettiin veneitä.
Itämeri, Zuidersee ja Bodenjärvi menivät jäähän. Paduassa asti oli vahva lumipeite ja Espanjassa kylmä teki paljon vahinkoa. Viini jäätyi ja kuningas Henrik IV:llä oli eräänä aamuna parta jäässä. Vielä helluntain jälkeen (toukokuun 15 p.) pojat luistelivat Danzigissa jäätyneillä lammikoilla.
– 1836 ja myös 1658 Itämeri jäätyi, jolloin Kaarle X Kustaa meni Beltin yli sekä huonona talvena 1708-09
– 1740- ja 1750-luvuilla Sahelin kuivuus, kuoli tuhansia ihmisiä.
– 1800, ennen tätä vuotta tiedetään, että Boden järvi on ollut 28 kertaa jäässä kokonaan. 1800-luvulla enää 2 kertaa 1829-30 ja 1878-80.
– 1820 jäätyivät Ranskan ja Saksan joet. Venetsian laguuneissa oli jäätä ja Thamesilla oli laivaliikenne vaikeuksissa. Turussa oli tammikuun 18. päivä 40 astetta pakkasta.
– 1823 oli ankara talvi ja Bosporissa oli ajojäätä.
– 1830 oli talvi pitkä ja kova. Gibralttarissa oli 12 astetta pakkasta.
– 1838 oli kova talvi ja koko Itämeri jäässä. Tanskan salmien yli ajettiin ja Visbyn ja Ölannin välinen posti kuljetettiin jäätä myöten. Laivaliikenne Thamesilla vaikeuksissa jään vuoksi.
Kuvitelmia
Toki ihmiset ovat ennenkin kuvitelleet ilmastonmuutoksia ja talvien loppumisia, mutta tiede sentään on ollut suht tolkuissaan, kuten vielä 1913, kun toppuutteli ihmisten kuvitelmia. Nyt se on näköjään päinvastoin ja meteorologit heittävät vettä kuumalle kiukaalle näiden ihmisten kuvitelmien suhteen ohittamalla Suomen säähistoriaan liittyvät tosiasiat ja sen ikiaikaisen luonteen.
1900 -vuosisadan alun nopea lämpeneminen ja alkanut lämpökausi jatkui aina talvisodan pakkasiin asti. 1930-luvulla oltiin päästy niin lämpöiseen vaiheeseen, että ilmastomme oli siirtynyt 500 km etelämmäksi ja jopa vehnää alettiin viljellä Lappia myöten. Ei taideta tässä lämpövaiheessa vehnää siellä viljellä, vai viljelläänkö?
Mikä riemu siitä meteorologeille syntyisikään, jos entisaikojen ääri-ilmiö ukkosen muodossa jyrähtelisi jouluaattona? Varmaan nekin yleistyisivät lähivuosina!
Mutta ei ilmastonmuutosta missään nimessä käy kieltäminen, enkä minäkään sitä tee, koska se näkyy niin monessa asiassa luonnossa, kuten Tornionjoen jäidenlähdössä, Itämeren jäiden laajuudessa, Kirsikkapuiden kukinnassa jne. Näitä ilmastonmuutokseen liittyviä luonnossa näkyviä asioita olen kerännyt toiseen blogiini, joka löytyy linkistä ”Ilmastonmuutos luonnossa”.
Tuon menneen ilmastohistorian perusteella vuonna 1907 saksalainen tiedemies Bucher havaitsi 35 vuoden ilmastosyklin, kun ennustelivat vuoden 2000 säitä. Hyvin se näkyy Suomessakin se sen ajan tiedemiehen työn tulos. Olivat vielä siihen aikaan ilmeisen vilpittömiä, kun näitä asioita tutkivat ja aikalaisilleen niistä kertoivat.
Vähän pidemmälle katsottuna tuo 1907 havaittu syklisyys jatkuisi näin, ellei sitten aurinko tee tepposiaan 2040 paikkeilla, kuten ilmastotiede ennustaa.
Tulevaisuus
Lähinnä tavallisena kansalaisena huolestuttaa tulevaisuus, josta meille kaiken aikaa maalaillaan täysin yksipuolista mielikuvaa erilaisten tietokonemallinnusten oikeaksi todistamisen takia. 1600-luvulla kuoli viluun, nälkää ja tauteihin 30 % suomalaisista ja lapsiakin syötiin. 1800-luvulla kuoli 8 % kansasta. Aurinkotiede ja dendrokronologia ennustaa vastaavia aikoja vuoden 2040 paikkeille. Viimeksi Saksassa tuo kahden asteen jäähtyminen tapahtui ja näkyi vain 20 vuodessa ja miljoonia ihmisiä kuoli silloin. Toivotaan että nyt olemme varautuneet paremmin, kun se taas tulee se kylmä ajanjakso, koska se tulee olemaan todellinen ilmastokatastrofi liki nykyiselle 8 miljardille ihmiselle.
Toivotaan parasta ja sitä, etteivät kovasti kaivatut ihanat 1800-luvun säät palaa, jotka ovat vain rapian asteen päässä!
Mutta, Joulu juhlista jaloin! Hyvää mustaa tai valkoista Joulua kaikille sitten kun sen aika koittaa!
Päivitys 30.11.2021 klo 17:30. Ja 2.12.2021, muutama lisäys kuviin.
Hyvää perspektiiviä keleihin.
Täällä Turunmaan saaristossa on nyt 10 astetta pakkasta ja maassa just sen verran lunta että se on valkoinen, noin sentin kerros. Sisäsaaristossa merenrannat on jäässä joka kestäisi kävelyn, heti ulompana avoinaista. Säätiedotus lupailee vähän kiristyvää pakkasta seuraavat 10 vrk ja ajattelin virittää iskukoukut jään läpi viikonloppuna. Ei siis ihan tavanomainen marraskuun lopun keli tännepäin mutta ei siitä voi mitään johtopäätöksiä vetää suuntaan tai toiseen.
Pidemmän ajan ennuste lupailee lounaisia ilmavirtoja ja niiden mukana jouluksi lämpenevää ja märkää. Jos täällä jouluna sataa vettä ja on +5, taas kirotaan miten valkoiset joulut on mennyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Kirkkonummella on suunnilleen samanlaiset kelit. Pirun kylmä tuuli vaan on, joten taitaa ulkoilut jäädä toiseen kertaan.
Noista viikkojen mittaisista ennusteista ei kannata piitata, tulee mitä tulee. Meidän kelimme määräytyvät täysin Atlanttilla kulkevien matalapaineiden reiteistä. Niitä taas näyttää ohjaavan tuon mollikkamme aktiivisuus ja sen vaiheet. Laskevalla reunalla on tilastollisesti todettu tänne tulevan yleisemmin kylmiä talvia. Nyt on se tilanne.
Ilmoita asiaton viesti
” Meidän kelimme määräytyvät täysin Atlanttilla kulkevien matalapaineiden reiteistä.”
Jep kun lämmintä ilmaa virtaa lounaan/lännen suunnalta niin se on ilmastonmuutosta mutta kun kylmää virtaa päinvastaisesta suunnasta niin se on vain säätä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se pitkälti on, että NAO määrää talvien luonteen. Ennen ilmastonmuutosta tuokin asia oli enemmän esillä.
https://yle.fi/saa/nao-indeksi/7021084
Sitten on se polaaripyörre. En tiedä ovatko NAO ja polaaripyörre jollakin tavalla kytköksissä toisiinsa, koska nykyään niistä ei voi julkisesti puhua, koska CO2 määrää talvien ja joulujen luonteen ja kaikki muu puhe on denialismia.
Sanotaan siis, että myös polaari- eli napapyörre ja sen muoto vaikuttavat talvien kylmyyteen
A) Talvina, joina pyörre on yhtenäinen ja pysyy suunnilleen napapiirin sisäpuolella, talvisäätä hallitsevat lauhat lounaistuulet. (NAO+?)
B) Talvina, joina pyörre jakautuu useammiksi alhaisempia leveyspiirejä kohti kurotteleviksi pyörteiksi, pääsee arktista ilmaa purkautumaan etelään (pohjoisella pallonpuoliskolla). Tällöin talvisäässä on odotettavissa hyytävää kylmyyttä. Erityisesti kylmyyttä koetaan kyseisten pienempien pyörteiden alueella. Usein sää myös jämähtää paikalleen pidemmäksi aikaa (NAO- ?)
Ilmoita asiaton viesti
NAO myös sirottelee lämpöä mielensä mukaan. Jos täällä on lauhat lounaistuulet, niin Amerikassa on usein pirun kylmä.
Ilmoita asiaton viesti
Talven pitkäaikasennuste luopailee 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää Etelä-Suomeen. Veikkaisin tänne mustaa joulua, vaikkei nyt ulos katsoen siltä näytäkään. Siksi onkin välipäiviksi mökki varattuna Keski-Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Talven pitkäaikasennuste luopailee 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää Etelä-Suomeen. Veikkaisin tänne mustaa joulua, ..
”
Toivossa on hyvä elää. Saisi täällä olla kyllä reilusti lämpimämpääkin kuin vain tuo 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Jos nyt tulee tuotakaan helpotusta.
Ilmoita asiaton viesti
Saa nähdä! Hyvä valinta se Keski-Suomi. Me ollaan Ylläksellä. Täällä on nyt -21 C pakkasta ja tuossa Ruotsin puolella tehtiin marraskuun mittaushistorian pakkasennätyksiä, kun siellä oli rapiat -37 C pakkasta. Jos olisi ollut hellettä, niin kuten kesällä, siitä kerrottaisiin tunnin välein uutisissa ja sepitettäisiin mitä mielikuvituksellisimpia juttuja.
Saa nähdä miten joulun kanssa käy! Nehän ennustelee jo vuoden 2100 säitäkin kovasti, mutta katsotaan nyt tuota 2021 jouluennustusta ensin!
Talvien osalta ainoa ennustaja joka on osunut oikeaan ainakin viime talven osalta, on professori Mursula, jolla on ihan aurinkotieteeseen perustava lumiennustus vuodelta 2015. Saa nähdä miten tämä oikea ilmastotiedemies osuu kohdalleen tämän koko seuraavan talven osalta.
https://2sj8jt43nx8s3fh0fpaz8wf7-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2021/01/aurinko-talvi-oulu-ennustus-1536×829.png
Ilmoita asiaton viesti
Jep Airisto on tossa kilsan päässä ja silti mittarissa -12°C, Rajakarin mittari näytti -9,9°C. Mahtaako olla jonkinlainen syksyn pakkasennätys vaikka siellä ei ole vielä jäätä.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan mustavalkoista joulua.
Ilmoita asiaton viesti
En ole muuten huomannut että olisi uutisoitu termisen talven alkamisesta?
Ilmoita asiaton viesti
En löytänyt mainintaa siitä pääkallonpaikaltakaan. Ehkä ei ole vielä alkanut missään, kun viimeinen syyspäivä on menossa.
Lumitilanteesta vain puhutaan jopa Jomalan selän takana.
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/talvitilanne
Ilmoita asiaton viesti
FMI:n tutkija povaa joulun säätä
https://suomenluonto.fi/talvi-alkoi-jo-mutta-jatkuuko-se-kylmana/
Ilmoita asiaton viesti
Eivät osanneet povata pari viikkoa sitten että nyt on näin kylmää 🙄 . Mutta kun tarpeeksi povaa niin väkisin osuu joskus kohdalleen.
Ilmoita asiaton viesti
Oikea sananvalinta, povaa. Rantanen näköjään povaa sitäkin, mitä ihmisten korvien välissä liikkuu. ”Alkanut pakkasjakso on harvinaista herkkua nykyilmastossa”
Ehkä minä olen poikkeus tässäkin asiassa, kun en mitenkään pysty herkuttelemaan näistä keleistä.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkövirmat herkuttelee ja maksajat kiroaa. Luulen että nekin ketkä on harhautettu vaihtamaan halpa ja varma öljylämmitys ilppitsydeemeihin kiroaa myös.
Ilmoita asiaton viesti
Kallista se on keinolla jos toisellakin lämmittää, jos tämä jatkuu ja vielä kylmenee. Polttopuut omasta metsästä toki monia helpottavat.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi täällä maalla voi yhdistää ruuanlaiton ja lämmityksen puiden varastoimalla aurinkoenergialla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, maalla on mukavaa!
Toki näillä pikkupakkasilla lämmittelen takkaa pelleteillä ja sitten kovemmilla pakkasilla kun ILP:t eivät enää tuota isoja tehoja, laitan klapeja takkaan.
Kiukaan lämmittäminenkin päivittäin antaa kivasti lämpöä muuriin ja samalla saunomisen jälkeen kostuttaa huoneilmaa, sillä pakkasilla tämä torppa pyrkii kuivumaan vähän liikaa (suhteellinen kosteus tällä hetkellä 38%).
Klapi-liiterissä on 12 mottia halkoja ja ulkona pressujen alla on kuivumassa 15 mottia tuulen kaatamia tukkeja viime kesältä. Aurinkoenergian käyttöä parhaimmillaan, sanoisin.
Loppujätteenä tulevan tuhkan palautan metsään näin talviaikana, jotta puut saavat ravinteita seuraavalle kasvukaudelle.
Ruuanlaiton hoidan mielummin induktioliedellä tai kaasulla (säädettävyys).
Ilmoita asiaton viesti
Miksi vaihdat pelletit klapeihin, kun säät kylmenevät? Millainen pellettipesä sinulla on? Itse käytän brikettejä takassa ja myös keskuslämmityskattilassa. Halvempaa on kuin sähkölämmitys, vaikka työläämpää, mutta jotain eläkkeelläkin kannattaa tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Klapeilla on vaikea polttaa pientä määrää puuta puhtaasti, pelleteillä se onnistuu hienosti.
Kun pakkaset kiristyvät on tarvittava puupanos kiloissa sen verran suuri, että klapit ovat parempia.
Pellettikori on ihan puuilosta ostettu.
https://www.puuilo.fi/pelletin-polttokori
Se kannattaa pultata kasaan niistä kuvassa näkyvistä rei’istä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tosin meillä ei ole puuhellaa, joten perunat sun muut pitää keittää sähköliedellä. Takassa kyllä voi sitten grillata ja vaikka pihvit paistaa parilalla.
Ilmoita asiaton viesti
Harvinaista herkkua olivat talvisodan pakkasetkin, jotka tulivat nykyistä lämpöisemmän 1930-luvun jälkeen ja niitä oli kahtena talvena peräkkäin. Onneksi tulivat, voisi muuten olla toinen meno meilläkin.
Merenkulkulaitoksen tuleva pääjohtaja tri Risto Jurva pohti vuonna 1941 syitä sille, että Suomi oli nopeasti lämmennyt 1890 alkaen niin, että se näkyi Itämeren jään laajuudessa ja Grönlannin jäätiköiden sulamisessa selkeästi:
”Itsestään herää kysymys, onko vihdoin se pitkä, lauhkeiden talvien kausi, johon siirryttiin jo viisikymmentä vuotta sitten ja joka vuosisatamme alusta lukien mm. on kuvastunut Huippuvuorten talvisen sään tavattomasta lauhtumisesta ja Grönlannin jäätiköiden kiihtyneestä sulamisesta ja joka meillä huipentui vuosisataisen leutoon, kymmenvuotiseen vähäjäisten talvien sarjaan, nyt päättymässä.
Tähän kysymykseen emme voi millään tavalla perusteltua vastausta löytää, emme edes siihen kysymykseen, minkälainen lähestyvä talvi tulee olemaan. Ainoa vastaus minkä tulevan talven osalta saatamme antaa on, ettei tilastollisessa katsannossa, mm. Easton’in aina 1200-luvulle ulottuvan, Länsi-Euroopan kovia talvia esittävän tilaston ja omien, Itämeren piirin talvia koskevien tietojemme mukaan kaksi poikkeuksellisen ankaraa talvea tiettävästi ole vielä koskaan noin 750 vuoden aikana välittömästi seurannut toistaan.”
1941
Tohtori Risto Jurva
Merentutkimuslaitoksen jääosaston johtaja
Ilmoita asiaton viesti
Siinä faktaa joka perustuu FMI avoimeen dataan.
https://suomenilmasto.info/2021/11/30/jouluaaton-lumitilanteen-kehitys-suomessa/
Ilmoita asiaton viesti