Sähkön hinta ja Suomen energiapolitiikka
Johdantoa
Hallitukset tekevät ilmastopolitiikkaa ja sen mukaista energiapolitiikkaa. Suomesta on purettu yli 2000 MW hiili- ja turvevoimaa pois ja rakennettu tilalle ”päästötöntä” tuulivoimaa liki 3000 MW, joka kovimman kysynnän aikana 8.12.2021 tuotti minimissään 250 MW ( = kohta purettavien Hana- ja Salmisaaren verran), kun tuonti oli liki 4000 MW ja sähkön hinta pörssissä jopa 650 eur/MWh. Samaan aikaan Fingridin johtaja Ruusunen oli tukkanuottasilla naapurimaiden kollegoidensa kanssa.
Saksaakin syytellään Suomen korkeista hinnoista, mutta silti ollaan tekemässä samoja energiapoliittisia virheitä kuin Saksassa on tehty ja siitä saksalaiset maksavat kovaa hintaa erittäin kalliin sähkön muodossa.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/5e3cb367-f874-40b0-9abc-0c8d550f3238?
Suomen hallituksen energiapolitiikka
Suomen hallitukset ovat panostaneet tuulitukeen 2-3 miljardia euroa 12 vuoden aikana ja siihen päälle Suomessa keväällä 2019 käyttöön otettu teknologianeutraali uusiutuvan energian tukijärjestelmä, joka meni kokonaan tuulivoimalle. Lisäksi 15.1.2021 annettiin tuulivoiman kaavoittamiseen tukea liki miljoona euroa. https://ym.fi/-/ymparistoministeriolta-tukea-tuulivoimarakentamiseen
Jotta rakennettava tuulivoima voidaan liittää sähköverkkoon, voidaan siirtää sähköä Helsinkiin, kun Hana- ja Salmisaari ajetaan alas, voidaan muutenkin siirtää ympäri Suomen hajautetua sähköä sinne missä sitä kulloinkin tarvitaan ja ennen kaikkea saadaan lisää sähköä Ruotsista pulan hetkellä, Fingrid panostaa kaikkeen tuohon satunnaisvoiman lisäämiseen 2 miljardia euroa, joka tietysti maksetaan sähkölaskuissa takaisin Fingridille.
Noin 5 miljardia euroa siis pannaan siihen, että saadaan sattumasähköntuotantoa lisää ja sitä kyetään siirtelemään aina jos sattuu tuulemaan tai jos ei, ostetaan sitä Ruotsista, joka on ajanut alas ydinvoimaloita ja rakentanut tilalle 9000 MW sattumasähkön eli tuulisähkön tuotantoa ja on itsekin valtavissa ongelmissa:
”Uusi raportti osoittaa, että Tukholman vaaravyöhykkeellä on jopa 400 000 työpaikkaa ja 50 000 uutta kotia. Sähköpula ei uhkaa vain pääkaupunkia vaan koko maata.”
”Tulevaisuus näyttää raportin mukaan vakavalta. Teknisen konsulttiyrityksen WSP:n Tukholman kauppakamarin toimeksiannosta laatimassa kolmessa tulevaisuuden skenaariossa väitetään, että suuren osan tulevan vuosikymmenen sähköpulasta uhkaa muodostua erittäin vakava.”
https://www.dagensps.se/nyheter/elbrist-hotar-stockholm-ekonomi/?
Energiapolitiikan seurauksia
Helenin hallituksen puheenjohtaja Soininvaaran mukaan Hanasaari lopettaa energiantuotannon 2 vuotta etuajassa sen takia, että sen tuotanto ei ole kannattavaa (blogi/kommentti). Sen tuottama sähkö n. 240 MW katoaa lopettamisen myötä valtakunnan verkosta ja lämmön tuotanto korvataan muilla tavoilla.
https://www.soininvaara.fi/2021/09/07/helenin-kaukolammon-hinnan-korotus-30-prosentilla/
Monet täällä somessa puolustavat Hanasaarta, koska se on yksi maailman puhtaimmista hiilivoimaloista ja siksi, että sitä tarvitaan, koska näin talvella sähkön hinta on huipussaan, jolloin sähköä tuodaan naapurimaista jopa 4000 MW verran sen mukaan, miten sattuu tuulemaan.
Mutta ei Heleniä tietenkään osakeyhtiönä voi kiinnostaa nämä talven aikaiset tuotantovajeet, muutamat talviset huippukalliit sähköpörssin tunnit ja niiden täyttäminen/hoitaminen osakkeyhtiön piikkiin, koska ne tunnit ja tuulivoiman sekä polttoaineverotuksen/päästökaupan takia vähentynyt voimalaitoksen käyttö ei kata kalliin voimalaitoksen ylläpitoa. Ei Helenkään ole Suomen energianhuollon sosiaalitoimisto ja siksi Hana- ja Salmisaaren ennenaikainen lopettaminen on ymmärrettävää firman näkökulmasta katsottuna, mutta ei kalliista sähköstä nauttivan kansalaisen näkökulmasta, joka ei ymmärrä mikä on syynä ajoittain kalliiseen sähköön ja siihen, että energiapolitiikka ei ajattele kansalaista, vaan sillä on jotkut ylevämmät tavoitteet, jotka revitään kansalaisen selkänahasta. Sen näkee bensapumpullakin oikein hyvin.
Sellainen voimalaitos kuin Hanasaari on, ei siis sopeudu nykyiseen Suomen ja Pohjoismaiden sähköntuotantokokonaisuuteen, jonne yhä lisääntyvä tuuliteollisuus syöttää kasapäin häiriösähköä miten sattuu tuulemaan, niin että Hanasaarenkaan voimalaitoksen toiminta olisi kannattavaa ylläpitää. Sama tilanne on muilla vastaavilla voimalaitoksilla, joilla satunnaisten/vähentyneiden käyttöjaksojen lisäksi taakkana ovat ankara polttoaineverotus, päästökauppamaksut, huoltovarmuusvarastot jne. Eikä kannattavuus ole ainoa ongelmallinen asia tällaisille hiilivoimalaitoksille. Nytkin 6.12.2021 tuulivoimaa tuli 250 MW, sitten 10.12.2021 sen maksimi oli 2376 MW ja taas kohta 11.12.2021 se oli 336 MW. Ei tuollainen hiilivoimala käyttöominaisuuksienkaan puolesta sopeudu tuollaiseen vaihteluun, joka vain lisääntyy samaa tahtia yhä lisääntyvän tuulivoiman takia.
Onkin mielenkiintoista nähdä miten sähkömarkkinat hoitavat asiat siihen kuntoon sen jälkeen kun hiili-, turve- ja fossiilinen maakaasuvoima lopetetaan kokonaan niin, että edullista sähköä on tuulesta riippumatta aina tarjolla. OL3 tulee perusvoimaksi, mutta mitä rakennetaan talvisen lämmityskauden sähkönkulutuksen tarpeisiin? Helen siirtyy osin suuriin lämpöpumppuihin, jotka jo nyt kuluttavat sähköä maksimissaan noin 100 MW ja lisää on tulossa, eli sähkö kulutus lämmityskaudella lisääntyy samalla kun sen luotettava tuotanto puretaan pois. Toki harjoitetun energiapolitiikan suuri etu on se, että lämmityskaudella vesi-, ydin- ja tuulivoima tekevät valtavia windfallvoittoja, koska sähkön hinnat on saatu energiapoltiitikan avulla korkealle tasolle.
Suomessa ovat (teoriassa) vapaat sähkömarkkinta, joille osakeyhtiöt rakentavat sellaista sähkön tuotantokapasiteettia, jolla laskevat tienaavansa rahaa omistajilleen. Mahtaako noille talven tyynille hetkille löytyä yksityisellä rahalla kannattavaa tyynen sään huippukaalliiden tuntien paikkaaja, vai joutuuko Fingrid rakentamaan tuon varavoimakapasiteetin, jota tarvitaan sitä enemmän, mitä enemmän tuulivoimaa tulee ja talven aikaista CHP-sähköä poistuu markkinoilta? Ehkä myös Meri-Porin huonolla hyötysuhteella toimiva Suomen suurin 560 MW:n hiililauhdelaitoskin on purettava, koska mitä järkeä siinä olisi, että Meri-Porin hiilauhdelaitos jää joidenkin tukirahojen voimin jäljelle, mutta liki vastaava määrä 90 % hyötysuhteella toimivaa CHP-tuotantoa puretaan pois Helsingistä?
Ranskan malli?
Olisiko päättäjien aika herätä vihreästä ruususen unestaan ja lähteä Ranskan tielle? Ranskassa kun on ymmärretty, ettei moderni teollisuusvaltio voi tukeututa satunnaisenergiaan, vaan energiaa – sähköä sekä lämpöä – pitää kansalaisten ja teollisuuden saada luotettavasti ja aina kohtuuhintaan. Siellä Macron äskettäin ilmoitti merkittävistä panostuksista ympäristöystävälliseen huipputekniikkaan, jossa Ranska investoi 30 miljardia euroa viiden vuoden sisällä tulevaisuuden teknologiaan ja osa siitä ohjataan pienten ydinvoimaloiden rakentamiseen. Tällaisen minireaktorin teho on korkeintaan 300 MW, kun nykyisten ydinvoimaloiden teho on 1500 MW tienoilla. Toki Suomessa tätä tällaista järkevää kehitystä jarruttaa se, että valtio ohjaa nuo noin 5 miljardia euroa tehottoman ja satunnaisen tuulivoiman rakentamiseen, joka osaltaan hidastaa tällaisen järkevän ja varman energiantuotannon rakentamista näihin kylmiin, pimeisiin ja liki arktisiin olosuhteisiin, joissa sinnittelemme ankarahkon luonnon armoilla Helsinkiä ja meren rannikkoa lukuunottamatta.
Tilannekatsaus 11.8.2022
Suomessakin on tulossa sähkön säännöstelyä talvella 2022-2023 ja energian hinnat ovat nousseet erittäin korkealle tasolle jo kesällä 2022. Talven sähkölaskut tulevat olevaan valtavan suuria monelle kotitaloudelle ja yritykselle. Katsotaan miten tähän tilanteeseen on päädytty.
Historiaa:
1) Ensin tehdään iso laki uudistus, kuten sähkömarkkinoiden vapautus vuonna 1995, jossa vapaiden sähkömarkkinoiden tarkoitus on pitää sähkön hinta kurissa niin, että markkinoille rakennetaan ihan itsestään yksityisten energiayhtiöiden toimesta kilpailukykyistä sähköntuotantoa riittävästi niin, että kuluttajien maksama sähkön hinta on halpa.
2) Sitten valtio sählää nuo vapaat sähkömarkkinat täysin sekaisin esim. 3 miljardin tuulitariffilla, joka on vain osa satunnaista sähköä tuottavan alan valtavaa tukemista näillä ”vapailla” sähkömarkkinoilla, jotka nykyään ovat vapaat vain tälle yhdelle tuotantomuodolle, kun muut tavat ovat verotuksen jne avulla tehty niin kalliiksi tuottaa sähköä, että sähkön hinta pörssissä on tolkuttoman suuri varsinkin tyynellä säällä, joka heijastuu kuluttajien maksamiin keskihintoihin erittäin raa’alla tavalla. Samoin säätösähkön ympärivuotisen ylläpidon aiheuttamat kustannukset ovat sitä suuremmat, mitä enemmän on satunnaista energiantuotantoa verkossa.
On myös ollut risupakettia, biovoiman tukiaisia, jotka on maksettu myös venäläiselle tuontihakkeelle, turpeen käytön kieltoa, hiililaki, joka ohjaa sen tuotannon purkua, vaikka ollaan osa EU:n päästökauppajärjestelmää, jossa toimitaan päästöjen suhteen päästökaupassa kuin yhteinen suuri joukkue, jossa nyt yksi pelaaja -Suomi – sooloilee omalla tavallaan.

Päivitys klo 15:07, Ruotsin ongelmien täydennys
Ministeri Saarikko äskettäin ei näe ongelmaa sähkön korkeassa hinnassa koska rahan voi nostaa sossusta.
Mikä varmasti lohduttaa teollisuutta, kasvihuoneita ja keskituloisia maksajia jotka eivät aivan varmasti kuulu sosiaaliavun piiriin siinäkään tapauksessa että sähkölasku moninkertaistuu.
Ihmettelin että siihen lausuntoon ei sen enempää reagoitu.
Ilmoita asiaton viesti
Halpaan hintaan sähköä ostaneet tekevät hyvät rahat myydessään käyttämättömän sähkön markkinahintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miten vastauksesi liittyy siihen että ministerin mukaan korkea sähkön hinta ei ole ongelma koska sossu sen maksaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin siis sitä, että isot sähkönkuluttajat voivat esimerkiksi ostaa osuuksia voimalasta ja saada sähköä omakustannehintaan.
Jos pörssisähkö on kallista, että ei kannata omaa tuotantoa pitää päällä niin sitä voi myydä käyttämättömän sähkön eteenpäin ja saada siitä rahat.
Sossun maksaminen liittyy kuluttajiin, mutta sähköä käyttävällä teollisuudella on aikalailla enemmän keinoja miten ratkoa asia. Se että sähkön tuotanto ja hinta vaihtelee, ei välttämättä ole mikään ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Se että meillä on noin Euroopan kallein sähkö on ihan helvetinmoinen ongelma kun energiaintensiivinen teollisuus, esimerkiksi palvelinsalit tai teräs- ja metsäteollisuus, miettii sijoittumistaan eri maihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kohtahan tuo helpottuu kun ydinvoimala käynnistyy ja olen myös sitä mieltä, että yhteisöveroa voisi laskea että olisimme kilpailukykyisempiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa käynnistettiin öljyllä toimiva varavoimala jotta Puolan sähköverkko ei kaadu. Sen takia se käynnistettiin Ruotsissa koska ostavat Puolasta kivihiilisähköä eteläruotsiin. Se öölivoimala poltti 140 000 litraa venäläistä ööliä tunnissa. Toi ruottin öölilaitos on teholtaan 660Mw ja nyt se kävi vasta puolella teholla mutta silti mekoiset päästötalkoot ollu 🙄 .
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkähän ne sen öljysähkön Puolaan ohjaavat? Samaan aikaan sähköä tuli Suomeenkin. Yhtä hyvin voidaan sanoa, että Suomeen tuleva sähkö annettiin Puolaan ja Suomeen syötettiin öljyllä tehtyä sahköä.
Ilmoita asiaton viesti
Tolleen luki tekniikka&taloudessa.
”Tavallaan koomista kyllä, koko vuorokautta Ruotsi ei vienyt sähköä Puolaan, vaan päinvastoin toi sähköä sieltä. Nyt Teknikin mukaan kyse on yksinkertaisesti siitä, että normaalisti Puola myy sähköä Ruotsille vieläkin enemmän; nyt Puolan häiriöt käänsivät tilanteen väliaikaisesti toisin päin.
Toisin sanoen Ruotsi käynnisti voimalan, jotta se voisi myydä sähköä Puolaan, jotta Puola voisi myydä sähköt takaisin Ruotsiin.”
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään ”ohjataan” tuulivoimakin vaikka Australiasta Suomeen, jos kyseinen firma sattuu omistamaan osakkeita sikäläisestä tuulimyllystä.
Ilmoita asiaton viesti
Viime vuosikymmenen pahin poliittinen töppäys oli järjetön valtion syöttötariffi/takuuhinta laki tuulisähkölle. Lain runnoi väkisin läpi Mauri Pekkarinen, edistettiin tuulivoiman hyväksyttävyyttä valheellisilla unelmilla miljoonilla euroilla. Tarkoitus oli vähentää ilmastopäästöjä, mutta unohdettiin että se on tehtävä teknologianeutraalilla politiikalla, jossa otetaan huomioon kaikki tekijät – koko ”elinkaari kehdosta hautaan”. Yksinkertainen käsitys siitä, että jokin on määritelmän mukaan kestävää, koska se on uusiutuvaa, ei päde. Sitä paitsi emme saa koskaan unohtaa, että halvin ja ympäristöystävällisin energia on se, jota emme käytä, kun taas kallein ja tuhoisin energia on se, jonka luulimme saavamme, mutta jota ei koskaan toimitettu.
Ilman tuulisähkön takuuhintaa ja tuulivoimarakentamisen esteiden purkamista ei koskaan olisi markkinaehtoisella järjestelmällä saatu aikaan näin mittavaa ja kallista vahinkoa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset erinomaisesta selvityksestä. Olen jo muutaman vuoden yrittänyt saada erilaisia instansseja heräämään tämän asian suhteen esittämällä kysymyksen, montako viikkoa kestää, kunnes Suomi on polvillaan todellisessa kriisissä. Se tarkoittaa tilannetta, jossa Itämeren laivaliikenne on pysäytetty eikä Suomen rajojen yli siirry mitään, ei sähköä eikä polttoaineita. Jokaisen valtakunnan on ensin hoidettava omat tarpeensa vaikka halua olisi auttaa naapuria. Talvisodan alla huomattiin, ettei se halukaan välttämättä ole todellista. Menossa oleva minikriisi on jo osoittanut, miten hukassa valtakunnasta vastuussa olevat toimijat ovat pienenkin ongelman suhteen. Poliitikkojen aivotoiminnan puute näkyy selkeimmin siinä, että he päättivät suuren innostuksen vallassa lopettaa turpeeseen perustuvan energiatuotannon vaikka kyse on Norjan ölyvarantoihin verrannollinesta kotimaisesta energiasta. En ole huomannut, että Norjassa hävettäisiin öljyvarantoja, miksi meidän pitää Suomessa hävetä turvetta.
Energiateollisuus vastasi, että valtakunnan huoltovarmuutta hoidetaan Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. Sen jälkeen alkoi tämä menossa oleva minikriisi ja osoitti, ettei taida kriittisten asioiden hoitamisessa olla perää, kun pienetkin takkuavat. Poliitikot ja yli-innostuneet virkamiehet uskovat, että valtakunnan verkossa on jatkossa rajattomasti ns. uusiutuvaa sähköä ja Olkiluotokin valmistuu, mutta unohtui esimerkiksi se, että kun Raahen rautatehdas muutetaan hiilettömäksi, se pelkästään vie Olkiluoto III:n tuotannon eikä taida riittääkään.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa kuitenkin terästehtaan hiilettömyydestä seurata sen sulkeminen, joten sähkönkulutus vähenee, toki myös vientitulot.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei päästöjä saada kuriin (7% Suomen päästöistä tuo terästehdas), niin se sulkeutuu aivan varmasti.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi hiilidioksidipäästöt, joita tietenkin tarkoitit, pitäisi saada kuriin?
Ilmoita asiaton viesti
Terästehtaastahan ei muuta tulekaan… 😀
Ilmoita asiaton viesti
Sinulle se toki on vain ”elämän kaasu”, vai mitä vitun paskaa olenkaan saanut lukea, mutta sinä oletkin tätä ”ajattelen aivoillani” koulukuntaa, joille ihan sama mitä sanoo, ja ohi menee tai korkeintaan pyörähtää korvien välisessä tuulitunnelissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eli ei tule selvitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Selvitystä? 😀 Mitä helvetin selvitystä?
”SSAB:n Raahen terätehtaan hiilidioksidipäästöt ovat omassa luokassaan. Vuonna 2020 tehtaan päästöt olivat 3,4 miljoonaa tonnia eli 17 prosenttia kaikista päästökaupan piiriin kuuluvien laitosten päästöistä Suomessa ja 6–7 prosenttia koko Suomen päästöistä.”
EDIT, jäi linkki https://www.uusisuomi.fi/uutiset/sanna-marinin-hallitus-aikoo-laittaa-ssabn-terastehtaan-paastot-kuriin-nama-10-teollisuuslaitosta-ovat-seuraavana-listalla/16736a49-a253-4618-8a64-a8182d8d0193
Ilmoita asiaton viesti
Niin, niin, mutta miksi hiilidioksidipäästöt pitäisi laittaa kuriin?
Ilmoita asiaton viesti
”…ostetaan sitä Ruotsista, joka on ajanut alas ydinvoimaloita ja rakentanut tilalle 9000 MW sattumasähkön eli tuulisähkön tuotantoa ja on itsekin valtavissa ongelmissa..”
Saksa on rakentanut sattumatehoa käsittämättömät 122450 MW eli 14 kertaa enemmän kuin Ruotsi ja 41 kertaa enemmän kuin Suomi.
Jos sattumateho olisi ratkaisu johonkin ongelmaan, pitäisi sen Saksassa olla jo ratkennut, ei ole : Saksa rukoilee polvet verillä Venäjän kaasua, jolla poistuva ydinteho korvataan.
Tässä Saksan ydinvoiman alas-ajon aikataulukossa kiteytyy totaalinen järjettömyys ja usko vihreisiin ihmeisiin, jotka siellä nurkan takana aina kurkkivat…puheissa ja toiveissa..
https://energytransition.org/wp-content/uploads/2017/11/cm1-2.png
Ilmoita asiaton viesti
Kohdasta 0:45 ..” Saksan luopuminen ydinvoimasta…”
https://www.youtube.com/watch?v=LzV48_Fe7dw&t=7s
Ilmoita asiaton viesti
Satakunnan Kansa kirjoittaa päivän lehdessä lisää sähkön hintaa nostavista suunnitelmista: ”Merituulivoimaloiden alueet huutokaupattavaksi – Satakunnan merialueilla neljä aluevaihtoehtoa jättivoimaloille
Talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi valtion yleisten vesialueiden vuokraamisen linjaukset.” – Ensin menee maa-alueet ja nyt mereltä lisää, näyttää siltä että Suomi pudotetaan kehitysmaa tasolle.
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000008463452.html
Ilmoita asiaton viesti
Helen tarjoaa kahden vuoden kiinteähintaista sähkösopimusta 7,74 c/kWh. Ei ole mielestäni kallista.
Ilmoita asiaton viesti
Ettei vaan kävisi, kuten erään toisen firman, joka teki kiinteähintaisia soppareita.
Ilmoita asiaton viesti
Helen kuitenkin omistaa voimaloita, toisin kuin Energia 247.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kauaa kuitenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
..ja muutenkin näiden kahden vertailu, taattua Lahnakoskea. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Lienee kuitenkin selvää että jos tilanne jatkuu pidempään, myös uusissa kiinteähintaisissa soppareissa on vahvaa nousupainetta?
Ilmoita asiaton viesti
Fortum lähetti minulle juuri uuden sopparin hinnan, ensivuoden alusta alkaen. N. 13,3 c/kWh. 2020 heinä-, syyskuussa hinta oli n. 6,2 c/kWh. Nousua siis n. 114,5 %! Vaikka en sähköllä lämmitäkään, niin kannattaa ehkä harkita kilpailutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Helenin vähittäissähkön myynnillä ja energian tuottamisella ei ole mitään muuta yhteistä kuin että ne ovat Helenin eri liiketoimintoja. Nimittäin lain mukaan myös Helenin sähkönmyynti ostaa kaiken myymänsä sähkön pörssistä ja myy sen sitten asiakkailleen.
Riippuu siis Helenissäkin tulevaisuuden sähkön hinta siitä, miten sähköpörssin hinnat kehittyvät tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Oli miten oli mutta ainakaan siellä ei uskota mitenkään olennaiseen sähkönhinnan nousuun.
Ilmoita asiaton viesti
Fortum näyttää uskovan, vaikka silläkin on tiettävästi voimalaitoksia.
Ilmoita asiaton viesti
Älä sitten osta sieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö markkinatalous vaihtaa johonkin kommunismiin?
Ilmoita asiaton viesti
Tuon saman asian olen kuullut aiemminkin. Tässä energiantuotantokuviossa saataisiin paras tulos, jos kaikki energiantuotantolaitokset olisivat yksissä käsissä. Silloin kaiken aikaa voitaisiin tuotantoa optimoida niin, että asiakkaat saisivat kaiken aikaan halvimmalla tuotettua energiaa.
Nyt kaikki enrgiantuottajat maksimoivat voittonsa. Vesi järvessä on rahaa vesivoimalan omistajalle ja se pyrkii juoksuttamaan vettä voimalan läpi niin, että saa maksimaalisen voiton omistajalleen vedestä, jne, ”Vapaiden” markkinoiden kuvitellaan säätelevän vedenkin juoksutuksen asiakkaan eduksi.
En sano, että markkinatalous pitää vaihtaa kommunismiin, mutta ei sitä markkinataloutta saisi valtion taholta tuhota miljardien eurojen tuella johonkin huuhaavoimaan, joka tuhoaa omillaan toimivien energiantuottajien toiminnan.
Ilmoita asiaton viesti
Eli suunnitelmataloutta, ei markkinataloutta.
Olet siinä asiassa oikeassa että ongelmat ovat keinotekoisia ja on seurausta siitä, että yritykset muodostavat hallinnon ohella myös kommunikaatio-, materia- ja energiavirtoihin yhteyksiä toisiin organisaatioihin ja eivät mitenkään automaattisesti toimi keskenään optimaalisesti.
Minusta markkinatalous toimii kyllä ihan hyvin ohjaamaan hintoja mutta ei senkään tarvitse olla ideologinen uskonto jos se ei jossain paikassa toimi.
Noin teknisesti asia on aika selvä, että tuulivoimaa voi olla vähintään yhtä paljon kuin vesivoimaa ja enemmänkin, koska tuotantovaihteluihin voidaan vaikuttaa säätämällä kulutusta ja polttovoimaloilla voi myös säätää vaihtelua. Ja sitten se että tämän ei tarvitse rajoittua valtion rajojen sisäpuolelle vaan voi olla koko EU:n laajuudella.
Kysehän on siitä miten ihmiset sopivat asian ja miten tekevät organisaatiorajat ja miten saavat sähkön tuoton ja kulutuksen hallittua. On hyvä ymmärtää että kyse ei ole pelkästä tuotannon ohjauksesta vaan myös kulutuksen ohjauksesta.
Tuossa vaiheessa tulee ne ”ongelmat” kun on kaikenlaisia hölmöjä kansallisvaltioita, yrityksiä, omaisuutta, rahaa ja muuta uskonvaraista hankaloittamassa sitä mikä on mahdollista ja mikä ei ole.
Käytännössä se Neuvostoliiton suunnitelmatalous ei toiminut kun ongelmasta tuli niin kompeksinen että komitea ei kyennyt päättämään mikä on optimaalista vaan markkinamekanismi toimi paremmin. On myös huomioitavissa se, että tietojenkäsittelykapasiteetti on jotain 10000000x suurempi nykyään, että jos kompleksisuuden rajat tiedetään niin tilanne on hieman muuttunut.
Ongelma tulee sitten siitä, että miten vaihdetaan unionissa markkinatalous suunnitelmatalouteen jossain infra-asiassa kun sitä tässä nyt nähtävästi haetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen artikkeli – parhaimmat kiitokseni.
Minun mielestäni Suomeen pitää rakentaa runsaasti lisää ihan tavallista ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Suosittelen, että tilataan kerralla kolme identtistä 1400 MW laitosta sarjatuotantona Etelä-Koreasta.
Ilmoita asiaton viesti
Saksalaisen asumiskulut henkeä kohden vuodessa 5050, suomalaisella
vastaavasti 6380.Saksassa on tavoitteena sähkölaskussa EU keskiarvo +25% .Tällä hetkellä mennään 47% yli EU:n.Saksassa on laskussa mukana mm katuvalaistus ja kaasunjakelu.Me maksamme vastaavia kunnallisveroina.
Lähde Statista
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on melkein samalla pituuspiirillä Saksan kanssa, mutta aikalailla eri leveyspiireillä.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäiset uhrit : https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kurkkuyrittaja-riston-tuska-kymmeniin-tuhansiin-euroihin-paivassa-kivunnut-sahkolasku-pakotti-laittamaan-pillit-pussiin-ja-kurkut-tunkiolle-ei-ole-vaihtoehtoja/8310664#gs.j8l78m
Ilmoita asiaton viesti
Pitää tuoda kurkut ja tomaatit Kanarialta ja teräkset Kiinasta, niin ilmasto pelastuu.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi pitäisi?
Voisihan ne kasvihuoneet pitää lämpiminä vaikka hukkalämmöllä. Jostain syystä ihmiset hölmösti lämmittävät sähköllä asioita ja toisaalla taas käyttävät sähköä tekemään jotain jossa syntyvä lämpö hukataan. Olisi järkevää lämmittää kasvihuoneita vaikka datakeskuksien hukkalämmöllä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös datakeskuksien hukkalämpöä muka vielä käytetä mihinkään?
Ilmoita asiaton viesti
Ei välttämättä. Sieltä kun tulee kai jotain päälle 30 asteista ilmaa pihalle niin on vähän huono esimerkiksi kaukolämpöön, että kannattaisi ne palvelimet laittaa siihen kurkkutarhan yhteyteen tai kurkkutarha palvelimien yhteyteen. Varmaankin pitäisi miettiä sitä miten se logistisesti on kätevinta. Sähkö ja informaatio siirtyy johtoja pitkin helpommin kuin mitä kurkut siirtyy kauppoihin.
Tämä menee varmaankin siihen samaan ongelmaan kuin se energiantuotannon markkinatalous, että kurkkukasvattaja ja vaikka joku teleoperaattori ovat eri yrityksiä jotka keksittyvät omaan liiketoimintaansa eikä kommunikaatiota ole miten saisi energia- ja materiavirrat hyödynnettyä parhaiten.
Ilmoita asiaton viesti
Kumman olet ajatellut siirtää, jonkin palvelinkeskuksen Närpiöön vai kasvihuoneet Närpiöstä?
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin että palvelinkeskus on helpompi tapaus, että näitä kyllä pystyy hajauttamaan ympäriinsä sinne missä kasvihuoneita. Energia- ja informaatio kun menee johtoa pitkin niin tähän on siis keksitty teleportaatio. Kurkkujen siirtäminen kaupanhyllylle ei nykyisin onnistu teleportaatiolla vaan ne pitää fyysisesti siirtää.
Tietysti jos asiaa oikein optimoisi niin voisi saman tien ne datakeskukset asentaa myös asuinkiinteistöjen yhteyteen ja hyödyntää aivan kaiken hävikkienergian lämmitykseen ja ruoan kasvattamiseen, ja kasvattaa ruokaa siellä missä ihmisetkin ettei tarvitsisi kaupasta hakea. Kävelisi vain muutaman askeleen kasvihuoneen puolelle.
Oikeasti kuvittelin olevani blogistin kanssa eri mieltä mutta kyllä hän siinä on asiasta kärryillä että ihmisten sosiaaliset rakenteet, kuten ”yritykset” muodostavat sellaisia rakenteita että asiat eivät mene optimaalisesti. Me vain oletetaan tai kuvitellaan että markkinamekanismi, yritykset ja kotitaloudet jotka eivät keskenään kommunikoi ohjautuisi jotenkin automaattisesti paremmaksi markkinatalouden ohjatessa hintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreän siirtymän merkeissä Suomen energianhuoltojärjestelmää ja -varmuutta tuhotaan ja rakennetaan yhä lisää tuulivoimaa. Jos kunta ei estä sen kaavoitusta, olisi kansalaisten saatava edes jotakin suojaa niiden suhteen. Niinpä tänään julkaistiin linkin mukainen tuulivoiman rakentamiseen liittyvä kansalaisaloite, jossa minäkin olen yhtenä allekirjoittajana mukana
.
1, Rakentamisboomi
Tuulivoimarakentaminen on Suomessa kovassa kasvussa. Suunnitteilla on nyt noin 260 tuulivoimahanketta ja rohkeimpien visioiden mukaan maahamme tullaan lähivuosikymmeninä rakentamaan tuhansia tai jopa kymmeniätuhansia tuulivoimaloita.
2. Vaikutuksia
Tuulivoimahankkeet ovat laajimmin ihmisiin ja ympäristöön vaikuttavia teollisia hankkeista Suomessa ja se koskettaa erittäin suurta määrää maanomistajia ilman, että lainsäädännöllä olisi varmistettu maanhankintaa koskevat oikeudenmukaiset pelisäännöt.
3. Päättäminen ja vaikutusten arvioiminen
Tuulivoimahankkeiden sijoittamisesta päätetään kunnissa hanke kerrallaan, eikä koko maan kattavaa suunnittelua ole. Lähellä toisiaan sijaitsevista hankkeista muodostuu lopulta laajoja tuulivoimakeskittymiä, joissa hankkeiden yhteisvaikutuksia ei voida riittävästi huomioida. Tuulivoimarakentamista koskevaa erityislainsäädäntöä ei ole.
4. Valvonta ja ympäristölupa
Vähitellen lähes koko Suomeen levittyvällä tuulivoimateollisuudella ei ole myöskään lakisääteistä viranomaisvalvontaa. Tuulivoimahankkeita ei ole säädetty yleisesti ympäristöluvanvaraisiksi, kuten muut vastaavia vaikutuksia aiheuttavat teolliset toiminnat, eikä niiltä yleensä edellytetä tapauskohtaistakaan ympäristölupaa. Vertailun vuoksi esimerkiksi keskisuuren navetan rakentaminen on lain mukaan ympäristöluvanvaraista, ja näin ollen viranomaisten valvonnan piirissä.
5. Lakialoite
Tuulivoimarakentamiseen liittyvien epäkohtien korjaamiseksi Suomeen tarvitaan kiireesti tuulivoimalaki. Sillä asetetaan tuulivoimateollisuudelle rajat, jotka tuovat oikeudenmukaisuutta kaikille osapuolille. Aloitteen tärkeimmät asiat ovat:
1. Tuulivoimateollisuudelta kielletyt alueet
2. Suojaetäisyys asutukseen 3 km
3. Oikeudenmukaisuus maanhankinta-asioissa
4. Kaikille tuulivoimahankkeille ympäristölupa
5. Tuulivoimaloiden purku ja kierrätys kuntoon
Toivottavasti Sinäkin allekirjoitat aloitteen, jolla on laaja kannattajataho takanaan.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9532
Ilmoita asiaton viesti