Tuulivoima ei vähennä päästöjä, mutta tuo lukuisia haittoja
Tuulivoimaa mainostetaan autuaaksi tekeväksi asiaksi, kun päästöjä halutaan vähentää. Käytännössä kuitenkin tuulivoima pelaa yhteen vesivoiman kanssa niin, että kun tuulee, vesivoima säätää tehoja alaspäin ja kun ei tuule, vesivoima lisää tuotantoaan.
Suomessa samaan aikaan kun tuulivoiman kapasiteetti on kaksikertaistunut, on vesivoiman tuotanto vähentynyt ja sähkön tuonti lisääntynyt. Sähköntuotannon CO2-päästöissä ei ole merkittävää muutosta, vaikka tuuliteollisuuden kapasiteetti ja energiantuotanto on kaksinkertaistunut.
Kustannusvaikutuksia
Tuulivoima tarvitsee jatkuvaa tukea, joka kerätään sähköverojen kautta. Toki jokunen voimala yrittää toimia omillaan, mutta niitä on vähän.
Usein median etusivut kirkuvat punaisena, kun kovat tuulen ja vähäisen sähkönkulutuksen aikana sähkön pörssihinta painuu jopa negatiiviseksi, mutta ihmiset eivät ymmärrä, että pörssihinta on eri hinta kuin se hinta, jonka kuluttaja maksaa sähköstään. Toki on myös pörssiin sidottuja sähkösopimuksia, jotka nyt talvella maksavat sen, minkä kesällä säästävät ja vähän enemmänkin.
Tuollaiseen aikaan, kun sähköä ei tarvita ja siitä huolimatta tuulisähkö sitä työntää verkkoon täydellä teholla, maksetaan muille energiayhtiöille huimia hintoja, jotta säätäisivät tehojaan alemmaksi. Jopa 1000 euroa/MWh, joka sekin pörssin hinnassa sillä hetkellä näkymätön raha kerätään sähköyhtöiden kautta takaisin kuluttajilta Fingridille, kuten kaikki muutkin tuuliteollisuuden aiheuttamat lisäkustannukset.
Surkuhupaisaa tässä on se, tuulivoimalle maksetaan tarpeettomasti tuotetusta sähköstä tuulitukea täyden syöttötariffin mukaan 83,5 eur/MWh, kun sähkön hinta on nolla eur ja samaan aikaan muille toimijoille maksetaan jopa 3000 eur/MWh, jotta säätävät pois tuetun tuulivoiman verkkoon väkisin syöttämää sähköä!
Niinpä sähkön kulutttajahinta jatkaa huimaa nousuaan ilman että sillä on merkitystä ja vaikutusta CO2-päästöihin, vaikka niin moni kuvittelee.
Saksa


Tanska
Tanskassakin on havahduttu tuuliteollisuuden ihmisille aiheuttamiin lukuisiin haittoihin. Niinpä Tanska siirtää vuoteen 2030 mennessä puolet tuulimyllyistään, eli 2000 kpl, merelle. Toki ne myllyt aiheuttavat haittoja merelläkin, mutta ei ihmisille, joten sitä kautta valinta on ymmärrettävissä.
Yhteenvetoa
Tuulivoima-ala on härski ala Suomessa, joka toimii jopa politisoituneen punavihreän oikeuden suojeluksessa. Itse olen läheltä seurannut kahta hanketta. Ilmatar Oy rakensi Luhangan Latamäkeen puolta korkeammat myllyt, joille luvat haettiin ja erilaiset selvitykset tehtiin. Ihmiset niiden myllyjen läheisyydessä kärsivät niin paljon melusta, että oikeus määräsi tekemään melumittauksia myllyjen vaikutusalueella.
Samainen Ilmatar on rakentamassa kaksi tuulimyllyä Hartolan kinkkulanmäelle, joka sijaitsee selkeästi Joutsan varalaskupaikan 12 km suojavyöhykkeen sisäpuolella. Lisäksi ensimmäiset melumallinnukset osoittivat melua lähikiinteistöissä, joten Ilmatar tilasi uudet melumallinnukset niin, ettei melu enää kuulukaan kiinteistöille.
Kun suomalainen rivikansalainen rakentaa talon, se ei saa omakotitalon sijaan rakentaa kerrostaloa, eikä sijoittaa sitä millekään suojavyöhykkeelle. Tätä näkulmaan vatsaan punavihreässä Suomessa ihmisten oikeussuoja on nolla verrattuna poliittisen oikeuslaitoksen suojassa toimivaan tuuliteollisuuden alaan, joka saa elää kuin vatukossa erilaisten sääntöjen ja CE-merkintöjen suhteen.
Sähkön hintakin on sitä korkeampi, mitä enemmän on tuulivoimaa. Tämä korkea sähkön hinta on Suomen kannalta huono asia, koska Suomen liki arktissa olosuhteissa sähköä kuluu paljon enemmän kuin etelänpänä, joten se suuri energiankulutus yhdessä korkean sähköhinnan lisäksi vähentää ihmisten ostovoimaa omalta osaltaan entisestään.
PS. Selvimmin tuulivoiman nollavaikutus päästöhin näkyy kun kuvat laitetaan vierekkäin. CO2-päästöjen väheneminen johtuu siitä, että Suomi saavutti vuodelle 2020 EU:n asettaman päästökauppasektorin väehnnystavoitteen 6 vuotta etujassa vuonna 2014 lisäämällä uusiutuvien käyttöä voimakkaasti. Tuohon aikaan 2014 tuulivoiman osuus oli vaivaiset 1 %.
PS2 Euroopan päästöt / tuuli ja aurinko
Kauppalehti oli kenties tämän jutun innostamana tehnyt tänään 31.1.2021 jutun Euroopan uusiutuvista linkki. Jutun mukaan Euroopassa on tuulivoima + aurinkovoima kaksinkertaistunut vuoden 2015 jälkeen. Kuten kuvasta näemme, sielläkään tuo valtava satunnaisen sekundaenergian lisääntyminen ei ole vaikuttanut CO2-päästöihin. Hiilellä tuotetun sähkön määrä on kuulemma ohittunut jo viime vuonna. Suomessahan tilanne on jo pitkään ollut se, että uusiutuvilla on tuetettu huomattavasti enemmän sähköä kuin hiilellä.

Tämä liiallinen satunnainen sähköenergia tuo mukanaan myös suuria ongelmia, joista 8.1.2021 säikähdyksellä selvittiin. Romanian verkkoa tukeva hiilivoimantuotanto oli vähäistä ja siksi äkillinen tyyntyminen oli johtaa koko Manner-Euroopan sähköverkon kaatumiseen. Itävallassa toimittiin nopeasti ja pysäytettiin pari suurta tehdasta ja tällä kertaa selvittiin säikähdyksellä. Nyt sähköverkkoon tehdään entisestään suuria sähkön hintoja nostavia miljardien parannuksia, joilla varmaankin rakennetaan nopeaa säätövoimaa lisää ja paksumpia kaapeleita sinne sun tänne lähde.
Itävalta turvautui siis kysyntäjoustoon, jotta sai pelastettua Euroopan sähkövekon täydelliseltä pimentymiseltä. Nykyään en tiedä miten asia toimii Suomessa, kun Fingrid vastaa siitä, että sähköenergiaa riittää jokaiseen Suomen kolkkaan riittävästi. Sähkömarkkinat puolestaan vastaavat siitä, että yritykset rakentavat sähköntuotantoa Suomeen. Tosin monet luotettavan sähköntuotannon investoinnit eivät houkuttele nykyään, koska esim. valtion tukema tuulivoima syö sen kannattavuuden. Niinpä Fingridin tehtäväksi jää riittävän varavoiman rakentaminen tai ollaan naapurimaiden varassa, jos energiayhtiöt eivät sähköntuotantoon investoi.
Silloin vielä kun Helsingin Energialaitos vastasi siitä, että Helsingissä on aina riittävästi sähköä tarjolla, kysyntäjoustolle oli muistaakseni 4- tai 5-portainen toimintasuunnitelma, jonka kautta saatiin pimennettyä Helsinkiä jota kuinkin näin (saa ja pitää korjata, jos menee väärin):
4-porras: katuvalaistus, ”vähäpätöiset” kaupungiosat jne (esim. Kontula, Jakomäki jne)
3-porras: kaupunginosat, joissa on pienteollisuutta, yrityksiä jne (esim. Pitäjänmäki, Tattarisuo jne)
2-porras: suuremmat teollisuuslaitokset
1-porras: sairaalat
0-porras: voimalaitosten omakäyttö
PS 3 Energiavuosi 2020
Energiavuoden 2020 tiedot julkistettiin 5.2.2021, joten tässä katsaus siihen.
Energiavuodet 2018-2020 sähkön ja CO2-päästöjen osalta: 2020 (81 TWh / CO2 4,1 milj.t , 2019 (86 TWh / CO2 5,5 milj.t) ja 2018 (87 TWh / 7 milj.t) verrattuna. Sähkönkäytön väheneminen sekä tuulituotannon pieni lisäys lisäsi tuulivoiman % osuutta, mutta tuulivoiman vaikutus CO2 päästöihin oli nolla, koska se pelaa yhteen vesivoiman kanssa:
Tuuli: 2018 / 7 % ja 2019 / 7 % ja 2020 9,6 %
Ydin: 2018 / 25 % ja 2019 / 27 % ja 27,7 %
Yht.tuotanto (sis. hiili): 2018 / 13 % ja 2019 / 15 % ja 2020 11,9 % (erittäin lauha talvi, ei kaukolämmön tarvetta)
Vesi: 2018 / 15 % ja 2019 / 14 % ja 2020 / 19,3 %
Tuonti: 2018 / 23 % ja 2019 / 23 % ja 18,5 %
Erillistuotanto (sis. hiili):2018 / 6 % ja 2019 / 3 % ja 2020 / 2,7 %
Yhteistuot. Teollisuus: 2018 / 11 % ja 2019 / 11 % ja 2020 / 10 %
Yhteenvetoa:
2020 oli lämmin vuosi ja sähkönkulutus laski jopa 5,2 TWh vuoteen 2019 nähden:
– tuonti väheni 4,5 % -yksikköä, koska oli lämmin vuosi ja sähkönkulutus laski sekä oma vesivoima tuotti hyvin. Tuulivoima tarvitsi vähemmän sähkön tuontia säätöönsä.
– CHP-voima ei tuottanut kaukolämpöä, siksi laskua sähköpuolella oli 3,1 %-yksikköä.
– Hyvä vesivuosi 2020, nousua 5,3 %-yksikköä.
– Ydinvoima edelleen tehokas ja nousua 0,7 %-yksikköä.
Kaukolämpö
Kaukolämmön tarve väheni 2019 / 36,6 TWh — > 2020 / 34,3 TWh
Yhteistuotanto väheni lämpimän talven takia ja sen myötä sähköntuotannon CO2-päästöt. Lisäksi maakaasu korvasi hiiltä ja turvetta:
-maakaasu 2019 / 11 % — > 2020 / 14 %
-hiili 2019 / 17 % — > 2020 / 11 %
– turve 2019 / 15 % — > 2020 / 14 %
– Öljy 2019 / 2 % — > 2020 / 1 %
PS4 Vesivoima / tuulivoima
Kovasti keskusteluissa intetään, että tuuli- ja vesivoiman keskenään pelaaminen on väärä väite, mutta ei se ole.
CHP-tuotanto ajaa pääosin lämmöntarpeen mukaan ja kaukolämmön sivutuotteena saatava sähkö on lisä kaukolämmöstä saatavan rahan päälle ja se niille CHP-laitoksille kelpaa kyllä.
Vesi- ja tuulivoiman yhteyttä on tutkittu saksalaisen energiaekonomisti Lion Hirthin toimesta. Johtopäätös on yksinkertaisesti se, että vesivoimalla voidaan nopeasti vaikuttaa hintatasoihin vetämällä suuren tarjonnan aikana tuotantoa pois markkinoilta. Tarjonta laskee, mikä nostaa hintoja. Kun vesivoima pelaa taloudellisessa mielessä ja säätömielessä yhteen tuulivoiman kanssa, vaikutus CO2-päästöihin on liki nolla. Tämä yksi esimerkki kuvaa sitä,kuinka tuulivoima pelaa yhteen vesivoiman kanssa, eikä hiilivoiman kanssa, koska vesivoiman kautta tuulivoiman arvo eniten nousee:
”Hirth on osoittanut, että kun tuulienergiatuotannon kannattavuus pienenee sen tuotannon kasvaessa, kannattavuuden alenemista voidaan hidastaa joustavalla vesivoimalla.
Kuinka paljon heikentyvään kannattavuuteen voidaan vaikuttaa, on vielä epävarmaa. Mutta kun esimerkiksi tuulivoiman tuotanto nousee 0:sta 30 prosenttiin, kannattavuuden heikentymistä voidaan vesivoiman säätämisellä estää noin kolmanneksen verran.
Ruotsin tuulivoima kannattavampaa kuin Saksan
Hirthin mukaan vesivoiman määrä sähköjärjestelmässä on olennaista. Mitä enemmän vesivoimaa on, sitä vähemmän tuulivoimatuotannon arvo pienenee. Kysymys ei ole suurista eroista verrattuna vähävesivoimaiseen järjestelmään, mutta kuitenkin merkittävästä erosta.
Johtopäätös on yksinkertaisesti se, että vesivoimalla voidaan nopeasti vaikuttaa hintatasoihin vetämällä suuren tarjonnan aikana tuotantoa pois markkinoilta. Tarjonta laskee, mikä nostaa hintoja.
– Vesivoimatuottajat tekevät näin oman liiketoimintansa tähden, mutta vaikutus heijastuu parantuneena tuulivoimatuotannon kannattavuutena, Hirth korostaa.
Tutkimuksessaan Lion Hirth vertaa Ruotsia ja Saksaa – kahta sähköjärjestelmää, jossa toisessa on paljon vesivoimaa ja toisessa vähän. Hän osoittaa, että tuulivoimalla tuotettu megawattitunti sähköä on Ruotsissa 11 prosenttia arvokkaampi kuin Saksassa tuulella tehty 1 MWh. Eron selittää vesivoima. ”
https://www.energiauutiset.fi/etusivu/vesivoima-parantaa-tuulivoiman-kannattavuutta.html
Eipä tarvitse olla hirveä järjenjättiläinen ja tiedemies tajutakseen sen, että ei vesivoimaa kannata tehdä markkinoille silloin, kun tuulivoiman väkisin syöttämän sähkön takia pörssihinta menee nollaan. Vedessä oleva omaisuus kannattaa pitää altaissa sen aikaa, kun tuulee ja sitten taas tehdä rahaa vedellä omistajalle, kun tyyntymisen takia markkinahinta on niin suotuisalla tasolla, että vesiturbiinit kannattaa panna pyörimään. Toki on myönnettävä sekin, että jos tuulivoiman liiallisen tuotannon takia hiilivoimalle maksetaan alassäädöstä jopa 3000 eur/MWh, niin kyllä CHP-voimakin säätää ja sitä kautta CO2-päästöt hieman alenevat. On myös muita tilanteita, joissa CHP-sähköä säädetään alaspäin, tai ei edes tuoteta, kuten vaikkapa parhaillaan Hanasaaren toisen turbiinin osalta, joka ymmärtääkseni on vikaantumisen takia pois tuotannosta. Ensi vuonna tuokaan Hanasaaren CO2-osuus ei ole tuulivoiman ansiosta pois kokonaispäästöistä, vaikka niin varmaan saamme taas lukea. koska tuulipropaganda on niin valtavaa jopa Energiateollisuuden suunnalta saatuna. Ja pian hiililaitokset muutenkin suljetaan, joten tottakai sähköntuotannon CO2-päästöt jatkavat laskuaan varsinkin, kun OL3 alkaa tuottamaan päästötöntä ydinsähköä valtakunnan verkkoon, jolla toivon mukaan Helsinginkin lämpöpumput pyörivät tyynten pakkaspäivien aikana.
Ruotsi 2021
Tuulivoimamaan Ruotsin tuontisähkökään ei tällä hetkellä helmikuussa 2021 ole kovin päästötönä. Siellä on kännistelty sähköntuotantoon öljykattiloita ja tuodaan hiilisähköä Puolasta. Kun Suomi ajaa alas luotettavan CHP-tuotannon ja siirtyy yhä vahvemmin tuulivoiman tuottaman sattumasähkön varaan, tällaisessa erillisessä sähköntuotannossa päästöt vain kasvavat:
Ruotsi on alkanut polttaa öljyä sähköntuotannossaan. Kylmät päivät ovat lisänneet sähkön tarvetta niin paljon, että sähköverkko on uhattuna. Karlshamnin öljyllä toimiva varavoimalaitos tuottaa nyt alimmalla tehollaan 60 megawattia sähköä, mutta sen teho voidaan nostaa enintään 600 megawattiin. Lisäksi Ruotsissa on myös kaasuhuippareita, jotka voidaan ottaa sähköntuotantoon, ellei öljyvoimala riitä. Viimeinen toimenpide on katkaista sähköt maan eri alueilta, jotta vältetään täydellinen sähköverkon romahdus. Se olisi viimeinen keino, eikä sitä ole koskaan vielä tapahtunut. No kerta se on ensimäinenkin ja tällä tiellä Suomikin on, kun siirrytään CHP-tuotannosta sähkön erillistuotantoon ja sähkölämmitykseen.
https://www.sydostran.se/nyheter/elbrist-karlshamns-oljeverk-ar-i-drift-13eb2daa/?
Pari lisäystä 1.2.2021 ja 4.2.2021 ja 5.2.2021
Ja tämän kaiken autuaaksi tekevä on kivihiili? Blogisti voisi suunnata katseensa ei vain vuoteen 2030, vaan myös tulevien sukupolvien vuoteen 3000.
(Stephen Hawking)
Ilmoita asiaton viesti
On ihan selvää että maailma on sadan vuoden kuluttua aivan eri asennossa kuin tänään. Vielä enemmän kuin maailma on nyt erilainen kuin vuonna 1921 tai vuonna 1821.
On mieletöntä nyt ottaa varaumia vuodelle 3000. Aivan vähäjärkistä meidän alkaa huolehtia siitä miten maailma makaa vuonna 3000. Nykyiset ongelmat on jo aikaa sitten ratkaistu tuolloin ja on uusia ongelmia mistä me emme tiedä vielä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä ole kyse mistään ”varaumista vuodelle 3000”. Mitä oli maailma 1700 – 1850 ja mitä se on 2021 ja mitä ongelmia on luvassa? Eli kello käy ja aika kuluu siinä missä se kului ennenkin.
Eli egopöhnässään olevat ajattelijat toimivat näin ja sanonta kuuluu: ”kyllä se maailma minun aikani kestää, niin miksi se ei tällä menolla kestäisi myös tuleville sukupolville”.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoimalat hyytyy pohjoisen pakkasissa, – ei tul mittä.
”Ruotsi on alkanut polttaa öljyä sähköntuotantoon. Kylmät päivät ovat lisänneet sähkön tarvetta niin paljon, että sähköverkko on uhattuna.”
https://www.sydostran.se/nyheter/elbrist-karlshamns-oljeverk-ar-i-drift-13eb2daa/
Ilmoita asiaton viesti
”On mieletöntä nyt ottaa varaumia vuodelle 3000.”
Eihän siihen ole kuin vain kymmenen ihmiselämää. Aivan naurettavan lyhyt aika.
”Nykyiset ongelmat on jo aikaa sitten ratkaistu tuolloin”
Ihmiset eivät ole vielä ratkaisseet edes 12000 vuotta sitten käyttöönotetun maanviljelyksen ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu kirjoittaa asioista joista ei itse ymmärrä mitään.. -”Maanviljelyä edelsi Lähi-idässä tehostettu villiviljan keräily ja varastointi noin 13 000 eaa.[5][6]. Tällöin huomattiin, että kerättävän ravintokasvin siemenestä itää uutta viljaa. Vilja oli helposti varastoitavaa ja turvasi hengissä pysymisen silloin, kun riistaa ei ollut.”
https://fi.linkfang.org/wiki/Neoliittinen_kausi
Suomessa maanviljely on pitänyt suomalaiset hengissä vaikeina aikoina, ja kehittyy jatkuvasti. Suomalainen maanviljely on puhdasta luomuviljelyä, ja ns. tehomaanviljelykin tuottaa puhdasta elintarviketta kulutukseen. Maanviljely tuottaa edulliset elintarvikkeet, esim. kahden kilon pussi erikoisvehnäjauhoa maksaa n. euron.
http://www.helsinki.fi/kansatiede/histmaatalous/peltoviljely/viljelyjarjestelmat.htm
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä maanviljelyksen historian tiedän mutta kyse onkin siitä, että ihmiskunta ei ole vieläkään saanut maanviljelyksestä seuranneita ongelmia ratkaistua.
Esimerkiksi kaikenlaiset tasa-arvoisuuteen liittyvät ongelmat ovat maanviljelyksen seurausta. Ihmiset olivat ennen metsästäjä-keräilijöitä. Naaraat keräili, urokset metsästi. Maanviljelys sotki tuota ja siitä alkoi epätasa-arvo. Naiset olivat sitten käytännössä pellolla ja keksittiin kaikennäköisiä uskontohimmeitä missä joku äijäkolleegio päättää miten elää.
Eikä tämä ole vieläkään ratkennut. Joissakin maailmankolkissa naisilla on säkki päässä ja eivät saa äänestää.
Toinen maanviljelykseen liittyvä ongelma liittyy rahaan. Se siemenvilja oli sitä rahaa. Sitä lainattiin ihmisille että raivaavat pellon, viljelee sen ja maksaa siemenviljan takaisin, korkojen kanssa.
Raha toiminut sitten tuohon tapaan aina että haluttu lainatulle jutulle korko.
Nykyään maailmassa nyt sitten kai kohta 100 triljoonaa euroa velkaa mutta ei rahaa maksaa näitä.
Ihmiskunta ei tosiaankaan kykene vuosituhannessa ratkaisemaan ongelmiaan kun on niin uskomattoman typerä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet aivan oikeassa maanviljelyksen aiheuttamien ratkaisemattomien haittojen suhteen. Joita ovat:
Erilaisten etuoikeutettujen ryhmien synty kuten papit ja sotilaat. Omistaminen ja omaisuuden suojeleminen – sodat, kateus ja ahneus.
Hallitsematon väestön kasvu ja siitä seuranneet sairaudet ja pandemiat.
Orjuus ja kansalaisten välinen epä tasa-arvo.
Elinolosuhteiden hidas tuhoutuminen maailmassa. Saasteet ja saastuminen
Ilmoita asiaton viesti
En jaksa usko, että Kaarnattu haluaisit palata kivikaudelle. Eli kun se maanviljelys on mahdollistanut tamänkin nettikeskustelun, turha niitä pakollisia ongelmia on liikaa voivotella.
Kaikki tuo mukanaan sekä hyvää että pahaa.
Ilmoita asiaton viesti
>Ihmiset eivät ole vielä ratkaisseet edes 12000 vuotta sitten käyttöönotetun maanviljelyksen ongelmia.
ooo
Aika hyvin pellolta nousee kuitenkin kauraa, ohraa, ruista, heinää, perunaa ja eksoottisempiakin ruokia.
Saastuttavaa se on koska ahneus panee lisäämään keinolannoitteita liikaa, vaikka lähes kaikesta on ylituotantoa
Ilmoita asiaton viesti
Ahneus sai aikaan maanviljelyn raskaiden töiden teettämisen ensin orja työ voimalla ja nykyisin koneilla ja polttoaineilla. Teho viljelyllä on omat haittansa. Valtava elintarvike tuotanto pitää hengissä kasvavan väestön ja estää ihmiskunnan koon luonnollisen valinnan ja lukumäärän hillitsemisen.
Ilmoita asiaton viesti
”Ahneus sai aikaan maanviljelyn raskaiden töiden teettämisen ensin orja työ voimalla”
Naisilla.
Naisten rooli oli keräily joten joutuivat sitten sinne pellolle.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein!
Vanhaan hyvään aikaan naisen asemaa saattoi hyvin verrata orjan asemaan. Pappien raamatun tulkinta vain vahvisti tätä käsitystä maanviljelys yhteiskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hiili millään muotoa ole sekään autuaaksi tekevä, vaikka onkin Suomen ilmasto-olosuhteisiin kuin luotu a) siksi, että se voidaan täällä hyödyntää 90 -prosenttisesti sekä puhtaasti ja b) sen varastoitavuus on huoltovarmuuden kannalta erinomainen verrattuna muihin polttoaineisiin. Hyvin sopii sen käytön lopettaa, jos ja kun vaan yhteiskunta sen energiahuoltovarmuuden kautta kestää.
Hiilestä olisi kannattanut päästä eroon EU:n päästökauppasektorin (yli 20 MW lämpökeskukset, voimalaitokset ja pääosa teollisuudesta) yhteisten päästökiintiötavoitteiden puitteissa. Nythän Suomen päätös lopettaa hiilen poltto Suomessa ei vaikuta EU:n tason päästöihin gramman vertaa, mutta antaa toki esim. Saksalle mahdollisuuden käyttää Suomen hiilet omissa voimalaitoksissaan ja sitä kautta lisätä hyvinvointiaan ja kilpailukykyään. Lisäksi saksalaiset innolla rakentavat Suomeen tuulivoimaa ja kuppaavat sitä kautta energiasta saamansa miljardien voittorahat verottomina veroparatiiseihin Carunan tapaan.
Koska EU:ssa ollaan ja sinne lahjoitetaan nyt muuytenkin yli 6 miljardia euroa rahaa, olisi voitu hiilen suhteenkin pelata sen yhteisten pelisääntöjen kanssa, eikä romuttaa arvokkaita raaka-aineita sisältäviä CHP-laitoksia vihreän kerska- ja kertäkäyttökulttuurin nimissä. Mutta tehty mikä tehty ja siitä selvitään, kunhan CHP:n tilalle rakennetaan jotain muuta yhtä luotettava sähkön ja lämmön tuotantoa kuin satunnaista sekundasähköä tuottavaa tuulivoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hawking ilmeisesti oli loppuvuosinaan jo aika heikko ja alkoi hyvin pessimistisesti varoitella mm. Maan paljastamisesta ulkopuolisille sivilisaatioille.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan tilanteesta vuoden takainen juttu selvittää mitä tuulivoima aiheutti saksalaiselle hyvinvoinnille.
Suomessa puhutaan tuulivoimasta vieläkin ylistäviä juttuja, vaikka varmasti puhujat tietävät valehtelevansa, valtion tukirahojen takia pidetään valheet mediassa esillä ikäänkuin ne olisivat totta.
https://rikumerikoski.blogspot.com/2020/02/miksi-saksalainen-kuluttaja-ei-lammita.html?m=1
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoima ei aiheuttanut mitään saksalaiselle hyvinvoinnille vaan saksalaiset itse.
Ihan itse alkoivat ajaa ydinvoimaa alas ja nostivat energian kulutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi oli ensin kana vai muna? – väittely ei lopu, Karnaattu pitää siitä huolen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuulivoimaa mainostetaan autuaaksi tekeväksi asiaksi, kun päästöjä halutaan vähentää. Käytännössä kuitenkin tuulivoima pelaa yhteen vesivoiman kanssa niin, että kun tuulee, vesivoima säätää tehoja alaspäin ja kun ei tuule, vesivoima lisää tuotantoaan.”
Aivan. Eli kokonaisenergiantuotanto kasvaa ilman että tarvitsisi polttaa mitään.
Kokonaisenergiantuotantoa voidaan lisätä myös lisäämällä auringonsäteilyn hyödyntämistä ja energian puskurointia esimerkiksi kiinteistöihin, kylmäaineisiin, sähköautoista koostuvan autokannan akkuihin jne.
Eli sitten kun tuulee tai paistaa, ladataan energiapuskureita ja sitten kun ei tuule ja ei paista niin käytetään energiapuskureita.
Olennaista on se kokonaisenergiantuotanto ja miten sitä voidaan hyödyntää.
Ilman muuta siis tuulivoima toimii ja vähentää päästöjä ja resurssien haaskausta kun energiaa saadaan ilman että poltettaisiin mitään.
Kustannukset sitten on sivuseikka. Jos ongelma ratkeaa rahalla, kyseessä ei ole ongelma.
”Toki on myös pörssiin sidottuja sähkösopimuksia, jotka nyt talvella maksavat sen, minkä kesällä säästävät ja vähän enemmänkin.”
Voivat tuohon toki itse vaikuttaa. Pörssisähkö on ideaalinen esimerkiksi omakotitaloissa kun on ne aurinkopaneelit ja energian varastointia esimerkiksi parin kuutiometrin lämminvesivaraajan, akuston, kylpytiloissa olevan paljun muodossa ja hyödyntää vaikka vesitakkaa. Kylmiö ja kellari on myös toimiva keksintö. Se ei tarvitse monimutkaista älyä talon automaatioon että ei käytä sitä kallista pörssisähköä ja vaikka käyttäisikin pakastinta niin sekin mahdollistaa energian puskuroinnin vuorokaudeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoiman säilöminen energiapuskureihin hukkaa muutoksessa energiaa yli puolet, – ei kannata. Haittoja tulisi enemmän kuin hyötyjä.
– Eikä tämä ominaisuus häviä rahalla koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos minä nyt pistän kuuman kahvin termospulloon ja juon sen myöhemmin niin missä muutoksessa energiaa hukataan?
Käytän sähköä siihen että kuumennan vettä ja juon kahvin kuumana. Hukkaaminen on ihan sama ja häviö riippuu siitä miten hyvin termospullo toimii.
Koita nyt ymmärtää että ihmiset eivät oikeasti käytä sähköä juuri yhtään. Sitä menee sydämmen tahdistimeen ja puolijohteisiin. Muuten tarvitaan lähinnä lämpöä, kylmää ja liikettä. Energiaa voidaan varastoida erityisesti massaan kuumentamalla ja kylmentämällä ja käyttämällä tätä.
Esimerkiksi vaikka kylmäkuljetuksia on mahdollista tehdä vaihtamalla kylmänesteitä (ja tätä myös jonkin verran tehdään parantamaan hyötysuhdetta), ja energiaa voidaan käyttää lataamalla sitä kylmänestettä silloin kun on energiaa. Lämminvesivaraajaa tai vaikka uima-allasta voidaan kuumentaa silloin kun on tuottoa. Erittäin kannattavaa.
Oikeasti mieti nyt itsekin että minkä hiton takia suomessa yleensäkin on mitään lämminvesivaraajia kun vesi voidaan myös kuumentaa lennossa sähköllä. Watteja menisi vain silloin kun kääntää hanasta kuumemmalle. Onko sinulla itselläsi lämminvesivaraajaa ja jos on niin miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä sitten pullotat tuulivoiman pulloihin ja tarpeen tullen otat siitä energian käyttöön. Muuten mikset käytä kylmäkahvia, sanotaan että kylmä kahvi kaunistaa. – ei kulu sähköä lainkaan ja kahvia se on kylmäkin kahvi.
https://www.avl.fi/2018/08/smash-testasi-valmiit-kylmakahvit-ja-tykkasi/
Asunnon voi kaivaa kesällä aurinkoiseen hiekkaharjuun, kesällä aurinko lämmittää ja lämpö varastoituu hiekkarinteeseen. Onko pakko käyttää sähköä jonnekin lennossa veden lämmittämiseen, pääasia on puhdas vesi, ei sen tarvitse olla kuumaa.
Uima-altaita riittää maaseudulla jokaisen ympärivuotiseen käyttöön, talvella vesi on hiukan kylmempää mutta uusiutuvalla energialla lämmitetty sauna kruunaa kylmässä vedessä pulikoinnin.
Elämä on ihanaa kun sen oikein ymmärtää, näin laulussakin lauletaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Siinäpä sitten pullotat tuulivoiman pulloihin ja tarpeen tullen otat siitä energian käyttöön.”
Lämminvesivaraaja ja pakastin esimerkiksi.
Lämmönsiirtimellä saa niinikään otettua käyttöön kylmäksi/kuumaksi varastoitua energia.
En vähättelisi massaan varastoidun energian mahdollisuuksia kun kahteen kuutiometriin suolavettä saadaan lämpötilojen potentiaalierona nesteeseen jotain gigajoulen verran energiaa.
Lämpötilaeroja kyllä sitten saisi sähköksi ja saisi suurempiakin määriä energiaa varastoitua samaan tilaan mutta siinä kyllä sitten hyötysuhde heikkenee.
Olennaista on ymmärtää että sähkö on ensisijaisesti sitä että energiaa teleporttaillaan johtoja pitkin eri paikkaan mutta se on harvoin itse energian tarkoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Energia puskurit on loistava argumentti! Voitaisiinko yhdessä alkaa niitä suunnittelemaan. Saadaan tukea tuolta Euroopan elvytysrahoista.
Olisi mukavaa olla ratkaisemassa noinkin tärkeää ongelmaa ihan käytännössä.
Onko tuvan seinustalla sijaitseva kuivia koivu halkoja sisältävä puupino myös energia puskuri?
Puu kai on Auringon vaikutuksesta kasvanut energia paketti, johon on varastoitunut mukavasti lämpöenergiaa, joka on vapautettavissa varsin helposti ja yksinkertaisesti
Ilmoita asiaton viesti
”Voitaisiinko yhdessä alkaa niitä suunnittelemaan. Saadaan tukea tuolta Euroopan elvytysrahoista.”
Varmaan.
”Onko tuvan seinustalla sijaitseva kuivia koivu halkoja sisältävä puupino myös energia puskuri?”
On toki mutta siinä ikävästi haaskataan puuta.
Esimerkiksi 500km autolla vastaa sitä, että kaadetaan iso puu.
Tarvittaisiin siis ratkoa sitä, että saadaan energiaa enemmän sieltä auringosta välillisesti tai välittömästi hyödynnettyä, että ei tarvitsisi kaikkia metsiä kaataa nurin.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa koivuhalko olisi ratkaisu maaseudun asukkaiden energia tarpeisiin. Mahtaako maaseudulla asua 200 000 henkeä enempää?
Kun turvetta tai öljyä ei saa enää haaskata maaseudun tarpeisiin, niin eikö metsiemme vuotuinen kasvu tahi harvennukset riitä maaseudun energia varastoksi. Kaupunkilaisista ei ole niin väliä.
Ilmoita asiaton viesti
”Jospa koivuhalko olisi ratkaisu maaseudun asukkaiden energia tarpeisiin. Mahtaako maaseudulla asua 200 000 henkeä enempää?”
Maaseutu irti sähköverkosta eikä mitään öljyä lämmitykseen tai liikkumiseen niin koivuhalko tosiaankin näyttää mahtinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Jokien ekosysteemiä vahingoittava nopea virtauksenmuutos on ihan jees näille co2 uskovaisille mutta kun ilmaston lämpötila muuttuu o.x astetta parissa sadassa vuodessa on paniikki päällä. Ja se jokien ”kidutus” co2 peikon varjolla on ihan jees vaikka co2 päästöt lisääntyy noiden hullunmyllyjen takia. Ei tosta sakista ota selvää sitten millään.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on siis osa yhteispohjoismaista energiajärjestelmää, jossa merkittävimmän säätöresurssin tarjoaa Pohjois-Ruotsin ja Norjan vesivoima. Vaikka meillä ei olisi tuulivoimaa yhtään, tämä säätötarve ei poistuisi mihinkään, koska sähkön kysynnässä on myös suurta vaihtelua vuorokauden sisällä.
Nyt kun systeemiin lisätään tuulivoimaa, voidaan tuulisina hetkinä vesivoimaloiden tuotantoa vähentää, jolloin altaissa riittää enemmän vettä tyynille jaksoille. Näin ollen tuulivoiman tottakai vähentää päästöjä energiajärjestelmässä. Se myös näkyy selvästi, kun katsotaan pitemmän aikavälin trendejä. Kahden peräkkäisen vuoden vertailu ei anna oikeaa kuvaa, koska sää vaikutaa sekä sähkön kysyntään että tarjontaan.
Suomessa taas vesivoiman varastoitavuus on pienempi. Suomen vesivoima on siten lähempänä perinteistä perusvoimaa kuin säätövoimaa, ja tuotannon vaihtelu vuosien välillä on seurausta sateisuudesta eikä tuulivoiman määrästä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoiman ominaisuuksia ei poliitikot eikä tekniikka pysty korjaamaan mieleisekseen koskaan, tuulivoimaloita ei ole turhaan historiassa poistettu uuden ja paremman tekniikan tieltä. Korvaamattomia haittoja nämä Suomeen väkisin rakennetut ns. tuulivoimapuistot aiheuttavat, sitä on koetettu kieltää, nyt poliitikoilla on menossa hiljainen kausi, ei sanota juuta ei jaata, katsotaan mihin EU meitä vie.
”– Nopea virtaaman muutos joessa on luonnoton ilmiö. Niiden lisääntyminen vaikuttaa jokien ekologiaan, sillä vesieliöstö ei ole sopeutunut näihin nopeisiin virtauksen muutoksiin. Haasteita syntyy myös joen käytettävyyteen, tohtorikoulutettava ja tutkimuksen päätekijä Faisal Ashraf sanoo yliopiston tiedotteessa.
Ashrafin mukaan muutoksen yhteys tuulivoimaan tulee selvästi esiin vertailemalla virtaaman muutosten yleisyyttä vuosien 2011-2013 ja 2014-2017 välillä.”
https://yle.fi/uutiset/3-10559662
Ilmoita asiaton viesti
”Tuuli- ja aurinkovoima on luonteeltaan ennakoimatonta. Sähköä ei välttämättä ole saatavilla silloin, kun sitä tarvitaan. Siksi tasapainottavan säätövoiman tarve kasvaa”, toteaa Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Risto Leukkunen.
PÄIVÄN SISÄINEN säätötarve kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä. Jos järjestelmässä ei ole tarpeeksi säätävää tuotantoa ja joustoja, kasvaa sähkökatkojen riski. Eurooppalainen kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestö ENTSO-E arvioi syksyllä, että sähkön toimitusvarmuus on Suomessa kohta Euroopan toiseksi heikointa. Suomea uhkaa raportin mukaan sähkövaje, joka johtaa lisääntyviin ja entistä pitempiin katkoksiin.
https://www.mustread.fi/artikkelit/loytyyko-suomelle-tarpeeksi-saatovoimaa/
Ilmoita asiaton viesti
”PÄIVÄN SISÄINEN säätötarve kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä. Jos järjestelmässä ei ole tarpeeksi säätävää tuotantoa ja joustoja, kasvaa sähkökatkojen riski.”
Sitten rakentaa sen.
Säätötarvetta saa kulutusta säätämällä ja varastoimalla energiaa. Ja valmistaa ylituotolla jätteestä vaikka puukaasua että saadaan kaasuturbiinit nopeasti käyntiin.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni Vihreät De Grööna vastustivat voimakkaasti uusien hyödyllisten vesialtaiden rakentamista: Vuotos ja Kollajan hanke kaatuivat poliittisiin ristiriitoihin ja lyhytnäköisyyteen. Luonnon suojelulliset arvot olivat silloin tärkeämpiä kuin energiahuolto.
Minustakin on mukavaa autioitaa Pohjois Suomi ja sen loistavat maisemat ja säästää se eräretkeilijöiden nautinta-alueeksi. Tulevaisuudessa harvinaista herkkua herkkua Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä tuulivoimaa ylenpalttisesti kritisoivat eivät ymmärrä sitä tosiasiaa, että ei se energia häviä mihinkään, se muuttaa vain muotoaan, käytettiin mitä tahansa energiamuotoa.
Tässä muodon muutoksessa tapahtuu erilaisia häviöitä (hyötusuhde), jotka tulisi palauttaa luonnolliseen kiertoon niin hyvin kuin se on mahdollista. Tästä on taloudellisesta energian käytöstä yksinkertaisuudessaan kysymys, kun sitä halutaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti luonnonvaroja haaskaamatta.
Tuulivoima on tällä hetkellä vain yksi osa energia-palettia, joka tulee todennäköisesti jäädäkseen, kunnes saamme käyttöömme pien-ydinvoimalat. Lähitulevaisuudessa häämöttää jo fuusio-voimalat jne. Joten haihattelu kivihiilen perään alkaa olla jo mennyttä aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoimaa juu tarvitaan hätäratkaisuna. Uraanin sijasta voisi olla ideaa kyllä käyttää toriumia.
Fuusio vaikuttaa vaporwarelta. Aina se on 50 vuoden kuluttua ollut varmaan 50-luvulta saakka. Ihan hyvä että kehitellään mutta en nyt sen varaan laskisi mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se kovin kaukana ole. Ohessa ITER-aikataulua. Eli ei sinne vuoteen 3000 tarvitse odotella. ”First plasma 2026”. Kyllä se valmistunee 30:ssä vuodessa. Kuinka se sitten saadaan normaalin kuluttajan töpseliin, se onkin sitten toinen kysymys.
https://www.iter.org/proj/itermilestones
Ilmoita asiaton viesti
Kun kyseessä on ensimmäinen laitos, niin kyllä siinä täytyy käydä joka ikinen osa huolellisesti läpi kolme kertaa muistaakseni, kun samasta asiasta oli 3 sivun artikkeli Tiede 2000- tai Tieteen kuvalehdestä yli 20 vuosikymmentä sitten. Aina, kun yksi osa on asennettu onnistuneesti, käydään ne kaikki osat lävitse uudestaan eikä ole väliä, että ne on jo aiemminkin tarkastettu.
Jos kaikki sujuu onnistuneesti, niin rakentamisen aikataulu on kaupallistamisen jälkeen huomattavasti lyhyempi.
Ilmoita asiaton viesti
Milläs energialla ne tuulivoimalat on tehty ja pystytetty.
”The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) sanoo, että tuulivoimalat ovat öljyn ruumiillistumia.”
https://cnsnews.com/commentary/vijay-jayaraj/clean-renewable-there-no-wind-energy-without-fossil-fuels
Ilmoita asiaton viesti
So what. Öljy on myös energiaa, joka tulisi palauttaa energiakiertoon niin hyvällä hyötysuhteella (tuulivoimaloiden valmistusmateriaalien hukka) kuin mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Eli ei olisi tuulivoimaloita ilman öljyä.
”The mainstream media and the radical environmentalists have misled the public by proclaiming that wind energy is clean and fossil fuels are not, when the former is a derivate of the latter.”
Ilmoita asiaton viesti
Tuo oli lapsenomainen tokaisu…
Ilmoita asiaton viesti
https://cnsnews.com/commentary/vijay-jayaraj/clean-renewable-there-no-wind-energy-without-fossil-fuels
”The mainstream media and the radical environmentalists have misled the public by proclaiming that wind energy is clean and fossil fuels are not, when the former is a derivate of the latter.”
Ilmoita asiaton viesti
Entä ne radikaalit, jotka eivät ymmärrä sitä tosiasiaa, että ei se energia edelleenkään mihinkään häviä, se muuttaa vain muotoaan. Jotta se muodonmuutos olisi mahdollisimman tehokas, se käytännössä tarkoittaa luonnonvarojen tuhlaamisen sijaan, energian kierrättämistä. Got it?
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoimalasta otetaan arvometallit talteen. Loppu jää törröttämään paikoilleen.
https://images.app.goo.gl/MHF3MAZmmPYDQc9eA
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoimaloiden kierrätys on vähintään yhtä lapsen kengissä kuin muukin kierrätys. Kehitys kehittyy, -sanotaan. Sitä se on tehnyt satoja vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Kierrätettävää riittää, määrät ovat melkoisia per 1 MW. Kts. linkki.
[According to United States Geological Survey (USGS) estimation of material requirements, “1 MW of wind capacity requires 103 tonnes of stainless steel, 402 tonnes of concrete, 6.8 tonnes of fiberglass, 3 tonnes of copper, and 20 tonnes of cast iron.”]
https://pubs.usgs.gov/sir/2011/5036/sir2011-5036.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Epäilen sitä palauttamista muuten kuin metsittämällä aavikoita. Tietyssä mielessä vahinko on jo tehty ja se että jääkausi peruttiin oli varmaan ihan hyvä asia.
Se että tuhotaan ekosysteemit, annetaan kasvillisuusvyöhykkeiden siirtyä jolloin ihmiset siirtyy perässä, ei tule olemaan kaunista katseltavaa.
Onneksi tuskin olen sitä holokaustia näkemässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tuulivoimaloista se öljy palautuu maan kuoreen takaisin, näin siinä taitaa lopulta käydä. Kts. lyhyt Ylen video:
https://yle.fi/uutiset/3-11663489
Ilmoita asiaton viesti
Oliko tässä jotakin uutta? Erilaisia onnettomuuksia sattuu joka puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tosiaan ollut mitään uutta, halvin tapa käyttökelvottomien tuulivoimaloiden purkamiseen on sen kaataminen räjäyttämällä.
Onnettomuuksia tuulivoimaloille sattuu vähän väliä, Suomessakin on muutamia tapauksia ollut.
Jos tuulivoimaloiden rakentamista valvoisi esim. Stuk, tai Tukes, niin ehkä suurin osa onnettomista rakennushankkeista voitaisiin välttää.
Nykyinen valvonta on enemmän poliitikkojen käsissä eikä asiantuntijoiden.
Ilmoita asiaton viesti
Kerroppa meille kaikille, mistä otat sen räjähdysenergian ja kuinka sen kierrätät?
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan se kaadettavissa ihan tavallisella putkimiinalla. Tarkkaan täytyy miettiä, että kummalle puolelle runkoa ne sijoittaa.
Arvometallit on sitten helpompi ottaa talteen ja katkaista siivet.
https://youtu.be/PwPrqDQGsHQ
Ilmoita asiaton viesti
Mistä otat siihen putkimiinaan tarvittavan energian?
Ilmoita asiaton viesti
Se menee sitten jo Nobelin osastolle.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.vanderbilt.edu/AnS/physics/brau/H182/Alfred%2520Nobel.pdf&ved=2ahUKEwi7pL-JgsTuAhXLlIsKHRL_BaIQFjApegQIKxAB&usg=AOvVaw371wpTy9vhrxpye2KTNl4D
Ilmoita asiaton viesti
Helppo homma, lähi-idässä on molemmilla osapuolilla isot varastot räjähdysaineita, niin ns. terroristeilla kuin terroristien vastustajilla. Kierrätetään niitä täällä ja katsotaan kumpi puoli saa edullisimmin tuulivoimalaitokset siivottua pois Suomesta. Samalla voivat purkaa vihaansa hyödylliseen toimintaan. Tuskin siinä kuluu räjähdysaineita kovin paljon, varmaan Suomessa kallioiden louhinta sepeliksi kuluttaa räjähdysenergiaa monin verroin enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat Hannu nähdä mukavaa unta tulevaisuudesta. Minä taas uskon että koivuhalot nousevat vielä arvoonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Parempi nähdä mukavia unia, kuin pahoja unia. Koivuhalkoja käytettiin minun lapsuudessani kammarin kakluunin lämmittämiseen. Silloin se vielä toimi, vaikka oli onnettomat hormit, mutta pienet puitteet.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne polttopuut toimivat edelleenkin. Halko tarkoittaa eri asioita eri murteissa. En viitsi tarkistaa, mitä kielitoimisto on mieltä. Omassa lapsuudessani halolla tarkoitettiin aina metrinmittaista pölkkyä halkaistuna, yleensä koivua, mutta voi olla muutakin.
Halko siis harvan kakluuniin mahtui. Kun haloista tehtiin tulisijoihin sopivia, niin niistä tuli klapeja.
Itse lämmitin kolmen tonnin varaajamme tänään kuusiklapeilla ja ylihuomenna homma pitää uusia.
Ilmoita asiaton viesti
Kielitoimiston mielestä sana halko tulee halkaisemisesta, mikä ei ole yllätys. Ilmeisesti Länsimurteiden vaikutus on niin vahva, että se on alkanut yleiskielessä tarkoittaa nimenomaan pitkää, metrin mittaista polttopuuta.
Ilmoita asiaton viesti
Uunien lämmitys oli vastuullani koululaisena. Ongelmaa tuotti palamisen vahtiminen ja oikean ajan päättäminen milloin uunin pellit piti sulkea. Tuo kauniin sinisen liekin piti kadota ensin.
Ilmoita asiaton viesti
Vaassahan kehitetään tuulivoimalla tuotetun sähkön varastointia vetyyn. Prosessissa syntyvä hukkalämpökin on tarkoitus ottaa talteen. Toki vetyä sähköllä tehdessä sähköä kuluu paljon, mutta ehkä se kannattaa silloin kun sähkön kulutus on alhainen ja tuotanto taas suurta. Kannattaa tuota ainakin kokeilla. Olen kyllä yrittänyt vetyautointoilijoille selittää ettei se vety auton polttoaineena niin hyvä ole kuin jotkut hehkuttaa. Pitää kuitenkin muistaa, että Suomessa sentään tuotetasn sähköä, mutta öljyä ei yhtään. Jos joku konflikti tulisi niin kyllä täällä polttoaineita aika äkkiä alettaisiin säännöstellä. Ehkä sähköäkin, mutta enempi olisin huolussani öljyn saannista. Sitä ei saa edes tuotua mashan johtoja pitkin. 80 % Suomessa käytetystä öljystä tulee Venäjältä. Harasoo.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, hyvä kirjoitus. Öljyä on nyt löydetty lisää vähän joka puolelta maapalloa ja on useita toimittajia. Suomessa peruskallio on niin ylhäällä, ettei täältä öljyä ole löydettävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä nuo jääkaudet ovat pyyhkineet kaiken eloperäisen mereen. Muualla pumpataan öljyä ihan vapaasti, mutta meillä ammutaan omaan kinttuun eikä paljon nuorempaa ja jatkuvasti kasvavaa turvetta saa polttaa, kun pitää olla esimerkkinä joillekin.