YLE ja ilmastolliset vertailukaudet
Johdanto
YLE on tehnyt jutun: ”Tilastot sen kertovat: Ilmastonmuutos on nostanut lämpötiloja Suomessa selvästi”
Juttu alkaa kysymyksellä ”Näkyykö ilmaston lämpeneminen ikkunasta katsomalla?”. Se viittaa vahvasti tekemääni blogiin, jonka joku on kukaties lukenut, joten lienee paikallaan tarkastella YLE:n tekemää juttua. Tässä blogini: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/saa-ja-ilmasto-osataanko-ne-erottaa-toisistaan/
Samaa aihepiiriä on käsitelty Hannele Korhosta ja muutamaa muuta käsittelevässä blogissa: FMI Hannele Korhonen, annatko väärää tietoa ilmastosta ja sen muutoksista?
Lisäys 14.3.2022, YLE:n ”sosiaalinen” media
YLE on ottanut käyttöön uuden tavan Facebookissa, jossa estää mm. Kerttu Kotakorven juttujen kommentoinnit. Jos niitä haluaa tehdä, kommentointi tehdään YLE:n sivulla, jossa sensuuri YLE:n moderaattorin kautta rajoittaa niiden julkaisua. YLE:ssä on siis ihan ikiomat tulkinnat somen ja avoimuuden suhteen, eli se ei YLE:ssa ole sosiaalinen media, vaan YLE:n vaalima yksipuolinen ja tässä tapauksessa lysenkolaista ilmatiedettä tukeva linja, jossa ilmastonmuutoksen tässä kuvatut rikolliset halutaan vaientaa, linkki.
1. YLE jutun kuvituskuva
YLE:n jutussa puhutaan, että ilmastoa pitäisi tarkastella 30 vuoden vertailukausien mukaan, mutta kuvituskuvaksi on täysin ristiriitaisesti valittu kahden vuoden kuva Helsingin rautatientorilta.
Aloitus heti meni YLE:ltä hieman metsään, tai niin kuin linja-auto Aurajokeen tammikuussa 1947.
Olisihan Helsingistä saanut vertailukuvan vuodelta 1925, mutta se aika on ilmeisen epäsopiva nykyisessä ilmastokeskustelussa.
Noin muutenhan Helsingissä oli edellisen NAO:n positiivisen vaiheen eli ilmastonmuutoksen aikaan mustaa useinkin tammikuun 15.päivä.
2. Ilmastolliset vertailukaudet
YLE:n toimittaja puhuu ilmastollisista 30 vuoden vertailukausista, mutta aloittaa ne sopivasta vuodesta 1961. Miksi? Siksi varmaankin, että juttuun saadaan haluttu ilmastopropgandistinen näkökulma.
Ilmastonmuutos, joka näkyy toimittaja Ari Strömbergin ja Anne Borgströmin ikkunasta, on nimeltään NAO, joka antaa Suomeen noin 35 vuoden jaksoissa vuoroin kylmiä ja lämpöisiä talvia.
Ilmastoa voi verrata myös 10 vuoden jaksoissa, joissa myös edellinen ilmastonmuutos näkyy oikein hyvin ja siitähän prof. Keränen meille raportoikin vuonna 1939: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/ilmastokatsaus-vuodelta-1939-suomen-ilmatieteenlaitos/
Myös Suomen talvia voidaan vertailla 10 vuoden jaksoissa. Tiedot on eri ilmatieteenlaitosten avoimesta datasta kerännyt Simo Ruoho.
Suomen ilmasto lämpeni 2 astetta tultaessa 1940-luvulle.
Eipä ihme, että siihen aikaan tammikuussa viljeltiin maata ja vehnää aina Lappia myöten. Olisi hyvä kuvituskuva YLE:n juttuunkin tämä.
Etenkin talvet lämpenivä nopeasti 2 asteen verran ja lyhenivät jopa kuukauden verran.
Niinpä Riekot ja Siperian ikirouta siityivät pohjoisemmaksi ja vehnää viljeltiin Lapissa asti.
Navat sulivat ja lintuja siirtyi sinne asustelemaan.
1949 pienen jääkauden aikana eskimot joutuivat jättämään saarensa, mutta nyt siellä voidaan harjoittaa pienimuotoista maanviljelyä
1951 Grönlannin lisäksi navat ja vuorten jäätiköt ympäri maapallon olivat sulaneet tai sulamassa.
Ongelman ydin ilmatieteen näkökulmasta liittyen nopaan globaaliin lämpenemiseen 1940-luvulle tultaessa on se, että sitä ei voi panna ihmisen syyksi.
Kaiken huipuksi nämä ilmatieteen edustajat täysin mukisematta hyväksyvät lämpötilakäyrien väärennökset, jotta 1930-luvusta päästään eroon. Maallikko ymmärtää tämän huijaamisen, jos haluaa, mutta tyhmään kansaan se uppoaa kuin veitsi sulaan voihin.
3. YLE:n jutun paikkakuntakohtaiset ilmastonmuutokset
3.1 Helsinki
Jostain kumman syystä jutussa käsitellään Kaisaniemen alinta lämpötilaa todisteena.
Vähän pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna ilmastonmuutokset eivät ole kovin merkittäviä, kun Kaisaniemen ylimpiä ja alimpia lämpötiloja tarkastellaan, vaikka UHI eli lämpösaareke jätetään huomioimatta.
Miksi ei verrata Helsingin talvien keskilämpötiloja? Ne kertoisivat enemmän ilmastonmuutoksesta.
Kaisaniemen mustat joulutkin olisivat hyvä ilmastonmuutosmittari, koska niistä niin paljon puhutaan. Ilmastonmuutos eli NAO vaiheet näkyvät niidenkin lukumäärässä, jos uskaltaudutaan vertailemaan useampaa ilmastollista vertailukautta kuin vain kahta viimeisintä niistä.
Toki ilmastonmuutokset näkyvät Helsingin talvissa. 3 asteen lämpeneminen on tapahtunut jopa 2 kertaa.
3.2 Jyväskylä
Jyväskylän ilmastomuutoksia myös todistellaan alimpien lämpötilojen kautta.
Miksipä ei tarkasteltaisi Jyväskylän kaikkia vuodenaikoja? Näin ne ilmastonmuutokset näkyvät Jyväskylässä. Uusimmat keskilämpötilat on laskettu FMI:n avoimesta datasta.
Toki ilmastonmuutokset ovat iskeneet myös Jyväskylän jouluihin.
Miten lie on soudeltu Päijänteellä 2000-luvun tammikuiden aikana?
3.3. Sodankylä
Sodankylääkin tarkastellaan alimpien lämpötilojen valossa.
Miksi Sodankylää ei tarkastella keskilämpötilojen muodossa?
Lappissa oli 23.1.2022 lähes jokainen talvi vähintään kerran ilmenevä föhn-ilmiö, jossa lämpötilat nousivat noin 5,8 C-asteeseen (Oulu). Ilmatieteenlaitos twiittasi ennustettujen lämpöjen olevan totetuessaan poikkeuksellisia ja esiintyvän harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. No sehän on taas kerran ihan puppupuhetta FMI:ltä. Alla on kaavio Sodankylän Tähtelän tammikuun ylimmistä lämpötiloista vuodesta 1908 alkaen ja aika iso ristiriita on nyt kyllä meteorologien twiitissä ja todellisuudessa. 23.1 ennustettu ylin siis 4,1 astetta ja 24.1 ennustettu ylin 5,4 astetta. 1908 alkaen +5 astetta on ylitetty 12 kertaa, eli esiintyvyys useammin kuin kerran 10-vuodessa. Muutenkin kuluneen 2000-luvun aikana tammikuun ylimmät lämpötilat ovat jääneet varsin vaatimattomiksi.
3.4. Oulu
Ouluakin tarkastellaan vain alimpien lämpötilojen valossa.
Oulusta on alla olevassa kuvassa FMI:n mittausdataa Kaisaniemen, Kuopion ja Kajaanin lämpötilojen joukkoon laskettuna ja vähän muutakin tietoa.
Myös kuvituskuva Oulusta edellisen ilmastonmuutoksen eli lämpöisen NAO jakson ajoilta.
4. Suomi on lämmennyt 2 astetta 1850 alkaen
Otsikon väite on YLE:n jutussa. Asiallinen ilmastouutisointi menisi niin, että:
– Suomi lämpeni 2 kertaa muuta maailmaa enemmän esiteollisesta ajasta 1940-luvulle tultaessa.
– 1900-luvulla Suomi on lämmennyt jota kuinkin yhtä paljon ( noin +1 C) kuin muu maailma (+ 0,74 C, siis sadasosan tarkkuudella laskettuna!, kuten edellä kuvassa lukee).
– 1930-luvulta 2020-luvulle tultaessa Suomen keskilämpötila on noussut vain 0,3 C, vaikka lämpötilamittauksia on nykyään UHI:n alaisina mm. kaupungeissa, lentokentillä, rautatieasemilla ja satamissa
4.1 Pienestä jääkaudesta palautuminen
Suomi ja pohjoinen pallonpuolisko on tosiaankin lämmennyt muuta maailmaa enemmän, koska pieni jääkausi vaikutti eniten juuri pohjoisella pallonpuoliskolla.
Pieni jääkausi nykyvihreässä uskonnollisluonteisessa ilmastotieteessä kielletään, kuten 1930-luvulle tapahtunut nopea 2 asteen lämpeneminen etenkin pohjoisella pallonpuoliskossa ja keskiajan lämpökausi.
Kuitenkin pieni jääkausi eli pikku jääkausi oli ilmastollisesti keskimäärin normaalia kylmempi kausi noin vuosina 1450–1850.
Kausi ei ollut yhtenäinen maapallon kattava oikea jääkausi, vaan ajanjakson aikana ilmastolliset olosuhteet vaihtelivat suuresti eri puolilla maapalloa. Tuona aikana ainakin Euroopassa oli useita kylmiä kausia, jolloin keskilämpötila oli 2–3 °C normaalia alempi. Siksi ilmaston lämpeneminen pohjoisella pallonpuoliskolla näkyy käyrissä muuta maailmaa enemmän samoin kun tulee näkymään seuraava jäähtyminen.
Tutkijat ovat alustavasti tunnistaneet seitsemän mahdollista syytä pieneen jääkauteen: Maan kiertoratasyklit, vähentynyt Auringon aktiivisuus, lisääntynyt tulivuorten aktiivisuus, merivirtojen muutokset, muutokset väkiluvussa eri puolilla Maapalloa ja siihen liittyvä metsäpinta-alan muutos, ja ilmastojärjestelmän sisäinen vaihtelu.
Suomen ilmatiede kieltää pienen jääkauden siksi, että se ei ollut globaalisti niin kylmä kuin se oli pohjoisella pallonpuoliskolla ja etenkin Euroopassa, jonne tämän kaltainen ilmastonmuutos iskee kaikkein rajuimmin myös seuraavalla kerralla:
– Tästä varsinkin Suomea karusti 1600-luvulla kohdelleesta (30 % kuoli) pienestä jääkaudesta toipuminen näkyy siis erittäin selvästi sekä Tornionjoen jäidenlähdössä että Itämeren jäiden laajuuden vähenemisessä sekä muissa edellä olleista esimerkeistä.
– 1319 kaikki suuret Euroopan joet jäätyivät ja mm. Po-joki oli vahvassa jäässä.
– 1322 kuljettiin ja ja ratsastettiin jäitse Tanskan ja Saksan ja samoin Skånen ja Shellandin välillä. Matkustajia varten perustettiin jäälle ”matkailijakotejakin”
-Sama oli 1324, 1393-94, 1407-08. 1418 ja 1423.
– 1323 oli ankara talvi ja Itämeri sekä Adrian meri kokonaan jäässä
– 1421-1424, katso 1322. Tällöin 4 kovaa talvea Pohjoismaissa niin, että ihmiset ja eläimet saivat kulkea jalan Kattegatin ja Skagerakin ylitse
– 1459-60 oli ankara talvi ja ajettiin reellä Ruotsista Saksaan vieläpä maaliskuun loppuun saakka.
– 1571 oli erittäin ankara talvi etenkin Ranskassa. Kaikki joet jäätyivät.
– 1573 sama asia. Myös Itämeri jäätyi.
– 1578 jäätyi Itämeri niin, että vaunuilla päästiin Danzigista Helaan
– 1594 jäätyivät Rein, Schele ja Adrianmeri, mutta pohjoisessa oli lauhaa
– 1595 kova talvi ja useimmat Saksan joet jäätyivät. Lumien sulaessa oli kovia tulvia koko Keski-Euroopassa
– 1600 jäätyivät Keski-Euroopan joet
– 1608 oli 1640 ja 1740 ohella ankarin talvi, mitä Eurooppaa on kohdannut historiallisella ajalla. Sitä sanottiin ”suureksi talveksi” ja se oli erittäin kova myös Pohjois-Amerikassa, jossa Sagahadocin siirtokunta tuhoutui pakkaseen. Kaikki joet jäätyivät ja Thamesin jäällä veistettiin veneitä.
Itämeri, Zuidersee ja Bodenjärvi menivät jäähän. Paduassa asti oli vahva lumipeite ja Espanjassa kylmä teki paljon vahinkoa. Viini jäätyi ja kuningas Henrik IV:llä oli eräänä aamuna parta jäässä. Vielä helluntain jälkeen (toukokuun 15 p.) pojat luistelivat Danzigissa jäätyneillä lammikoilla.
– 1836 ja myös 1658 Itämeri jäätyi, jolloin Kaarle X Kustaa meni Beltin yli sekä huonona talvena 1708-09
– 1740- ja 1750-luvuilla Sahelin kuivuus, kuoli tuhansia ihmisiä.
– 1800, ennen tätä vuotta tiedetään, että Boden järvi on ollut 28 kertaa jäässä kokonaan. 1800-luvulla enää 2 kertaa 1829-30 ja 1878-80.
– 1820 jäätyivät Ranskan ja Saksan joet. Venetsian laguuneissa oli jäätä ja Thamesilla oli laivaliikenne vaikeuksissa. Turussa oli tammikuun 18. päivä 40 astetta pakkasta.
– 1823 oli ankara talvi ja Bosporissa oli ajojäätä.
– 1830 oli talvi pitkä ja kova. Gibralttarissa oli 12 astetta pakkasta.
– 1838 oli kova talvi ja koko Itämeri jäässä. Tanskan salmien yli ajettiin ja Visbyn ja Ölannin välinen posti kuljetettiin jäätä myöten. Laivaliikenne Thamesilla vaikeuksissa jään vuoksi.
5. Median uskottavuus
Ihmiset luottavat nykyään toimittajiin kovin huonosti ja luottamus menee aina vaan alas päin, kun näitä YLE:n juttuja lueskelee. Meteorologeihin ei taida juuri kukaan luottaa ja kun tätäkin Anne Borgströmin todistelua tarkastelee, sekin vähän luottamus rapisee.
Olisiko medialla jossakin vaiheessa peiliin katsomisen paikka? Kuvan lähde
”YLE:n toimittaja puhuu ilmastollisista 30 vuoden vertailukausista, mutta aloittaa ne sopivasta vuodesta 1961. Miksi?”
Varmaankin siksi kun:
1. Noihin aikoihin alkoi ihmisten hiilidioksidipäästöt vaikuttaa niin vahvasti ilmastoon: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Temp-sunspot-co2.svg
2. Vuodesta 1961 lähtien on erittäin helposti ja luotettavasti tilastot Suomen oloista: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/jaatilastot
Samapa tuo vaikka aloitettaisiin vuodesta 4000eaa, ei muuta kuitenkaan tosiasiaa ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta mikä havaitaan siitä, että tuhansia vuosia viilentynyt ilmasto muuttui poikkeavasti lämpeneväksi.
Ilmoita asiaton viesti
”2. Vuodesta 1961 lähtien on erittäin helposti ja luotettavasti tilastot:”
Niin, ja sitten noita luotettavia tilastoja käytetään ja verrataan aikaisempiin, loogisesti, epäluotettaviin tialstoihin ja vedetään johtopäätöksiä oman agendan mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Niin, ja sitten noita luotettavia tilastoja käytetään ja verrataan aikaisempiin, loogisesti, epäluotettaviin tialstoihin ja vedetään johtopäätöksiä oman agendan mukaan.”
Tuo on salaliittohörhöilyä ja kuuluu samaan osastoon kuin koronaa levittävät 5G mastot.
Blogissa mainitaan tämä: ”Suomi lämpeni 2 kertaa muuta maailmaa enemmän esiteollisesta ajasta 1940-luvulle tultaessa.”
Todellisuudessa kyse on siitä, että napa-alueillä lämpeneminen on voimakkainta.
Oletko varmistanut että tarkastelet mittausdataa joka tehty samoilla korkeuspiireillä tai onko kyse globaalin lämpötilan rekonstruktiosta mitä vertaat johonkin Suomen lämpöön? Mikäli et niin vika on sinussa.
Kannattaa muistaa että kirjoitettu historia todistaa ilmaston lämmenneen satojen vuosien ajan ja siinä ei ole ristiriitoja tilastojen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmasto ei kuitenkaan tietääkseni alkanut vuonna 1961 vaan on vanha kuin pallo eli sen jokusen miljardi vuotta. Tässä aikaskaalassa luotettavia tilastoja on siis tuon silmänräpäyksen verran, 60 vuotta, jonka perusteella ei mitään voi ennustella. Joten odotetaan luotettavia tilastoja vaikka seuraavat 100 000 vuotta ja katsotaan sitten ilmua uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Tässä aikaskaalassa luotettavia tilastoja on siis tuon silmänräpäyksen verran, 60 vuotta, jonka perusteella ei mitään voi ennustella.”
Luotettavia tilastoja on satojen tuhansien vuosien ajalta.
Kyse on siitä että minkälaisen tilaston se toimittaja saanut Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Luotettavia tilastoja on satojen tuhansien vuosien ajalta.”
Täysin uutta ja mullistavaa tietoa.
Tosin jo lyhyemmänkin ajan tieto, luotettava ja ehkä luotettavampi kuin satatuhatta vuotta vanhan ajan tieto, että roomalaisten aikaan oli pallolla huomattavasti nykyistä lämpöisempää, että joskus 1400-luvulla oli nk. pikkujääkausi jolloin oli huomattavasti kylmempää kuin nyt. Siten lämpeni, tosin ihminen ei tainnut aiheutta lämpenemistä.
Jne. ”Luotettavaa tietoa:” Jota ei kuitenkaan hyväksytä.
Ilmoita asiaton viesti
”Täysin uutta ja mullistavaa tietoa.”
On niitä jäätiköitä kairattu että saatu sieltä dataa. Kyse on siitä että tarkastellaanko jotain Suomen paikallisia oloja vai mitä maailmassa on tapahtunut. Ilmasto lämpenee & viilenee voimakkaammin mitä lähempänä ollaan napoja.
”Tosin jo lyhyemmänkin ajan tieto, luotettava ja ehkä luotettavampi kuin satatuhatta vuotta vanhan ajan tieto, että roomalaisten aikaan oli pallolla huomattavasti nykyistä lämpöisempää”
Niin oli. Ja minolaisten kulttuurin aikana oli vielä lämpimämpää kuin roomalaisaikana. 6000 vuotta sitten oli sitäkin lämpimämpää.
Kuten sanoin niin ilmasto alkoi viilentyä 6000 vuotta sitten, se tapahtui siksi kun maapallo alkoi palautua jääkauteen. Vuosituhansia jatkunut viileneneminen on muuttunut poikkeavasti lämpeneväksi.
”että joskus 1400-luvulla oli nk. pikkujääkausi jolloin oli huomattavasti kylmempää kuin nyt. Siten lämpeni, tosin ihminen ei tainnut aiheutta lämpenemistä.”
Kyse on siitä että miksi viilentyminen ei jatkunut kuten oli viilentynyt tuhansia vuosia sitä ennen. Normaali viilentyminen maapallon palauteassa normaaliin jääkauteen kuten on aikaisemmin palautunut, vaihtui poikkavalla tavalla lämpeneväksi. Mikään tilasto ei ole tämän asian kanssa ristiriidassa joten voidaan päätellä että näin on tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
On niitä ”jäätiköitä kairattu”. Kyllä on. Ja Lapin järvistäkin on nostettu joitakin satoja vuosia vanhoja säilyneitä puita joita nykyään Lapissa ei edes kasva koska siellä on niin kylmää.
Saadaanko ”jäätiköitä kairaamalla” tarkkaa tietoa lämpötiloista päivän tai edes kuukauden ja viiden asteen tarkkuudella.
Taitaa olla niin että kairauksilla saadaan selvitettyä jään koostumuksesta jollain aikatarkkudella sata vuotta, ja kun mennään kauemmas ajassa taaksepäin, tuhannen tai kymmenentuhannen tai sadan tuhannen vuoden tarkkudella mitä esim sateen mukana on tullut taivaalta alas ja siitä sitten päätellään lämpötila jota verrataan nykyisiin tuhannesoan tarkkudella mittaavien laitteiden mittauksiin.
En jaksa kinata tällaisesta. Vetelet esille asioita joita kukaan ei voi todentaa menneisyydestä eikä kukaan meistä tulevaisuudessakaan. Kyseessä ovat pelkät poliittiseen agendaan kuuluvat arvaukset ja viime kädessä taloudellinen ihmisten kusetus.
Ilmoita asiaton viesti
”On niitä ”jäätiköitä kairattu”. Kyllä on. Ja Lapin järvistäkin on nostettu joitakin satoja vuosia vanhoja säilyneitä puita joita nykyään Lapissa ei edes kasva koska siellä on niin kylmää.”
Todistat siis oikeaksi mitä sanoin. Ilmasto ollut aiemmin paljon lämpimämpää lapissa, 6000 vuotta sitten alkoi palautuminen jääkauteen ja tämä viilenevä ilmasto muuttui poikkeavasti lämpeneväksi. Jääkauteen palautumisen syy tiedetään ja tämä artikkeli avaa sitä: https://climate.nasa.gov/ask-nasa-climate/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/
Tässä kuva taas havainnollistaa argumenttiani: https://i0.wp.com/judithcurry.com/wp-content/uploads/2017/04/figure-37.png
Violetti käyrä näyttää maan akselin muutosta mikä ohjaa sitä jääkausivaihtelua, ja luontainein viileneminen on vaihtunut lämpeneväksi.
”Vetelet esille asioita joita kukaan ei voi todentaa menneisyydestä eikä kukaan meistä tulevaisuudessakaan.”
Tätä tukee esimerkiksi lustotutkimukset lapista, että todellakin ollut lämpimämpää 6000 vuotta sitten.
Ja tosiaankin ota selvää siitä tilastodatasta sillä tiedetään lämpötilan lämpenevän ja viilenevän voimakkaimmin mitä lähempänä ollaan napoja. Globaalin lämpötilan muutoksia kun vertaa johonkin Suomen oloihin, se on täällä helposti voimakkaampaa.
Se ei sitten auta mitään ulista ”mutku keskiajalla lämmintä” koska tuhansien vuosien ajalta nähdään se viileneminen. Vähän se lämpötila toki huojuu mutta suunta on selvä, ja samoin poikkeava muutos.
Menneisyydesta kyllä saadaan tietoa irti. Eri puolille tallentuu tietoa kuin nauhureihin, vaikka siitepölyä maakerroksiin.. tietoa on valtavasti ja voidaan ajoittaa, ja voidaan verrata myös vaikka kirjoitetun historian kanssa. Hyvänä esimerkkinä vaikka se miten tiedetään palestiinan alueen maanjäristykset pitkältä ajalta miten ne ovat tallentuneet, ja tuota on voitu verrata historiallista tunnettujen päivämäärien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Grönlannissakin on kairattu, esiin 100 metrin jääkerroksen alta toisen maailmansodan aikaisia lentokoneita. 1940 jälkeen jäätikkö on siellä kasvanut sen 100 metriä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ei millään tavalla kumoa havaintoja siitä, että 6000 vuotta sitten Grönlannissa oli lämpimämpää tai että 400 vuotta sitten oli viileämpää.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ei ole tosiasia. Onpahan vain skenaario joka ei edes pidä paikkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Palstan säännöt kieltävät disinformaation levittämisen joten lopeta se. Ilmastonmuutos havaitaan kiistattomasti vetäytyvistä jäätiköistä, Suomessa se havaitaan parhaiten merijäästä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä kiistattomuus.
Kysymys onkin enemmän siitä mikä on sitä disinformaatiota?
Seuraavaksi aloitat varmaankin Wokettamisen ja vaadit bannia kaikille niille jotka eivät ole samaa mieltä kanssasi?
B.W. Kukaan ei ole koskaan kiistänyt ”ilmastonmuutosta”. Päinvastoin, jokainen joka osaa vähänkään ajatella ymmärtää kaksi asiaa:
1. Tällaisen pallon päällä oleva hyvin ohut kaasuvaippa ei voi olla stabiili. On ihme että se on niinkin stabiili kuin on.
2. Ilmaston muuttuu jatkuvasti viitaten jo kohtaan 1. Ja on aina muuttunut. Täysin ihmisestä riippumatta.
Mieti vähän. Kaksimetrisen pallon päällä on muutaman millin paksuinen, kevyt kaasuvaippa johon vaikuttaa monet asiat alkaen tietenkin auringosta, erilaiset kosmiset säteilyt, aurinkotuuli. Lisäksi nämä aiheuttavat, johtuen pallon pyörimisestä ja siitä että pallo kiertää akselinsa ympäri ja tuon 5 miljoonaa astetta kuuman auringon ympäri. Ja kun tuokaan kiertorata ei ole pyöreä.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikä kiistattomuus.”
https://climate.nasa.gov/ask-nasa-climate/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/
Katsos kun jää sulaa lämpimässä, tämän osaa lapsetkin joten tuon asian ymmärtämistä voi jo vaatia toiselta keskustelijalta
”Kysymys onkin enemmän siitä mikä on sitä disinformaatiota?”
Aivan kaikki tiedevastainen roska mitä ei todista millään tavalla. Tieteellinen maailmankuva on paras saatavilla oleva tieto todellisuudesta, ja jos sitä haluaa muuttaa niin se pitää todistaa.
”1. Tällaisen pallon päällä oleva hyvin ohut kaasuvaippa ei voi olla stabiili. On ihme että se on niinkin stabiili kuin on.”
Muutokset siinä tapahtuu fysiikan lakien mukaan.
”2. Ilmaston muuttuu jatkuvasti viitaten jo kohtaan 1. Ja on aina muuttunut. Täysin ihmisestä riippumatta.”
Muuttuu fysiikan lakien mukaan. Ihmisestä riippumatta pitäisi jäämassojen alkaa vyöryä yli skandinavian maapallon palauteassa normaaliin jääkauteen. Nyt näin ei tapahdu.
Ihminen vaikuttaa ilmastoon, ja on vaikuttanut tuhansia vuosia. Metsien raivaaminen pelloiksi, riisinviljely ja fossiilisen hiilen poltto. Nämä vaikuttaa ja kun tuo ilmastoon vaikuttava toiminta on kasvanut valtavasti siitä mitä oli vaikka pari tuhatta vuotta sitten, nähdään ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.
”Mieti vähän. Kaksimetrisen pallon päällä on muutaman millin paksuinen, kevyt kaasuvaippa johon vaikuttaa monet asiat alkaen tietenkin auringosta, erilaiset kosmiset säteilyt, aurinkotuuli. Lisäksi nämä aiheuttavat, johtuen pallon pyörimisestä ja siitä että pallo kiertää akselinsa ympäri ja tuon 5 miljoonaa astetta kuuman auringon ympäri. Ja kun tuokaan kiertorata ei ole pyöreä.”
Ja kaikki tapahtuu fysiikan lakien mukaan. Täysin samat lainalaisuudet ovat jokaisessa taivaankappaleella ja näitä voidaan havainnoida aurinkokunnasta. Aurinkoa mitataan, samoin havainnoidaan täältä lähtevää säteilyä.
Maan kiertorata ja keikkuminen tiedetään. Ihmiset ovat itseasiassa havainnoineet tuotakin tuhansia vuosia kun aiemminkin tähtitaivas oli ihmisille merkityksellinen.
Eli et siis kerro mitään uutta, mitään mikä todistaisi sitä vastaan sitä viilenevä ilmasto olisi muuttunut lämpeneväksi. Ja että ilmaston pitäisi ilman ihmisten vaikutusta viilentyä kun mitään muutakaan ei ole mikä muuttaisi poikkeavalla tavalla niin että ykskaks lämpenee.
Ilmasto on aina ennenkin muuttunut fysiikan lakien mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jyrki Itkoselta hyvä, kiihkoton ja perusteltu kuvaus siitä, mikä on nykyisen ilmastokeskustelun suurin ongelma – haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi kaikki keinot ovat sallittuja. Mikä pahinta, tähän haluttuun lopputulemaan ja sen tueksi esitetään esimerkkejä mm. paikallissäästä, joissa valikoiduilla ajan jaksoilla päästään siihen mihin halutaan pimittäen tilastoja ja heittäen romukoppaan kaikki vakavasti otettavat tilastohavainmot. Lapissa tehdyn lustotutkija Mauri Timosen lustotutkimuksen kiistattomia tuloksia pyritään mitätöimään, vaikka puut eivät valehtele etc.
Koko tämä trendimäinen ilmastotieteenala on häväissyt itsensä antautumalla politiikkojen agendan vietäväksi ja Siihen menneet tiedemiehet uhranneet uskottavuutensa lopullisesti.
Nykyinen ilmastotieteen ala alkaa muistuttaa 1600-luvun tähtitiedettä jolla taivaan kappaleita koskeva maakeskeisen malli joutui matemaattisiin vaikeuksiin jolloinka otettiin avuksi ns. episyklit jolla korjattiin muutamien kappaleiden kiertoratoja koskevat anomaliat.
Ja lopuksi, kaikki tämä vuodatus on turhaa, koska eivät mitkään faktat näiden ilmastotalebanien mielipidettä aiheesta miksikään muuta, tästä olkoon hyvä esimerkki yllä oleva Matti Kaarnatun kommentti.
Ilmoita asiaton viesti
” Mikä pahinta, tähän haluttuun lopputulemaan ja sen tueksi esitetään esimerkkejä mm. paikallissäästä, joissa valikoiduilla ajan jaksoilla päästään siihen mihin halutaan pimittäen tilastoja ja heittäen romukoppaan kaikki vakavasti otettavat tilastohavainmot.”
AIka mielenkiintoista että esität tämän väitteen Itkosen blogissa, jossa juurikin halutun lopputuleman tueksi esitetään esimerkkejä mm. paikallissäästä.
Kun nyt tilastot mainittiin, niin tämä on aika selkeä kuva sellaiselle, joka tilastomatematiikasta jotain ymmärtää. Nähdään, että samalla kun ilmasto Suomessa on lämmennyt sen kaksi astetta, on yksittäisten vuosien vaihteluväli yli viisi astetta. Paikkakuntakohtainen vaihtelu voi tietenkin olla vieläkin suurempaa. Siitä syntyy runsaasti aineistoa kirsikanpoiminnalle.
https://ilmasto-opas.fi/ilocms-portlet/article/16266ad3-e5f5-4987-8760-2b74655182d5/r/433e1045-a969-48f8-8651-36e09c258f81/kuva1-suomen-vuosikeskilampotila-1847alkaen-fi-iso.png
Ilmoita asiaton viesti
Joka tilastoista jotakin ymmärtää, käsittää että tilastoilla on aika helppo valehdella.
Tuossakin on mukana lämpösaarekeilmiö ja muutakin sanottavaa, mittarin paikkaa siirrelty ym.
Aika mielenkiintoista että Itkosen blogi on syntynyt reaktiona YLEn valehtelulle.
Ilmoita asiaton viesti
”Lapissa tehdyn lustotutkija Mauri Timosen lustotutkimuksen kiistattomia tuloksia pyritään mitätöimään, vaikka puut eivät valehtele etc.”
Kiistääkö Mauri Timonen ettei lapissa ollut lämpimämpää 6000 vuotta sitten?
Voitko todistaa lustotutkimuksissa olevan jotain ristiriitaa?
Ilmoita asiaton viesti
Sen oleellisen tuosta saa, että 1850- nyt, Suomen ilmasto on lämminnyt 2 astetta hiukan yli 150 vuoden aikana.
Se kiihtynee kuitenkin monen syyn summana, joista ihmistoimet ovat osa, paljonko ?
Suomen 1300 km:n sisällä se vaihtelee sik-sakkia.
Helsinki on aina loskassa. Salpausselällä on Finladia-hiihto ollut kiikun kaakun 30 vuotta. Suomussalmen nurkilta ja pohjoiseen on aina lunta. Ja Lapin hangilla riittää aina latuja.
Tämä näkyy talonpojan mielen maisemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, wanhat lehdet ja 1900-luvun alun rehellinen ilmatiede kertovat sen, että Helsinki ei ole talviurheilukaupunki.
https://jitkonen.fi/?p=1324
Toki kun NAO on 35-vuotisessa miinussyklissään, kylmiä talvia on enemmän, mutta toki senkin joukkoon mahtuu 1972-1973 kaltaiset ennätyksellisen lämpimät talvet ja kesät, jolloin mm. Inarissa tehtiin 10 vrk ja Utsjoella 7 vrk yli 30 C ennätysputki, jota ei hevin rikota.
Ilmoita asiaton viesti
”Se kiihtynee kuitenkin monen syyn summana, joista ihmistoimet ovat osa, paljonko ?”
Auringon aktiivisuus on laskussa, mutta hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistuminen nostaa globaalia lämpötilaa yli kaksi astetta. Lämpeneminen on voimakkainta mitä lähempänä nnapoja. Lähellä vesistöä ilmasto on leudointa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa Ylen uutisjutussa kiinnitti heti alkuun huomiota alla oleva lause.
Niin täydellistä valehtelua, ei siis tietämättömyyttä koska jokainen voi tarkistaa asian eikä ole voinut välttyä omakohtaisilta kokemuksilta.
Siis nähdäksenit täysin tarkoitushakuista.
Lehdissä kun on joka kuukausi julkaistu myös kukauden keskilämpötilat eri puolilla Suomea.
ESS:n julkistamien, Ilmatieteen laitoksen lukujen mukaan joulukuu oli harvinaisen kylmä KAIKKIALLA Suomessa. 3 – 5° 20 vuoden keskiarvoa kylmempi.
Kun vaivautuu katsomaan Ruotsin ja Norjan vastaavia tilastoja niin niissä tilanne oli aivan vastaava. Jopa Norjassa jossa Atlanti kuitenkin tomii aikamoisena lämpötilojen tasaajana.
”Mennyt joulukuu oli tavanomaista kylmempi. Ilmatieteen laitoksen mukaan muutamilla rannikkoasemilla kuukausi oli harvinaisen kylmä.”
Toimittaj Pantzarilta on lipahtanut pahemman kerran jos Yleä sanotaan ”oikean tiedon” kertojaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä nämä Itkosen esitykset ovat jälleen kerran lievästi sanoen sekavia. Voisit aineistoistasi karsia ~99%. Yritäppä seuraavalla kerralla keskittyä vain tuohon ~1%:Iin.
Ilmoita asiaton viesti
Se olisikin ilmutieteen mukaista. Otetaan mukaan vain agendaa tukevat havainnot ja pimitetään tai muutellaan agendan vastaiset havainnot.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö..
Ilmoita asiaton viesti
’Höpö höpö..’ näyttää olevan Sinivirran suosikkikommentti. Kertonee kommentoijasta jotain…
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on ilmaston lämpötilan vertailukohdaksi aina riittänyt lämmin 1930-luku, kun enoni jatkuvasti toisteli, miten suurta viljelykasvien satoisuus silloisena lämpimänä kautena oli.
Ilmoita asiaton viesti
Käsitykseni ovat täysin ristiriidssa sen kanssa, mitä parhaillaan ilmastopaneelin puheenjohtaja, emeritysprofessori ja tutkimusjohtaja Markku Ollikainen on TV1:ssä esittämässä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin menee YLE:llä, kun on pitänyt ottaa meteorologi haastattelemaan, niin homma menee kaikin puolin putkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Käsityksesi vaikuttaa muutenkin olevan ristiriidassa todellisuuden kanssa.
Sinulla ei ole normaalia tieteellistä maailmankatsomusta vaan omaan kokemukseen perustuva katsomus. Sillä kun ei ole mitään merkitystä mitä sinä olet kokenut 30-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ylenannolla on päteviä meteoriittejä kun tietävät asteen osien tarkkuudella paljonko on maaliskuun keskilämpötila vuonna 2050.
Lämpötilan nousu oli erittäin nopeaa viime vuosisadan alkupuolella ja sen faktan esiin tuominen saa hiilarijengin aivot sutimaan ja keksimään mielenvikaisia selityksiä sille.
Ilmoita asiaton viesti
”Lämpötilan nousu oli erittäin nopeaa viime vuosisadan alkupuolella”
Niin eli on se ilmastonmuutos, tässä ei ole mitään epäselvyyksiä. Aivan varmasti oli nopeaa silloin kun auringon aktiivisuus vilkastui.
Kyse onkin siitä että miksi se lämpeneminen on jatkunut vaikka auringon aktiivisuus on laskenut eikä jääkaudestakaan ole mitään merkkejä.
Ilmoita asiaton viesti
Syy siihen miksi ilmasto on ”syntynyt” 1961 on tossa.
”Ennen 1960-lukua olevia jaksoja ei ole otettu huomioon, koska kaikkia päiväarvoja varhaisemmilta vuosilta ei ole digitoitu. Mainintana kuitenkin, että Turussa oli vähintään 30 astetta 10 päivänä peräkkäin heinäkuussa 1914. Nämä päivittäiset hellemittaukset on listattu vuoden 1961 alusta päivittäisestä ilmastotietokannastamme. Vanhemmat yksityiskohtaiset tiedot ovat arkistoissamme paperitaltiointeina.”
Taitaa olla niin että mitään kiirettä vanhojen faktojen digitoimiseen ei taida olla koska se ei tue agendaa, vaan jopa päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Millä perusteella jonkun jäätilanne arkiston digitointi olisi Ylen työtä?
Ilmoita asiaton viesti
Itämeren osalta on monen sadan vuoden jäänlaajuudet tiedossa.
FMI:n Jouni Vainiokin myötää, että jään laajuuden minimi oli 1930-luvulla 10 vuoden keskiarvona laskettuna.
https://jitkonen.fi/?p=1329
Ilmoita asiaton viesti
”FMI:n Jouni Vainiokin myötää, että jään laajuuden minimi oli 1930-luvulla 10 vuoden keskiarvona laskettuna.”
Mitä sitten?
Ilmasto siis lämmennyt 1600-luvulta eikö vain?
Tässä 1930-luvussa ei ole mitään mikä olisi ristiriidassa sen tiedon kanssa miten ihminen aiheuttanut ilmastonmuutosta. Ihminen alkoi vaikuttaa ilmastoon tuhansia vuosia sitten kun raivasi metsiä pelloiksi, viljeli riisiä ja alkoi polttamaan fossiilista hiiltä. Lustotutkimuset vahvistavat miten 6000 vuotta sitten oli lämpimämpää ja jääkauteen palautuminen on muuttunut poikkeavalla tavalla lämpeneväksi ilmastoksi.
On hyvä pitää mielessä että mitkään lööppijutut eivät ole tiedettä. Tieto ei löydy klikkiotsikoista.
Ilmoita asiaton viesti
En viitsi sanoa Matti Kaarnattua naurettavaksi pelleksi… Se olisi loukkaus oikeille klovneille.
Ilmoita asiaton viesti