Antti Kaikkonen on sen tekevä?

Antti Kaikkonen ei ole vielä kepun johdossa, mutta ensi kesäkuussa mitä ilmeisimmin on. Mies edustaa piirun verran oikeistolaisempaa kepulaisuutta kuin Annika Saarikko, joten myös puolueen oppositiopolitiikan painopiste muuttunee vähän nykyistä asiallisemmaksi.

Annika Saarikko on erinomainen puhuja, parempi kuin Kaikkonen, mutta pelkillä puheilla kepu ei ole lähtenyt nousuun. On käynyt jopa päinvastoin, mikä mitä ilmeisimmin johtuu liian vasemmistolaisesta politiikasta Saarikon kepussa. Puolueen peruskannattajakunta on aina pitänyt vihervasemmistoa lähinnä vastustajanaan – mutta Rinne-Marinin hallituksessa kepu joutui jopa puolustamaan vihervasemmiston keskustan ja sen arvojen vastaista politiikkaa!

Leima vasemmiston kynnysmattona on seurannut kepua vielä vaalien jälkeenkin, koska puolue ei ole riittävässä määrin kyennyt tai halunnut irtiottoon SDP:n vetämästä oppositiopolitiikasta. Siinä mielessä kepu on sortunut samaan virheeseen kuin viheriäiset, joka sekin on enää vain vasemmiston puisto-osasto – jos sitäkään.

Kepun perusteellisen väärän kaveriarvion taustalla ovat tietenkin persut. Taktiikka, jolla Saarikon kepu yritti ja yrittää peitota persuja, on osoittautunut vääräksi, koska persut porskuttavat ja kepu ei. Kun puolueet metsästävät pääosin samoilla ääniapajilla ja toinen pärjää, toinen tietysti menettää – joten kepussa persujen moittimiseen on panostettu paljon.

Se, että tuosta vihollisesta tulisi ystävä, on tietenkin utopiaa, mutta kun persut on myös vihervasemmiston päävastustaja, politiikan painopistettä kannattaisi etsiä nyt muualta. Annika Saarikon aikana se ei ilman täyskäännöstä ole ollut mahdollista, mutta Antti Kaikkosen kipparoimana kepu voi halutessaan palata sellaiseksi sillanrakentajapuolueeksi, jollainen kepu vielä kymmenisen vuotta sitten oli.

Puheenjohtajavaihdoksen yhteydessä on vaihdettava myös puolueen varapuheenjohtajisto ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hehän ovat Saarikon esikuntaa, ja jos uusi puheenjohtaja ei tuo omaa miehistöään eturiviin, kepun kuva vihervasemmistopuolueena ei juuri muuksi muutu. Jos Kaikkonen ei tätä tajua, hänen mahdollisuutensa nostaa kepu kannatusalhostaan heikkenee ratkaisevasti.

Kepun alamäen katkaiseminen ja uusi nousu on mahdollista myös Antti Kaikkosen henkilökohtaisen kansansuosion johdosta. Kanki-Kaikkonen tunnetaan yli puoluerajojen, ja hänen toimintansa puolustusministerinä sai laajaa kannatusta niin oikealta kuin vasemmaltakin, joten kepun tilaisuus nousta taas merkittävien puolueiden joukkoon on nyt lähempänä kuin pitkiin aikoihin.

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu