Boikottiuhkaus tamperelaisittain

Kun vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä uhkaa lähteä valtuuston kokouksesta, jos perussuomalaisten maahanmuuttovastaiset puheet vielä toistuvat, tullaankin mielenkiintoiseen tilanteeseen. Näin siksi, että PS-puolue on syntynyt ja kasvanut nimenomaan puolueena, jonka koko olemassaolo perustuu ennen kaikkea maahanmuuttovastaisuuteen. Epämiellyttäviä asioita ja rasistiseksikin katsottavaa puhetta tulee siis taatusti esiintymään myös jatkossa.

Jos Tampereen vasurit pitävät mitä lupaavat, heidän on poistuttava ehkä jo valtuuston seuraavasta kokouksesta, sillä isossa kaupungissa on aina asioita, jotka linkittyvät maahanmuuttoon – ja sitä kautta maahanmuuttovastaisuuteen. Oliko tuo uhkavaatimus siis ihan loppuun asti harkittu?

Ainakaan vasemmistoliiton äänestäjiä uhkaus ei palvele, sillä kaikkien asioiden – epämiellyttävienkin – käsittelyssä äänestäjillä on oikeus vaatia edustajiensa läsnäoloa kokouksissa. Valtuustossa asioihin voi vaikuttaa parhaiten kokouksiin osallistumalla, ei niitä boikotoimalla.

Jos taas boikottiuhkausta ei toteuteta, vasuriryhmän uskottavuus laskee taatusti. Kaukana ei silloin olla siitäkään pohdinnasta, voiko ryhmän puheisiin suhtautua vakavasti enää muissakaan asioissa, niissäkään, jotka koskevat tamperelaisten arkea ehkä enemmänkin kuin maahanmuutto.

Tampereen vasuriryhmän ultimaatumi oli suunnattu myös valtuuston puheenjohtajaa (SDP) vastaan. Vaikka häntä ei erikseen mainittukaan, ryhmä antoi selkeästi sen kuvan, että puheenjohtajan olisi pitänyt ponnekkaammin keskeyttää persujen valtuustossa pitämiä puheenvuoroja. Siihen tai muuhunkaan painostukseen pj ei kuitenkaan sortunut, vaan johti kokouksen tasapuolisesti ja asiallisesti loppuun asti.

Luultavaa onkin, että Tampereen vasuriduunarit tulevat vaatimaan tuon ilmeisen harkitsemattomasti ja hätäpäissään annetun ultimaatumin peruuttamista. Jos niin ei tehdä ja pää laitetaan pensaaseen, persut voivatkin hyvillä mielin ja vesi kielellä jäädä odottamaan samanlaista vetoa myös vihreältä valtuustoryhmältä. Sieltäkin löytyy tarpeeksi ensimmäisen valtuustokauden untuvikkoja, joilla poliittisen pelisilmän tilalla on äkkinäisyyttä ja uhoa ynnä tahtoa enemmän kuin ymmärrystä.

Suomen poliittisessa historiassa tällainen koko valtuustoryhmän boikottiuhka on aika harvinainen. Taistolaiskommunistit niitä aikanaan kyllä joskus esittivät, mutta kun he olivat kaikkialla valtuustoryhmänsä väemmistöä, uhkaukset kuolivat. Enemmistökommunisteille taistolaisten äkkivääryys oli kuin punainen vaate.

Tampereella koettu episodi kertoo karulla tavalla nykysuomalaisesta poliittisesta kulttuurista. Asioita ei osata käsitellä aina asioina, vaan tilalle otetaan helposti tunteet ja asioiden yksinkertaistamiset. Tunnekuohussa sitten sanotaan asioita ja tehdään ratkaisuja, joita vähän myöhemmin kadutaan, mutta ei kasvojen menettämisen pelossa haluta julkisesti korjata. Lopputuloksena on kaivautuminen entistä syvemmälle poliittisiin juoksuhautoihin ja lopunkin asiakeskustelun tyrehtyminen.

Toivoa sopiikin, ettei tällainen tamperelainen poliittinen epäkulttuuri leviä ainakaan eduskuntaan.

 

+10
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu