Hajahuomioita presidentinvaalista

Alexander Stubb on Suomen uusi presidentti, koska äänestäjien enemmistö niin tahtoi. Pekka Haaviston vaalipäivän nousu yllätti monet, ja hänen valintansa oli hyvin lähellä – koska niin iso osa Halla-ahon äänestäjistä jäi vaalipäivänä kotiin.

Vaalit kertoivat, että Suomi on jakautunut Helsinki vastaan muu Suomi -tilanteeseen; niin selkeästi muuta Suomea suurempi Haaviston kannatus Stubbiin verrattuna pääkaupungissa oli. Ja jos mukaan otetaan muutkin yliopistokaupungit, Haaviston voidaan sanoa olleen nimenomaan niiden mies.

Yliopistokaupunki-Haaviston lisäksi Pekka osittautui olevan myös naisten Haavisto, mikä on mielenkiintoinen asia sekin. Se, miksi äänestäjien sukupuolella oli näissä vaaleissa niin iso merkitys lopputulokseen, selittyy osin Haaviston vihreydellä – jonka suosio on suurta nimenomaan naisten keskuudessa. Lisäksi naiset ehkä sympatiseerasivat miehiä enemmän vanhempaa ja turvallisen oloista isähahmoa kuin sporttista ja menevää juppihahmoa. Mene ja tiedä.

Jos äänioikeus olisi vain naisilla, Haavisto olisi siis tullut presidentiksi selvin numeroin, ja toisin päin ajateltuna taas Stubb – joka oli miesten ykkössuosikki niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Myös maaseudun naiset luottivat enemmän Stubbiin, joten hänen voidaan sanoa olevan enemmän koko kansan presidentti kuin Haavisto olisi ollut.

Kansakunta jakautui nyt kahtia, ja hävinnyt osapuoli on häviönsä tunnustanut. Selittelyjäkin on toki kuultu, kuten vaikkapa Haaviston IS:lle sanelema vihjailu Ylen ”tarkoitushakuisesta” homo-asian esille ottamisesta. Koska faktojen esiin tuominen ei ole koskaan väärin, tuo Haaviston vaalisunnuntainen parahdus voidaan laittaa jännityksen piikkiin. Sen, onko vihervasemmisto tällä kertaa parempi häviäjä kuin viime eduskuntavaalien jälkeen, näyttää aika. Ainakaan sitä huonompi se ei voi olla.

Pekka Haavistolle nämä vaalit olivat kolmannet hävityt presidentinvaalit peräkkäin, mutta niin ne olivat myös SDP:lle. Suomen toiseksi suurimman puolueen toistuva valinta mennä toisen puolueen eli vihreitten ehdokkaan taakse ja hylätä oma ehdokas jo ensimmäisellä kierroksella, on osoittautunut huonoksi taktiikaksi. Melko varmaa onkin, että seuraavissa presdentinvaaleissa SDP panostaa omaan ehdokkaaseensa, kuka hän sitten lieneekin. Pekka Haavisto, joka on silloin jo yli 70-vuotias, se tuskin kuitenkaan on – ellei Haavisto ryhdy uudeksi paavoväyryseksi.

 

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu