Hoitajien työtaistelu on oikeutettu, ja palkankorotukset heille ovat kaikkien etu

En itse ole (ollut) hoitoalalla eikä kukaan lähipiiristänikään ole, mutta hoitajien taistelua työehtojensa ja arvostuksensa puolesta olen seurannut vuosia. Vuodesta toiseen he, naisvaltainen ala kun on, ovat yhä uudelleen ja uudelleen joutuneet perustelemaan palkkavaatimuksiaan samalla, kun palkkaus ns. vientialoilla on noussut vuodesta toiseen lähes automaattisesti.

Sille, miksi naisvaltaisten alojen palkkaus on jäänyt polkemaan paikoillaan muiden alojen palkkojen kohotessa, johtuu kahdesta pääsyystä: alan naisvaltaisuudesta sinänsä sekä palkkojen prosenttikorotuksista.

Naisvaltaisten alojen jäämisellä matalapalkka-aloiksi on historiallisia syitä. Aikoinaan ns. perusperheessä – isä, äiti ja lapset – perheen pää oli isä, ja jos äiti oli töissä, hänen palkkansa katsottiin vain lisärahaksi, isän ansioiden ollessa perheen pääasiallinen tulonlähde.

Pitkään jopa naiset hyväksyivät tämän ajattelutavan, mutta naisten itsenäistymisen ja muun emansipaation myötä myös he alkoivat heräillä ja vaatia samanpalkkaisuutta edes samalla alalla.

Isolta osin näin kävikin, mutta tilalle kehittyi railo miesvaltaisten alojen ja naisvaltaisten alojen välille. Insinöörin palkka nousi nopeammin kuin samantasoisen koulutuksen saaneen sairaanhoitajan palkka.

Sukupuolen lisäksi tuota kehitystä selittivät – ja selittävät – prosenttikorotukset.  Kun korotukset kaikilla työmarkkinakierroksilla on vuodesta toiseen tehty prosenttiperiaatteella, käppi naisalojen ja miesalojen välillä on vain kasvanut, sillä 10 prosenttia 5000 eurosta on 500 euroa, mutta 2000 eurosta vain 200 euroa.

Työnantajapuoli on tietysti tästä hiljaa, mutta media, jonka pitäisi tuotakin seikka korostaa, ei sitä edes huomaa. Sen sijaan sekin vakeroi nyt, kuinka hoitajat isompia prosentteja pyytäessään vaativat ”enemmän” kuin muut. Totta kai naisvaltaisten alojen pitää vaatia – ja saada – muita isompia prosentteja, sillä muutoinhan tuo ero parempipalkkaisiin aloihin verrattuna vain kasvaa.

Poliitikkojen, jotka aina juhlapuheissaan suorastaan ylistävät hoitajien ponnistuksia milloin missäkin yhteydessä, pitäisikin hävetä. Niin kaukana heidän puheensa ja tekonsa toisistaan ovat.

+6
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu