Itärajan aita EU:n maksettavaksi, kiitos

139 miljoonaa euroa, jonka summan itärajamme aidan pystyttämisen on arveltu maksavan, on iso raha. Suuria menoeriä ovat paitsi aita, myös sen suunnittelu sekä maanmuokkaus ja -rakennustyöt. Kaikkein kalleimmaksi projektissa noussee kuitenkin tekniikka, jonka kustannusvaikutuksia pitkässä juoksussa ei tiedä vielä kukaan.

Suomi lähti tähän aitaprojektiin niin suurella tohinalla ja vähäisellä valmistelulla, etteivät Krista Mikkonen ja muu hallitus ehtineet asiaa ja sen kerrannaisvaikutuksia kunnolla edes miettiä. Hirveä höökääminen asian ympärillä johti mm. siihen, ettei Suomi huomannut korostaa, että kyseessähän on itse asiassa EU:n ulkoraja-aita – jonka rakentamiskustannukset kuuluvat ennen kaikkea EU:lle.

Olen melko vakuuttunut, että jos moista satojen kilometrien EU:n raja-aitaa suunniteltaisiin mihinkä tahansa muuhun jäsenmaahan, kyseinen maa olisi ollut alusta alkaen vaatimassa EU:ta sen maksumieheksi. Näin olisi pitänyt olla myös Suomen tapauksessa, mutta vieläkin toki ehtii.

Se, että Suomi on EU:ssa ollut aina kiltti nettomaksaja esim. Etelä-Euroopan hulttiomaiden mitä erikoisemmille projekteille, vain korostaa sitä tosiasiaa, että Suomen olisi nyt aika vaatia EU:sta jotain itselleenkin. Tarjoamaanhan ne  eivät sieltä tule, joten nyt Suomen on toimittava itse. Tuo aitahan ei nouse vain Suomen, vaan koko EU.n turvallisuuden lisäämiseksi, joten aidan rakentamisen lisäksi EU:n kuuluisi maksaa suurin osa myös sen ylläpidosta.

+2
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu