Itsenäisen Suomen häpeällisin hetki?

Varhain perjantaiaamuna 6.11.1942 – 80 vuotta sitten – tapahtui jotain, jota voidaan pitää itsenäisen Suomen jopa häpeällisimpänä hetkenä: Suomi luovutti kahdeksan tänne pakolaisena saapunutta ihmistä natsi-Saksalle. Vain yksi noista luovutetuista pelastui, muut seitsemän tapettiin Auschwitzissä.

Tapahtuman pääkonnaksi historia on tuominnut valtiollisen poliisin Valpon silloisen päällikön Arno Anthonin, mutta vitivalkoisia papereita ei saa maan tuolloinen hallituskaan. Vähintäänkin oli kyse välinpitämättömyydestä: Valpon ja sen ilmeisen natsimielisen päällikön valvominen oli jäänyt selkeästi retuperälle.

Saksassa natsit olivat haaveilleet Suomesta paljon enemmän juutalaisia Gestapolle luovutettavaksi, kuin lopulta tapahtui. Saksan suojelupoliisin johtaja ja juutalaisten kansanmurhan yksi pääarkkitehdeista Heydrich oli sairaissa laskelmissaan päätynyt jopa 2300:een Suomesta saatavaan juutalaiseen – ja heidän tuhoamiseensa.

Se, että natsi-Saksaan lähetettiin ”vain” nuo kahdeksan, johtuu pääosin siitä, että Suomi ei luovuttanut Saksalle lainkaan omia kansalaisiaan. Kahdeksan 6.11.42 lähetetyn pakolaisen lisäksi Suomi oli ehtinyt jo luovuttaa neljä juutalaista, mutta heitä ei lähetetty juutalaisuuden perusteella. Em. marraskuisen tapahtumasarjan tultua ilmi Rangellin hallituksen ja ennen kaikkea eräiden valveutuneiden kansalaisten toiminta saivat juutalaisten Gestapolle viennit loppumaan myös pakolaisten osalta.

Valpon päällikkö Anthoni tuomittin sodan jälkeen vain virkavirheestä tässä juutalaisasiassa. Meitä sivistyneemmissä maissa hän olisi ollut vähintäänkin sotarikollinen.

 

Tietoja ja taustoja Suomen Gestapolle luovuttamien juutalaisten tapauksista ovat tutkineet mm. Elina Sana (ent. Suominen), Oula Silvennoinen ja Ida Suolahti. Sangen seikkaperäinen kirjoitus asiasta löytyy myös tuoreimmasta Ilta-Sanomista.

 

 

+1
Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu