Kaikki mepit vaihtoon?

Europarlamenttivaaleihin on enää puolisen vuotta aikaa. Vaikka ne meillä ovat nyt jääneet presidentinvaalien varjoon, tulevan EU-parlamentin kokoonpanon merkitys ei ole suinkaan vähäinen myöskään meille suomalaisille. Näin mm. siksi, että lähivuosien aikana Euroopalla ennustetaan olevan edessään enennäkemättömän merkittäviä ratkaisutarpeita alueelleen pyrkivien siirtolaisten suhteen.

Viime viikkoina myös Suomessa on päästy vähän kokemaan, mitä Euroopan ulkorajoilla voi jatkossa olla jopa suurimittaisesti edessä. Kolmansista maista ilman tarvittavia papereita rajoillemme tulevat siirtolaiset eivät yksilöinä ole uhka millekään maalle, mutta jos tulijoita on sadoin tuhansin, ongelmia tulee. Koko maanosan mittakaavassa noista määristä puhutaan jo nyt, mutta monissa skenaarioissa puhutaan jo miljoonista Eurooppaan pyrkijöistä per vuosi.

Kun siirtolaisuuden hallinnasta tulee kai merkittävin puheenaihe tulevissa europarlamenttivaaleissa ja siten myös EU-parlamentissa, Suomen kannattaisi vaihtaa lähes koko meppijoukkonsa sellaisiin, jotka asiasta jotain tietävät – tai joille sillä on edes vähäistä merkitystä. Nykyisistä mepeistämme eniten asian päällä olevien on syytä jatkaa, mutta muille sanoisin nyt kiitos ja näkemiin.

Suomen nykyisistä mepeistä jatkoon lienevät kuitenkin menossa ainakin (aakkosjärjestyksessä) Teuvo Hakkarainen (ps.), Heidi Hautala (vihr.), Eero Heinäluoma (sd.), Silvia Modig (vas.) ja Ville Niinistö (vihr.) – joiden kaikkien asiantuntemukset suuntautuvat muualle kuin siirtolaisuuteen ja maahanmuuton ongelmiin. Kansansuosikkeina heillä ei kuitenkaan pitäisi olla minkäänlaisia vaikeuksia paikkansa uusimiseen niin halutessaan.

Ulos seuraavasta EU-parlamentista tullevat jäämään ainakin Alviina Alametsä (vihr.), Mauri Pekkarinen (kesk., omasta tahdostaan), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) ja Nils Torvalds (r.), kun taas kokoomusmeppien Sirpa Pietikäisen, Petri Sarvamaan ja Henna Virkkusen tapauksissa jokainen voi yhtä hyvin joko pysyä tai pudota.

Esimerkiksi Ylessä paljon näkyvyyttä saanut Miapetra Kumpula-Natri (sd.) on ainakin puheenvuorojensa perusteella kiinnostunut ennen muuta oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta, kun taas keskustan Elsi Katainen on profiloitunut mm. syrjäseutujen talous- ja muiden ongelmien pohtijana. Niinpä nämä molemmat naismepit voivat hyvinkin säilyttää paikkansa myös EU-vaalien jälkeen.

Suomessa europarlamenttivaalit eivät ole kansalaisia aiemmin kovinkaan paljon kiinnostaneet, mutta viimeaikaisten itärajatapahtumien valossa tuon kiinnostuksen uskoisi nyt kasvavan. Niinpä ei olisi lainkaan pahitteeksi, jos meppiehdokkaiden joukkoon tulisi myös muutama rajaturvallisuusasiantuntija tai muu tuohon asiakokonaisuuteen paneutunut ehdokas.

Jari Rusanen
Sitoutumaton Savonlinna

Politiikan sivustakatsoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu